Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 15 Gru 2023 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 328 890
srebrny
Ja polecam przed kupieniem czegokolwiek poczytać trochę jak te linie funkcjonują i zrobić solidny zapas na ewentualne przesiadki. W skrócie: Odwołanie lotów, o czym pasażer jest informowany dopiero na lotnisku jest tam na porządku dziennym.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#42 PostWysłany: 16 Gru 2023 01:01 

srebrny
jacek96 napisał(a):
Auric do najtańszych nie należy.

Atrakcją jest Cessna, a nie o kilka dolarów niższa cena ATR. Oczywiście mówię o takiej różnicy w cenie tylko przy zakupie przez OTA, nie do końca wiadomego biletu, prawdopodobnie dla rezydentów.

@ricinus78
Wracam promem właśnie z tego powodu ;)
 Profil Relacje PM off
ricinus78 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 16 Gru 2023 08:23 

srebrny
Ok, fektycznie latają cenami. Jednak te loty mogą być odwołane, a ceny są dwukrotnie wyższe, a nie o kilka dolarów.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 16 Gru 2023 09:48 

srebrny
@jacek96
Cena na OTA jest wyższa o kilka USD w stosunku do np. ATRa PrecisionAir lecącego +/- 15min. Dlatego wcześniej pytałem czy ktoś kupował taki bilet przez OTA, bo podejrzewam że OTA sprzedają opcję "Non-Resident" i zastanawiam się czy mogą z tego powodu być problemy na check-in.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 11 Sty 2024 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 450 406
srebrny
Za 3 tygodnie będę wracał z Zanzibaru przez Dar Es Salam do Europy, lot z DAR mam o godz. 01:10. Obecnie stoję przed wyborem godziny lotu z ZNZ do DAR i zastanawiam się czy wybór lotu Precision Air o 16:45 będzie bezpiecznym rozwiązaniem. Nie znalazłem nigdzie aktualnej historii lotów lokalnych ZNZ-DAR i ciężko mi stwierdzić jak często te loty są odwoływane. Nie proszę o szklaną kulę ale opinie osób, które leciały na tej trasie, czy rzeczywiście jest tak jak pisze @ricinus78 te loty są odwoływane na porządku dziennym?

#46 PostWysłany: 12 Sty 2024 13:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Michal Szyszka napisał(a):
Nie znalazłem nigdzie aktualnej historii lotów lokalnych ZNZ-DAR i ciężko mi stwierdzić jak często te loty są odwoływane.

Większości tych lotów nie znajdziesz na flightradarze, największe pokrycie ma chyba Air Tanzania. Pytanie co chciałbyś osiągnąć "stwierdzeniem jak często te loty są odwoływane". Czy coś zmieni jak będzie to przykładowo 1 na 100, a nie 1 na 10? Nadal to istotne ryzyko, że nie zdążysz na lot powrotny i będziesz musiał kupić na szybko OW, który będzie kosztował co najmniej dwa razy więcej niż cała rezerwacja, którą masz. Nie mówiąc o straconym czasie.

Michal Szyszka napisał(a):
Nie proszę o szklaną kulę ale opinie osób, które leciały na tej trasie, czy rzeczywiście jest tak jak pisze @ricinus78 te loty są odwoływane na porządku dziennym?

Jak nie wierzysz w to co napisałem, to możesz poczytać setki opinii na tripadvisor. Łatwo odnajdziesz takie, które nie budzą większych wątpliwości co do autentyczności kont, z których zostały napisane.

Ostatnio edytowany przez ricinus78, 12 Sty 2024 13:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 12 Sty 2024 13:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A przed powrotem do Europy, nie widzę powodu lecieć na styk, na afrykańskich warunkach.
 Profil Relacje PM off
Michal Szyszka lubi ten post.
Michal Szyszka uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 12 Sty 2024 13:15 

Loty: 104
Kilometry: 216 006
niebieski
@Michal Szyszka mogę potwierdzić to, co przedmówca napisał. Leciałem z Zanzibaru do DAR i na tablicy lotów były odwołane tego dnia z 2/3 loty.
 Profil Relacje PM off

#49 PostWysłany: 12 Sty 2024 13:23 
Awatar użytkownika

platynowy
A ja widzialem 99% operujacych..
Trasa ZNZ DAR to prawie autobus lata. Z 20 lotow dziennie. W razie w... Mozna szybko kuoic inny dolot. Można tez na szybko kupic bilet na prom. Online. Ostatni rejs bodajze o 18. Koszt stały $30.
Wiec majac lot o 16 juz mozna wiedziec czy trzeba realizowac plan B, czy nie. Wiec mimo wszystko... Spokojnie.
 Profil Relacje PM off

#50 PostWysłany: 12 Sty 2024 13:37 
Awatar użytkownika

srebrny
jaco027 napisał(a):
W razie w... Mozna szybko kuoic inny dolot. Można tez na szybko kupic bilet na prom. Online. Ostatni rejs bodajze o 18. Koszt stały $30.

Przy założeniu, że nasz lot będzie od razu odwołany. Gorzej jak będzie zwiększał sukcesywnie opóźnienie po czym go finalnie odwołają. Jeszcze mając nadany wcześniej bagaż, to już w ogóle możliwości zmiany środka transportu w ostatniej chwili są mocno ograniczone.

#51 PostWysłany: 12 Sty 2024 13:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Zalozylem ze bez bagazu. Ale... to jest, krajowka., prawie jak PKS. Bagaz lezy, na wozku zaraz przy 1 stanowisku check in. Linie sa podzielone na kilka gateow do których się wchodzi osobno. W razie w... Nie ma problemu, aby poprosic o wycofanie bagazu. Czyli zabranie z wozka, ktory stoi 10m dalej... A poza tym to jest Afryka... Hakuna matata...
 Profil Relacje PM off

#52 PostWysłany: 13 Sty 2024 11:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki za sugestie.

Podróżujemy tylko z podręcznym, a co do promu to nie znalazłem żadnego o 18, ostatnie są około 16.

Mam jeszcze pytanie czy ktoś z Was próbował lecieć w taryfie resident flightlinkiem? W przypadku tej linii OTA sprzedają bilety w taryfie non-resident, a w przypadku innych linii resident. Zastanawiam się co by było jakbym kupił bilety w taryfie resident i zostało to skontrolowane? Należałoby dopłacić i po sprawie?
Lecimy w kilka osób przy kupnie biletów w taryfie resident robi się dość duża oszczędność.

#53 PostWysłany: 13 Sty 2024 12:15 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Zależy, czy bardzo przypominasz miejscowego. :)
3 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 13 Sty 2024 12:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Co prawda nie flightlink, ale zobacz post #38.

#55 PostWysłany: 13 Sty 2024 12:29 
Awatar użytkownika

srebrny
@Sudoku Zawsze można próbować sprzedać im śpiewkę, że się kupiło do na Zanzi. Swego czasu wielu Polaków inwestowało w domy na Zanzibarze.

@ricinus78 czytałem, ale ja tu pytam konkretnie o Flightlink, w przypadku innych linii OTA sprzedają bilety w taryfie resident i tu raczej nie ma się co martwić, ale jak widać w przypadku flightlinka jest inaczej, być może bardziej rygorystycznie do tego podchodzą, więc pytam o doświadczenia...

#56 PostWysłany: 13 Sty 2024 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem jak z taryfą, ale jeśli Ci to coś podpowie, to mogę na pewno powiedzieć, że rygorystycznie podchodzą do bagażu nadawanego i ludzi przede mną w kolejce mocno się czepiali.

#57 PostWysłany: 28 Sty 2024 08:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Za chwilę lecę flightlinkiem z DAR do ZNZ, bilety kupione bezpośrednio na ich stronie w najtańszej taryfie Resident. Nikt o nic nie pytał.
3 ludzi lubi ten post.
Pati-Pat uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 28 Sty 2024 20:27 

Loty: 73
Kilometry: 189 084
@Michal Szyszka daj znać po wylądowaniu czy faktycznie obyło się bez żadnych problemów :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 28 Sty 2024 22:55 

Loty: 73
Kilometry: 189 084
Ja się zastanawiam nad zakupem biletów w taryfie residence na Mafię ponieważ różnica w cenie jest tutaj znaczna 62$ vs 170$. Z tego co widziałem na zanzibar to jest 25$ vs 37$ więc nie aż tak znacząca. Pytanie czy na lotnisku skanujesz jakieś dokumenty czy tylko i wyłącznie pokazujesz papierowy bp? Dodatkowo podpytam jak sprawa wygląda z bagażem ponieważ my jednak będziemy lecieć z nadawanym(1 osoba) ale z tego co widzę to w taryfie jest bagaż do 20kg dla każdej osoby.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 29 Sty 2024 06:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie ale ja się sam odprawiłem przed lotem i przy podejściu do check in pokazałem w telefonie tą boarding pass gdzie jest tylko imię i nazwisko (na bilecie jest więcej informacji m.in. taryfa). W każdym razie każdy musi podejść do check in gdzie sprawdzają dokumenty, przydzielają miejsce i drukują właściwy BP.
Co do bagaży to w Flightlink jest limit na rejestrowany 20kg i właściwie każdy bagaż jest ważony. Na wymiary nikt nie patrzy.
2 ludzi lubi ten post.
kuba1306 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość