Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Wrz 2022 16:10 

Witam, byłam w Jordanii i na tyle mnie ten kraj zafascynował, że chcę wrócić. Tym razem chciałabym połączyć Jordanię z Egiptem w którym nigdy nie byłam. Nie mam jeszcze biletu, ale planuję pobyt na 2 miesiące październik-listopad i stąd mam pytanie. . Chciałbym się dostać z Akaby promem do Egiptu. Z tego co wiem półwysep Synaj można zwiedzać bez wizy (tak słyszałam), ale ja chciałbym dostać się dalej i zakończyć w Kairze. Jak wygląda w tym przypadku sprawa z wizą? Ktoś może tak podróżował?

Jeszcze się zastanawiał, czy by nie zrobić odwrotnie, czyli polecieć do Kairu a skończyć w Jordanii, ale ja ciepłolubna jestem i wydaje się że temperatury w listopadzie lepsze w Egipcie.
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 12 Wrz 2022 17:58 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Jak chcesz jechać do Kairu, to wiza jest konieczna.
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 12 Wrz 2022 18:09 

Hej, mam właśnie bilety do Akaby i w sumie podsunęłaś mi pomysł by z Akaby może przynajmniej na kilka dni wyruszyć do Egiptu. Też jestem ciekaw jak to wygląda i czy na powrót do Akaby potrzebna będzie wiza, bo lecąc z Polski i lądując w Akabie nie jest potrzebna.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Wrz 2022 19:00 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Akaba zone to strefa ekonomiczna nie ważne czy lądujesz czy wjeżdżasz lądem wiza jest za free. Ostrzegam tylko, że promy z Jordanii do Egiptu kosztują w dwie strony 110 USD.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5 PostWysłany: 30 Paź 2022 10:43 

Słuchajcie mam trochę nietypowy plan wycieczki w rejon zatoki Aqaba:

Lądowanie w Eilacie , potem transport bezpośrednio do granicy z Egiptem i pobyt w Tabie na 3 dni ,
następnie prom do Aqaby i pobyt 5 dni w Aqabie , powrót do Polski z lotniska w Aqabie.

Czy jeśli dobrze zakombinuję to nie będę płacił za wizę do Jordanii i opłatę wyjazdową z Izreala ? ( pobyt w hotelu zwalniającym z opłaty wyjazdowej ) ?
Do Egiptu oczywiście wiza nie będzie mi potrzebna ( stempel Synai free ) ktoś testował wjazd promem do Jordanii ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Lis 2023 12:00 

Loty: 261
Kilometry: 354 792
niebieski
Czy z Akaby można popłynąć na kilka godzin do Egiptu np. Taby i wrócić tego samego dnia?

#7 PostWysłany: 17 Lis 2023 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Tyle co zejść i wrócić na prom:
https://www.abmaritime.com.jo/en/fleet_table

Organizacja kursów nastawiona jest na trasę Synaj -> Petra/Wadi Rum.
https://www.abmaritime.com.jo/en/touristic_line
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości