Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1062 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 54  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 12 Sie 2017 14:49 

srebrny
Szczerze mówiąc nie wiem jaka kaucja, bo zawsze daję przy wypożyczeniu kredytówkę i specjalnie nie przejmuje się wysokością blokady. Przy zwrocie auta proszę o nie zamykanie kontraktu i w biurze płacę debetówką walutową.

Brałem pełne ubezpieczenie bez wkładu własnego, ale bez dodatków (opony, szyba).

Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜 Przygoda w Wietnamie! 🏯🐉🏮 Hanoi i Ho Chi Minh w jednej podróży za 2564 PLN 🛵🍜
🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍 🌴Ciepło, luksus i rajskie plaże☀️✨ Wycieczka na Zanzibar za 3412 PLN 🏖️✈️ Loty z dużym bagażem i 4⭐ hotel 😍
#142 PostWysłany: 12 Sie 2017 18:22 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
martusia1102 napisał(a):
Dziękuję pięknie za wszystko odpowiedzi. Bardzo mi się one przydadzą.

SPLDER napisał(a):
Mustangi w wypożyczalniach to biedne wersje z 4 cylindrowym silnikiem , tak że cudów nie oczekuj - spalanie dość niskie, osiągi przyzwoite - znacznie lepsze niż potrzeba w USA. Auto wygląda super, wykonane jest dość tandetnie i niezbyt wygodne. Przy dystrybutorze spotkała mnie miła niespodzianka , bo auto spaliło około 10 litrów , z czego 1/4 to jazda po mieście.Dźwięk silnika w środku prawdopodobnie jest sztucznie generowany przez system audio, bo brzmi dobrze jak jakaś V8. Przygotuj się na dość mały bagażnik - 2 dużych walizek nie zmieścisz.

W sieciowych wypożyczalniach nigdy nie miałem auta starszego niż 2 lata, więc dostaniesz najnowszy model.

Czy możesz mi powiedzieć jak to jest z kaucją za Mustanga? Jakie środki zablokowali Ci na koncie?
Będę zakładała specjalne konto na podróż do Stanów i muszę to uwzględnić w przeznaczonych środkach.

Jakie brałeś ubezpieczenie?

Konto Ci raczej nie pomoze, musisz miec odpowiedni limit na karcie kredytowej. Polecam poczytanie wspomnianych watkow, wszystko jest tam wyjasnione.

#143 PostWysłany: 23 Sie 2017 11:24 
Awatar użytkownika

martusia1102 napisał(a):
Dziękuję pięknie za wszystko odpowiedzi. Bardzo mi się one przydadzą.

SPLDER napisał(a):
Mustangi w wypożyczalniach to biedne wersje z 4 cylindrowym silnikiem , tak że cudów nie oczekuj - spalanie dość niskie, osiągi przyzwoite - znacznie lepsze niż potrzeba w USA. Auto wygląda super, wykonane jest dość tandetnie i niezbyt wygodne. Przy dystrybutorze spotkała mnie miła niespodzianka , bo auto spaliło około 10 litrów , z czego 1/4 to jazda po mieście.Dźwięk silnika w środku prawdopodobnie jest sztucznie generowany przez system audio, bo brzmi dobrze jak jakaś V8. Przygotuj się na dość mały bagażnik - 2 dużych walizek nie zmieścisz.

W sieciowych wypożyczalniach nigdy nie miałem auta starszego niż 2 lata, więc dostaniesz najnowszy model.

Czy możesz mi powiedzieć jak to jest z kaucją za Mustanga? Jakie środki zablokowali Ci na koncie?
Będę zakładała specjalne konto na podróż do Stanów i muszę to uwzględnić w przeznaczonych środkach.

Jakie brałeś ubezpieczenie?

Cześć,

W Alamo nie zablokowali mi żadnych środków na karcie (dawałem kredytową).
Jeżeli będziesz im dawała debetówkę walutową to już nie mam pojęcia jak to jest.

Ja rezerwowałem samochód bezpośrednio na stronie ALAMO.com było najtaniej. W cenie było CDW + na miejscu dokupiłem EP.
Dodatkowo w alamo masz możliwość wyboru samochodu z danej klasy. Miej na uwadze, że na parkingu może okazać się, że żadnego Mustanga nie ma i dostaniesz praadopodonie Camaro

Auto pali 10L na 100km. Nie ma możliwości żeby więcej spaliło, bo na autostradach jest ograniczenie 110-120.
Bagażnik w mustangu jak na cabrio jest bardzo pojemny. 2 osoby zmieszczą się na spokojnie z bagażami. Gorzej jest w przypadku Camaro bo tam bagażnik jest bardzo mały.

---------------------------------------------------------------

Czy ktoś z Was miał styczność z wypożyczalnią Budget w Los Angeles?

Po wpisaniu na stronie budget.com BCD Code - H010500 (10% rabatu), wyborze kraju, pojawiają się mega dobre ceny wraz z CDW i SLI. np. 19dni mustang za $708 gdzie dla porównania w alamo $1149,80 (CDW i EP)

Różnica mega duża, pytanie czy warta uwagi :) Nie wiem jak z flotą w Budget żeby na miejscu nie okazało się, że dadzą Chryslera albo Mini.

---------------------------------------------------------------

Po wpisaniu na stronie Alamo.com w pole Coupon code AD2365FDN dostajemy $30 rabatu. (Zawsze coś :P)

#144 PostWysłany: 24 Sie 2017 12:15 

jak zależy Ci wybitnie na mustangu, a wypożyczasz samochód na lotnisku, to w alamo jest taki przemiał, że możesz trochę poczekać i pewnie mustang wjedzie na plac :) chyba, ze nie chce Ci sie czekac, to wybierasz to co jest dostepne w danej klasie i jazda :)
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 26 Sie 2017 16:19 

Loty: 53
Kilometry: 87 266
Cześć, podłączę się z moim pytaniem, przekopałam tutaj już kilka wątków ale proszę jeszcze o pomoc ;)

Chciałabym wypożyczyć i oddać auto w San Francisco. Termin 23.09-07.10

Jeśli różnica nie będzie bardzo duża, to opcjonalnie 21.09-08.10 (przylatuję 21go do SF i mam zaplanowane tam 2 dni więc auto w sumie jest mi zbędne. 7-go wracam na nocleg do SF i 8-go wylatuję. Wygodniej byłoby zaraz po przylocie wypożyczyć samochód i nie wracać się 2 dni później, tylko ruszyć na objazdówkę, ale gdzieś trzeba ciąć koszty ;) )

Podróżujemy w 3 osoby, więc w grę wchodzi większe auto, SUV lub jakiś Full-size. Samochód musi być z nawigacją. Do zjechania mamy ok. 4000km.

I tutaj prośba o pomoc. Znalazłam na billiger-mietwagen.de Rav4 za 496 euro (2112), na rentalcars Ford Escape 2160zł (23.09-07.10) w Economyrentalcars 1200 zł za gpsa więc odpada.

Czy ktoś jeszcze z Was może polecić inną sprawdzoną firmę lub podpowie gdzie najlepiej jeśli chodzi o ubezpieczenia, itd. ?

Dziękuję! :)
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 26 Sie 2017 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 853 041
niebieski
Po co Ci auto z nawigacją skoro możesz ściągnąć mapy offline do google maps ?
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 26 Sie 2017 17:17 

hubson napisał(a):
Po co Ci auto z nawigacją skoro możesz ściągnąć mapy offline do google maps ?

Ostatnim razem pojechałam na pewniaka chcąc korzystać z map offline z Here we go i niestety nie zadziałały mi w Chicago, wiec wolałabym nie ryzykować. Co prawda z googlowych map nie korzystałam offline więc nie wiem. Wystarczy, że raz się nacięłam i przy objazdówce trochę się obawiam.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 26 Sie 2017 17:59 

srebrny
Kup sobie nawigację na miejscu, albo weź ze sobą.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 26 Sie 2017 18:12 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 853 041
niebieski
Na google maps objechałem Kalifornię, Nevadę, Arizonę i część Utah. Te mapy są bezkonkurencyjne, ale jeśli wolisz płacić to Twoje pieniądze. Alternatywnie jak napisał @boots kup na miejscu nawigację np. Tomtoma.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 26 Sie 2017 22:23 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Jezdzilam na Here Maps po Kaliforni i Newadzie bez problemu. Nie wiem za bardzo jak mogly nie zadzialac? Nie wyswietlala sie mapa? Tom Tom tez ma nawigacje na telefon, mozna sciagnac mapy rodzinych regionow.

#151 PostWysłany: 26 Sie 2017 22:43 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
boots napisał(a):

Kup sobie w Walmarcie lub innym super markecie, a jak będzie ci już niepotrzebny zwróć do tej samej sieci. Nawet nie będą pytali dlaczego zwracasz. Tylko nie przekrocz bodajże 30 dni na zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 26 Sie 2017 22:54 

Ok, dziękuję :) Chyba mnie przekonaliście, spróbuje ściągnąć aplikację google maps offline i zapisać mapy, znalazłam jeszcze Here maps, więc też zainstaluje i mam nadzieję, że będzie ok.

Próbuję się połapać w tych ubezpieczeniach i nie wiem, co lepsze. Economyrentalcars, billiger-mietwagen.de biorąc pod uwagę podobne ceny?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 27 Sie 2017 12:31 
Awatar użytkownika

julk1 napisał(a):
boots napisał(a):

Kup sobie w Walmarcie lub innym super markecie, a jak będzie ci już niepotrzebny zwróć do tej samej sieci. Nawet nie będą pytali dlaczego zwracasz. Tylko nie przekrocz bodajże 30 dni na zwrot.

Serio... :?
dj3500 lubi ten post.

#154 PostWysłany: 27 Sie 2017 15:50 

Loty: 23
Kilometry: 72 725
niebieski
Nie żartuję. Zresztą sam tego nie wymyśliłem. Jest "grupa amerykańska" (Podróże po USA) na FB i tam komuś tak poradzono. Drugi sposób, też stamtąd, to kupienie używanego GPS za 15-20$. I jeszcze jedna rzecz: mało kto wie, że w około połowie stanów USA jest zabronione montowanie GPS na szybie.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 28 Sie 2017 15:19 

Przy wypożyczaniu auta wybrałem jednego dodatkowego kierowcę. Czyli łacznie będzie dwóch kierowców.
Nie wybrałem dodatkowego ubezpieczenia kierowcy. Czy to oznacza, że ubezpieczenie obowiązuje tylko głównego kierowcę, a drugi nie jest objęty ubezpieczeniem?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 28 Sie 2017 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Wybranie opcji drugiego kierowcy wiąże się z tym, że ubezpieczenie na samochód obowiązuje tak samo jak w przypadku pierwszego kierowcy niezależnie który z kierowców prowadzi pojazd w momencie kolizji/wypadku.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 28 Sie 2017 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 57 620
niebieski
a może ktoś powiedzieć jak jest z kontrolami prędkości? Czytałem, że najlepiej jeździć przepisowo ponieważ mandaty są wysokie, ale jak wygląda sama kontrola? Podobno na autostradach można spotkać nawet drony mierzące prędkość? Policjanci "łąpią" nieoznakowanymi radiowozami czy stoją przy drodze z radarem jak u nas?
 Profil Relacje PM off
wawaking lubi ten post.
wawaking uważa post za pomocny.

#158 PostWysłany: 28 Sie 2017 21:41 

srebrny
I to, i to, i to...
 Profil Relacje PM off
wawaking lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#159 PostWysłany: 28 Sie 2017 22:11 
Awatar użytkownika

kontrol napisał(a):
a może ktoś powiedzieć jak jest z kontrolami prędkości? Czytałem, że najlepiej jeździć przepisowo ponieważ mandaty są wysokie, ale jak wygląda sama kontrola? Podobno na autostradach można spotkać nawet drony mierzące prędkość? Policjanci "łąpią" nieoznakowanymi radiowozami czy stoją przy drodze z radarem jak u nas?

Nie spotkałem żadnej policji stojącej z radarem jak to bywa u nas. Spotkałem się za to z radiowozem który zmierzył mi prędkość jadąc z naprzeciwka i na takie radziłbym Ci uważać. U mnie obyło się bez mandatu może dlatego, że była to droga na której praktycznie nie było ruchu samochodów no i sam policjant był mega spoko. Generalnie pamiętaj, że jakby Cie zatrzymali to nie wychodź z auta. Będzie to trwało dość długo zanim policjant przyjdzie do Ciebie, bo będzie na podstawie tablic sprawdzał samochód. Jak już sprawdzi to przyjdzie weźmie prawo jazdy i chyba chciał jeszcze dowód osobisty pójdzie do wozu znowu sprawdzać i wróci i wtedy możesz próbować czarować i może Cie puszczą :P Generalnie radziłbym unikać mandatów i trzymać się przepisów, bo mandat w stanach to nie jest przyjemna sprawa! Jak będziesz jechał przepisowo to na pewno nikt Cie na żadną kontrolę nie zatrzyma, bo tam policja nie zatrzymuje bez powodu żeby sobie sprawdzić kogoś wyrywkowo.
kontrol uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 28 Sie 2017 22:17 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Z tymi dronami mierzącymi prędkość to ja pierwsze słyszę (nie widziałem ani razu chociaż pewnie coś takiego stosują ale raczej w obrębie dużych obszarów miejskich).
Zazwyczaj stoją przy drodze z laserem (zanim ich zauważysz to już Cię zmierzą - wbrew temu co pisze kolega powyżej takie sytuacje są dosyć częste - w miastach również) albo faktycznie jeżdżą nieoznakowanymi jak w Polsce przy czym raczej pojedynczo (u nas chyba muszą dwójkami). Byliśmy świadkami jak po wyjeździe z Death Valley 95-ką w stronę Las Vegas, za miasteczkiem Beatty, wyprzedził nas z dużą prędkością pickup. Prosta droga przez pustynię, po jednym pasie w każdą stronę, ruchu praktycznie brak. Samochód spotkaliśmy kilka kilometrów dalej po tym jak złapał go na laser patrol policji, tak więc filmy w których policjant stoi na środku pustyni i łapie na radar wcale nie kłamią :D ;)

Przy czym o ile w wielu stanach mają tolerancję do ok. 5, max. 10 mph (i tyle możesz więcej jechać zwłaszcza na autostradzie) to np. w takim Texasie kasują podobno już od 1 mph...
 Profil Relacje PM off
kontrol uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1062 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 54  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość