Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Malta lokalizacja
#1 PostWysłany: 16 Lip 2024 16:50 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Witam, wybieramy się na Maltę w październiku na tydzień.
Moje pytanie do osób będących już tam:
Gdzie najlepiej się ulokować, preferujemy bardziej naturę,ale miasta też chcemy zobaczyć.
Gozo czy Malta?
Priorytetem jest Blue Lagoon.
Dzięki za podpowiedzi.

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
 Temat postu: Re: Malta lokalizacja
#2 PostWysłany: 16 Lip 2024 23:46 

srebrny
moze Qawra albo Sliema
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Lip 2024 10:06 

niebieski
polecam St Paul's Bay / Bugibba
duża i tania baza hotelowa, blisko do natury, blisko do ładnych plaż (Ghajn Tuffieha, Golden Bay), blisko do promów na Gozo i Comino.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Lip 2024 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Malta i natura?
Zmień kierunek, przecież to jeden z najgęściej zaludnionych krajów na świecie
Blue lagoon jest fajne ale to atrakcja na godzinę.
Zawsze i wszędzie polecam Sliemę jako miejsce do zakotwiczenia, ewentualnie St. Julians
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Lip 2024 19:17 

niebieski
cypel napisał(a):
Malta i natura?

byłeś na Gozo? robiłeś ten 60 km szlak dookoła wyspy?
na Gozo mieszka nieco ponad 30 K ludzi..
często podczas całodziennej wędrówki spotykam tylko pojedyncze osoby...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lip 2024 21:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem
Zależy co kto lubi.
Natura dla mnie to Grenlandia, Spitsbergen, czy Azory a nie Malta, litości.
Jakakolwiek miejscówka w niedalekiej Norwegii jest piękniejsza widokowo pod kątem przyrody niż Malta. Nie ten poziom i nie ta skala.

Żeby była jasnośc, bardzo lubię Maltę i jest ok ale na weekendowy wypad podczas polskiej zimy.
Natury i cudów przyrody tam nie ma i nigdy nie było, włącznie z tym zawalonym, żałosnym azure window.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 19 Lip 2024 09:34 

Sliema jest dobrą bazą wypadową.
Zalety:
- dobry punkt komunikacyjny (pętla autobusowa, promy),
- gastronomia,
- miejsca do spacerowania, promenada.
Wady:
- brak większej plaży w pobliżu, trzeba dojechać.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2024 10:57 

Jeśli natura i Malta to marzec - maj, gdy zieleń nie jest jeszcze wypalona.

Baza wypadowa - Sliema / Gzira. Jeśli będą w dobrej cenie to dobrym rozwiązaniem jest hotel z grupy ST Hotels - najczęściej dają wejście za free do Aqualuna - taki beachclub bez beach ale z basenem, fajna sprawa.

Ogólnie Malta to fajny kierunek, ale też w moim negatywnym rankingu zdjęcia a rzeczywistość jest w czołówce.
 PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lip 2024 17:39 

niebieski
@3141592 @Nikt
a gdzie tam jest zieleń i natura w okolicach Sliemy i Gziry? przecież to najbardziej zurbanizowana część wyspy... miejsce dla miłośników wielkomiejskiego życia, nocnych wyjść, klubów, restauracji itp...
u siebie (St Paul's Bay), wychodzę z domu idę 5 minut i jestem na wsi i mogę iść przez zielone tereny albo zachodnim wybrzeżem aż na południe wyspy..

i z północnej części wyspy jest bliżej do zielonego Gozo + do ładnych piaszczystych plaż..

@3141592
a dlaczego nie grudzień - marzec gdy jest zielono, wiosennie, wszystko kwitnie, na drzewach są cytrusy a na polach świeże truskawki? doradzasz maj, maj już nie jest zielony, i jest bardzo gorący.. w tym roku wszystko wyschło przed końcem kwietnia. zieleń jest tu przez mniej więcej pół roku.

to jest nagrywane zimą:

Profil Relacje PM off
Captivity uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 19 Lip 2024 19:44 

@harti Sliema / Gzira - napisałem, że jako baza wypadowa, nie napisałem, że jest tam piękna natura
Grudzień - luty - potrafi bardzo mocno lać a do tego wiać co sprawia, że jest przeszywająco zimno. Możesz bronić tego okresu, ale co powiesz ludziom, którzy rok oszczędzali na wycieczkę i na 7 dni 4-5 spędzą w hotelu bo nie będzie co robić? Podejmiesz takie ryzyko? Ja nie.
Oczywiście "to zależy". Raz się lepiej trafi, raz gorzej. Niemniej przełomu roku nikomu nie polecam, bo jest największe prawdopodobieństwo trafić źle.
Filmy można sobie odpuścić, wycinek dnia z całego miesiąca.
Z wypalaniem zieleni przyznaję rację, w ostatnich latach coraz szybciej robi się żółto. Niemniej maj powinien być jeszcze w miarę ok.
 PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lip 2024 20:02 

niebieski
osoba która założyła wątek prosiła o miejsce gdzie jest blisko natura.. więc podawanie lokalizacji w najbardziej zurbanizowanej części wyspy to nieporozumienie..
w tym roku koniec kwietnia było już żółto dookoła, w tamtym roku jeśli dobrze pamiętam początek maja.. więc polecanie maja komuś kto chce zobaczyć zieleń to lekka pomyłka.

co do lokalizacji na nocleg to ja często proponuję zmianę w połowie pobytu, żeby uniknąć długich dojazdów.. czyli np. 2-3 dni w okolicach Sliemy i wtedy zwiedzamy sobie bardziej Vallettę, Trójmiasto i ogólnie południową część wyspy.. i drugą połowę pobytu nocleg gdzieś w okolicy St Paul's Bay / Mellieha i wtedy mamy blisko do piaszczystych plaż + niedaleko do promów na Gozo i Comino...

i nie wiem jakie przeszywające zimno, cała zimę chodzę tu w krótkich spodenkach, dni kiedy zimą spada w dzień do 15 stopni można policzyć na palcach 1 ręki, ale ok, to kwestia subiektywna, każdy inaczej odczuwa temperaturę..słońce grzeje i opala nawet w zimie.. a przez 80% czasu w "zimie" świeci tu słońce, Malta jest jednym z najbardziej nasłonecznionych miejsc w Europie, w dodatku w grudniu zachodzi dopiero chwilę przed 17-ą., w PL 1,5 godziny wcześniej.

filmy załączyłem po to żeby pokazać jak zimą jest zielono, a nie jaka jest pogoda.. choć taka jak na filmach jest przez zdecydowaną większość czasu, trochę chmurek..

o pogodzie nie pisałem nic wcześniej, pisałem o zieleni.. wiadomo na pewno że będzie lepsza niż w PL w tym samym okresie, a reszty nikt nikomu nie zagwarantuje, każdy kto jest zainteresowany może przejrzeć np. na timeanddate szczegółowo jaka była pogoda danego dnia w zimie i sam ocenić.. polecam przejrzeć ostatnie 3 "zimy" i wyciągnąć sobie dane statystyczne...

ostatnie 3-4 "zimy" są tu odczuwalnie cieplejsze i bardziej suche niż kiedyś, co chwila czytam o jakimś nowym rekordzie ciepła/braku deszczuw lokalnej prasie..

grudzień 2023: https://www.timeanddate.com/weather/mal ... &year=2023
jak widać padało raptem 3 razy
5-ego wieczorem
15-ego po południu
18-ego wczesnym rankiem

w grudniu 2022 padało raz,
drugiego po południu

w grudniu 2021 padało 3 razy
4-ego w środku nocy
6-ego rano
11-ego rano
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość