Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Wrz 2012 00:19 

Lecimy z Katowic do Barcelony Wizzairem. Będzie nas 4 osoby dorosłe + 2 dzieci. Fajnie jakby udało nam się siedzieć w miarę koło siebie, dlatego zastanawiam się nad wykupieniem pierwszeństwa wejścia na pokład. Czy ktoś z tego korzystał ? Jak wyglada kwestia faktycznego wejścia na pokład ? Czytałam, że często wygląda to tak, że jako pierwszym wchodzi się do autobusu, a nie samolotu. Jeżeli tak rzeczywiście jest, to raczej bez sensu.
 Profil Relacje PM off  

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
#2 PostWysłany: 13 Wrz 2012 00:33 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 90 289
niebieski
Nawet bez wykupowania pierwszeństwa dzieci będą siedziały przy kimś dorosłym, zwłaszcza że na cztery osoby przypada wam tylko dwójka dzieci, w razie potrzeby ekipa w samolocie zainterweniuje i poprosi kogoś żeby sie przesiadł, natomiast żeby cała szóstka siedziała razem to może sie nie udać, zależy jak sprawnie pognacie do samolotu :P
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Wrz 2012 00:35 

Zbanowany
niebieski
Jezeli podwozi autobus to i tak bedzie czekal na reszte ludzi. Jezeli zas idzie sie pieszo to masz duze prawdopodobienstwo do wejscia na poklad jako jeden z pierwszych :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Wrz 2012 07:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wydzielona czesc autobusu jest dla pasazerow z pierwszenstwem wejscia na poklad samolotu.
Podjezdzajac do samolotu kierowca najpierw dla nich otwiera drzwi dopiero pozniej dla pozostalych pasazerow.
Jesli chcecie cala paczka siedziec obok siebie 6 osob - pierwszenstwo wejscia i po klopocie
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 13 Wrz 2012 07:25 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 120 579
Oczywiście wystarczy wykupić dla jednej osoby która zajmie miejsca, nie ma potrzeby dla wszystkich.
No może dla dwóch, bo jednej może być ciężko utrzymać dwa rzędy, chyba, że jeden przyblokuje swoim ciałem a drugi walizką i będzie każdemu tłumaczyć, że zajęte ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Wrz 2012 07:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jedna wskazowka pierwszenstwo wejscia np Wizzair - wszystkie osoby na rezerwacji albo zadna
Nie mozna na rezerwacji dotyczacej 6 osob - dla np 2 wykupic pierwszenstwo.

Nie zazdroszcze w przypadku sporego oblozenia pasazerami samolotu - trzymania 6 miejsc przez jedna osobe :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Wrz 2012 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 90 289
niebieski
pooor napisał(a):
Oczywiście wystarczy wykupić dla jednej osoby która zajmie miejsca, nie ma potrzeby dla wszystkich.

correos napisał(a):
Jedna wskazowka pierwszenstwo wejscia np Wizzair - wszystkie osoby na rezerwacji albo zadna Nie mozna na rezerwacji dotyczacej 6 osob - dla np 2 wykupic pierwszenstwo.

haha w lowcostach potrafią z każdej dodatkowej usługi wycisnąć ile się da, to pomyśleli i o tym :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Wrz 2012 10:10 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Moja rodzina jest 5 osobowa. Zawsze biore ze soba jedno dziecko i zajmujemy dogodne miejsca dla wszystkich. Nigdy nie mielismy z tym problemu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Wrz 2012 10:14 

A ile lat mają te dzieci? Jeśli są małe, w wieku przedszkolnym, to nie powinno być żadnego problemu, prosisz obsługę na lotnisku o wyjście zaraz po osobach z pierwszeństwem lub prosisz personel pokładowy o miejsca obok siebie.
Jeśli dzieci są większe, to po prostu jedna osoba idzie odstać swoje w kolejce (przeciez możecie się zmieniać) tak aby być jak najszybciej na pokładzie i zająć 6 miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Wrz 2012 10:33 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Roznie bywa z tymi przedszkolakami (mam 2 przedszkolakow i jedno mniejsze). Czesto personel posle cie do normalnej kolejki. Widzialam tez rodzine, ktora wsiadala na koncu i kazdy siedzial osobno - nikt nie kwapil sie do przesiadki wiec po kilku odmowach skapitulowali.
Raz (na kilkanascie lotow) zaproszono nas do pasazerow z pierwszenstwem - wszystko w gestii personelu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Wrz 2012 10:42 

mrowka napisał(a):
Czesto personel posle cie do normalnej kolejki.
Zgadza się. Dlatego zaczyna się od obsługi lotniska. Ja raz leciałem z Katowic z 3-letnim dzieckiem i nie robili problemu, wypuścili mnie z priorytetami. Jeśli obsługa bramki nie chce wpuścic, to prosisz kogoś na początku kolejki, najlepiej kogoś w wieku typowego rodzica przedszkolaka (ok. 30-40 lat) o wpuszczenie przed siebie bo masz małe dziecko, zazwyczaj działa. Na końcu pozostaje prośba do cabin crew. I tak jak pisałaś, nie ma problemu, zawsze się udaje mieć miejsca obok siebie.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Wrz 2012 12:58 

Dzięki za odpowiedzi. Dzieci są w wieku 3 i 1 rok.
Jeżeli rzeczywiście musielibyśmy wykupić pierwszeństwo wejścia dla wszystkich na pewno nie skorzystam z tej opcji. Jakoś damy radę :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 13 Wrz 2012 13:06 

niebieski
na pewno będziecie mieli sporo miejsca obok siebie. ja, z całym szacunkiem, nie chciałbym siedzieć obok ryczących...dzieci :mrgreen:
kwestia tego czy inni tez przewidzą zaistnienie takich okoliczności...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 13 Wrz 2012 13:54 

witjol napisał(a):
Dzieci są w wieku 3 i 1 rok.

Przecież jeśli lecisz z dzieckiem poniżej 2 lat, to masz automatycznie pierwszeństwo wejścia, przynajmniej na każdym lotnisku na obszarze UE.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 13 Wrz 2012 15:08 

mm0512 napisał(a):
witjol napisał(a):
Dzieci są w wieku 3 i 1 rok.

Przecież jeśli lecisz z dzieckiem poniżej 2 lat, to masz automatycznie pierwszeństwo wejścia, przynajmniej na każdym lotnisku na obszarze UE.

Z tego co czytam, to nie zawsze tak jest.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 13 Wrz 2012 15:23 

Nie wiem co czytasz, ale tylko lecisz Wizzem z Katowic do Barcelony. Nie będzie żadnych problemów.
"Ogólne warunki przewozu pasażerów i bagażu linii lotniczych Wizz Air Hungary Kft.
6.3. PRZYDZIAŁ MIEJSC
Na żaden z lotów Wizz Air miejsca nie są wcześniej przydzielane (żadne miejsca nie są więc
wskazywane w Planie Podróży). Jednakże Pasażerowie o specjalnych potrzebach oraz rodzice
podróżujący z małymi dziećmi mogą wejść na pokład w pierwszej kolejności, pod warunkiem, że
wskażą takie okoliczności przy bramce w momencie rozpoczęcia wejścia na pokład."
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 29 Wrz 2012 22:34 

witam, wczoraj wracaliśmy z Fiumicino, 5 osób w tym jedno ponad dwuletnie dziecko. Mogliśmy wejść jako "priority" mimo że babka sprawdziła wiek dziecka ale chyba jej było głupio nas wyrzucic z kolejki...
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lut 2013 23:12 

Loty: 35
Kilometry: 85 625
A przypuśćmy, że wykupię sobie pierwszeństwo wejścia na pokład (dla mnie, roczniaka i 3-latka) w Ryanairze, odprawią mnie na początku, autobus będzie podzielony, ale... ja jeszcze muszę wózek złożyć i dać obsłudze. Jak znam życie w tym czasie cała reszta bez pierwszeństwa mnie w drodze na schodki wyprzedzi i tyle będzie po moim pierwszeństwie.
Oczywiście mogę dać wózek na taśmę, ale wolałabym się z nim jednak nie rozstawać.
Mogę też nie wykupywać tego pierwszeństwa i wejść na końcu licząc, że 2 miejsca koło siebie się znajdą, ale słyszałam już o historii, że nikt nie chciał się przesiąść i 2-latek siedział osobno, a mama osobno (czy to w ogóle jest możliwe??!!).

#19 PostWysłany: 15 Lut 2013 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Wydaje mi się ze dopiero wpuszczają resztę pasażerów jak Ci z priorytetem zajmą miejsca w samolocie.
Nigdy nie kupowałem tej usługi ale wydaje się że tak powinno to działać.

#20 PostWysłany: 15 Lut 2013 23:27 
Awatar użytkownika

srebrny
To źle Ci się wydaje. Zazwyczaj wypuszcza się ich z autobusu, a jak są w połowie drogi miedzy autobusem, a schodami to wypuszczają resztę... Raz jak leciałem do Paryża, to np.: ludzi z wózkami i małymi dziećmi też puszczali przodem pomimo że nie wykupili pierwszeństwa, z tymi, którzy je mieli, ale nie wiem czy to reguła...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości