Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:15 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
niebieski
Proponuje aby zebrały się tu osoby które maja bilet do USA kupiony w Alitalia z kodem promocyjnym PROMOJP.

Na kliku stronach czytałem że amerykańskie przepisy maja nam zagwarantować ten bilet. Ale jak na razie nie wiem tego na pewno. Wiem jedno że anulowali mi bilet.
Cóż w obecnej sytuacji nie pozostaje nam nic innego niż powalczyć o swoje.

Proszę aby były tu wypowiedzi konstruktywne i na temat. Nie róbmy z tego śmietnika.

Obecnie poprosiłem znajomego z USA aby zapoznał się z dokumentami i powiedział czy to prawda. Jak tylko będę coś wiedział to info będę wrzucał na bieżąco.

Ja mam bilety dla 3 osób na luty i wszystkie anulowane

Jeżeli ktoś z was zna na tyle angielski iż zrozumie język prawniczy to poniżej link do dokumenty gdzie ma być taka informacja zawarta.

http://airconsumer.dot.gov/rules/EAPP_2_FAQ_01-11-2012final.pdf

a tu można składać skargi. I myślę że je złożymy ale może najpierw wspólnymi siłami wypracujmy jakieś stanowisko.

http://www.dot.gov/individuals/air-consumer/air-travel-complaint-comment-form

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#2 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:25 

niebieski
Poczekajcie na wyjaśnienia AZ - jeszcze powinni wysłać informację o anulowaniu każdego z lotów. W międzyczasie pozbierajcie dokumenty: potwierdzenia z numerami biletów (ze strony AZ i SV) + wyciąg z karty, że AZ pobrała/zablokowała kasę. Nie ma się co spieszyć - jeśli DOT przywróci jeden bilet, przywróci też pozostałe.

Ostatnio edytowany przez blasto, 22 Paź 2012 20:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:28 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
niebieski
Potwierdzenia z anulacją już przyszły. Na bilety do USA też. Obawiam się że będzie brak jakiegokolwiek oficjalnego stanowiska Alitalii. Jak by miało być to podali by je przed anulowaniem biletów.

#4 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:32 

HON fly4free
Sprawdźcie dobrze warunki pierwotne kody zniżkowego. Był on przeznaczony na lotu do Włoch i to zdaje sie było od samego początku, więc wykluczalo to wyraźnie jego zastosowanie do jakichkolwiek lotów przez Włochy. Tu Alitalia może się wybronić; moim zdaniem realne są do wywalczenia tylko loty skąs tam do dowolnego miasta włoskiego.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:36 

niebieski
marek2011 napisał(a):
Sprawdźcie dobrze warunki pierwotne kody zniżkowego. Był on przeznaczony na lotu do Włoch i to zdaje sie było od samego początku, więc wykluczalo to wyraźnie jego zastosowanie do jakichkolwiek lotów przez Włochy. Tu Alitalia może się wybronić; moim zdaniem realne są do wywalczenia tylko loty skąs tam do dowolnego miasta włoskiego.

Możesz mieć rację. Nie znam japońskiego, a z wersji angielskiej nie wynikało chyba czy chodziło o loty z/do czy przez Włochy. Do tej pory AZ nie używała tego argumentu w komunikacji z klientami.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:43 

Loty: 39
Kilometry: 70 170
Wiesz, spróbować można, nic nie tracimy. Poza tym gdzies tam w tych hamerykańskich przepisach czytałem wczoraj, że prawo jest po naszej stronie, nawet w przypadku błędu linii :D
Ja mam "bilety" dla dwóch osób na trasie GVA-FCO-JFK/JFK-MXP. 04-11.02.13
Na tą chwile mam ściągnięte rezerwacje ze strony SaudiAirlines, z numerem biletu 055-..., ze statusem Confirmed, Coupon open i status paid. Poza tym mam zrzut zablokowanej kwoty na karcie (lepiej by było żeby była ściągnięta całkowicie, ale na to juz chyba nie ma co liczyć).
Myśle, że te dokumenty dają nam dość realną szansę, patrząc na te przepisy.... przyjrze sie temu dokładniej wieczorem lub jutro.
Jeśli ktos znajdzie linki do podobnych spraw, wyroków etc. to prosze wrzucać, bedziemy analizować.

#7 PostWysłany: 22 Paź 2012 20:48 

Kod:
http://edition.cnn.com/2012/07/23/travel/price-error-air-fare-united/index.html

tutaj tekst z cnn zwiazany z tematem i niosacy pewne wyjasnienia.

@edit

Wszystkie sprawy związane z kodem Alitalia, w tym również lotów do USA poruszamy w jednym wątku. W tym miejscu: kod-alitalia-242-euro-196-gbp,11,19933&start=870

Zamykam temat, aby nie robić z forum śmietnika! Niebawem będzie tyle wątków do ilu krajów udało się zakupić bilety!

Konrad.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości