Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sie 2018 11:39 

Witam serdecznie! :)

Pierwszy raz w życiu będę leciała samolotem (z Warszawy do Pekinu z przesiadką w Moskwie, Aeroflotem, tylko ten pierwszy lot Warszawa-Moskwa jest obsługiwany przez LOT) i szczerze powiedziawszy trochę się boję. Nie samego lotu samolotem, ale raczej tego, że nie będę wiedziała gdzie mam iść, zgubię się gdzieś, nie zdążę na przesiadkowy samolot, stracę bagaż itp.
Stąd kilka pytań:
1. Czy jak wysiądę w Moskwie to łatwo mi będzie wywnioskować dokąd mam iść? Jest to tam wyraźnie oznaczone? Boję się, że się zgubię i może jeszcze pójdę gdzieś gdzie nie wolno bez wizy rosyjskiej, której nie będę miała i mnie aresztują :P Z tego co pamiętam chyba będę musiała przemieścić się z terminala E na F, albo odwrotnie (nie jestem pewna na 100%, muszę to sprawdzić).
2. Czy w Moskwie będzie jakaś dodatkowa kontrola celna, czy coś w tym stylu, gdzie będę musiała pokazywać dokumenty? (nie chciałabym z niewiedzy pominąć obowiązkowej kontroli i potem mieć jakieś kłopoty)
3. Jeśli mam oba loty na jednym bilecie to jest pewne, że ten drugi samolot nie odleci, jeśli np. ten pierwszy się spóźni, innymi słowy, czy na pewno zdążę?
4. Czy w Moskwie muszę odebrać bagaż i znowu nadać, czy już oni mi go automatycznie przepakują i nie muszę się o to martwić?

Może to są głupie pytania z perspektywy wielu osób, które tu wchodzą, ale nie mam żadnego doświadczenia z lataniem no i nie wiem takich rzeczy, niestety :( Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN
Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗ Leć z Emirates na Bali z Mediolanu za 1808 PLN 😍🤩😎 Podróż z Polski za 2006 PLN❗
#2 PostWysłany: 29 Sie 2018 11:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1.) Dział Rosja -> Lotniska
2.) Tak, nie celna, i nie ma opcji ominąć
3.) Tak. Jak nie zdążysz polecisz następny na koszt firmy
4.) Nie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 29 Sie 2018 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
1. Terminale zazwyczaj są dobrze oznaczone. Po wylądowaniu sprawdź na tablicy na jaki gate musisz się stawić i podążaj za znakami. Jak będziesz wiedziała do której bramki masz iść i jesteś chociaż trochę rozgarnięta to nie zgubisz się. Po samym wylądowaniu nie kieruj się do "Exit" tylko "International transfers" , "Transit" czy coś takiego. Powinny też stać "Transfer desk" tam możesz się pracowników spytać gdzie się udać.

2. Nie byłem na tym lotnisku, ale jeśli jest obowiązkowa kontrola to na pewno jej nie pominiesz. Jak wyżej, kieruj się zgodnie ze znakami do twojego gate'u a na pewno niczego nie pominiesz.

3. Pewności nie masz. Czasem czekają, czasem nie. Pewność masz za to, że jeśli Ci ucieknie samolot z powodu opóźnienia pierwszego to linie lotnicze zaopiekują się Tobą i dostaniesz nowy bilet. Jeśli jesteś trochę spóźniona to możliwe, że będzie czekał na Ciebie pracownik lotniska, który poprowadzi Ci szybciej do nowego samolotu.

4. Przepakują sami, tylko upewnij się w Warszawie, że bagaż został nadany właśnie do destynacji końcowej. Z reguły linie tak robią, ale zdarzyło mi się kiedyś, że LOT coś pomieszał i nadali bagaż na lotnisko przesiadkowe.
 Profil Relacje PM off
Ewka96 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 29 Sie 2018 12:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętaj jedynie, że pkt.: 3 "Jak nie zdążysz polecisz następny na koszt firmy" odnosi sie do opóźnień lotów czy innych utrudnień za które ponosi odpowiedzialność przewoźnik .
Jeśli sama "grubo nawalisz" tzn. np zaśniesz na lotnisku i obudziśz się juz po odlocie drugiego samolotu (np. zapijesz w lotniskowej knajpie) czy z innych względów nie dotrzesz na odprawę a była wystarczająca ilość czasu to już tak różowo nie jest i wtedy to twój kłopot.
Ogólnie - podążaj za strzałkami i za tłumem . Przejść gdziekolwiek bez kontroli paszportowej nie jest tak prosto - wszystko jest zorganizowane tak aby się nie dało.
 Profil Relacje PM off
Ewka96 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 29 Sie 2018 12:45 

Nie nie, na pewno nie będę tam pić, ani spać :D Raczej moim celem będzie jak najszybciej dotrzeć gdzie trzeba, pomiędzy jednym a drugim lotem są tylko niecałe 2 godziny, więc nie będzie jakoś dużo czekania, wręcz myślę, że mało, co przyczyniło się też do moich obaw w kwestii ewentualnego opóźnienia samolotu z Warszawy.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście! Mam nadzieję, że uda mi się nie zrobić jakiejś głupoty, która zepsuje mi wyjazd, heh :P
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Sie 2018 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 158
Kilometry: 235 829
Spokojnie, każdy kiedyś zaczynał, a lotniska robione są tak żeby początkujący sobie poradzili.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości