Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: zmiana lotu w wizz air
#1 PostWysłany: 24 Kwi 2013 15:36 

czy ktos z Was mogłby mi udzielić pomoc w wyjaśnieniu polityki cenowej jednej z firm lotniczych ( Wizz Air ).wobec swoich klientów.

miesiac temu zarezyrwowaliśmy z narzeczonym lot który od razu opłaciliśmy ( piatek wieczorem ) następnego dnia okazało sie ze ze względu na zdarzenia losowe na które nie mamy wpływu nie jestesmy w stanie odbyc tej podrózy w przewidzianym terminie. Zadzwonilismy na infolinię zaraz nastepnego dnia rano z prosbą o informacje co mozemy z tym zrobic ( koszt ponad 100 zł ). Okazało się ze dopóki nie zostanie potwierdzona przez przewoźnika rezerwacja nie mozemy ani zmienic ani jej anulować.

Koszt zmiany rezerwacji to za naszą dwójkę 540 zł plus różnice w cenie. Rozumiem taką ochronę przewoźnika przed overbookingiem ale nie rozumiem dlaczego te same bilety w opcji zmień lot są drozsze o kilkadziesiąt złotych?

Dzisiaj na stronie lot z Katowic do Kutaisi w terminie

07.10. - 21.10 to kolejno 204 i 244 zł

W opcji zmień lot kosztuje to juz znacznie więcej proszę o pomoc w zrozumieniu dlaczego za ten sam lot który inna osoba moze kupic za 204 zł ja musze zapłącić więcej tylko dlatego że juz mam zarezerowany bilet z inną datą? Koszty dodatkowe razem z opłątą 540 zł to kwota rzędu 1050 zł czyli drugie tyle co za bilet. Dodam ze rezerwacje chce mienic 4 miesiące przed datą lotu....
 Profil Relacje PM off  

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 24 Kwi 2013 15:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
najpiękniejsze w tanich liniach jest ta właśnie przejrzystość: kupiłeś i nie możesz lecieć? to kup kolejny bilet bo tak w 80% przypadków jest najtaniej i najprościej.

overbooking to jak przewoźnik sprzedaje więcej miejsc niż ma w rzeczywistości.

#3 PostWysłany: 24 Kwi 2013 17:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja ci wyjasnie na 2 przykladach co by bylo gdyby ta oplata nie byla taka wysoka:

Przyklad 1) Kupilam loty Charleroi- Wroclaw za 12e na 13marca. Dzien pozniej decyduje ze z przyczyn losowych nie moge leciec w tym terminie, wiec dzwonie do Ryana (wizzem nie latam) zeby przebookowali mi lot na 27marca, co robia za drobna oplata. Tym sposobem jestem szczesliwym posiadaczem biletu na Wielkanoc za 12e+(tu wstaw ile wg ciebie ta drobna oplata powinna wynosic) zamiast placic jak po normalnej stawce na ten dzien 46e lub wiecej :twisted:

Przyklad 2) Kupilam loty Charleroi- Wroclaw za 12e na 13marca. 3 dni przed wylotem decyduje ze z przyczyn losowych nie moge leciec w tym terminie, wiec dzwonie do Ryana, zeby przebookowali ten bilet na mojego kolege, co robia za drobna oplata. Jako ze 3 dni przed wylotem ten bilet na str Ryana kosztuje juz 100e, ja kasuje kolege na 50e, oboje jestesmy zadowoleni, ja sobie nawet calkiem niezle dorobilam. :twisted:

Myslisz ze Wizz lub Ryanair pozwolilby na taki odplyw gotowki? Dlatego oplata jest ustawiona na takiej wysokosci, zeby w duuuzej wiekszosci przypadkow to sie nie oplacalo. Nie mozesz leciec to kupujesz nowy bilet w innym terminie, a tamten mozesz na pamiatke zatrzymac.

#4 PostWysłany: 24 Kwi 2013 17:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
i jeszcze trzeba dodać (bo nie dla wszystkich to jest takie oczywiste) ale ni cena ni zakup ze sporym wyprzedzeniem niczego tu nie zmieniają.

#5 PostWysłany: 24 Kwi 2013 18:02 

ja oczywiscie wszystko to rozumiem. i nie pytam dlaczego ponosze dodatkowy koszt w wysokości 540 zł. Ja pytam dlaczego dzisiaj na stronie wizzair mogę kupić jako klient bilety za 204 zł a przy zmianie terminu lotu za te same bilety płace już 299zł ( nie chce zarabiać na biletach ) chce tylko uniknąć "różnicy w cenie" lotu na co przewoźnik mi po prostu nie pozwala.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Kwi 2013 18:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Pinezzzka napisał(a):
ja oczywiscie wszystko to rozumiem. i nie pytam dlaczego ponosze dodatkowy koszt w wysokości 540 zł. Ja pytam dlaczego dzisiaj na stronie wizzair mogę kupić jako klient bilety za 204 zł a przy zmianie terminu lotu za te same bilety płace już 299zł ( nie chce zarabiać na biletach ) chce tylko uniknąć "różnicy w cenie" lotu na co przewoźnik mi po prostu nie pozwala.

ceny biletów, o ile nie ma nich ogromnego popytu, nie ulegają jednostajnej zmianie w czasie(mogą rosnąc i malec).

#7 PostWysłany: 24 Kwi 2013 18:24 

ceny biletów, o ile nie ma nich ogromnego popytu, nie ulegają jednostajnej zmianie w czasie(mogą rosnąc i malec).

Wydaje mi sie ze nie bardzo sie rozumiemy namteH. Moje pytanie od początku był dlaczego zmieniając lot na inny nie mogę skorzystac z preferencyjnej ceny biletu która jest podana na stronie dla innych ( 204 zł )? nie moge nawet skorzystać z ceny regularnej (249 zł ), moge natomiast zapłacić 100 zł więcej za osobę za lot plus opłatę która im sie faktycznie należy. Wtrącenie jak został dokonany zakup i kiedy jest próba dokładniejszego zobrazowania sytuacji ( bo nie robie tego dzień przed wylotem )
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Kwi 2013 21:58 

niebieski
Rozumiem o co Ci chodzi.
Zmieniasz bilet i nie odejmuja Ci zmiany taryfy od oplaty dodatkowej.

W zadnych, takze regularnych liniach nie przewiduje sie zwrotu roznicy, jesli bilet zostanie zmieniony z taryfy wyzszej na nizsza.

Przykladowo jakis czas temu zmienialem bilet krajowy w LOT i takze zaoszczedzilbym kupujac go pozniej, ale bez wzgledu na to musialem zaplacic kare (w LOT bylo to 50% wartosci biletu). Czesto mozna jeszcze spotkac kary procentowe, ale w regularnych liniach, w ktorych ten procent cos znaczy, a nie jak wyzej podane 50% z €12 to €6, wiec moglbym ten bilet zmieniac i jeszcze 4 razy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości