Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Sie 2023 23:16 

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum :) Mam do Was pytanie odnośnie wczasów z biurem podróży. Nigdy nie korzystałem z ich usług, więc liczę na odrobinę pomocy.
Planujemy z żoną urlop na początku października (Egipt lub Tunezja).
Przechodząc do rezerwacji podróży (np. w Rainbow lub TUI) jest możliwość wyboru miejsc w samolocie i tu zacząłem się zastanawiać. Na mniej jak 1,5 miesiąca przed planowanym wylotem samolot jest prawie pusty. Przykładowo do Marsa Alam jest zarezerwowane 9 miejsc. Oczywiście wiem, że nie każdy będzie chciał płacić dodatkowo za miejsce, ale zakładam że jak ktoś leci we dwójkę to taką usługę wykupi.
Na call center Rainbow otrzymałem informację, że istnieje ryzyko odwołania wyjazdu ale zdarza się to bardzo rzadko.
Wiecie może czy mają jakąś minimalną liczbę rezerwacji od których opłaca się uruchamiać połączenie?
Chciałbym uniknąć sytuacji w której będzie mi proponowany jakiś alternatywny kierunek, albo inny termin :?
I pytanie drugie:
Który kierunek (Egipt, Tunezja) polecacie bardziej na październik? W Tunezji podobno jest problem z glonami na brzegu ale nie wiem czy przez cały rok czy w określonych miesiącach.
Z góry dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN Turcja all inclusive 🌴 4* hotel z aquaparkiem 🏊 blisko plaży w Marmaris za 2279 PLN
Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎 Zatańcz sambę w Rio 💃😍 Bilety do Brazylii z Warszawy od 2593 PLN 🔥 Również na majówkę 😎
#2 PostWysłany: 20 Sie 2023 23:46 

platynowy
Matt1 napisał(a):
Na call center Rainbow otrzymałem informację

Matt1 napisał(a):
Który kierunek (Egipt, Tunezja) polecacie bardziej na październik?

A to nie jest tak, że to właśnie biuro podróży jest od rekomendowania destynacji? Skoro dzwoniłeś na infolinię to dlaczego nie zapytałeś?

Wątki dotyczące Tunezji oraz Egiptu już istnieją, wystarczy się z nimi zapoznać.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 21 Sie 2023 07:06 

Loty: 205
Kilometry: 697 936
niebieski
Spodziewałbym się, że biuro ma swoje minimalne kryteria liczby chętnych ale raczej tego nie ujawni. Zdarzało mi się korzystać z biur podróży, w tym z Rainbow i Tui i od kontaktu z infolinią skuteczniejszy był kontakt z przedstawicielem biura w jednym z punktów ale warunek - kompetentny kierownik tego biura i takiż personel. Nie ma gwarancji, że każdy taki jest. Bywało, że informowali np. że dana wycieczka ma minimalną liczbę i termin jest potwierdzony. Wybierz biuro w pobliżu i zadzwoń do nich lub je odwiedź i porozmawiaj.
Co do rekomendacji Tunezja czy Egipt w październiku - sprawdź historyczne pogody, temperatury morza chociażby.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Sie 2023 07:24 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
I nie bierz tanich hoteli oraz pokoi.
Przy odprawie raczej dadzą Wam miejsca koło siebie.
Jeżeli jest to eter, to za 70 zł można sobie przy odprawie kupić miejsca z wiekszą ilością miejsca na nogi.

A musi być Egipt czy Tunezja?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Sie 2023 08:27 
Awatar użytkownika

Loty: 361
Kilometry: 639 118
niebieski
Biuro podróży raczej nigdy nie powie, że jest ryzyko odwołania wyjazdu żeby im klient nie uciekł. Jak masz się o tym dowiedzieć to raczej w ostatnim możliwym terminie żeby mieć jeszcze czas na zmianę kierunku/terminu (można często o tym poczytać w komentarzach)
Co do miejsc w samolocie też uważam, że przy odprawie dostaniecie miejsca obok siebie bo to nie Wizz czy Ryanair. Oczywiście pracownik biura może Was przekonywać, że istnieje ryzyko rozdzielenia dlatego najlepiej opłacić miejsce (kolejna kasa dla nich), ale ja bym nie brał. Swego czasu znajomi lecący na Dominikanę zapłacili dodatkowo 1000 zł za miejsca obok siebie bo pracownik biura postraszył ich, że mogą być rozdzieleni na tak długi lot ;) No, a jak potem się okazało inne pary poznane przy okazji nawet bez wykupu miejsca siedziały obok siebie.
Co do kierunku byłem tylko w Tunezji właśnie w październiku kilka lat temu i pogoda była naprawdę fajna.

#6 PostWysłany: 21 Sie 2023 20:56 

Loty: 26
Kilometry: 38 375
1,5 miesiąca to szmat czasu. To polecą tacy, co jeszcze nawet nie pomyśleli, że chcą lecieć.
Druga sprawa, to, że czarter TUI czy Rainbow to nie znaczy, że tylko z tego biura będą lecieć, biura odsprzedają sobie miejsca w samolocie a na końcu oferują same przeloty.
San teraz przyleciałem do Tunezji linią Nouvelair i była cała wieża Babel różnych biur.. Jak rezerwowałem to pani z biura sprawdzała właśnie ile jest miejsc w samolocie -odlot był za 14 godzin i było 6.
Co do Tunezji to subiektywnie-jak bym miał wybierać to okolice Tunisu, Inny świat niż oferowane Hammamedy.-tu jest po prostu brudno. Byłem dzisiaj w Kartaginie i okolicach i to calkiem inna Tunezja.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Sie 2023 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 209 093
niebieski
Matt1 napisał(a):
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum :) ... jest możliwość wyboru miejsc w samolocie i tu zacząłem się zastanawiać. Na mniej jak 1,5 miesiąca przed planowanym wylotem samolot jest prawie pusty. Przykładowo do Marsa Alam jest zarezerwowane 9 miejsc. Oczywiście wiem, że nie każdy będzie chciał płacić dodatkowo za miejsce, ale zakładam że jak ktoś leci we dwójkę to taką usługę wykupi. ...

Moim zdaniem szkoda kasy na wykupowanie miejsc obok siebie w samolocie. Tak jak pisali przedmówcy lot z biurem podróży to nie lot tanimi liniami, które celowo rozrzucają pasażerów z 1 rezerwacji po całym samolocie. Jest jednak tu też pewne zastrzeżenie. Miejsca blisko siebie dostaniecie niemal na pewno za darmo, ale BLISKO nie musi oznaczać OBOK. Układ siedzeń w samolocie to 3 + 3, a większość klientów biur podróży poza okresem wakacji i ferii szkolnych to dwójki osób. Zatem jest możliwe, że dostaniecie miejsca np. w tym samym rzędzie, ale rozdzielone przejściem (fotele C i D) albo np. dwa miejsca C w następujących po sobie rzędach. Obsługa naziemna lotu (już przy oddawaniu bagażu rejestrowanego) przydziela miejsca kolejnym pasażerom i gdy wszystkie miejsca A+B oraz E+F zostaną rozdzielone to pozostałe dwuosobowe rezerwacje dostają wspomniane wyżej C i D. Zatem by zmaksymalizować szansę dostania gratis miejsc np. A+B to trzeba być w kolejce w początkowych jej 2/3, a najlepiej w pierwszej połowie by był jakiś wybór miejsc. I warto po prostu poprosić przy okienku o preferowane miejsca, jeśli np. wolicie miejsca B+C by mieć swobodny dostęp do przejścia między rzędami.

A w kwestii glonów na plażach - mogą być, ale ich napływ zależy w dużej mierze od kierunku wiatru i lokalnego ukształtowania wybrzeża oraz obecności podmorskich łąk. Zatem czy na nie trafisz to kwestia trudna do przewidzenia :?:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Sie 2023 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
Normalnie można sobie wybrać sobie miejsce przy checkin na lotnisku za darmo…mówisz że chcesz przy oknie z przodu i dostawało się bez mrugnięcia oka. Trzeba tylko powiedzieć…
Sprawdzone w Czarterach: Enter, Corendon, SkyExpress, Ryanair Sun (RR - BUZZ Czarter), FlyEgypt
Jak zależy na miejscu wystarczy szybciej ustawić się przed tłumem ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Wrz 2023 21:33 

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Wybór padł na Egipt i zgodnie z tym co proponowaliście, miejsc w samolocie nie rezerwowałem :)
Nie ma szczepień obowiązkowych jadąc do Hurghady ale z Waszego doświadczenia uważacie, że warto się na coś profilaktycznie zaszczepić?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Wrz 2023 21:42 
Awatar użytkownika

złoty
Wg mnie na zdrowy rozsądek jeśli jest jakaś szczepionka
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości