Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Sty 2017 02:16 

niebieski
Dla osób, które chciałbym zabrać ze sobą do Polski trochę piasku z plaży lub z pustyni, chciałbym poinformować, że nie ma z tym najmniejszego problemu. Tak samo z muszelkami z plaży (najładniejsze znaleźliśmy na plaży przy Burj Al Arab, kolorowe, duże, różnorodne).

Piasek i muszelki mieliśmy w bagażu rejestrowanym.
Przed zabraniem do Polski zapytaliśmy się w recepcji hotelowej i stwierdzili oni "nie ma problemu, możesz zabrać tyle piasku i muszelek ile Ci się zmieści i waga Ci zezwoli".

Piszę o tym, bo czasami są różne wątpliwości i obawy.
My lecieliśmy na trasie Dubaj -> Jordania -> Berlin i nie było żadnych problemów.

Na zdjęciu widać trochę naszych muszelek.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
 Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 05 Sty 2017 07:44 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
OK - z ZEA możesz wywieźć muszle. Ale według prawa nie możesz ich wwieźć do UE.

http://www.mf.gov.pl/sluzba-celna/wiado ... ed-podroza
 Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lis 2019 06:18 

Podaj źródło tych informacji, bo ja czytałem cetis ale możliwe, że coś przeoczyłem
 Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lis 2019 09:26 
Awatar użytkownika

złoty
Mi tam piasek zabrali z podręcznego
mówiąc, że " nie wolno".

#5 PostWysłany: 10 Lis 2019 20:14 
Awatar użytkownika

złoty
Ja też przywiozłem spod Burj Al Arab - jest tam faktycznie dużo ładnych muszli, choć tak jak pisze ozim - nie ma zakazu wywozu z ZEA, ale chyba wg prawa nie możesz ich wwieźć do UE.
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Lis 2019 11:50 

ncn napisał(a):
Ja też przywiozłem spod Burj Al Arab - jest tam faktycznie dużo ładnych muszli, choć tak jak pisze ozim - nie ma zakazu wywozu z ZEA, ale chyba wg prawa nie możesz ich wwieźć do UE.

Znowu chyba, to ja powiem, że chyba jednak można :D

http://muszle.concha.pl/muszle-w-cites/
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Lis 2019 15:27 
Awatar użytkownika

Zebrałem garść muszelek z wyżej wymienionej plaży. Największa ma wielkość pudełka od zapałek.
Ryzykować, czy lepiej je zostawić tutaj? Jeżeli tak, to gdzie lepiej je trzymać: bagaż podręczny, czy rejestrowany?
 Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Lis 2019 15:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Połknąć.
 Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 23 Lis 2019 17:16 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 94 927
klonowiec napisał(a):
Zebrałem garść muszelek z wyżej wymienionej plaży. Największa ma wielkość pudełka od zapałek.
Ryzykować, czy lepiej je zostawić tutaj? Jeżeli tak, to gdzie lepiej je trzymać: bagaż podręczny, czy rejestrowany?

Wczoraj na lotnisku DWC miałem kilkanaście muszelek o łącznie dość sporej wadze w bagażu podręcznym. Nigdy nie miałem takiej kontroli bezpieczeństwa jak na tym lotnisku, kazali wrzucić cały bagaż i nic nie wypakowywać, żadnych płynów ani nic, jeszcze Pan pospieszał jak najszybciej wszystkich jakby ta kontrola miała być robiona na wyścigi, więc odpowiadając na Twoje pytanie ' bierz tych muszelek ile tylko chcesz, mają to w głęboko ...
 Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Lis 2019 19:36 
Awatar użytkownika

Tak szczerze to na DXB (terminal 1) kontrole wyglądają podobnie...
Bardziej chodzi mi o kontrole na lotnisku w Niemczech, bo tam mam przesiadkę do KRK.
 Relacje PM off  

[ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 1 gość