Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lis 2017 11:52 

niebieski
Przegrzebałem sporo stron i tematów i w sumie zostały mi dwa typy. Ko Lipe czy Ko Muk ?

Plan jest taki, że te kilka dni to typowe plażowanie, ewentualnie wieczorem jakieś wyjście do knajpy itp.
Myślę że te wyspy pasują pod takie założenia.

Dochodzi też kwestia dotarcia na wyspę.
O ile w przypadku Ko Lipe mniej więcej już wiem,
o tyle żeby dotrzeć z Bangkoku do Ko Muk muszę najpierw dostać się na Phuket i dopiero tam ogarniać transport na Ko Muk ?

Będę wdzięczny za porady, które pomogą podjąć ostateczną decyzję :)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 13 Lis 2017 14:47, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 12 Lis 2017 12:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłem na jednej i drugiej - przy Twoich założeniach postawiłbym na Muk - choć ma swoje minusy: potrzebujesz więcej czasu na dotarcie, ceny na miejscu są jakie są, i bywa tam naprawdę tłoczno. Wcale nie musisz robić przystanku na podłym Phuket - choć łódki płynące stąd robią trasę z naprawdę fajnymi widokami. Z Muk możesz wyskoczyć na Ngai, która ma zupełnie inny charakter mimo że jest za miedzą.

Jeżeli zależy ci na szybkim i rozsądnym cenowo dotarciu na miejsce, to lot z DMK do Trang i dalej bus+speedboat. O łódkach dla lokalsów nie będę się rozpisywał, warunki trochę spartańskie, ale różnica w cenie jest znaczna ;)
Załącznik:
lodka1.jpg
lodka1.jpg [ 155.51 KiB | Obejrzany 3292 razy ]

I jeszcze jedno - jeżeli chcesz plażować, to ulokuj się gdzieś w okolicach Farang Beach, bo północna część wyspy wygląda trochę inaczej niż na obrazkach w necie, szczególnie podczas odpływu.
Załącznik:
odplyw.jpg
odplyw.jpg [ 246.29 KiB | Obejrzany 3284 razy ]
paisas uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Lis 2017 14:10 

złoty
Tłoczno na Ko Muk? W jakim okresie byłeś? Wydaje mi się, że zestawiając te dwie wyspy to i tłoczniej i drożej jest na Ko Lipe.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lis 2017 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Będąc na Muk w połowie listopada 2016 witaliśmy się co dzień z mieszkańcami, czuliśmy się jakbyśmy byli sami na wyspie. Ilość dużych resortów nie przytłacza, są w sumie całe 2 i to po różnych stronach wyspy, reszta to małe campingi itp. To jedno z miejsc gdzie w życiu nie powiedziałbym, że mogą być tłumy. A ceny? Najtańsza wyspa na jakiej byłem, może poza Phuket.

Nocleg za 50zł/osobę nad samym morzem w chatce, Pad Thai za 60 THB, Tom Yum za 100-150 THB. Chang za 45 THB. To jest jakiś dramat? Co innego Ngai :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
nick lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Lis 2017 21:37 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Zbanowany
Podłącze się pod temat. Jaką wyspę wybrać w lutym? Lecę do BKK. Gdzie stamtąd? Na Ko Lipe byłem- super, ale z Bangkoku to trochę daleko. Co polecicie?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Lis 2017 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma tłoku, jeżeli mówimy o takim jak na Phuket - zdecydowanie na Lipe jest tłoczniej i drożej. 2 lata temu byłem w listopadzie i było dość luźno. W tym roku byłem 2 razy w okresie luty-kwiecień i największy ruch był na początku lutego.
Ceny podał już Komor, na noclegach dostepnych w necie( a jest to jakaś 1/2 dostępnych na wyspie) da się jeszcze pomajstrować ceną na różne sposoby ;)
Mar77 napisał(a):
Tłoczno na Ko Muk? W jakim okresie byłeś? Wydaje mi się, że zestawiając te dwie wyspy to i tłoczniej i drożej jest na Ko Lipe.

Ostatnio edytowany przez nick, 13 Lis 2017 23:15, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Lis 2017 22:59 

niebieski
Bardzo dziękuję za wszystkie porady ! Coraz bliżej do wyboru Ko Muk :)

Natomiast mam jeszcze jedno pytanie - w niektórych ocenach hoteli np. na bookingu znajduję informacje, że mimo że hotel jest przy samej plaży, to na niej niemożliwe było pływanie. Rozumiem że to przez fakt, że plaża wygląda jak na zdjęciu w drugim poście w tym temacie. Czy osoby które tam były, mogą trochę dokładniej opisać sytuacje z plażami ?

Może jakieś opinie o konkretnych noclegach ? :)

#8 PostWysłany: 13 Lis 2017 23:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tylko uzupełnię info co do tego, gdzie może być problem z kąpielą, choć odległości na wyspie są naprawdę niewielkie..

W części zaznaczonej czerwoną linią szansa na widoki ze zdjęcia nr.2 jest duża:
Załącznik:
muk.jpg
muk.jpg [ 15.72 KiB | Obejrzany 3100 razy ]

#9 PostWysłany: 13 Lis 2017 23:21 

złoty
Tak jak napisał @nick, znajdź coś w okolicy Farang Beach (południowy-zachód wyspy). Ten cypelek po wschodniej stronie wyspy wygląda pięknie na zdjęciach z lotu ptaka, ale rzeczywistość już nie jest taka kolorowa. Poza tym są tam silne prądy morskie i być może przez to taka a nie inna informacja na bookingu.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 17 Lis 2017 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
My codziennie chodziliśmy spacerkiem pod Sivalai resort, na tym cypelku jest całkiem przyjemna plaża jak nie rajska, nawet trafiliśmy raz rozgwiazdy w wodzie.
Od strony mola jest masa łódek a przez większość dnia jest odpływ i z godziny na godzinę jest coraz gorzej. Ok. 15-16 możesz sobie robić 500 metrową wycieczkę w morze kawałek za wioską rybacka.
Dopływając na muka wyrzucili nas przy Charlie Beach, tam też jest kawałek plaży, ale bardziej części prywatna w sumie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość