Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.



 [ 261 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 28 Maj 2012 08:51 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Lis 2011
Posty: 386
Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Teraz coś ode mnie...
1. Zachód słońca w Kijowie
2. Gdzieś nad Alpami zasnutymi chmurami


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#22 PostWysłany: 28 Maj 2012 10:10 

Rejestracja: 26 Mar 2011
Posty: 489
Loty: 203
Kilometry: 336 882
niebieski
flus napisał(a):
Pisa nie leży nad morzem, to co widać, to raczej Livorno, zresztą spory port, który widać na zdjęciu to potwierdza.

Administracyjnie Pisa leży nad morzem. Ma nawet mały port - Marina di Pisa. Choć rzeczywiście to co jest na zamieszczonym zdjęciu to port w Livorno...
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#23 PostWysłany: 28 Maj 2012 10:46 

Rejestracja: 24 Sie 2011
Posty: 206
Stavanger:
Image
Most nad Sundem:
Image
W drodze do Rzymu:
Image
Stawy hodowlane w Żabieńcu:
Image
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#24 PostWysłany: 28 Maj 2012 10:50 

Rejestracja: 13 Lis 2010
Posty: 178
Malta & Comino


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off  
 
#25 PostWysłany: 28 Maj 2012 10:54 

Rejestracja: 13 Lis 2010
Posty: 178
Gozo, Comino, Malta


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off  
 
#26 PostWysłany: 28 Maj 2012 10:56 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Rejestracja: 07 Lis 2010
Posty: 6032
Loty: 228
Kilometry: 534 135
Eindhoven
Image
_________________
Image

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/ | Serduszka i piwo :D
Góra
 Relacje PM off  
 
#27 PostWysłany: 28 Maj 2012 11:34 

Rejestracja: 24 Sie 2011
Posty: 206
Gdzieś nad Miami:
Image
Gwatemala:
Image
Kraków:
Image
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#28 PostWysłany: 28 Maj 2012 20:41 

Rejestracja: 13 Lis 2010
Posty: 178
Etna


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
Góra
 Relacje PM off  
 
#29 PostWysłany: 29 Maj 2012 08:59 

Rejestracja: 26 Mar 2011
Posty: 489
Loty: 203
Kilometry: 336 882
niebieski
Wspomnienia z wiosny 2011... :-)


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.
 
 
#30 PostWysłany: 29 Maj 2012 09:00 

Rejestracja: 26 Mar 2011
Posty: 489
Loty: 203
Kilometry: 336 882
niebieski
Wspomnienia c.d.


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#31 PostWysłany: 29 Maj 2012 10:10 

Rejestracja: 19 Kwi 2012
Posty: 124
Cześć,
mam techniczne pytanie dotyczące robienia zdjęć z samolotu.
Jeżeli to nie jest dobre miejsce na takie pytania, to przepraszam i proszę Admina o skasowanie lub przeniesienie.

Chciałabym prosić o informację, czy do robienia tych zdjęć używacie profesjonalnych obiektywów, czy komuś z Was udało się zrobić dobre zdjęcie również przy użyciu jakiegoś zwykłego, niedrogiego aparatu cyfrowego bez zbyt wielu bajerów poza podstawowym zoomem?

Pytam, ponieważ niebawem sama wybieram się w podróż i mam nadzieję na to, że uda mi się usiąść przy oknie i przynajmniej podziwiać widoki, a być może pstryknąć też kilka zdjęć z lotu.
Mam do wyboru swój aparat Canon z teleobiektywem [który będzie ważył ze 2,5 kg i zajmie mi 1,4 bagażu podręcznego] i Kodak Easy Share Sport C123 pożyczony od siostry [który waży może 0,3 kg i mieści się w kieszeni]. Jak się domyślacie, optuję przy Kodaku.

A technicznie: czy robicie zdjęcia bez zoomu i później, kadrując, powiększacie fragment w programie komputerowym? Czy robicie zdjęcia używając zoomu [oznaczonego w prostym aparacie przyciskami +/-]? Jeśli używacie zoomu w aparacie, czy nie pogarsza on jakości zdjęcia?
Przez szybę aparat nie może dobrze ustawić ostrości - jak trzymacie aparat: dociskacie obiektyw do szyby, czy w normalnej pozycji w oddaleniu od szyby też uda się zrobić w miarę ostre zdjęcie?
Jakie/czy ustawiacie ISO do takich zdjęć?
Góra
 Relacje PM off  
 
#32 PostWysłany: 29 Maj 2012 11:25 

Rejestracja: 26 Mar 2011
Posty: 489
Loty: 203
Kilometry: 336 882
niebieski
Nie znam się na fotografii za bardzo...
Ja osobiście robię teraz zdjęcia najzwyklejszym aparatem kompaktowym SONY. Jeśli chodzi o robienie zdjęć z samolotu to najbardziej o ich jakości decyduje czystość szyby przez którą się fotografuje:-) Nigdy nie używam zoomu bo psuje on ostrość zdjęcia ze względu właśnie na zabrudzenia szyby. Chyba, że ktoś ustawia ostrość ręcznie, wtedy pewnie da się zrobić lepsze zdjęcie...
Ważne aby nie oszczędzać na pikselach... Bo jeśli będziesz chciała na zdjęciu dostrzec jakiś detal to warto mieć możliwość jego powiększenia bez utraty jakości.
Ja zrobiłem parę lat temu super zdjęcie na Kair. W oryginale miałem je w dużej rozdzielczości i po powiększeniu można było się spokojnie piramidom przyjrzeć. Niestety miałem awarię zupełnie nowego dysku na którym przechowywałem swoje archiwum. Zdjęć nie odzyskałem i zostało mi tylko to, co zdążyłem wtedy na NK wrzucić:-) A jeszcze w międzyczasie, od kiedy nie ma ograniczeń w ilości wrzucanych zdjęć, portal NK pomniejszył na potrzeby nowej galerii zdjęcia które były przechowywane na ich serwerach. Zostało mi więc tylko to co zamieszczam poniżej:-) Ale jak ktoś ma dobre oko to na pewno dostrzeże charakterystyczne trójkąciki... :-)


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#33 PostWysłany: 29 Maj 2012 11:55 

Rejestracja: 27 Lis 2011
Posty: 76
Coś alpy wyżej za wyrażne mi się wydają :P
@micca
Jeśli robisz zoom tylko do max. wartości zoomu optyczneg to zdjęcie jest bez pogarszania jakośći, W lustrzankach zoom nie pogarsza jakości bo w ogóle nie ma zoomu cyfrowego ( strata jakości może występować z powodu samego obiektywu np, wraz ze wzrostem ogniskowej wzrasta abberracja chromatyczna itp,) . W moim starym kompakcie można było ograniczyć zoom tylko do wartości zoomu optycznego. Co do kadrowania to czasami trzeba zrobić bo zdjęcie jest krzywe/ ktoś wszedł w kadr, ale raczej na zoomowanie w programie nie liczyłbym, jak wyświetlisz slajdy na 42 calach to będzie piksele widać.
ISO to zależy od ziarninowania zestawu. Generalnie na kompakcie 400 maks, na lustrzance 800, u mnie 1600 jest już bardzo kiepskie.
Zresztą to wszystko zalezy od światła na zewnątrz, za długa ekspozycja to wyjdzie poruszone. To są generlnie moje statystyki jakie zdjęcie wyjdzie dobrze ( ogólnie nie tylko z samolotu): 1/10 bo dłużej nie utrzymasz ręki w bezruchu , iso 400(800 ew) i maksymalnie otwarta przesłona.
Moje zdjęcia mają
1. - f/29, 1/125 i iso 200
2- f/3.5 , 1/250 i iso 800
W oddaleniu od szyby pewnie pojawi się odbite swiatło od wnętrza samolotu, u mnie np. zdjęcie gór nie jest z przyłożenia obiektywu na sztywno do szyby a zdjęcie na którym jest skrzydło samulotu już tak.
W samolocie zdjęcie zależy od 1. od czystosci szyby 2. od oszronienia szyby, i generalnie zdjęcia przez szybę zawsze są gorszej jakości niż normalne.
Co do aparatu, to ja chodzę z canonen 450d i obiektywem 15-85. Tele generalnie nie jest potrzebny zazwyczaj( do przyrody moze tak i ew. do robienia arabów z daleka co by nie widzieli). Jak potrzebny zoom to można podejść bliżej. :D
Generalnie ja zawsze jeżdże z lustrzanką, i do miejsc gdzie się raczej nie wróci bo za drogo ( Azja, Afryka, Ameryka Płd) też polecam lustrzanke żeby mieć piękniejsze pamiątki, kwestia gustu generalnie, ale z lustrzanki wychodzą lepsze zdjęcia nie zaprzeczalnie.
Moje zdjęcia z tego samego okna :P, na pełnej rozdziałce widać ziarno, szczególnie na 2 zdjęciu ale co tam i tak to tylko 256kb można wrzucić
EDIT. Zawsze można brudy photoshopem zamaskować, ale to juz dużo zabawy, szczególnie jak ma się dużo zdjęć
Załącznik:
IMG_0066.jpg
Załącznik:
IMG_0062.jpg


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#34 PostWysłany: 29 Maj 2012 12:18 

Rejestracja: 27 Lis 2011
Posty: 76
Kolejne zdjęcia tez rosja, okolice moskwy, generalnie czarne plamki to brud a białe to szron. aha i tu maks rozdiałka którą wrzucałem to 800x533 :( , a normalnie to 4272x2848 :evil:


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#35 PostWysłany: 29 Maj 2012 14:35 

Rejestracja: 19 Kwi 2012
Posty: 124
malediwy napisał(a):
Ja osobiście robię teraz zdjęcia najzwyklejszym aparatem kompaktowym SONY.

To super ;) Bo właśnie nad tym się zastanawiam - jak robicie takie fajne zdjęcia i czy to kwestia dobrych obiektywów, techniki, czy szczęścia.
Cytuj:
Nigdy nie używam zoomu bo psuje on ostrość zdjęcia ze względu właśnie na zabrudzenia szyby. Chyba, że ktoś ustawia ostrość ręcznie, wtedy pewnie da się zrobić lepsze zdjęcie...

A czy na przykładach własnych zdjęć zaobserwowałeś, że jakość zdjęć jest gorsza, gdy zoomujesz?
Bo w instrukcji Kodaka [http://resources.kodak.com/support/shtml/pl/manuals/urg01232/urg01232c2s5.shtml] jest napisane tak: "UWAGA: Zdjęcie wykonane z zoomem cyfrowym może mieć zauważalnie gorszą jakość." :roll:
Cytuj:
Ważne aby nie oszczędzać na pikselach... Bo jeśli będziesz chciała na zdjęciu dostrzec jakiś detal to warto mieć możliwość jego powiększenia bez utraty jakości.

Jasne, dokupiłam już kartę pamięci 8GB - powinno wystarczyć ;)
Tiramisufan napisał(a):
Jeśli robisz zoom tylko do max. wartości zoomu optycznego to zdjęcie jest bez pogarszania jakości

Nie wiem, czy dobrze to rozumiem: optyczny zoom w przypadku prostego, automatycznego aparatu cyfrowego to taki zoom robiony przed naciśnięciem spustu migawki, a cyfrowy zoom to powiększaniu obrazu już utrwalonego na matrycy, tak?
Bo w instrukcji tego Kodaka w rozdziale "korzystanie z zoomu cyfrowego" jest napisane:
1) skomponuj ujęcie
2) aby przybliżyć naciśnij +, aby oddalić naciśnij -
3) zrób zdjęcie.
Czyli wygląda to tak, jakby oni nazywali zoomem cyfrowym zoom optyczny [chyba, że ja źle rozumiem, co to jest zoom optyczny] :(
Cytuj:
ISO to zależy od ziarninowania zestawu. Generalnie na kompakcie 400 maks, na lustrzance 800, u mnie 1600 jest już bardzo kiepskie.

W terenie jakoś tam sobie to iso ustawię. Ale właśnie chodzi mi konkretnie o zrobienie porządnego zdjęcia przez szybę samolotu albo dajmy na to kolejki do Soller - czyli nie dość, że przez szybę [a więc nie działa autofocus], to jeszcze w ruchu..
Cytuj:
u mnie np. zdjęcie gór nie jest z przyłożenia obiektywu na sztywno do szyby a zdjęcie na którym jest skrzydło samolotu już tak.

A masz możliwość odczytania danych exif obu tych zdjęć? Bo jeśli były robione na podobnych ustawieniach, to można by było sprawdzić, jaką różnicę daje sama odległość obiektywu od szyby..
Cytuj:
Generalnie ja zawsze jeżdże z lustrzanką

Też mam na to ochotę, ale jako pomyślę, że muszę się spakować w bagaż podręczny i ma to ważyć 10kg, to trochę zmienia mi się hierarchia wartości ;)
Góra
 Relacje PM off  
 
#36 PostWysłany: 30 Maj 2012 08:26 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 Kwi 2010
Posty: 2801
niebieski
micca napisał(a):
A czy na przykładach własnych zdjęć zaobserwowałeś, że jakość zdjęć jest gorsza, gdy zoomujesz?
Bo w instrukcji Kodaka [http://resources.kodak.com/support/shtml/pl/manuals/urg01232/urg01232c2s5.shtml] jest napisane tak: "UWAGA: Zdjęcie wykonane z zoomem cyfrowym może mieć zauważalnie gorszą jakość." :roll:
Tiramisufan napisał(a):
Jeśli robisz zoom tylko do max. wartości zoomu optycznego to zdjęcie jest bez pogarszania jakości

Nie wiem, czy dobrze to rozumiem: optyczny zoom w przypadku prostego, automatycznego aparatu cyfrowego to taki zoom robiony przed naciśnięciem spustu migawki, a cyfrowy zoom to powiększaniu obrazu już utrwalonego na matrycy, tak?
Bo w instrukcji tego Kodaka w rozdziale "korzystanie z zoomu cyfrowego" jest napisane:
1) skomponuj ujęcie
2) aby przybliżyć naciśnij +, aby oddalić naciśnij -
3) zrób zdjęcie.
Czyli wygląda to tak, jakby oni nazywali zoomem cyfrowym zoom optyczny [chyba, że ja źle rozumiem, co to jest zoom optyczny] :(

polecam artykul nt. zoomu cyfrowego i optycznego np. na wikipedii.
Wtedy pojmiesz czym sie roznia i ktory kiedy wykorzystywac (albo raczej czemu nei korzystac z cyfrowego)

Cytuj:
W terenie jakoś tam sobie to iso ustawię. Ale właśnie chodzi mi konkretnie o zrobienie porządnego zdjęcia przez szybę samolotu albo dajmy na to kolejki do Soller - czyli nie dość, że przez szybę [a więc nie działa autofocus], to jeszcze w ruchu..

trzeba byc mistrzem, zeby zrobic niewyraznie zdjecie w ruchu w dzien (mowimy o wiekszych odleglosciach, nawet z samolotu). Aparat cyka przez 1/1000 sekundy, wiec ciezko w takim czasie rozmyc zdjecie, co innego w nocy, kiedy naswietlamy przez pol sekundy czy wiecej.

generalnie polecam poczytac podstawowe artykuly nt. aparatów cyfrowych, parametrów, co do czego. Nie tyle, zeby to wykorzystywac w kazdym zdjeciu (w 95% automat daje rade), ale zeby po prostu wiedziec czemu zrobilo tak a nie inaczej.
No i zeby wiedziec czemu zoom cyfrowy jest zły.. ;)
Góra
 Relacje PM off  
 
#37 PostWysłany: 19 Cze 2012 21:26 

Rejestracja: 24 Sie 2011
Posty: 206
Port w okolicach lotniska w Pizie i silnik Avro RJ100:
Image
Chwilę po starcie z lotniska we Florencji:
Image
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#38 PostWysłany: 19 Cze 2012 22:24 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 13 Kwi 2012
Posty: 771
Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Lądowanie w Oslo


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
#39 PostWysłany: 19 Cze 2012 23:41 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 Kwi 2012
Posty: 176
Loty: 79
Kilometry: 145 385
@micca:
Ja w zeszłym roku spakowałam lustrzankę do 20-litrowego plecaka szkolnego, który był moim bagażem... na 5 dni. :D Ba! Starczyło miejsca na przywiezienie z powrotem muszelek z morza! :D
Nie wyobrażam sobie nie zabrać mojej "miłości" ze sobą (btw. mój chłopak tylko się wkurza, że razem do wody nie wchodzimy, bo nie ma kto tego pilnować, a jestem uparta xD).

Taki mały offtop. Wszystko jest możliwe. :D
_________________
https://www.travellerspoint.com/map/#/user/731283
http://flightdiary.net/Czerwona

6 months hitch-hiking through India-Nepal & Southeast Asia
2 months volunteering on paradise island in Cambodia
6 months hitch-hiking through South America
Góra
 Relacje PM off  
 
#40 PostWysłany: 20 Cze 2012 00:46 

Rejestracja: 15 Lut 2011
Posty: 111
Załącznik:
DSC05217.JPG

Załącznik:
DSC06162.JPG


Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
_________________
Image
Góra
 Relacje PM off  
 
 [ 261 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 2 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

  
phpBB® Forum Software © phpBB Group