Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 07 Cze 2024 08:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
skrzat napisał(a):
A propos zamkniętego odcinka "jedynki" k. Big Sur tu jest info:
https://www.bigsurcalifornia.org/highwa ... tions.html

W połowie lipca ma być już przejezdny odcinek zamknięty od 14.01.2023.
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#322 PostWysłany: 10 Cze 2024 18:30 

Pomału klaruje mi się plan podróży, choć trochę nie ukrywam ciężko nie znając tematu zaplanować pobyty.

Czy da się tam nocować "na żywioł", bez rezerwacji? Pewnie tak, ale zawsze wolę dopytać :-)
Poniżej plan, który zrobiłem sobie w excelu. Oczywiście jest to wstępny plan, choćby dlatego, że lot jest (na tę chwilę) 1 dnia a wylot 19-go.
Więc plan ma "zapas". Wskażcie proszę słabe strony, na bank żółtodziób takie uczynił :-) Gdzie wydłużyć pobyt?
Route 66 - żal nie odwiedzić. Czy warto pojechać Kingman-Selingman 66-tką?

Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 10 Cze 2024 20:19 

niebieski
Trochę zależy od terminu. W maju kiedyś nie zarezerwowałem z wyprzedzeniem i miałem problem ze znalezieniem noclegu w sensownej odległości od Yosemite.
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 10 Cze 2024 22:38 

Loty: 249
Kilometry: 627 201
1. Warto zarezerwować wcześniej noclegi w dni weekendowe (sobota - niedziela).
2. Patrząc na mapę trasy myślę, że warto przejechać przez Sequoia National Park wjeżdżając od strony Visalia (198) i wyjeżdżając do Fresno (180) by udać się w stronę Yosemite (po drodze, moim zdaniem, warto zatrzymać się przy Moro Rock, General Sherman Tree i Grant Grove). (Mapa sugeruje powrót do Visalia).
3. Warto przynajmniej raz zatrzymać się w Kingman i Seligman, ale tylko zjeżdżając do nich z 40. Mnie podoba się przejazd 66 na odcinku od Needles do Kingman przez Oatman (na północ od Needles przez Mesquite Creek 40->95 ->153).
4. Raczej ciekawostka, ale jadąc z Bryce w stronę St George można wybrać drogę 12 -> 89N -> 143 -> 148 (zamknięta zimą) -> 14 -> Cedar City itd. by po drodze zatrzymać się w Cedar Breaks National Monument na wysokości ponad 11000 stóp.
5. Mając jeszcze 4 dodatkowe dni z Page wybrałbym się przez Monument Valley do Moab (Arches National Park), a następnie przez Green River, Hanksville (24) do 12 prowadzącej przez Bryce (jest to jedna z bardziej malowniczych tras).
6. Wstęp do Arches i Yosemite w sezonie wymaga uprzedniej rezerwacji na konkretny dzień.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#325 PostWysłany: 12 Cze 2024 10:52 

Popieram kolegę powyżej. Selingman i Kingman bardzo fajne, ale najlepszy odcinek drogi 66 to zdecydowanie przejazd z Kingman do Oatman. Słynne 191 zakrętów i klimat w Oatman niesamowity. Na googlach jest to droga nr 10. Później też warto na chwilę zjechać z autostrady I40 do miejscowości Amboy bo jest tam kolejne kultowe miejsce związane z droga 66 czyli Roy's Motel. Poza tym jeżeli otworzą autostradę nr 1 to z San Francisco do LA zdecydowanie ciekawiej jechać przez Big Sur. A nawet jak nie otworzą, to warto kawałek nadrobić i zahaczyć o przepiękne Monterey.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 12 Cze 2024 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
dexter74 napisał(a):
lot jest (na tę chwilę) 1 dnia a wylot 19-go.
Więc plan ma "zapas".

Robiłam praktycznie taki sam trip w 14 dni, tylko odwrotnie. No i start oraz meta były w San Francisco. Jeżeli jesteś jedynym kierowcą i zostało ci kilka dni do zagospodarowania, to dobrze radzę przeznacz je na odpoczynek. Kilkaset kilometrów dzień w dzień plus zwiedzanie daje się we znaki. Do tego codzienna zmiana hotelu/motelu. Proponowałabym jeden dzień odpoczynku na wybrzeżu pomiędzy SF a LA, a drugi gdzieś pośrodku wyprawy. Do dziś pamiętam, jak się cieszyłam, że w motelu przy Kanionie Antylopy zarezerwowałam całe dwa noclegi i nie musiałam zrywać się skoro świt;-)

#327 PostWysłany: 12 Cze 2024 18:24 

skrzat napisał(a):
skrzat napisał(a):

Będziemy podróżować między San Francisco Los Angeles 9-10 lipca.
Jaką część kalifornijskiej 1 mamy szansę zobaczyć? Proszę o podpowiedź, bo zgubiłam się co mogę zaplanować na te 2 dni podróży
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 12 Cze 2024 18:39 

złoty
Podróż pomiędzy San Francisco a Los Angeles trasą California State Route 1 (znaną też jako Pacific Coast Highway) to jedna z najpiękniejszych tras widokowych na świecie. W ciągu dwóch dni masz możliwość zobaczenia wielu spektakularnych miejsc. Oto propozycja planu podróży:

### Dzień 1: San Francisco do Monterey/Carmel (ok. 190 km, 2-3 godziny jazdy bez postojów)
1. **San Francisco**:
- Rozpocznij dzień od zwiedzania San Francisco, jeśli masz czas (Golden Gate Bridge, Fisherman's Wharf).

2. **Santa Cruz**:
- Pierwszy przystanek może być w Santa Cruz. Znajduje się tu słynne molo i tętniące życiem promenady.

3. **Monterey**:
- Jedź do Monterey, gdzie możesz odwiedzić Monterey Bay Aquarium oraz Cannery Row. Możesz też przejechać się słynną trasą 17-Mile Drive, która oferuje niesamowite widoki na wybrzeże.

4. **Carmel-by-the-Sea**:
- Następnie udaj się do Carmel-by-the-Sea, uroczego miasteczka z pięknymi plażami i klimatycznymi uliczkami.

### Nocleg: Monterey lub Carmel

### Dzień 2: Monterey/Carmel do Los Angeles (ok. 500 km, 8-10 godzin jazdy bez postojów)
1. **Big Sur**:
- Kontynuuj podróż wzdłuż wybrzeża, wkraczając w region Big Sur, gdzie czeka na Ciebie zapierający dech w piersiach widok na klify i ocean. Zatrzymaj się przy Bixby Creek Bridge, jednej z najbardziej fotografowanych atrakcji na tej trasie.

2. **Pfeiffer Big Sur State Park**:
- Możesz zrobić krótki postój na wędrówkę po parku, gdzie znajdziesz czerwone drzewa oraz piękne wodospady.

3. **San Simeon**:
- Odwiedź Hearst Castle, historyczną posiadłość pełną przepychu, która oferuje wycieczki z przewodnikiem.

4. **Cambria i Morro Bay**:
- Przejedź przez urocze miasteczka Cambria i Morro Bay, gdzie możesz zatrzymać się na kawę lub obiad.

5. **Santa Barbara**:
- Zatrzymaj się na krótko w Santa Barbara, eleganckim miasteczku z pięknymi plażami, sklepikami i restauracjami.

### Los Angeles:
- Dotarcie do Los Angeles wieczorem zakończy Twoją podróż. Możesz spędzić trochę czasu na zwiedzaniu miasta lub odpoczynku po podróży.

- Zarezerwuj noclegi z wyprzedzeniem, szczególnie w Monterey lub Carmel, ponieważ są to popularne miejsca turystyczne.
- Sprawdź warunki drogowe przed wyjazdem, ponieważ odcinki Highway 1 mogą być czasami zamknięte z powodu osunięć ziemi lub innych problemów.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 13 Cze 2024 08:38 

Agnieszka104 napisał(a):
skrzat napisał(a):
skrzat napisał(a):

Jaką część kalifornijskiej 1 mamy szansę zobaczyć? Proszę o podpowiedź, bo zgubiłam się co mogę zaplanować na te 2 dni podróży

Jeżeli nie zdążą otworzyć a raczej tak będzie to dojedziecie najdalej do Gamboa Point, potem trzeba się cofnąć do Monterey i autostradą 101 do LA.
 Profil Relacje PM off
Agnieszka104 uważa post za pomocny.

#330 PostWysłany: 13 Cze 2024 09:26 

elwirka napisał(a):
dexter74 napisał(a):
lot jest (na tę chwilę) 1 dnia a wylot 19-go.
Więc plan ma "zapas".

Robiłam praktycznie taki sam trip w 14 dni, tylko odwrotnie. No i start oraz meta były w San Francisco. Jeżeli jesteś jedynym kierowcą i zostało ci kilka dni do zagospodarowania, to dobrze radzę przeznacz je na odpoczynek. Kilkaset kilometrów dzień w dzień plus zwiedzanie daje się we znaki. Do tego codzienna zmiana hotelu/motelu. Proponowałabym jeden dzień odpoczynku na wybrzeżu pomiędzy SF a LA, a drugi gdzieś pośrodku wyprawy. Do dziś pamiętam, jak się cieszyłam, że w motelu przy Kanionie Antylopy zarezerwowałam całe dwa noclegi i nie musiałam zrywać się skoro świt;-)

Ja zazwyczaj w tamtych okolicach zatrzymuję się na parę nocy w St George, skąd można robić jednodniowe wycieczki do Zion, Bryce, i North Rim bez potrzeby zmiany noclegu. Baza noclegowa w St George jest bogata i na każdą kieszeń (do tego niedaleko jest Snow Canyon State Park z naprawdę ładnym campingiem).
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 13 Cze 2024 09:38 

niebieski
Jadę autem w jedną stronę z San Diego do San Francisco, po drodze obowiązkowo zahaczam Los Angeles więc na kolejnym odcinku do SF mogę wybrać albo trasę nadmorską, albo przez Sekwoje i Yosemite, czy trasa "nadmorska" ma jakąś wartość dodaną względem widokowych tras w szeroko rozumianej południowej Europie, żeby było dla niej warto zrezygnować z np. Sekwoi?
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 13 Cze 2024 09:43 

Tomasz101 napisał(a):
Jadę autem w jedną stronę z San Diego do San Francisco, po drodze obowiązkowo zahaczam Los Angeles więc na kolejnym odcinku do SF mogę wybrać albo trasę nadmorską, albo przez Sekwoje i Yosemite, czy trasa "nadmorska" ma jakąś wartość dodaną względem widokowych tras w szeroko rozumianej południowej Europie, żeby było dla niej warto zrezygnować z np. Sekwoi?

Zdecydowanie wybrałbym Sekwoje i Yosemite.
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#333 PostWysłany: 13 Cze 2024 09:44 

złoty
Trasa nadmorska, znana jako Pacific Coast Highway (PCH) lub Highway 1, oferuje niezwykle malownicze widoki na wybrzeże Kalifornii, które są unikalne i różnią się od widoków w południowej Europie. Oto kilka powodów, dlaczego warto rozważyć trasę nadmorską:

1. **Wyjątkowe krajobrazy**: PCH oferuje spektakularne widoki na Ocean Spokojny, dramatyczne klify, piękne plaże, oraz ikoniczne miejsca takie jak Big Sur, Bixby Creek Bridge, oraz Point Lobos. Te widoki są unikalne dla Kalifornii i nieco inne od tych, które można zobaczyć w Europie.

2. **Unikalne miejscowości**: Trasa prowadzi przez urocze nadmorskie miejscowości, takie jak Carmel-by-the-Sea, Monterey, oraz Santa Barbara, które oferują niepowtarzalny klimat i atmosferę.

3. **Przyroda i fauna**: Możesz spotkać różnorodne dzikie zwierzęta, takie jak lwy morskie w Piedras Blancas czy wieloryby, które czasami można zobaczyć z punktów widokowych na trasie.

4. **Atrakcje turystyczne**: Na trasie znajdują się także liczne atrakcje, takie jak słynne akwarium w Monterey, zamek Hearst Castle, oraz liczne parki stanowe oferujące piękne szlaki i miejsca na piknik.

Oczywiście, trasa przez Sekwoje i Yosemite jest również niezwykle imponująca. Sekwoje w Parku Narodowym Sekwoi to jedne z największych i najstarszych drzew na świecie, a Yosemite oferuje jedne z najbardziej spektakularnych widoków górskich, wodospadów i formacji skalnych.

Wybór między tymi trasami zależy więc od Twoich preferencji:
- Jeśli preferujesz nadmorskie krajobrazy, malownicze trasy nad oceanem i urocze nadmorskie miasteczka, wybierz PCH.
- Jeśli bardziej interesują Cię góry, gigantyczne drzewa i dramatyczne formacje skalne, wybierz trasę przez Sekwoje i Yosemite.

Obie trasy oferują niesamowite doświadczenia i każda z nich ma swoją unikalną wartość, której nie można łatwo porównać z widokami w Europie.

Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#334 PostWysłany: 13 Cze 2024 18:04 

-- 13 Cze 2024 18:01 --

Dzięki,plan byłby super ale ile z tego co da się rzeczywiście radę zobaczyć, skoro np.drugi dzień to jak piszesz 8-10 godzin jazdy autem czyli prawie cały dzień jazdy - doda, że my jedziemy kamperem, więc ten czas może być dłuższy. Nie wiem po prostu co po uwzględnieniu zamknięcia 1 jest rzeczywiście możliwe do obejrzenia...

-- 13 Cze 2024 18:04 --

Jurek__ napisał(a):
Tomasz101 napisał(a):

Zdecydowanie wybrałbym Sekwoje i Yosemite.

Jeśli chodzi o Sekwoje to też piszą o remontach drogi od strony Three Rivers. Trzeba uwzględnić w planach, zwłaszcza jeśli czas wyliczony:(
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#335 PostWysłany: 13 Cze 2024 18:05 

złoty
Osobiście wybrałbym sekwoje. Widoki morza faktyczne piękne ale morze jest piękne wszędzie na świecie. A sekwoje są tylko tam. Żadne zdjęcie nie daje faktycznego pojęcia jakie to kolosy.

Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#336 PostWysłany: 13 Cze 2024 18:11 

Stusi napisał(a):
Agnieszka104 napisał(a):
skrzat napisał(a):
skrzat napisał(a):

Jeżeli nie zdążą otworzyć a raczej tak będzie to dojedziecie najdalej do Gamboa Point, potem trzeba się cofnąć do Monterey i autostradą 101 do LA.

Chcesz powiedzieć, że na Gamboa Point musimy skończyć przejazd 1? Czyli wracamy do Monterey, jedziemy autostradą 101 i potem można na tą 1 wrócić w którym miejscu? Czy rzeczywiście jest to jedyny przejezdny oddcinek? Co z Morro Bay?
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 13 Cze 2024 18:12 

niebieski
@Agnieszka104

Podrzucisz linka do tej informacji o zamkniętej drodze, Google Maps nic nie pokazuje takiego, a klepnąłem nocleg w Thre Rivers, wlaśnie, a następny w Oakhurst z sekwojami po drodze, a może trzeba coś zmienić.
Z góry dziękuje.
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 13 Cze 2024 18:12 

złoty
Nie ma sensu później już wracać na 1 bo nadrabia się ogromne odległości.

Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 14 Cze 2024 11:41 

Tomasz101 napisał(a):
@Agnieszka104

Podrzucisz linka do tej informacji o zamkniętej drodze, Google Maps nic nie pokazuje takiego, a klepnąłem nocleg w Thre Rivers, wlaśnie, a następny w Oakhurst z sekwojami po drodze, a może trzeba coś zmienić.
Z góry dziękuje.

https://www.nps.gov/seki/planyourvisit/ ... uction.htm

To nie są zamknięte drogi tylko trzeba uwzględnić korki, niestety:) Też tam jedziemy
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#340 PostWysłany: 14 Cze 2024 13:17 

Agnieszka104 napisał(a):
Chcesz powiedzieć, że na Gamboa Point musimy skończyć przejazd 1? Czyli wracamy do Monterey, jedziemy autostradą 101 i potem można na tą 1 wrócić w którym miejscu? Czy rzeczywiście jest to jedyny przejezdny oddcinek? Co z Morro Bay?

Właśnie to jest jedyny w miarę sensowny powrót na 1, czyli droga nr 41i wjeżdża się wówczas na wysokości Morro Bay. Można też wrócić jeszcze szybciej tj. droga 46 w okolicach Harmony, ale wychodzi jeszcze dalej. Zamknięty jest krótki odcinek, ale problem w tym, że wcześniej nie ma żadnego łącznika pomiędzy 1 a 101.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość