więcej okazji z Fly4free.pl

Dość marnowania jedzenia na all inclusive. Hotel wprowadził kary finansowe dla turystów!

Foto: M-Production / Shutterstock
Za każdy zmarnowany talerz jedzenia turyści zapłacą równowartość 37 złotych kary – w taki sposób jeden z hoteli all inclusive chce zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Patent wywołał jednak gorącą dyskusję i nie wszystkim się spodobał.

Dość nietypową metodę hotelu na ograniczenie marnowania jedzenia pokazał w swoich mediach społecznościowych jeden z polskich infduencerów, Łukasz Wróblewski. Podczas wakacji w Tunezji odkrył on, że hotel wyznaczył kary finansowe za… niedojadanie. 

Sprawdź najlepsze oferty na wczasy
Reklama interaktywna, dane dostarczone 2025-11-07T17:57:01.066Z przez Wakacje.pl

– Na każdych wakacjach all inclusive spotykam się z tym, że ludzie zachowują się tak, jakby nigdy w życiu jedzenia nie widzieli. W tym hotelu, w którym obecnie jesteśmy, znaleźli na to sposób. Za każdy zmarnowany talerz jedzenia trzeba zapłacić 30 dinarów i powiem wam, że to działa – opowiada autor nagrania. 

30 dinarów tunezyjskich to równowartość ok. 37 złotych. Kto nie zje tego, co sobie nałożył – musi zapłacić. Na szczęście szybko okazało się, że sama wizja dopłacania działa tak skutecznie, że… kary w ogóle nie trzeba egzekwować. 

Jak jednak można było się spodziewać pomysł nie wszystkim się spodobał. Część intenautów podnosi argumenty o chęci spróbowania wielu rzeczy czy dzieciach, które „jedzą oczami”, a później nic im nie smakuje. Z drugiej strony znaleźli się ci, którym pomysł przypadł do gustu, podkreślając, że jeśli chce się spróbować to można przecież wziąć najpierw odrobinę, a później wybrać się do bufetu po dokładkę. 

Liczby mówią jednak same za siebie. Szacuje się, że nawet 30 proc. jedzenia przygotowanego w hotelach all inclusive jest marnowane. 

Foto: Fly4free.pl

Już kilka lat temu opisywaliśmy inicjatywę jednego z hoteli, który przed wejściem do restauracji ma ustawioną tablicę z hasłem „jedz, ile chcesz, ale weź tylko tyle, ile zjesz”. I codziennie dokładnie wylicza na niej, ile jedzenia zmarnowało się tylko jednego dnia i ile osób można by było tym nakarmić. 

– Prawie połowa żywności w bufetach jest marnowana, a to przyczynia się do wyrzucania nawet 49 milionów ton (!) żywności w Stanach Zjednoczonych rocznie. To odpowiada 130 miliardom posiłków i jest warte ponad 408 miliardów USD każdego roku. Jest więc oczywiste, że bufety powodują ogromną ilość odpadów – podaje Global Research & Consulting przy Uniwersytecie w Berkeley.

Warto o tym pamiętać, gdy nakładamy na talerz więcej niż możemy zjeść.

Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.

Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?


porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »