Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Armenia - Iran
#1 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:08 

Witam,czy ktoś ma jakieś doświadczenia w przekraczaniu granicy Armenia-Iran? Czy wizę można załatwić na granicy ?
Jak z poruszaniem się po Iranie ? Komunikacja publiczna, busy ?
Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki
Michał
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
 Temat postu: Re: Armenia - Iran
#2 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wizy na granicy raczej nie dostaniesz. Załatw ją lepiej np w Erewanie albo w Polsce ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:24 

na 100% nie zalatwisz wizy na granicy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Sty 2014 19:39 

Z tego co się orientuje (info z grudnia ubiegłego roku) to wiza irańska jest nie do otrzymania na przejściu granicznym z Armenią. Co innego przy przekraczaniu granicy droga powietrzną.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:12 

a jakieś doświadczenia z załatwieniem wizy do Iranu w Erywaniu ? Znalazłem info na polskim MZS, że w Warszawie może to potrwać miesiąc ...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:16 

Loty: 83
Kilometry: 154 172
niebieski
Powyższe informacje potwierdzam.
W jaki sposób zamierzasz dotrzeć do Armenii? W przypadku trasy w całości lądowej dobrym pomysłem jest dojazd do Trabzonu - znajduje się tam irański konsulat wystawiający wizy w 1 dzień. Nie potrzeba dowodów ubezpieczenia ani rezerwacji hotelu, przy wszystkich pytaniach o adres wystarczy wpisać np. Teheran. Kod też nie jest potrzebny, a cena wizy to 75€.
Ale opcja do rozważenia tylko w przypadku dojazdu przez Gruzję. Doświadczeń ze zdobywaniem wizy w Erywaniu nie miałem.

A co do samego przekraczania granicy - najpierw trzeba dojechać z Erywania do Goris, następnie Kapan i do granicy. Można bezpośrednio, ale jak dla mnie najlepiej rozbić na 2 dni, pierwszego dotrzeć do monastyru Tatew (przepięknie położony!) i przenocować, dobra cena to 30zł/os. Albo namioty :) Następnego dnia należy przedrzeć się do Kapan (samochód terenowy raczej konieczny), stamtąd popołudniu jest 1 bus do Meghri. My granicę przekroczyliśmy około 18 czasu irańskiego, granica była mniej stresująca niż jakiekolwiek inne przejścia które do tej pory przekraczałem.

Należy liczyć się z tym, że transport na miejsce zajmie cały dzień - drogi są kręte a komunikacja w regionie kiepska... Wyjeżdżając z Erywania wczesnym rankiem do Meghri dotrzesz wieczorem.

W Iranie z komunikacją nie ma problemu, co prawda z granicy do Tabriz bez taksówek się raczej nie obejdzie (ale portfela nie zrujnują, są znacznie tańsze niż busy w Armenii ;) ), ale dalej wszędzie można dostać się mega komfortowymi autobusami. Albo nieco mniej komfortowymi o standardzie PKS z lat 70', za to za 1 grosz za kilometr :D

Ostatnio edytowany przez Kabanos, 28 Sty 2014 20:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
marcino123 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:18 

myślę o dotarciu od Gruzji - Tbilisi potem Erywań ..i do Iranu
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:24 

niebieski
Informacje z forum LP podają, że w Erewaniu na wizę czeka się tydzień (50€) lub 1 dzień (75€), przy czym w obydwu przypadkach zalecają pozyskanie kodu autoryzacyjnego.

(osobiście myślę, że opcja tygodniowa jest całkiem niezła - Erywań i okolice dostarczają wrażeń na co najmniej 5-6 dni, i to w przypadku szybkiego zaliczania miejsc. Wspomnę tylko monastyr Geghard, Eczmiadzyn, wulkan Aragac, monastyr Chor Wirap, jezioro Sewan... nuda nie grozi ;) )
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:32 

kod autoryzacyjny ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:36 

niebieski
"Authorization Code - rodzaj zaproszenia z poparciem irańskiego MSZ. "

Innymi słowy sposób na wyciągnięcie kolejnych pieniędzy na formalnościach wizowych. Ale często się zdarza, że osoba składająca wniosek o wizę bez tego kodu wizy nie dostanie, więc wiele osób dla świętego spokoju uzyskuje go wcześniej. Tyczy się to zwłaszcza osób aplikujących o wizę na lotnisku.

Taki kod kosztuje od 30€, można go zdobyć przez agencje turystyczne (powszechnie poleca się key2persia).

Ja nie aplikowałem o niego, ale korzystałem z "magicznego konsulatu" :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:43 

tego w Trabzonie ? co było potrzebne na miejscu ? zdjęcie itp.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:44 

Zbanowany
Z Erywania do Teheranu - 20 tysięcy dram marszrutka :) Jedzie z dworca autobusowego :)
 Profil Relacje PM off
marcino123 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 28 Sty 2014 20:50 

niebieski
Tak, miałem na myśli Trabzon.

Potrzebne było tylko standardowe zdjęcie wizowe i paszport. Rano o 9:30 wypełnialiśmy wniosek, o 16 odebraliśmy już wizę.

Przy czym opłacalność wycieczki do Trabzonu należy dokładnie przemyśleć. Dojazd z Tbilisi zajmuje cały dzień, doliczyć trzeba 20$ za wizę turecką... my po prostu dolecieliśmy tu z Lwowa Pegasusem (bo bilety do Kutaisi były zbyt drogie), a do Polski wracaliśmy lądem przez Turcję, więc było to całkiem rozsądne.

20 000 dram? Marszrutka? Drogo...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Kwi 2014 23:04 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Kabanos napisał(a):
Informacje z forum LP podają, że w Erewaniu na wizę czeka się tydzień (50€) lub 1 dzień (75€), przy czym w obydwu przypadkach zalecają pozyskanie kodu autoryzacyjnego.

(osobiście myślę, że opcja tygodniowa jest całkiem niezła - Erywań i okolice dostarczają wrażeń na co najmniej 5-6 dni, i to w przypadku szybkiego zaliczania miejsc. Wspomnę tylko monastyr Geghard, Eczmiadzyn, wulkan Aragac, monastyr Chor Wirap, jezioro Sewan... nuda nie grozi ;) )

Nie wiem jak jest obecnie, ale w listopadzie 2012, gdy byłem w ambasadzie Iranu w Erywaniu odesłali mnie do biura podróży, aby oni ułożyli mi plan, zarezerwowali noclegi i wystawili właśnie voucher, a później rozpatrzenie wniosku miało trwać do 2 tygodni. Więc zbyt łatwo dostać tam wizę nie było.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Kwi 2014 23:07 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
poszuktu napisał(a):
Z Erywania do Teheranu - 20 tysięcy dram marszrutka :) Jedzie z dworca autobusowego :)

Jeśli ktoś nie jedzie stopem (a polecam bardzo, czas przejazdu podobnie jak autobusem:P), a chcę też pozwiedzać rejony przed Teheranem , można pojechać marszrutką do Meghri -7-8 tys. dram, codziennie o 10 rano odjazd.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 23 Wrz 2016 10:09 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
ktoś przekraczał w ostatnim czasie granicę Iran/Armenia ? wcześniejsze informację nadal aktualne ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 23 Wrz 2016 10:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@‌marcino123‌ kiedy taki plan? Bo z chęcią bym się dołączył :D
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Wrz 2016 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
:) wrzesień/październik 2017. myślałem o Iranie(7-10dni), a potem lądem do Armenii, 5 października mecz Armenia-Polska i powrót do kraju :D

Image
 Profil Relacje PM off
kamo375 lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Paź 2016 00:12 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
marcino123 napisał(a):
ktoś przekraczał w ostatnim czasie granicę Iran/Armenia ? wcześniejsze informację nadal aktualne ?

Podłączam się pod pytanie, bo chciałbym pokonać trasę z Iranu do Armenii. Czuję się tylko zdziwiony, bo żadna mapa nie wskazuje, że od strony irańskiej jest tam jakakolwiek droga prowadząca do granicy; choć jednak google maps po dużym powiększeniu pokazuje cienką białą linię :)

Mamy kogoś kto podobną trasę odbył? Ile zajęło przejechanie z Erywania do granicy, a potem do Tebrizu czy Teheranu?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość