Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Komórka, GPS
#1 PostWysłany: 15 Sty 2015 10:28 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Witam. Czeka mnie kolejna wymiana komórki. Jako, że nie jestem gadżeciarzem, a telefon służy mi tylko do podstawowych rzeczy (nawet z internetu korzystam jak na lekarstwo) głównym wyznacznikiem wyboru aparatu jest dla mnie... darmowy GPS :D
Do tej pory miałem klasyczną Nokię E52, która korzystała z OVI Maps (a przynajmniej tak to się nazywało kilka lat temu). Nawigacja bardzo prosta, tak naprawdę sama informacja gdzie jestem + mapa miasta pozwalała mi na wystarczające zorientowanie się, bez wyznaczania żadnych tras itp.
Jako, że kompletnie nie jestem na czasie zwracam się z prośbą:) do Was jaką komórkę, jaką serię aparatów wybrać aby mieć darmowy GPS, z którego można korzystać również zagranicą. Część łączy się z internetem przy korzystaniu z nawigacji więc taka opcja odpada.
Zakres cenowy do ok 500-600 zł
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
 Temat postu: Re: Komórka, GPS
#2 PostWysłany: 15 Sty 2015 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
Ciągle Nokię ;)

Sprawdź tylko bo podobno nie wszystkie mają HERE Maps (tak to sie teraz nazywa) na cały świat, a licencja jest przycięta na Europę, czy Polskę tylko.

Ja mam Lumię 920, i te mapy to jest jeden z większych plusów tego telefonu.

e: chyba coś się pozmieniało od jakiegoś czasu i te mapy są za darmo na wszystkie telefony z Windows Phone, a na Androida i IOS powstały jakieś bety. Co się porobiło... :D
 Profil Relacje PM off
Intchy uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Sty 2015 10:45 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Polecam fajną stronkę: kimovil.com Sam możesz przefiltrować mnóstwo telefonów wg Twoich kryteriów. Jest też cała masa chińskich telefonów, które jakością nie odbiegają od koreańczyków a są sporo tańsze.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 15 Sty 2015 10:58 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
zbyhu napisał(a):
Sprawdź tylko bo podobno nie wszystkie mają HERE Maps (tak to sie teraz nazywa) na cały świat, a licencja jest przycięta na Europę, czy Polskę tylko.

HERE Maps było cały czas na cały świat, jednak nie można było wyznaczyć trasy dojazdu (poprzez HERE Drive).
Po aktualizacji do WP8.1 można za darmo pobrać HERE Drive+, które nie ma już takich ograniczeń. Pewnie obecnie (na telefonach z domyślnie instalowanym WP8.1) będzie też domyślnie HERE Drive+.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 15 Sty 2015 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
Na Lumii 620 po aktualizacji do win 8.1 wszystko hula jak ta lala :) Z mapek here korzystam na każdym wyjeździe, super działają offline.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 15 Sty 2015 11:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Ważne jest, jak ten GPS sobie radzi.
Moim hobby jest testowanie chińskich smartfonów z Androidem.
Głównie tych tańszych.
Stwierdziłem, że modele z czterordzeniowymi procesorami MK6589 i MK6582 są wprawdzie dość szybkie, ale zintegrowany GPS nie powala ani szybkością łapania fixa, ani dokładnością lokalizowania. Na szczęście producent procesorów, firma Mediatek, poprawiła to w nowej generacji procesorów MK6592 z 8 rdzeniami na pokładzie, teraz GPS nie ustępuje jakością temu z procesorów Snapdragon i podobnych.
Ceny też są na przyzwoitym poziomie.

Z Twoim budżetem polecam model Coolpad 7320:
- GPS ma zasięg w kilka sekund, nawigacji można używać wszędzie, nawet w chmurach
- duży ekran 5,5" to wygodna praca, przy czym dzięki niewielkiej grubości (7,9mm) phablet bez problemu mieści się w kieszeni spodni
- bateria trzyma zaskakująco długo jak na taki duży ekran - czuwanie do 5 dni, praca do 2 dni
- dobry przetwornik kamerki od Sony IMX135 daje zadowalającą jakość zdjęć
- szybki, ośmiordzeniowy procesor zapewnia płynne działanie

Cena około 150 USD, jak kupiłem tu:
http://www.aliexpress.com/item/original ... 36473.html

Bezpłatnych programów do nawigacji na Androida jest kilka, ja używam OSMAND+.
Ten program bazuje na darmowych mapach Openstreetmaps, które są dokładne i... darmowe.
Jest dużo opcji, od prostego pokazywania pozycji, przez wyszukiwanie POI po nawigację głosową, także dla pieszego.
Przez kilka lat używałem Nokii z Garminem, więc mam porównanie.
Mapy openstreet nie ustępują garminowym jakością i szczegółowością, a szybkość renderowania grafiki jest zupełnie nieporównywalna.
Czysta przyjemność.
 Profil Relacje PM off
vincenz lubi ten post.

#7 PostWysłany: 15 Sty 2015 11:45 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
jobi napisał(a):
(...)
Cena około 150 USD, jak kupiłem tu:
http://www.aliexpress.com/item/original ... 36473.html
(...)

wolałbym nie zamawiać na zagranicznych serwisach z dostawą do 2 miesięcy :)
a może:
http://allegro.pl/coolpad-8730l-alumini ... 98045.html ??
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Sty 2015 11:53 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Aliexpress ze swoim programem ochrony kupujących jest bezpieczniejszy niż Allegro.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Sty 2015 12:09 

niebieski
W dzisiejszych czasach odpowiedź jest jedna: coś z najnowszym Androidem! Nokia (właściwie w tej chwili MS) to jest dno, głównie ze względu na Windows Phone. Niszowy, beznadziejny i nieintuicyjny system, gdzie nie ma aplikacji, a jak są, to płatne.

Propozycje: używany Nexus4 / Nexus5 . Aktualizacja do najnowszego Androida 5.01, który płynniutko śmiga, nie zawiesza się i wszystko na niego jest. Czasy tnącego się Androida minęły. Warunek- Android 5.0, wlaściwie od 4.2 jest już bardzo dobrze.
Nexusy łapią fix'a GPS w kilka sekund- również bez połączenia z internetem, mają też ruski GloNass. Dokładność GPS taka jak wszędzie, do celów turystycznych wystarczy z pewnością.

Do tego budżetowo nawigacja: Here Maps/Drive ZA DARMO, bo na Androida już jest i działa dobrze! Może być offline, ale mamy zajmują stosunkowo dużo miejsca.
Zapolować na wyprzedaż i kupić "World" Sygic za niedużą kasę- to jest najlepsza nawigacja na telefony komórkowe jaka kiedykolwiek powstała, również w pełni offline.

Oprócz tego Android jak to Android- zatrzęsienie aplikacji związanych z podróżowaniem, chociażby aplikacje linii lotniczych do odprawy czy przeróżne przewodniki. Windows Phone nie ma startu.

Cenowo: W budżecie na pewno znajdziesz używane w dobrym stanie Nexus4 lub Nexus5. A lekko dołożysz to znajdziesz i nowe (N5 na Allegro nowe wystawiane są po ok. 1000zł).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Sty 2015 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 86
Kilometry: 145 717
niebieski
john_doe napisał(a):
W dzisiejszych czasach odpowiedź jest jedna: coś z najnowszym Androidem! Nokia (właściwie w tej chwili MS) to jest dno, głównie ze względu na Windows Phone. Niszowy, beznadziejny i nieintuicyjny system, gdzie nie ma aplikacji, a jak są, to płatne.

Odniosę się tylko do tego co powyżej - po kilku latach z Androidem i przesiadce na Lumię 620 powiedziałem sobie nigdy więcej Andka ;)

No chyba, że ktoś potrzebuje zabawki z pierdylionem zaśmiecających telefon apek :lol:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Sty 2015 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
nie róbmy tutaj kolejnej dyskusji Android czy Windows proszę

odeślę do innego tematu tam było już sporo powiedziane, a rok temu kiew napisał tak: viewtopic.php?p=296969&p296969

od tego czasu zmieniło się sporo i john_doe - spróbuj WP, a nie powtarzasz opinie które były być może prawdą 2 lata temu, ale teraz różnice się zatarły
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Sty 2015 12:33 

niebieski
W takim razie nie korzystałeś pewnie z serii Nexus i czystego Androida w najnowszych wersjach. Tak, jak pisałem- gdybym miał korzystać z wersji 2.2 albo nawet 4.0 czy 4.1 na słabszych telefonach- to faktycznie do zastanowienia.

Nexus od zawsze chodził znośnie, ale od wersji 4.1-4.2 (niecałe 2 lata temu) naprawdę nie widać typowych dla Androida problemów. Spróbuj, sprawdź. Działa płynnie, bezproblemowo, nie zawiesza się i nie wymaga restartów, a aplikacje są, integracja z google jest i funkcjonalność jest :)

Nie chcę robić dyskusji Windows vs. Android, ale jeśli ktoś pisze ewidentną nieprawdę o Androidzie, to warto zareagować.
Windows może i poszedł do przodu- zresztą UI od zawsze był ciekawy i sprawny. Ale aplikacji np. Ryanair nadal nie ma.

Jeszcze raz powtarzam: Android od wersji 4.2, zwłaszcza na telefonach z serii Nexus, to zupełnie inna bajka niż starsze, "tnące i skrzypiące" OSy. Za to autorowi polecam sprawdzić zasób aplikacji na Windows i Androida. Można się zdziwić.

Na tym skończę swój udział w ew. przepychankach, ale służę informacjami odnośnie najnowszego Androida i jego możliwośći, gdyby były pytania.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość