Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 01 Lip 2024 07:44 

Podpowiedzcie proszę.
Po wylądowaniu w LA jeśli będą siły to wieczór chcę spożytkować na rekonesans, potem nocleg, cały dzień w LA. Może Universal Studio, może wypad na USS Midway?

Ale zasadnicze pytanie jest takie - po LA w planie jest Joshua Tree a potem Wielki Kanion.
Ile czasu potrzeba na Joshua Tree, na spokojnie, bez pędzenia?
Spać w LA i rano jechać do Joshua czy wieczorem pojechać do Joshua i spać gdzieś po drodze, rano do parku?
 Profil Relacje PM off  

10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴 10 dni w Meksyku za 3805 PLN 🇲🇽 Loty do Cancun, transfery i 10 nocy na wyspie Cozumel ☀️🌴
🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥 🚨 WOW 🚨 Tajlandia w sezonie za 1982 PLN 🔥😍 Loty do Krabi z Polski i hotel 🔥
#342 PostWysłany: 01 Lip 2024 09:44 

Co prawda robiłem to na początku 2022, więc pamięć może być zawodna, ale ja wyjeżdżałem rano z LA (odbiór auta na 9:30, odebrane i w drogę, więc około 10 już byliśmy w trasie). Joshua tree po drodze, finał we Flagstaff. wyszło tak, że Joshua tree zaliczone tylko po łebkach (Hidden Valley krótki spacer, arch rock, skull rock, cholla cactus garden), ledwo zdążyliśmy na kilka fotek na route 66 (Amboy), a do Flagstaff dojechaliśmy po 23 :) także to plan na bardzo napięty dzień.
Do zrobienia, jak wyjedziesz odpowiednio wcześnie.
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 01 Lip 2024 10:00 

rsowa098 napisał(a):
Podpowiedzcie proszę.
Po wylądowaniu w LA jeśli będą siły to wieczór chcę spożytkować na rekonesans, potem nocleg, cały dzień w LA. Może Universal Studio, może wypad na USS Midway?

Ale zasadnicze pytanie jest takie - po LA w planie jest Joshua Tree a potem Wielki Kanion.
Ile czasu potrzeba na Joshua Tree, na spokojnie, bez pędzenia?
Spać w LA i rano jechać do Joshua czy wieczorem pojechać do Joshua i spać gdzieś po drodze, rano do parku?

Oczywiście zależy ile chcesz zobaczyć w Joshua Tree, ale jeśli tylko środkowa część parku typu- Hidden Valley, Barker Dam, Keys View, Skull Rock, Arch Rock to spokojnym tempem około 6-7 godzin. Zdecydowanie lepiej znaleźć nocleg w pobliżu parku i zacząć z rana zwiedzać. Mniej ludzi i chłodniej. Co prawda nie wiem w jakim miesiącu jedziesz, ale upały bywają tam potężne. A odnośnie noclegu to jest przepiękny kamping w samym parku- polecam Indian Cove
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 01 Lip 2024 13:22 

Kemping odpada, nie zabieram namiotu ze sobą :-)
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 02 Lip 2024 08:22 

Ja też nie zabierałem. Kupiłem najtańszy w Walmart za 19 dolców i był całkiem spoko. Na całym wyjeździe użyliśmy go 2 razy i potem zostawiliśmy bezdomnym w Vegas😉
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:21 

Będę w LA, potem jadę do Joshua Tree i dalej.
Ile czasu potrzeba na wizytę w Joshua Tree?
Zamarzyło mi się zwiedzić USS Midway w San Diego. Kawałek jest, ale tu nie ma problemu, bardziej myślę o czasie. Czy jak wyjadę wcześnie rano z LA, zdążę tego samego dnia zwiedzić lotniskowiec i Joshua Tree?
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 05 Lip 2024 08:29 

złoty
Zwiedzenie zarówno Joshua Tree National Park, jak i USS Midway w San Diego w jednym dniu może być ambitnym planem, ale jest to możliwe, o ile dobrze zaplanujesz swoją trasę i czas.

### Szacowany czas na zwiedzanie USS Midway
1. **Dojechanie do San Diego z LA:** Około 2-3 godzin jazdy samochodem (około 120 mil/190 km).
2. **Zwiedzanie USS Midway:** Zaleca się spędzić 3-4 godziny na zwiedzanie.

### Szacowany czas na wizytę w Joshua Tree National Park
1. **Dojechanie z San Diego do Joshua Tree:** Około 3-4 godzin jazdy samochodem (około 170 mil/270 km).
2. **Zwiedzanie parku:** Zaleca się spędzić przynajmniej 4-5 godzin na zwiedzanie najważniejszych atrakcji.

### Plan podróży
- **Wyjazd wcześnie rano z LA:** Załóżmy, że wyjedziesz o 6:00 rano.
- **Przyjazd do San Diego:** Około 8:00 - 9:00 rano.
- **Zwiedzanie USS Midway:** 9:00 - 13:00 (miej na uwadze godziny otwarcia muzeum, zazwyczaj od 10:00 do 17:00).
- **Wyjazd do Joshua Tree:** Około 13:00 - 14:00.
- **Przyjazd do Joshua Tree:** Około 17:00 - 18:00.
- **Zwiedzanie Joshua Tree:** Od 17:00 do zmierzchu (w lecie zmierzch może być około 20:00).

### Uwagi
- **Godziny otwarcia USS Midway:** Zazwyczaj otwarte od 10:00 do 17:00, więc może być konieczne dostosowanie planu wyjazdu.
- **Zmierzch w Joshua Tree:** W lecie zmierzch przypada na około 20:00, co daje trochę czasu na zwiedzanie, ale ograniczone światło.
- **Rezerwy czasowe:** Weź pod uwagę dodatkowy czas na korki i inne nieprzewidziane okoliczności.

Reasumując, zwiedzanie USS Midway rano, a następnie Joshua Tree po południu i wieczorem jest możliwe, ale wymagać będzie dobrej organizacji i sprawnego zarządzania czasem. Alternatywnie, rozważ podzielenie tych atrakcji na dwa dni, aby cieszyć się nimi bardziej komfortowo.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 05 Lip 2024 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Będę jechał z okolic Mono Lake przez Yosemite w dół do Madera. Na Yosemite pewnie poświęcę więc 3/4 dnia. Będę z 3 letnim dzieckiem, więc żadne dłuższe trekki nie wchodzą niestety w grę.
Chciałbym przejechać doliną i zaliczyć punkty widokowe oraz pojechać drogą do Glacier Point. Potem zjechać w dół i zobaczyć Mariposa Groove. To powinno być wykonalne.

Czy są tam jakieś godne polecenia krótkie szlaki po drodze gdzie mogę zabrać dziecko lub dostęp z wózkiem? Czy do Mirror Lake da się dojść z wózkiem?

#349 PostWysłany: 08 Lip 2024 08:50 

Warto podejść do Lower Yosemite Fall. Krótki, płaski szlak, ścieżka szeroka i ubita. Spokojnie z wózkiem dasz radę a widok na wodospad świetny.
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

#350 PostWysłany: 15 Lip 2024 08:25 

Szukam jakiegoś zbiorczego kompendium o parkach na zachodzie (Yosemite, Zion, Bryce itd). Interesuje mnie sposób zwiedzania (auto, pieszo, może jakieś mają drogi wodne, kajaki itp). I czas jaki trzeba zarezerwować na zwiedzenie parku. Wstępnie zarezerwowałem na każdy park jeden dzień, ale zapewne na niektóre aż tyle nie trzeba... Z kolei w innych pewnie i dnia zabraknie, ale przyjąłem założenie, że jeśli jeden dzień to za mało to trudno - nie zobaczę całego parku, ale w jednym dniu się zmieszczę.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 15 Lip 2024 09:18 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
http://www.nps.gov
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

#352 PostWysłany: 15 Lip 2024 10:50 

niebieski
rsowa098 napisał(a):
Będę w LA, potem jadę do Joshua Tree i dalej.
Ile czasu potrzeba na wizytę w Joshua Tree?
Zamarzyło mi się zwiedzić USS Midway w San Diego. Kawałek jest, ale tu nie ma problemu, bardziej myślę o czasie. Czy jak wyjadę wcześnie rano z LA, zdążę tego samego dnia zwiedzić lotniskowiec i Joshua Tree?

jeśli byłbyś w stanie być w San Diego w weekend, a interesują Cię okręty to polecam zrobić cały dzień w San Diego i poza USS Midway zaliczyć też Maritime Museum, ale to ostanie właśnie weekend,żeby się załapać rejs po zatoce łodzią patrolową Swift Boat PCF-816, jak z Czasu Apokalipsy

szybka lódź patrolowa pływa niestety tylko w weekendy, ale trasa jest prawie do końca zatoki i z wody można podziwiać bazę morską i okręty

w tygodniu rejsy są dawną łodzią pilota portowego i już nie są tak ciekawe, bo dużo krótsze z nawrotem zaraz za mostem na Coronado

z własnego doświadczenia sprzed 2 tygodni polecam także rozważenie, czy nie lepiej odpuścić Wielki Kanion i dalej i skoncentrować się tylko na Kalifornii, a Newadę zostawić sobie na kolejny wypad,

dla miłośników historii morskiej polecam w Los Angeles ss Victory Lane,

nie polecam natomiast USS IOWA jeśli byleś już na jakichś innych pancernikach - udostępnione do zwiedzania jest dużo mniej niż na USS Massachusetts, USS New Jersey czy USS Salem - przeważnie sznurki, brak dostępu i przedrożone, dodatkowo płatne zwiedzanie co bardziej interesujących pomieszczeń,

jeśli nie zdążysz do San Diego, to w okolicach San Francisco (Alamedzie) masz jeszcze USS Hornet z tanim wstępem przez Grupon,

polecam też muzea lotnicze w Palm Springs (za dodatkowe 5 usd poza ceną biletu wstęp do wnętrza B 17) i March Field w Los Angeles (tańsze bilety przez Grupon - otwarte i dostępne komory bombowe w B29 i B52)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#353 PostWysłany: 02 Wrz 2024 23:54 

rsowa098 napisał(a):
Szukam jakiegoś zbiorczego kompendium o parkach na zachodzie (Yosemite, Zion, Bryce itd). Interesuje mnie sposób zwiedzania (auto, pieszo, może jakieś mają drogi wodne, kajaki itp). I czas jaki trzeba zarezerwować na zwiedzenie parku. Wstępnie zarezerwowałem na każdy park jeden dzień, ale zapewne na niektóre aż tyle nie trzeba... Z kolei w innych pewnie i dnia zabraknie, ale przyjąłem założenie, że jeśli jeden dzień to za mało to trudno - nie zobaczę całego parku, ale w jednym dniu się zmieszczę.

Hejka,

dołączam się do prośby. Przeczytałam cały wątek i widzę, że każdy poleca spędzić 2-3 dni w Yosemite ale nikt nie piszę jakie dokładnie szlaki wziąć pod uwagę :) Mamy zagwozdkę ponieważ będziemy jechać z jeziora Tahoe do Yosemite i zastanawiamy się jak najrozsądniej to zrobić?
- wyjechać w nocy/nad ranem i spędzić cały dzień w Yosemite (jakie szlaki najlepsze dla osób z kiepską/średnią kondycją)?
- spędzić pół dnia w Yosemite, zatrzymać się niedaleko na nocleg (gdzie?) i spędzić kolejny dzień w Yosemite - i ponowanie jakie szlaki wybrać jak to rozplanować.

Jeżeli te wątki odpowiadały już na moje pytania to wybaczcie ale no nie umiem tego ogarnąć :D

z góry dziękuje za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 03 Wrz 2024 01:31 

srebrny
O ile kondycja wam pozwoli to polecam wycieczkę na najwyższy wodospad Ameryki Północnej:
https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/ ... strail.htm
Distance: 7.2 miles (11.6 km) round trip
Elevation: 2,700 ft (823 m) elevation gain
Difficulty: Strenuous
Time: 6-8 hours round trip
Przy średniej kondycji szlak jest OK, przy kiepskiej chyba raczej nie, a jeśli się zdecydujecie to pilnujcie czasu aby zdążyć wrócić przed zmrokiem.

A z lżejszych to Vernal Fall
https://www.nps.gov/yose/planyourvisit/ ... atrail.htm
Top of Vernal Fall
Distance: 2.4 mi (3.9 km) round trip (via Mist Trail)
Elevation gain: 1000 ft (300 m)
Difficulty: Strenuous
Time: 3 hours

+ dobierzcie sobie coś z krótkich 1-2 h szlaków.

Spanie poza parkiem oznacza dużą stratę czasu. Ja tak zawsze robiłem.

#355 PostWysłany: 03 Wrz 2024 09:09 

Dziękuję bardzo :)

A gdzie zazwyczaj spałeś ? Jeżeli dobrze, sprawdziliśmy to nie ma już miejsc w samym parku. Nie ma co się dziwić :)
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 03 Wrz 2024 19:09 

niebieski
Half Dome moim zdaniem nie jest aż tak "strenuous" jak go malują, ale z tego co pamiętam chyba faktycznie jest najdłuższy ze wszystkich w Parku. Myślę, że osoba ze średnią kondycją na luzie da radę (przy dobrym planowaniu czasowym).
Spoko można tez pospacerować nad Hetch Hetchy, ale byłem tylko w maju tam i nie wiem czy jak jest mniej wody to też jest tak ładnie.
 Profil Relacje PM off
Dagmara Mizia lubi ten post.

#357 PostWysłany: 04 Wrz 2024 00:10 

srebrny
Dagmara Mizia napisał(a):
Dziękuję bardzo :)

A gdzie zazwyczaj spałeś ? Jeżeli dobrze, sprawdziliśmy to nie ma już miejsc w samym parku. Nie ma co się dziwić :)

Nie pamiętam już , szukaliśmy na bookingu coś w miarę blisko parku.

#358 PostWysłany: 04 Wrz 2024 06:36 

platynowy
The Yosemite Inn - cicho, czysto, w miarę (jak na aktualne warunki) tanio. Duży parking, sam obiekt zlokalizowany obok głównej drogi. Typowy amerykański motel. Na śniadania klasyka gofry, galarerki, słodkie płatki i kawa, która jest kawą tylko z nazwy. Śniadania dostępne od godzin wczesnych, bo to trochę taki self service, więc idealne dla wstających z kurami i wyruszających na szlak.

Żeby spać w parku to trzeba niestety o wiele szerzej portfel otworzyć.Image
 Profil Relacje PM off
Dagmara Mizia uważa post za pomocny.

#359 PostWysłany: 05 Wrz 2024 22:56 

dziękuje Wam bardzo :)
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 12 Wrz 2024 21:52 

Mam do dyspozycji 7 dni w okolicach Las Vegas. Wymyśliłem trasę, która odbiega od standardowych propozycji (pętla), pytanie czy taka trasa jest sensowna?

25.10 - rano wyjazd z LV - Bryce - nocleg w połowie drogi do Arches
26.10 - Arches - nocleg w Moab
27.10 - Canyonlands - nocleg w La Verkin (x3)
28.10 - Zion (Angels Landing i punkty na trasie widokowej)
29.10 - Zion (Narrows) + jeżeli pójdzie szybko to ewentualnie GC North albo Horseshoe Bend/Antylopa - warto cisnąć?
30.10 - Valley of Fire - Death Valley - nocleg w drodze to LV
31.10 - Red Rock - lotnisko

W sumie ponad 20 godzin i ponad 2k km w samochodzie.

Dodatkowe założenia
20.10 - mam jeden dzień na wypad do GC, więc pewnie któraś z wycieczek zorganizowanych z LV, pytanie czy pojechać do West czy jednak warto poświęcić więcej czasu na South?
Drugą część standardowej pętli chcę odpuścić bo lekko licząc potrzebowałbym tam dodatkowe 3 dni (1: MV + Antylopa + Horseshoe, 2: GC, 3: Route 66)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość