Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 206 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 25 Cze 2024 20:43 

złoty
Też u nich brałem auto dwa lata temu i wszystko było ok.
 Profil Relacje PM off  

Zimowe ferie w gorącym Omanie 🐪🕌🏖️ Loty i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1782 PLN Zimowe ferie w gorącym Omanie 🐪🕌🏖️ Loty i pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1782 PLN
All inclusive na Rodos 🇬🇷 4* Evita Resort blisko plaży w Faliraki za 1998 PLN All inclusive na Rodos 🇬🇷 4* Evita Resort blisko plaży w Faliraki za 1998 PLN
#202 PostWysłany: 28 Lip 2024 22:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 578
Kilometry: 888 632
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku w Lizbonie LIS.

Pośrednik: brak, rezerwowane bezpośrednio na stronie wypożyczalni z kodem zniżkowym

Wypożyczalnia: Guerin

Samochód: mieliśmy rezerwację na Renault Clio lub podobny. Dostaliśmy Hyundaia i20. Opcja paliwowa full-full, bez limitu kilometrów, podstawowe ubezpieczenie.

Cena: 43,52 euro za 3 dni na przełomie czerwca i lipca; całość zapłacona w momencie rezerwacji.

Odbiór samochodu: odbierałem o 6 rano, od razu po otworzeniu biura na lotnisku. Przeklikałem formalności na stanowisku samoobsługowym, pracownik biura doradził jedynie by w miejscu na ważność prawa jazdy wpisać jakąś datę 2099 jeśli prawko jest bezterminowe :) Blokada na karcie kredytowej 600 euro, opłacana na terminalu zainstalowanym przy ekranie. Z wydrukiem udaliśmy się na drugie piętro parkingu. Tam pani z wypożyczalni pomaga nam odebrać kluczyk ze skrzyneczki, odnajdujemy stanowisko naszego samochodu i samodzielnie sobie oglądamy Hyundaia - zatankowany na full, przebieg 1360 km, uszkodzeń nie znajdujemy. Przejechaliśmy samochodem 665 km (część po płatnych autostradach - samochód ma zainstalowane urządzenie rejestrujące przejazd przez bramki), wszystko w jak najlepszym porządku.

Zwrot samochodu: w Guerin zwrot samochodu ma miejsce na parterze parkingu. Szybkie sprawdzenie, potwierdzenie, że wszystko jest OK, podpisuję się na tablecie i możemy iść do terminala. Depozyt na karcie kredytowej miał być zwolniony po 5 dniach, jednak zdjęty dopiero po 12 czy 13 dniach (wszystko identycznie jak przy poprzednim wynajmie w lotniskowym biurze). Rozliczenie opłat za autostrady dostałem w dwóch częściach - w mailu przyszedł załącznik toll transactions z opłatami czerwcowymi, a potem dostałem drugi mail, gdzie lipcowe opłaty zostały wyszczególnione po prostu w treści maila. Opłaty automatycznie pobierane z karty kredytowej.

Podsumowanie: Na plus sprawna obsługa, samochód prawie nowiutki. Jedyny minus to czas zwrotu depozytu zdecydowanie dłuższy niż deklarowany.
2 ludzi lubi ten post.

#203 PostWysłany: 28 Lip 2024 22:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Byłbym bardzo ostrożny co do Klass Wagen.
Jest to rumuńska firma, zatrudniająca głównie pracowników z Bliskiego Wschodu.
Mają świetny score na Trustpilot, bo sami sobie pisza opinie.
Niemal wszystkie opinie z zewnątrz są ekstremalnie negatywne (doczytałem do strony 5 do historii o Mohammedzie i odpuściłem sobie wypożyczenie od nich).
Przykładowo wciskają klientom, że ich zewnętrzne ubezpieczenie nic nie da, że za rysę o długości 1cm pobiorą 600 euro, brak pełnego imienia na KK to u nich 296 euro itd.
Oczywiście można stawić im czoła, tylko po co.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 28 Lip 2024 23:06 

niebieski
Kasphir: Dlatego ja w podobnych sytuacjach, na 2. dzień po zwrocie samochodu dzwonię do mbanku i wnioskuję o zwolnienie blokady na KK. Na 4. dzień pieniądze wracają na konto.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#205 PostWysłany: 31 Lip 2024 13:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Wynajem samochodu na lotnisku w Lizbonie LIS.

Pośrednik: Discovercars. Pierwszy pojazd zarezerwowałem w maju z opcją bezpłatnego odwołania, a później odwoływałem rezerwację i robiłem nową z niższą ceną. Ostatnia wyniosła mnie ok. 60% ceny pierwszej rezerwacji.

Wypożyczalnia: Drivalia

Samochód: ostateczna rezerwacja na Nissan Juke or similar, dostaliśmy Peugeota 2008 w benzynie, 2023 rocznik, 21k przebiegu. Paliwo same-same, podstawowe ubezpieczenie, no limit km.

Cena: 154e za 14 dni w lipcu, w tym 35e za zwrot poza godzinami. Całość zapłacona w momencie rezerwacji.

Odbiór samochodu: poza lotniskiem, po wyjściu z terminala akurat przyjechał bus wypożyczalni, wyładował klientów, bagaże, zabrał mnie i po 8 min byliśmy w biurze. Biuro przestronne, klimatyzowane, w tym momencie nie było innych klientów. Prawko, d.o., kk i voucher. Blokada na kk 1500e za udział własny w ew szkodzie i 100e na poczet innych kosztów (viaverde, opłaty autostradowe, ew brak paliwa). Pomimo wypożyczenia na 14 dni, blokady zeszły po 7 dniach. Auto do oględzin zaoferowane pod dachem, ale poprosiłem panią o wyjazd przed budynek w celu obejrzenia go w świetle dziennym, bo w hali półmrok. Zauważone mankamenty pokrywały się z dotychczasowymi ujętymi w systemie. Podpis na tablecie i wio. Po wyjeździe dostałem na maila umowę i skan protokołu przejęcia. Nie było namawiania na ful ubezpieczenie od nich.

Zwrot samochodu: zwracałem auto o 4:30, więc w momencie odbioru miałem wskazane inne miejsce - easyparking, ok 500m od drivalii. Tam sprawnie przejęli ode mnie auto, porobiliśmy zdjęcia deski rozdzielczej z godziną i przebiegiem i busem podrzucili mnie na T2. Zrobiłem autem nieco ponad 1200km.
Po 4 dniach dostałem rozliczenie viaverde i 5. dnia ściągnęli mi z kk 16,40e tytułem rozliczenia opłat.

Podsumowanie: drivalia jak najbardziej na plus. Obawiałem się trochę zwrotu w innym miejscu i ew wciskaniu przez drivalia nieistniejących uszkodzeń, ale nic takiego się nie wydarzyło. Jeszcze tego samego dnia dostałem na maila protokół oględzin, w którym nie wykazano dodatkowych uszkodzeń.
Cierpliwość i "odnawianie" rezerwacji pozwoliła również na obniżenie finalnej ceny u pośrednika.

Wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
radziu89 uważa post za pomocny.

#206 PostWysłany: 19 Mar 2025 13:30 

niebieski
Korzystałem w ostatnich miesiącach z 2 wypożyczalni na lotnisku w Lizbonie.
- Goldcar
- Guerin.

Zdecydowanie lepsze doświadczenia z Guerin. Szybki odbiór w automatach, bez kolejek, auto prosto z salonu. Niska cena. Bezproblemowe zdawanie.

W Goldcar wszystko pod górkę. Byłem 30 minut przed deklarowaną godziną odbioru - pracownik wciskał Upgrade płatny albo konieczność czekania do ustalonej godziny - jakoby samochód niepodstawiony jeszcze (na parkingu okazało się, że to nieprawda). Poczekałem te pół godziny. (nadmienię, że wcześniejszy odbiór i tak byłby w pełnej dobie wypożyczenia i zdania).

GoldCar oprócz depozytu i opłaty za urządzenie do zdalnego przekraczania bramek na autostradzie pobiera także osobny depozyt na PALIWO oraz na OPŁATY na autostradzie.

Przy zdawaniu nie zdążyłem zatankować. Doliczyli oprócz paliwa dodatkowe 50euro 'kary'.

Na plus: Tani samochód (15 euro na tydzień) w dobrym stanie, bezproblemowe zdawanie (z zewnętrznym ubezp.)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 206 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość