Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Mar 2020 13:07 

Loty: 61
Kilometry: 128 945
jarp napisał(a):
Hej, jak aktualnie wyglądają ceny za transport shuttle z lotniska do Jambiani?

Właśnie ktoś się orientuje?
 Relacje PM off  

#22 PostWysłany: 05 Mar 2020 13:58 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
niebieski
Płaciłam 50k TZS (po negocjacjach) w grudniu (Stone Town centrum - Jambiani). Lotnisko jest blisko, więc większej różnicy pewnie nie będzie.

#23 PostWysłany: 12 Gru 2020 12:52 
Awatar użytkownika

Najczęściej jeździliśmy po wyspie transportem publicznym. Busami, albo dala dala. Transport po Stone Town to 500 szylingów. Trasy poza miasta to między 1000-2500 szylingów. Wszystko zależy od tego jak daleko jedziemy. Autobusy z Stone Town odjeżdżają z tego miejsca. https://goo.gl/maps/q9bxhoSAjvzGRUCbA

Nigdy nie czekaliśmy na transport dłużej niż 10 minut. Czasem nie wsiadaliśmy jednak bo był jak na nasz gust zbyt wyładowany.
 Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 20 Sty 2021 19:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Odnośnie kontaktów z forum do taryfiarzy: zostawię info dla potomnych:
Habibu +255 777 159 976 - nie jechałem, bo zawsze za wysoko wyceniał
Kacho +255 777 773 161 j/w - nie jechałem, bo zawsze za wysoko wyceniał
Suley +255 777 882 519 - ok. Rzeczywiście w miarę nowe i bardzo czyste auto, co odbiega znacznie (pozytywnie) od normy. Ceny ok po targowaniu. Sympatyczny młody chłopak. Dla mnie minusem było zbyt miękkie zawieszenie w jego Toyce i dzieci się źle czuły gdy w korku lub na dziurawej drodze ciągle przyspieszał i hamował. Jak ktoś ma chorobę loko to się robią problemy. Dla innych osób bardzo spoko.

Frank +255 773 809 811 - nowy kontakt ale godny polecenia - dla mnie najlepszy kierowca z jakim jechałem. Ma co prawda stare auto, ale dobrze mówi po angielsku, fajnie opowiada (np. powiedział ciekawe rzeczy o lokalnych muzułmanach, choć sam jest naszej wiary). Ciepła osoba. Nawet po moim powrocie do PL pyta się czy wszystko ok na powrocie. Niesamowite.

Wszyscy odpowiadają sprawnie przez WhatsApp. Mają auto z klimą.
Nie widzą problemu, żeby poczekać np. 4 godziny w Stone Town aby zawieźć Cię z powrotem. Pomogą w zorganizowaniu atrakcji i negocjacji ceny. Taka lokalna tradycja :)
 Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 24 Lut 2021 16:44 

Czy w dobie kotonawirusa shuttle busy działają normalnie? Na thezanzibus piszą że ich ruch jest wstrzymany, ale może jest jakiś inny przewoźnik?
 Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Lut 2021 16:54 
Awatar użytkownika

złoty
Bo przestalo im sie to kompletnie oplacac. COVID nie ma tutaj nic do rzeczy (zobaczysz jak sa wypchane Dala-Dala to wrocisz do tej mysli) Kasowali z tego co pamietam 10€ pax z lotniska do Stone Town. Za tyle mozna miec bez problemu taxi ktora zabierzesz sie w min. 4 osoby. Warte uwagi natomiast jest to, ze swoj serwis taksowkowy dalej maja aktywny i bardzo do niego zachecaja, wiec gdzie tu covid?
Zeus lubi ten post.

#27 PostWysłany: 10 Mar 2021 10:34 

platynowy
Nungwi - Stone Town, jechałem zarówno busem, jak i dala dala. O ile w tym busie da sie wytrzymać, chociaż łatwo nie jest bo zatrzymuje się on dosłownie co kilometr, a ludzie rotują, to dala dala jest totalnym hardcorem. Mam 183 cm wzrostu, także nie miałem możliwości wyprostowania się, nie wiem w jaki sposób podczas mojej podróży upakowali do tego samochodu 20 osób, przy założeniu że przynajmnjej parę z nich ważyło ze 120 kg i więcej. Na plus - można poznać świetnych, przemiłych ludzi, którzy chętnie opowiadają różne rzeczy, zazwyczaj znają język angielski.

Polecam Suleya jeżeli chodzi o taxi, nowy, czysty samochód, on komunikatywny, zawsze na czas, życzliwy. Jeżeli tego potrzebujesz, po drodze zabierze Cię do kantoru, po odbiór testu na COVID czy na zakupy. Ma profil na tripadvisorze, numet podaję poniżej.

Dodam, że zostałem wystawiony przez jeden hotel w Kendwie, spałem w jakimś Rasta Hotel na totalnym zadu*** bez wifi, umówiłem się z Sulejem na 6:00 rano przed hotelem - był punktualnie, po drodze zabrał nas do szpitala na test kasetkowy, gdzie czekał na nas 3h, bo zwyczajowo na Zanzibarze brakuje prądu, a test zamiast 15 min, trwa 3h:)

Suley
+255 777 882 519ImageImageImage
 Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 25 Sty 2022 18:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jak już było napisane poruszanie się dalada z wiekszym bagażem raczej należy sobie odpuścić, ale z mniejszym lub bez nie jest źle. W każdym daladala prócz kierowcy jest szef pojazdu, jemu się płaci, raczej bliżej końca przejazdu. Co mnie zdziwiło, skrupulatnie wydają resztę również turystom.

Gdyby np, ktoś chciał z lotniska do Jambiani czy Paje(lub odwrotnie) to najpierw do Kwerewe nr 516(chyba 400 szylingów) i z tamtąd 309. Kwerekwe na mapach maps.me jest oznaczone jako: „Start 3xx buses”.
Mieszkając w Paje czy Jambiani można bez przesiadek sobie zrobić wycieczkę do Jozani Forest za jakieś 2000-3000 szylingów RT. Na pewno nr 308 i 309 ale pewno też innymi 3xx. Nawet jeśli nie mamy ze sobą nawigacji to powiedzą gdzie wysiąść. Co do innych tras nie ma sensu powtarzać to co już jest napisane.

Jeśli na dłuższą trasę trafi się pojazd ze skrzynią z ławkami zawsze można poczekać na następny albo sprawdzić czy nie ma miejsca w kabinie z przodu koło kierowcy. Ogólnie podróż trwa na pewno trochę dłużej niż taksi ale bez przesady, na dłuższych trasach zatrzymuje się dużo rzadziej niż co kilometr. A na krótszych 5xx z lotniska czy Stone Town do Kwerekwe to czasem i co 100 metrów.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 15 Sty 2023 00:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 301 977
Jechałem cztery razy dala dala z i na lotnisko oraz z i do Nungwi.

Info o dojeździe z lotniska napisałem we właściwym wątku. Natomiast dojazd do Nungwi autobusem 116 kosztuje 3000 TZS. W pierwszą stronę zapłaciłem 4000 TZS ale nie miałem ochoty się kłócić o 2 zł.
Autobusy odjeżdżają stąd: -6.1603547635692975, 39.194504905541415. Z Nungwi powrót i przyjazd stąd: -5.728362717286108, 39.297881175425694

Jechałem tym dala dala nowszego typu, czyli nie paką z siedzeniami po obu stronach tylko po prostu zwykłym busikiem. Mi się tym bez tragedii jechało a miałem duży plecak, po prostu jest trochę ciasno.

Podstawowa zasada to tak jak zostało to już napisane: każdy autobus ma swojego konduktora i płacimy wtedy, kiedy inni płacą. Wszedł za mną jeden jegomość i chciał kasę za bilet ale olałem typa i konduktor po chwili wyprosił jegomościa. Czas przejazdu do Nungwi to około 1,5 h
 Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#30 PostWysłany: 01 Lut 2023 23:44 

niebieski
Jeśli potrzebujecie transferu z lotniska lub planujecie wycieczki ze Stone Town na własną rękę, polecam Idrissa /mieszka w stolicy/. Taxi niezbyt nowe, niezbyt czyste, ale zdecydowanie najtańsze. Do tego jest punktualny i uważnie prowadzi. Oczywiście trzeba się targować. Tel. +255 715 707 153
 Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 02 Lut 2023 00:15 
Awatar użytkownika

złoty
W jakie okolice strzelać ze wspomnianymi "taksówkarzami" na przejazd z lotniska do Nungwi? Hotel napisał 50 USD, jeden z podanych tutaj w pierwszej odpowiedzi 40 USD, ile realnie jest do ugrania, z 30? :)
 Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 02 Lut 2023 01:02 

srebrny
pewnie 35 minimum, ale po wyjsciu mozna probowac, zalezy jakie beda mieli wziecie po przylotach. nie wiem czy jeszcze tak stoja przy terminalu w szpalerze, ale lepiej isc dalej na parking i tam lapac
 Relacje PM off
ncn uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 02 Lut 2023 18:19 

niebieski
-- 02 Lut 2023 18:59 --

Ciężko się teraz z nimi targuje, bo litr paliwa to aktualnie prawie 3000 szylingów. Myślę, że jesteś w stanie znaleźć kogoś za 65 000, może nawet za 60 000 szylingów, ale musisz ostro licytować. Spróbuj się skontaktować z taksówkarzem, którego namiar podałem powyżej. Ja z lotniska do Matemwe jechałem za 60 000 szylingów, do Nungwi jest nieco dalej.

-- 02 Lut 2023 19:19 --

@ncn I jeszcze takie moje spostrzeżenie. Ich pierwsze pytanie podczas rozmowy dotyczy nazwy hotelu. Im droższy hotel, do którego się wybierasz, lub który opuszczasz, tym wyższą cenę zaproponują. Staraj się podawać tylko nazwy miejscowości podczas negocjacji. To są na tyle małe miejscowości, że nie ma znaczenia hotel. Ot, takie miejscowe cwaniactwo.
 Relacje PM off
bartuzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 20 Paź 2023 20:06 

niebieski
Skontaktowałem się z wszystkimi kierowcami powyżej plus miałem jeszcze namiar do kolejnych.

Jako trasę testową miałem odbiór z Nungwi, farmę przypraw, Stone Town, Prison Island i powrót do Nungwi.
Hotel chciał za taki trip $150 z lunchem w stadzie ludzi.

Habibu chciał tyle samo, zjechał na $120 bez lunchu. Szybka komunikacja, konkretnie, ale data nie pasowała.
Koleś polecany z innego forum chciał €120, z przewodnikiem po Stone Town (nie wiem po co), ale bez wejścia do farmy przypraw (osobno płatne): +255 777 078 861, może się komuś przyda
Tony +255 778 453 611 chciał $140 z lunchem, ale po tym jak pisał copy&paste, to chyba jest jakaś firma
Frank chciał $75, ale tylko oferował przejazd w 2 strony, nic więcej

Finalnie wzięliśmy Suleya za $120. W cenie przejazd w 2 strony (cały dzień) plus farma przypraw i Prison Island.
Farma przypraw była o tyle ok, że ma tam swojego kolegę, który robi tour na 2 osoby. Przewodnik bardzo komunikatywny z dużą wiedzą odnośnie przypraw, które tam rosną. W trakcie zwiedzania spotkaliśmy innego przewodnika, który miał hordę naszych rodaków i było ich tam ze 40 osób - większość w ogóle nie słyszała, co przewodnik pokazuje i opowiada, więc dla nas było mega komfortowo - tylko trzeba znać angielski.

Taxi czyściutkie, wszystko o czasie, na telefon odebrał nas ze Stone Town.
Prison Island podobno nie kupi się za mniej niż $7 (byliśmy w sezonie). Z tego $4 kosztuje wejściówka i łódkowi za mniej niż $3 nie przewożą - to tak informacyjnie, żebyście wiedzieli do ilu trzeba próbować zbijać.

Suley trochę poopowiadał sam z siebie. Nie jest zbyt wylewny, ale jak się z nim pogada, to odpowiada, tłumaczy itd, więc warto pytać.
Bardzo uważnie i powoli jeździ. Można go też znależć na tripadvisorze jako Suley Taxi Driver +255 777 882 519.
Zawiózł nas także z powrotem na lotnisko z Nungwi za $40 - lekko trzeba liczyć 1,5h.
Jakbyście go brali, to możecie mówić, że namiar z PL z forum internetowego - był zaskoczony, kiedy mu powiedziałem, że stąd go znaleźliśmy.

Generalnie bez żadnego problemu, kantor, doładowanie internetu - gdzie chcesz, to jedzie.
Oczywiście płatność PO wykonanej usłudze, a nie przed.
 Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Paź 2023 06:48 

Loty: 31
Kilometry: 83 839
Podobny trip z Kamil Turbo Grosik +255 776 868 529 kosztował w lutym 70$
Odbiór z hotelu kilka km za Paje.
Wycieczka od 8 rano do zmroku. W hotelu byliśmy koło 20-21
 Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:20 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Jakiś busik koło 22 jest z lotniska do stone town?
I następnie jakiś bus/dała do kiwengwy?
 Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Gru 2023 08:55 

platynowy
Kothson napisał(a):
Polecam Suleya jeżeli chodzi o taxi, nowy, czysty samochód, on komunikatywny, zawsze na czas, życzliwy. Jeżeli tego potrzebujesz, po drodze zabierze Cię do kantoru, po odbiór testu na COVID czy na zakupy. Ma profil na tripadvisorze, numet podaję poniżej.

Suley
+255 777 882 519

Po dwóch latach ponownie skorzystałem z usług Suley'a na trasie lotnisko-Nungwi-lotnisko. Aktualna cena to 40 dolarów. Kierowca punktualny, samochód czysty, klimatyzacja sprawna, polecam.

Numer telefonu bez zmian:
+255777882519
 Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#38 PostWysłany: 28 Sty 2024 12:30 

Mam ustawionego suleya na transport do paje z lotniska. Ile może kosztowac taxi z paje do jozani ? Czy ma ktos jakas mape albo rozpiske z nierami dala dala jak jezdza ?
 Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 28 Sty 2024 13:36 
Awatar użytkownika

złoty
Ja polecam również Franka (z tego co pamiętam, kontakt z tego wątku).

+255 773 809 811

Wszystko na czas, nawet kiedy trzeba było wyjechać na lotnisko wcześnie nad ranem, kulturalnie, itd.
 Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 01 Lut 2024 20:27 

Loty: 137
Kilometry: 274 190
niebieski
Wrzucam mapke aktualna dala dala. Koszt jednego przejazd to dwa razy nic, platne gotowka (najlepiej monetami i nie w USD). Ndege to lotnisko.

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.
5 ludzi lubi ten post.

[ 44 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości