Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Gru 2015 15:14 

Witam,
rodzina potrzebuje wysłać przesyłkę do Australii. Cena na Poczcie Polskiej trochę zaskoczyła, bo zażyczyli sobie około 800 zł. Sam zacząłem szukać w internecie i okazuje się, że dużo taniej nie jest - udało mi się zejść do mniej więcej 600 zł.
Jak widać sprawa prosta nie jest. Może ktoś z szanownych Forumowiczów zna sposób na tańsze przesłanie paczki do Australii?
Waga do 20 kg, ale może być też do 10 kg jeżeli cena będzie znacznie mniejsza.
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 05 Gru 2015 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Zależy co chcesz wysłać i jak bardzo zależy Ci na czasie.

Ja wysyłałem kiedyś do Australii paczkę z prezentem na święta. Zapłaciłem 62 zł. Wysłałem to na Poczcie GLOBAL Expresem. Paczka w Sydney była po 10 dniach. W GLOBAL Expres jest jednak ograniczenie dla wagi i przesyłka maksymalnie może ważyć 2kg. Moja tyle też ważyła.

Ale dla cięższych przesyłek jest, np. usługa Worek Specjalny M. Przesyłkę do Australii, o wadze 20 kg, można wysłać za 155,00 zł.

Image

Pytanie, ile idzie taka przesyłka z opcją - ekonomiczna.

Kiedy w tamtym roku wysyłałem tą paczkę, zdarzyła się ciekawa rzecz na Poczcie, traf jeden na tysiąc - w kolejce przede mną jedna Pani też chciała wysłać paczkę do Australii i zapytała jaki będzie tego koszt, miała jakąś książkę, też prezent - w okienku otrzymała odpowiedź, że w zależności od wagi (1/2 kg) priorytetem to będzie 103/145 zł. Wtedy powiedziałem tej Pani, żeby nie wysyłała tego paczką pocztową, tylko tak jak ja Global Expresem i zamiast 103 czy 145 zł, zapłaci 65 zł, a paczka dotrze w kilka dni. Nie wiem, może na Poczcie rzadko przyjmują takie przesyłki, może nie mają wiedzy i wprowadzają czasami ludzi w błąd.

Oprócz opcji paczka pocztowa są jeszcze inne opcje nadania paczek i warto je sprawdzić.
 Profil Relacje PM off
Hobbes uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Gru 2015 18:18 

Global Express nawet niezła opcja. Szkoda, że maksymalnie 2 kg.
Worek Specjalny M cenowo wychodzi super. Tyle, że dopuszczone przedmioty to papiery, dokumenty, książki itp. Takie rzeczy akurat nie będą przesyłane co w połączeniu z wnikliwymi kontrolami celnymi w Australii może nie być najlepszym pomysłem.
Informacje przydadzą się na przyszłość, teraz chyba zostaje jednak kurier za ~ 600 zł :(
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości