Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Paź 2018 08:55 

Witam,

W piątek (19 października) lecę z dziewczyną na weekend do Mediolanu, jako że we Włoszech będę pierwszy raz muszę zwrócić się do Was o parę porad. O ile nie chodzi o plan zwiedzania bo to mam już mniej więcej ogarnięte o tyle jak to ogarnąć logistycznie nie do końca jestem pewny - a nawet w ogóle nie wiem co będzie najlepsze w mojej sytuacji.

A więc przylatuje na lotnisko Mediolan Malpensa o 15.35 w piątek - wylot w poniedziałek (22paź) o godz. 11.00 , chciałbym spędzić czas w następujący sposób:
Piątek - Mediolan, sobota rano wyjazd nad jezioro Como(najchętniej do Bellagio), a poniedziałek z rana dojazd na lotnisko z nad jeziora.
Na razie wstrzymuję się z rezerwacją noclegów po to aby właśnie ustalić to jak najlepiej logistycznie bo opcje noclegu są w 2/3 miejscach jak i w Mediolanie tak i nad Como.

Zależy mi na tym aby na komunikacji nie tracić dużo czasu i w miarę sprawnie to poszło:

Opcja nr. 1
Wypożyczenie auta na lotnisku na cały pobyt - 700zł z pełnym ubezpieczeniem - do nie dawna opcja dla mnie najlepsza ale przerażają mnie trochę korki o jakich się dowiedziałem, a że będzie piątek późne po południe nie chciałbym utknąć w dojeździe do miasta 2 godzin.. (?) Macie z tym jakieś doświadczenie? Wiem, że po drodze są płatne bramki ale na takim krótkim odcinku pewnie nie będą to jakieś duże koszty.

Opcja nr. 2
Dojazd pociągiem z MXP do centrum i udanie się do Hotelu/Hostelu, rano w sobotę wypożyczenie auta i oddanie go w poniedziałek na lotnisku MXP - np. w Locauto taka opcja 450zł z pełnym ubezpieczniem, z tego co zauważyłem większość wypożyczalni jest w centrum. W drodze powrotnej z Como na lotnisko również napotkam płatne bramki(jeśli ktoś wie ile może kosztować taki odcinek 60km proszę o info)
Jeśli chodzi o pociąg z lotniska do centrum widziałem gdzieś, że odjeżdżają do centrum co 20 min - prawda to? Jaka cena orientacyjnie?

Opcja nr.3
Cały wyjazd komunikacja publiczną - niestety tu mam najmniej informacji, ale jeśli wg was to najlepszy pomysł chętnie się zapoznam, niestety wtedy musiałbym chyba zweryfikować plany przez poranny wylot w poniedziałek, bo wtedy z nad jeziora na lotnisko wchodzi w grę jeszcze przesiadka w Mediolanie. Nie brałem pod uwagę tej opcji z uwagi na to, że jestem tylko na 3 dni i nie chce tracić dużo czasu na dojścia/dojazdy z walizkami do pociągów z 2 różnych lokalizacji i z powrotem. Prosiłbym również o info jeśli ktoś wie jakie ceny biletów są na poszczególnych odcinkach.

Zależy mi na jak najlepszym ogarnięciu tego wyjazdu logistycznie tak aby nie stracić zbyt dużo czasu i nerwów przy okazji.

Proszę o opinie i ewentualne podpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷 Tzatziki na Chalkidiki 🥒🧄 Czarterowe loty do Grecji od 499 PLN ✈🇬🇷
Ucieczka na Maltę 🏝️ 4* hotel ze spa w Qawra + dwa posiłki za 1791 PLN Ucieczka na Maltę 🏝️ 4* hotel ze spa w Qawra + dwa posiłki za 1791 PLN
#2 PostWysłany: 10 Paź 2018 09:43 

Nie do końca wiem o co pytasz...
Czy będą korki? Na forum tylko @Zeus ma szklaną kulę.
Korki najczęściej jeśli są, to tyczą się okolic przejścia granicznego w wypadku większych kontroli.

2. Pytasz o cenę hotelu albo hostelu? Spoko, orientacyjnie do 500€. Nie potrzebujesz brać pociągu, Malpensa jest mała. Centrum dzieli się na nowe miasto (T1) i stare miasto (T2) połączone darmowym shuttle busem.

3. Z Como do MXP bezpośrednio masz co 2h pociąg.
Prosiłbym również abyś zamiast stawiać same oczekiwania, sama również nam odpowiedziała ile kosztują bilety, my sobie w międzyczasie pochrupiemy czipsy.
 PM off  

#3 PostWysłany: 10 Paź 2018 10:23 

Wydaje mi się, że pytania są postawione jasno, a główne pytanie brzmi na czym wyjdę najlepiej logistycznie nie tracą przy tym zbyt wiele czasu, może ktoś już praktykował któryś z odcinków i zna ceny w poszczególnych opcjach.

1. Pytam o korki na obrzeżach Mediolanu, a dokładnie o dojazd z lotniska MXP do Centrum - z tego co udało mi się dowiedzieć Mediolan jest jednym z najbardziej zakorkowanych miast, więc chciałbym zweryfikować czy aż tak strasznie to wygląda.

2. Może nie jasno się wyraziłem - chodzi mi o pociąg z Malpensy do centrum Mediolanu :!: i z tamtąd wypożyczenie auta oraz późniejszy zwrot w poniedziałek na lotnisku.

Mój post jest pytaniem która z opcji dla mnie na 3 dniowy wyjazd będzie najlepsza czasowo/logistycznie, pytanie kieruje do osób które były/znają się na włoskich realiach i mogłyby pomóc.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości