Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Paź 2023 16:52 

niebieski
Lecę w najbliższą środę Ryanairem WMI-BVA i patrzę w historię na FR24, że w tym tygodniu ten lot został przetransferowany na lotnisko zapasowe CRL.

Czy wiecie jaka jest praktyka Ryanaira (i ogólnie linii niskokosztowych) w takim przypadku - jeśli chodzi o zapewnienie transportu do lotniska docelowego? Ma to w ogóle miejsce? W jakimś rozsądnym czasie czekania.

I jak wtedy jest z odszkodowaniem? Albo zwrotem kosztów. Domyślam się, że brak możliwości lądowania w BVA to nie było z winy przewoźnika (pogoda, strajk, itp).

Co można zrobić w takim przypadku? (w BVA czeka samochód zarezerwowany)
 Profil Relacje PM off  

Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
#2 PostWysłany: 21 Paź 2023 16:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

W Paryżu w środę były telefony o bombach na lotniska w Paryżu, dlatego przekierowanie

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lip 2024 19:21 

Witam. Mam pytanie. Co moge zrobic jako pasazer, gdy biuro podrozy zmienilo mi godzine oraz lotnisko oddalone od docelowego o 300km? Lece pierwszy raz i zabardzo nie wiem co mi przysluguje.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lip 2024 19:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zasadnicze pytanie

Kiedy lot miał się odbić i gdzie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Lip 2024 19:34 

Loty: 38
Kilometry: 79 867
A co na to umowa pomiędzy Tobą a biurem podróży? Jakieś konkretne zapisy budzą wątpliwości? Bo nie bardzo rozumiem w czym moglibyśmy pomóc bez szczegółów.
Zakładam, że możesz zaakceptować lub zrezygnować z wyjazdu. Nie sądzę aby była jakaś trzecia opcja.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 24 Lip 2024 19:43 

srebrny
Najlepsza odpowiedź: to zależy. M.in. od tego ile czasu jest do wylotu, jak masz to wpisane do umowy oraz czy zmiana Ci odpowiada czy nie.

Generalnie jeśli Ci nie pasuje taka zmiana to próbowałbym odstąpić od umowy w związku ze zmianą istotnych jej warunków. Ewentualne zapisy w umowie, które operatorowi dają prawo do jednostronnej zmiany przewoźnika, lotniska itp. próbowałbym podważyć i podciągnąć pod klauzule niedozwolone ale oczywiście jeśli biuro podróży nie pójdzie na rozwiązanie ugodowe czeka Cię droga sądowa.

Na stronie UOKiK można znaleźć opisy klauzul niedozwolonych stosowanych przez biura podróży - m.in. pozwalających na zmianę miejsca wylotu/przylotu czy godziny lotu. Ale dotyczą one konkretnych biur i zapisów umów/regulaminów i można je stosować bardziej pomocniczo jako wskazówkę co do przyjętej linii postępowania (rzadko w 100% pasują do naszego przypadku). Warto byłoby się wczytać też w uzasadnienie poszczególnych orzeczeń - bo one też mogą dać jakiś ciekawy punkt zaczepienia.
Ja w podobnej ale nie takiej sytuacji byłem nieco ponad rok temu, kiedy TUI zmieniło mi drastycznie godziny lotów. Odstąpiłem od umowy powołując się na istotną zmianę jej warunków i pomijając jakąś pośrednią korespondencję operator zgodził się na to i zwrócił mi kasę.

Tak czy inaczej temat nie jest oczywisty i nie ma prostej odpowiedzi. Trzeba zacząć od rozmowy z biurem a jak nie pójdzie po Twojej myśli i nie czujesz się na siłach prowadzić z nimi spór, zlecić to jakiemuś prawnikowi.

Strona UOKiK z klauzulami zakazanymi: https://rejestr.uokik.gov.pl/wyszukiwan ... tails=1450

Przykładowa klauzula: https://rejestr.uokik.gov.pl/wyszukiwan ... 22#details
 Profil Relacje PM off
radeom uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 13 Lut 2025 18:19 

Loty: 99
Kilometry: 323 532
Taka niespodzianka. Air Canada zmieniła mi lotnisko wylotowe do YYZ(Toronto) z SCL (Santiago Chile) na SJO (San José). Może by nie było w tym nic nadzwyczejnego gdyby nie fakt że te dwa lotniska oddalone są od siebie o 5000k.
Każą mi dostać się jakimś cudem do Kostaryki w Ameryce Środkowej i stamtąd lecieć do YYZ zamiast z Chile.
Czy oni w ogóle mają do tego prawo? Rozumiem że inne lotnisko oddalone 100-200 km ale nie na prawie innym kontynencie.
Co o tym myśleć

Załączniki:
IMG_20250213_111847.jpg
IMG_20250213_111847.jpg [ 117.65 KiB | Obejrzany 934 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Lut 2025 18:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Delikwent napisał(a):
Każą mi dostać się jakimś cudem do Kostaryki w Ameryce Środkowej i stamtąd lecieć do YYZ zamiast z Chile.

Ale chodzi Ci o to, co napisali w mailu, czy już kontaktowałeś się z nimi i podtrzymują tą zmianę? Bo jeśli jeszcze z nimi nie rozmawiałeś, to od tego zacznij. Może to tylko jakaś pomyłka?

Swoją drogą, jeśli to pomyłka, to ciekawe, co im się tam pomieszało. Przychodzi mi do głowy, że był podwójny błąd:
1) najpierw błędnie przyjęli, że lecisz z SLC (a nie SCL), a potem
2) wstawili Ci zastepczo SJO (zamiast SJC),
ale to i tak nie tłumaczy sprawy, bo między Salt Lake City i San Jose w Kaliforni jest nadal ładnych kilkaset kilometrów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Lut 2025 18:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A zadzwoniłeś do AirCanada? Czy ty uważasz ze każą ci się dostać z SJO do SCL?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Lut 2025 18:46 

Tak. Jestem po kontakcie z nimi. Na razie podtrzymują zmianę i szukają lepszego połączenia. W aplikacji AC również jest zmiana planu podróży. Naturalnie przepraszają za utrudnienia.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Lut 2025 14:50 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
To poważnie nie jest pomyłka? Jak oni to uzasadniają?
U mnie w apce MM mam mile za odcinek San Marino - Singapore. Złe mapowanie kodu SAI.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Lut 2025 14:09 

Na szczęście okazało się to pomyłką AC. W Toronto była wielka śnieżyca (indeks zakłóceń 5 wg Flight Radar) i chyba to było przyczyną. Kolejny email wyjaśnił sprawę. Niestety dopiero po 3 godzinach od pierwszego. Trochę stresu nic poza tym. Odleciałem z lekkim opóźnieniem z SCL.
Dziwić może to że info AC również podtrzymywało zmianę lotniska. Jak bym się zbytnio pospieszył miał bym bezużyteczne bilety do San José.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości