Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 27 Maj 2024 16:52 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
@dexter74 Yellowstone to jest pełne 2 dni jeżdżenia od rana do wieczora ze spaniem w parku. Do tego szkoda odpuścić Grand Teton, a to kolejny dzień. Na krócej nawet nie ma sensu jechać.
Z tej trasy to kawał drogi, lepiej to zostawić na osobny wyjazd.
czarodziejka_bj lubi ten post.

🔥 WOW🔥 Malta na przedłużony weekend za 360 PLN🔥 Loty + świetnie oceniany hotel z basenem 😍 🔥 WOW🔥 Malta na przedłużony weekend za 360 PLN🔥 Loty + świetnie oceniany hotel z basenem 😍
Sardynia na weekend 🏝️ 🌊 Loty do Cagliari i noclegi w 4* hotelu za 649 PLN 😎 Sardynia na weekend 🏝️ 🌊 Loty do Cagliari i noclegi w 4* hotelu za 649 PLN 😎
#302 PostWysłany: 28 Maj 2024 12:25 

dexter74 napisał(a):
Wielki kanion - czy są jakieś miejsca polecane tam? Bo on sam jest przeogromny... 1 dzień?

Jeżeli bez schodzenia w dół i obozowania to jeden pełny dzień starczy. Chyba najlepsza opcja to zostawić auto pod Visitor Center. Wtedy zaczynasz od Mother Point, dalej w lewo cały czas szlakiem wzdłuż krawędzi pieszo do Village, stamtąd dalej w lewo czerwona linia autobus w kierunku Hermit's Rest, po drodze wysiadając na punktach widokowych. Powrót do Visitor Center autobusem i prawa cześć kanionu już autem w kierunku Desert View, oczywiście po drodze pozostałe punkty widokowe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
dexter74 uważa post za pomocny.

#303 PostWysłany: 29 Maj 2024 10:40 

Mam zapytanie o Grand Canyon South Rim. Chciałbym zakupić annual pass, lecz chcielibyśmy być nad kanionem o wschodzie Słońca. Czy obsługa na bramkach wjazdowych do parku jest już o tak wczesnej godzinie, czy może trzeba korzystać z jakiejś maszyny do zakupu karty?
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 29 Maj 2024 13:15 

Loty: 2
Kilometry: 13 694
Nie wiem czy dobry dział, ale czy ktoś kto był już w tym roku w USA lub będzie niedługo, jest skłonny odsprzedać annual pass? Będę potrzebował karty w październiku.
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 29 Maj 2024 13:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zmiana zasad gry od 1.01.2024.
Nie ma możliwości na wpisania drugiego nazwiska na passie.
Więc musiałbyś znaleźć kogoś, kto kupił go w roku ubiegłym.
 Profil Relacje PM off  

#306 PostWysłany: 29 Maj 2024 14:46 

Dzięki za info @Garmond, faktycznie nie sprawdziłem tego wcześniej.
W takim razie czy ktoś z tu obecnych zakupił annual pass nie wcześniej niż w październiku zeszłego roku i jest chętny odsprzedać?
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 29 Maj 2024 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ewentualnie można kogoś szukać do wspólnego kupna, kto dopiero się tam wybiera :)
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 29 Maj 2024 15:12 

No ale wtedy pass będzie już tylko na 1 osobe (spojrz wyzej)
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 30 Maj 2024 21:19 

Annual pass ma obecnie miejsce na 1 podpis i ten podpisany posiadacz karty musi być obecny (wymagany jest dokument tożsamości ze zdjęciem).
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 31 Maj 2024 07:49 
Awatar użytkownika

złoty
Byłem w 3, Zion, Brice i g.canyon i w pierwszym kazali się podpisać na karcie, a w żadnym nikt dokumentów nie sprawdzał, podawałem kartę, pytali czy chcę mapę i w drogę
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 31 Maj 2024 08:01 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
@kostek966
A kiedy byłeś?
Bo mnie w na początku maja br w Canyonlands i Arches poprosili o ID, a potem w Yellowstone, Devils Tower i Badlands sam od siebie pokazywalem razem z kartą.
I nie pokazywałem paszportu, tylko dowód osobisty. Podejrzewam że prawo jazdy też by przeszło jako dokument ze zdjęciem
https://www.nps.gov/planyourvisit/passes.htm
Kod:
America the Beautiful Passes are non-refundable, non-transferable and cannot be replaced if lost or stolen. Passholders must show valid photo identification (ID) with each pass.

@1kk05
Tu masz dokładnie opisane gdzie można kupić wejściówki / annual passy w Williams/Valle/Tusayan:
https://www.nps.gov/grca/planyourvisit/fees.htm
@f.patyk
Wątek o zakupach AP masz tutaj:
annual-pass-parki-narodowe-usa,17,67784&p=1686119
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
czarodziejka_bj lubi ten post.

#312 PostWysłany: 31 Maj 2024 09:35 

Mnie też spytali o ID (kwiecień/maj 2024), dlatego o tym napisałam w poprzednim poście. Informacja o "valid photo ID required" jest też wydrukowana na karcie. Pokazywałam polskie prawo jazdy (bez problemu).
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 31 Maj 2024 12:38 
Awatar użytkownika

złoty
W lutym
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 31 Maj 2024 13:59 

@jimi nie pytałem gdzie kupić annual pass, tylko czy o świcie o bardzo wczesnej godzinie można przy wjeździe do parku zakupić annual pass. W Williams dzień wcześniej nie kupię bo przyjeżdżamy tam wieczorem kiedy visitor center jest zamknięte.
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 31 Maj 2024 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Jeszcze raz: wszystko masz na stronie napisane. W automacie 24h przy wjeździe (jeśli budka będzie zamknięta) kupisz zwykły pass za 35usd, a America the Beautiful w Visitor Center przy Mather Point, IMAXie itd w godzinach otwarcia.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 05 Cze 2024 16:37 

Plan na wypad wrześniowo-październikowy rozpisałem następująco:
  • 1 - przylot Los Angeles, nocleg w LA
  • 2 - Los Angeles, nocleg w LA
  • 3 - Los Angeles Universal Studios Hollywood, nocleg w Palm Springs
  • 4 - Joshua Tree National Park, Kingman, Road 66, Seligman, nocleg w Williams
  • 5 - Grand Canyon - South Rim, nocleg w Page
  • 6 - Antelope Canyon, Monument Valley, nocleg w Kanab
  • 7 - Zion National Park, nocleg w Kanab
  • 8 - Bryce Canyon National Park, nocleg w St. George
  • 9 - Valley of Fire, Las Vegas, nocleg w Las Vegas
  • 10 - Death Valley, nocleg w Bakersfield
  • 11 - Sequoia National Park, nocleg w Fresno
  • 12 - Yosemite National Park, nocleg w Modesto
  • 13 - San Francisco, nocleg w San Francisco
  • 14 - San Francisco, nocleg w San Francisco
  • 15 - Muir Woods National Monument, Pacific Coast Highway, nocleg w Pismo Beach
  • 16 - powrót Los Angeles

zostaje mi jeszcze jeden dzień do wrzucenia gdzieś w planie, zastanawiam się czy coś jeszcze ciekawego jest do zobaczenia w powyższych okolicach lub jaki dzień rozbić na dwa. Wstępnie myślałem żeby dzień 6 rozbić i nocować 2 razy w Page, wtedy może zrobić 2 kaniony antylopy, Monument Valley, Horseshoe Bend, Glen Canyon Dam. We wszystkich parkach już mam wstępnie rozpisane trasy, ogólnie to nie lubię długich tras (pojedyncza trasa dłuższa niż max 4km round trip), dlatego do planu nie chciałbym dorzucać takiej. Jakie byłyby jeszcze opcje dodania tego dodatkowego dnia do powyższego planu?
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 05 Cze 2024 17:09 

Loty: 112
Kilometry: 248 558
Cześć.
Spostrzeżenia z mojej zeszłocznej podróży bardzo podobnej.
Dzień 4. Mnie Route 66 zajęła cały dzień(Joshu tree zrobiłam kolejnego dnia). Dodałabym Oatman.
Może z Zionu nie warto wracać się do Kanab tylko od razu bliżej Bryce podjechać.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 05 Cze 2024 18:47 

Cześć,
dziękuje za sugestie. Oatman teraz sprawdziłem i wydaje się ciekawą opcją, na pewno dodam do planu.
Bliżej Bryce widzę, że trochę opcji noclegowych jest dostępnych, więc to też zmienię, dobra uwaga.
Joshua tree to dla nas bardziej jako dodatek, początkowo nawet nie był w planie, wyjeżdżając z samego rana wstępnie planujemy tam być z max 2h i ruszyć dalej w drogę.
Może jeszcze coś innego warto uwzględnić w planie, aby jeszcze ten dodatkowy dzień zagospodarować albo na jakąś pozycję przeznaczyć więcej czasu? ;)
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 06 Cze 2024 10:55 

niebieski
Na Yosemite (mam wrażenie, że 75% moich postów tutaj sprowadza się do zbliżonej treści ;) Ale serio warto ).
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 06 Cze 2024 21:04 

Cześć, w październiku wybieram się do USA i wstępnie przygotowałem taki plan:

4.10 - przylot na LAX i wynajem samochodu, popołudnie zwiedzanie LA
5.10 - cały dzień LA
6.10 - rano wyjazd do palm Springs, Joshua Tree, nocleg w Williams
7.10 - Grand Canyon, Horseshoe Bend
8.10 - Canion Antylopy, Monument Valley, Canyonlands
9.10 - Arches, Bryce Canyon
10.10 - Zion i przejazd do Las Vegas
11.10 - Valley of fire, Hoover Dam, death valley
12.10 - Sekwoje i Kings Canyon
13.10 - Yosemite i przejazd do SF
14.10 - cały dzień SF
15.10 - przejazd do Morro Bay
16.10 - jazda trasą "1" do LA
17.10 - San Diego
18.10 - ostatnie zwiedzanie LA i powrót

Wszelkie uwagi oraz dobre rady co i jak pozmieniać mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość