Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 08 Maj 2024 19:04 

srebrny
marek2011 napisał(a):
Nie ma.
A przynajmniej nic mi o nim nie wiadomo, żeby był i gdzie. Tak jak pisałem i pisali też inni nikt nie zaczepia turystów na ulicach w celu wymiany walut nawet w epicentrach turystycznych.

Jednak jest, przynajmniej w Samarkandzie. Dzisiaj byłem na Bazarze Czorsu i kilka razy byłem zaczepiany (niezbyt nachalnie) z propozycją wymiany waluty. Nie skorzystałem. Podzielam zdanie marka2011, że szkoda czasu na szukanie takich ryzykownych wymian.
 Profil Relacje PM off  

Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷 Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷
Ucieczka na Maltę 🏝️ 4* hotel ze spa w Qawra + dwa posiłki za 1791 PLN Ucieczka na Maltę 🏝️ 4* hotel ze spa w Qawra + dwa posiłki za 1791 PLN
#22 PostWysłany: 08 Maj 2024 21:25 

złoty
jaszon napisał(a):
Jednak jest, przynajmniej w Samarkandzie.

Ale na pewno oferują kurs czarnorynkowy czy po prostu oferują wymianę po kursie oficjalnym?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Zapas gotówki
#23 PostWysłany: 09 Maj 2024 17:43 

srebrny
To pewnie kwestia definicji "czarnego rynku". Sądziłem, że jak ktoś działa poza legalnym obiegiem to przynależy do "czarnego rynku", ale może mylę się. Nie wiem jaki kurs oferowali. Miałem już wymienioną kasę i pozbyłem się ich grzecznym "no". Wieczorem puknąłem się w czoło bo dla czystej informacji - choćby na tym forum - mogłem zapytać o kurs. Jeżeli znowu dane będzie mi ich gdzieś spotkać (pewnie na kolejnym bazarze) - obiecuję, że zapytam :D .
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.

#24 PostWysłany: 11 Maj 2024 10:35 

złoty
Według wszystkich informacji w Internecie kursu czarnorynkowego nie ma już od kilku lat, stąd moim zdaniem ciekawe, co tacy bazarowi cinkciarze mogliby oferować.
 Profil Relacje PM off
wtak uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 11 Maj 2024 11:41 
Awatar użytkownika

złoty
Być może robią "wałki" na klientkach tak popularne na wschodzie, doszło to nawet do Livingstone gdzie też stali, a jak o to samo zapytałem właściciela hotelu to powiedział, że nie ma kursu czarnorynkowego tylko to jest scam i żeby nie robić z nimi żadnych transakcji

Ostatnio edytowany przez kostek966, 11 Maj 2024 12:27, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Nvjc lubi ten post.

#26 PostWysłany: 11 Maj 2024 11:44 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@Nvjc w Czechach od dziesięcioleci nie ma, a ludzie dalej w bambuko robią i wymieniają im wycofane ruble białoruskie po "dobrym" kursie

Chociaż, trzeba być debilem przyjmować banknot z cyrilicą zamiast łacińskim alfabetem
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 11 Maj 2024 11:44 

Zbanowany
Naprawdę doszukałeś się...wszystkich info? :lol: Napisz prawdę czyli...czytałem kilka info w necie polskim. Ale czy to oznacza...wszystkie? W każdym kraju gdzie nie jest wymiana na lokalną walutę występuje tzw,,czarny rynek". Pytanie czy taka wymiana jest dla ciebie korzystna i bezpieczna? ,,Walenie jelenia" czyli niezorientowanego turysty także odbywa się w takich krajach. Skąd to wiem? Byłem kiedyś jak to nazywano w Polszcze ,,cinkciarzem" i obecnie zawodowo zajmuję się także.. :mrgreen: exchange
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 11 Maj 2024 12:11 
Awatar użytkownika

platynowy
To trzeba się udać do Buenos Aires na Florida.
kostek966 napisał(a):
@marek2011, nie o oszczędności chodzi, ale miło byłoby sobie przypomnieć nasze stare czasy jak wymieniało się pod bankiem, lub później kantorem :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 11 Maj 2024 15:49 

złoty
@Monaco2011 Twój wpis jest tak niedorzeczny, tak bardzo w nim się nic nie zgadza i tak bardzo nic nie wnosi, że odpuszczę sobie odpowiadanie :lol:

@Zeus @kostek966 W sumie to może nie do końca związane z wymianą walut, ale z samymi walutami już tak. Rozmawiałem w zeszłym roku z Japończykiem, który po przylocie na Okęcie wziął taksówkę i dostał 50 zł reszty monetą z PRL, więc i u nas wałki na walutach się zdarzają ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#30 PostWysłany: 11 Maj 2024 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 714
Kilometry: 984 307
platynowy
Koń, jaki jest, każdy widzi Image
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 11 Maj 2024 17:53 

złoty
Zeus napisał(a):
w Czechach od dziesięcioleci nie ma, a ludzie dalej w bambuko robią

Nvjc napisał(a):
więc i u nas wałki na walutach się zdarzają ;)

U nas, a jeszcze bardziej w Czechach, profesjonalne wałki na walutach robią kantory z krzyczącymi szyldami "today we sell" i kursem kupna niższym o 30% albo napisaną małą czcionką informacją o prowizji. Wciskanie ludziom rubli białoruskich albo monet z PRL to przy tym amatorszczyzna :-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 11 Maj 2024 18:45 

srebrny
kostek966 napisał(a):
Być może robią "wałki" na klientkach tak popularne na wschodzie,[...]i

Otóż to, takie bazarowe propozycje zawsze niosą spore ryzyko oszustwa.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 13 Maj 2024 19:22 

srebrny
Wczoraj w Samarkandzie na bazarze koło meczetu Bibi Chanum zaczepił mnie facet wachlujący się grubym plikiem banknotów. Proponował kurs 12500 za dolara, czyli nieco poniżej kursu bankowego.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#34 PostWysłany: 13 Maj 2024 20:08 
Awatar użytkownika

srebrny
W TAS na przylotach, zaraz za paszportówką jest kantor, dają 12 660 UZS za dolara, za EUR 13 450 UZS.
Bankomaty (np. Ziraat) łykały Reloluta (zarówno Visę jak i Mastercarda), prowizja 1,5%.

W okolicach bazarów rzeczywiście proponowane jest change money-good price (nie było potrzebne).

W hotelach można płacić kartą, guesthousy wolą raczej gotówkę, na dolary też by się nie obrażali.
2 ludzi lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 19 Maj 2024 16:39 
Awatar użytkownika

srebrny
marek2011 napisał(a):
...
Kurs jest urzędowy, a punktów wymiany jak na lekarstwo ...

A czy na przejściu granicznym Dostuk/Dostlik opodal Osz da się wymienić $$ na somy uzbeckie?

#36 PostWysłany: 31 Maj 2024 17:58 

Jeśli chodzi o płatności revolutem, to tak jak było wspomniane do każdej wypłaty z bankomatu lub płatności kartą doliczane jest 1.5% prowizji. Revolut natomiast ściąga z konta w USD po kursie identycznym z tym, po którym kupowałem danego dnia sumy w jednym z banków uzbeckich. Ilość kantorów w miastach określił bym jako stosunkowo dużą, szczególnie w Bucharze. Bankomaty Ziraat na pewno bez dodatkowych opłat poza 1.5% prowizja.

Z kolei kurs w bankach/ punktach zgodny z tym co prezentowane na stronie internetowej https://bank.uz/uz/currency
Podsumowując najbardziej opłaca się wymiana USD na sum na miejscu.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 02 Cze 2024 06:36 
Awatar użytkownika

złoty
Ilość kantorów szczególnie w bucharze jest duża ?, poważnie ?, przez ponad 2 dni chodzenia nie widziałem ani jednego, były pokazane na drogowskazach i nawet jeden próbowałem zlokalizować, ale nigdzie nie było chyba, że w którymś z hoteli, ale były 4 koło siebie i nie chciało mi się sprawdzać
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 03 Cze 2024 14:03 

srebrny
Także ja w czterech ostatnio odwiedzanych miastach Uzbekistanu nie przypominam sobie abym widziałem kantory walutowe.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 30 Lip 2024 22:01 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
w miejscach, w których byłem nie spotkałem nigdzie kantoru wymiany walut; walutę wymienia się w bankach za okazaniem paszportu i wydaje się potwierdzenie wymiany, które może się przydać przy ponownej wymianie pozostałych sum na dolary lub euro; szczególnie dolary są dość mocno oglądane i najmniejsze wady powodują, że możemy mieć problem z wymianą konkretnego papierka; kurs między bankami się różni nieznacznie, więc można sprawdzić kilka, by porównać ceny; zarówno euro jak i dolary amerykańskie wymienimy bez problemu; raz w okolicach bazaru w Samarkandzie, tego bliżej deptaka za placem Registan spotkałem Pana oferującego wymianę walut na ulicy;

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość