Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Mar 2011 18:30 

Mam zbyt dużo (nie mieszczę się w wymiarach bagażu podręcznego). Brakuje mi miejsca na 3 pary majtek i skarpetek. Zastanawiam się czy nie mógłbym wykonać następującego oszustwa:
(lotnisko to LCJ i STN)

- dać do kontroli bezpieczeństwa cały bagaż

- po powyższej kontroli udać się do toalety i przepakować kilka sztuk skarpetek i majtek do kieszeni w kurtce

- przy wsiadaniu do samolotu założyć kurtkę na siebie (skarpetki są w kieszeniach a bagaż ma odpowiednie wymiary)

W tej sposób wezmę wszystko czego mi potrzeba ,,ponad bagaż" w kurtce.
Czy mój ,,chytry" plan ma jakieś wady?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 15 Mar 2011 18:32 
Awatar użytkownika

Żadnych. :)
Zakładanie wszystkiego co popadnie na siebie jest dosyć częstym sposobem na "ominięcie" limitu bagażu podręcznego.
Nic Ci nikt nie może za to zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Mar 2011 19:01 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Kurtka z duzymi kieszeniami to podstawa. :D
Mozesz od razu napchac kieszenie w kurtce, na rtg i tak kladziesz kurtke do koszyka.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Mar 2011 19:18 

a czy do kurtki mogę sobie schować aparat-lustrzankę? Bo też szukam oszczędności miejsca. Ewentualnie naładuję do kieszeni majtek i skarpetek, ale proszę o potwierdzenie czy tak na pewno można w ryanair ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Mar 2011 19:29 
Awatar użytkownika

Jeśli aparat będziesz miał na szyi w osobnej torbie, to mogą się przyczepić. Jeśli będzie luzem to... powiem szczerze, że nie próbowałem tak jeszcze, więc nie wiem...

Co do majtek i skarpetek: jak najbardziej można tak zrobić. Jak Ci się aparat zmieści do kieszeni, to i jego możesz tak przenieść - nie mają prawa się przyczepić. :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Mar 2011 19:52 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Na szyi na pewno bedzie to traktowane jako kolejny bagaz, ale do kieszeni to raczej pracownik linii lotniczych nie ma prawa nikomu zagladac.
Choc ciezko mi sobie wyobrazic lustrzanke w kieszeni, co innego maly kompakt.

Kolezanka mi opowiadala jak w Londynie widziala, ze jej znajoma skasowali za kurtke. Ona chciala wziasc ta kurtke do swojego bagazu, a tu pani obslugujaca zapytala jak ta jej znajoma ma na nazwisko. A ona znala tylko imie i jej nie pozwolila. Brzmi absurdalnie, widac roznie szukaja "jeleni" :?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Mar 2011 19:54 

Kolega który pytał o przemycenie lustrzanki: Mój znajomy miał na szyi i kazali mu schować do podręcznego. Na szczęście miał sporo miejsca bo leciał z erasmusa na jednodniowy wypad do domu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Mar 2011 19:58 

Loty: 120
Kilometry: 122 460
Lecąc ostatnio Wizzairem znalazłem u nich w magazynie reklamę takiej oto kurtki:
Image
Dobre rozwiązanie dla mających nadbagaż. Szkoda tylko, że dość drogie. Ze też Wizzair pozwala umieszczać u siebie takie reklamy :D

#9 PostWysłany: 15 Mar 2011 20:37 

To prawda, że duże kieszenie to podstawa. Ja stosuję jeszcze jeden trik, o którym już raz gdzieś pisałam. Otóż w przypadku gdy coś mi się nie mieści do bagażu podręcznego lub gdy bagaż jest za ciężki, zaciskam paskiem z rzepą końce rękawów kurtki i wkładam do nich co się da. Następnie wywijam kurtkę "na lewą stronę" i tak układam na ramieniu, żeby nie było widać, że rękawy są wypchane. Sposób sprawdzony wieeeeele razy. W rękawach woziłam m.in.: zasilacz do laptopa, butelkę na wodę, 0,5kg sera żółtego (tylko przy prześwietlaniu celnik zapytał co tam jest), małą torebkę damską, kanapki, a raz nawet trampki, itd... Zdarzało się, że sama kurtka ważyła ponad 5kg, mając jeszcze np. baterie z laptopa w kieszeni.

Oczywiście sposób nie ma zastosowania w sytuacji o której pisał/a mrowka, że pani z ryanaira potraktowała kurtkę jako drugi bagaż... Ja nigdy się z tym nie spotkałam.

#10 PostWysłany: 15 Mar 2011 20:40 

niebieski
Z tym serem to trzeba uważać, bo kiedyś pasztet komuś uznali za płyn i kazali wyrzucić. Tu może być podobnie.

#11 PostWysłany: 15 Mar 2011 20:44 

Podróż Ryanair w skrajnych wypadkach wygladala u mnie tak:
Dwie pary spodni na sobie, dwa swetry plus bluza kurtka z wypchanymi do granic mozliwosci kieszeniami ...
ale czego sie nie robi gdy brak juz kg w podrcznym, nigdy sie nie czepiali :)

#12 PostWysłany: 15 Mar 2011 20:45 

niebieski
Samo body lustrzanki można zawiesić na pasku na szyi i schować pod kurtką.

#13 PostWysłany: 15 Mar 2011 21:26 
Awatar użytkownika

niebieski
fly4me napisał(a):
Z tym serem to trzeba uważać, bo kiedyś pasztet komuś uznali za płyn i kazali wyrzucić. Tu może być podobnie.

kumplowi w weeze :)
mi tunczyka.
olaaa napisał(a):
Podróż Ryanair w skrajnych wypadkach wygladala u mnie tak:
Dwie pary spodni na sobie, dwa swetry plus bluza kurtka z wypchanymi do granic mozliwosci kieszeniami ...
ale czego sie nie robi gdy brak juz kg w podrcznym, nigdy sie nie czepiali :)

kurde jak wy to robicie.. mi 1/3 plecaka zajmuje spiwor, 1/3 jedzenie ktore wazy zazwyczaj kolo 3-4kg, a reszta to ciuchy, kosmetyki i kompakt, ktory w sumie lekki i maly nie jest.

I zawsze wychodzi te 10-11kg, do kosza tez wchodzi..

Polecam przeleciec sie kiedys z podrecznym na 3 tygodniowa wyprawe, gdzie trzeba sporo chodzic. Wtedy czlowiek faktycznie widzi ile potrzebuje do 'normalnego' przezycia :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Mar 2011 01:02 

W moim przypadku , nie mam z tym większego problemu- większość miejsc które do tej pory odwiedzam ma sklepy H&M lub Zara gdzie jakimś dziwnym trafem większość rzeczy jest o ok 50 % tańsza niż w Polsce , i po prostu na miejscu kupuję to co mi potrzeba. ;) lub nie ;)
a to że, z żonką jesteśmy zakupoholikami , to już inna bajka... :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości