Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Wrz 2021 18:35 

Witam,

wybieramy się na Majorkę i planujemy dojechać z lotniska autobusem do hotelu. Wyczytałem,że za przejazd można zapłacić kartą kredytową w autobusie, ale nie u kierowcy. Rozumiem, że w autobusach są biletomaty, w których wybiera się trasę przejazdu i opłaca kartą?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę! Warto 😍 Kolumbia z Warszawy od 2534 PLN 🔥 Dużo terminów, również na majówkę!
Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍 Zimowa wycieczka do Aten za 689 PLN🏛️🇬🇷 Loty (piątek-poniedziałek) + noclegi ze śniadaniami 😍
#2 PostWysłany: 26 Wrz 2021 18:52 

srebrny
Kierowca wklepuje trasę (albo kwotę), a ty przykładasz kartę. Jak kilka osób, to przykładasz za każdą osobę oddzielnie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Wrz 2021 09:15 

Loty: 115
Kilometry: 307 611
Przykładasz kartę do czytnika jak wsiadasz i jak wysiadasz. Na tej podstawie naliczana jest opłata za przejazd. Tak jak wspomina Misiatek, jeśli jedzie więcej niż jedna osoba to musisz tyle razy więcej przyłożyć kartę.
 Profil Relacje PM off
bonheur uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 27 Wrz 2021 22:29 

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Mar 2024 15:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy moglibyscie podpowiedziec jak to jest z tym odbijaniem kart w autobusach ? jezeli chce jechac z El Arenal do Soller i pokazuje mi przesiadke to karte odbijam na wejsciu i wyjsciu obu autobusow jezeli przesiadka pomiedzy autobusami zamyka sie w 60 minutach ? zakładam ze na wejsciu i wyjsciu tyle razy ile mam osób w grupie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Mar 2024 17:07 

niebieski
Z El Arenal do Palmy jedziesz jednym przewoźnikiem, płacisz kierowcy gotówką. W Palmie przesiadasz się na dworcu na ichniejszy "PKS" i to w tych dalekobieżnych przykładasz na wejściu i wyjściu kartę. Poszczególne przejazdy rozliczane są razem wieczorem danego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Kwi 2024 15:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 333 011
Kilka zdań ode mnie o komunikacji. Przed wyjazdem miałem troche obaw ale naprawdę nie ma sie czym stresowac, wszystko na miejscu było bardzo proste.

Jest dwóch przewoźników - lokalne EMT (biało-niebieskie) i na całej wyspie dalsze kursy TIB (zółto-czerwone).

W EMT bilet normalnie kupowałem gotówką, płacimy 2€ za przejazd u kierowcy (dostajemy bilet).
Mapka EMT jest tutaj:
https://www.emtpalma.cat/documents/2023 ... bd907dc9c6
https://www.emtpalma.cat/en/bus-stops

W teorii TIB wydaje sę bardziej skomplikowane ale wszystko jest proste. Po prostu odbijamy sie kartą debetową od czytnika przy wejściu w środku autobusu tyle razy ilu jest pasażerów, i to samo robimy przy wyjściu. Im więcej pasażerów na jednej karcie, tym niższa cena. Najważniejsze to po prostu pamiętać o odbiciu się kartą przy wyjściu. Nie dostajemy żadnego potwierdzenia, przejazd musi być jakoś zakodowany na naszej karcie bankowej. Następnego dnia na koncie bankowym możemy sprawdzić ile wyszedł łacznie transport (przejazdy się sumują). https://www.tib.org/en/bitllets-i-tarif ... a-bancaria
Oczywiście warto płacić kartą bo gotówką jest dużo drożej.

Tutaj mapa TIB na wakacje 2024:
https://www.tib.org/en/xarxa-de-transports/mapa-linies
https://www.tib.org/documents/20124/449 ... 1113167469

Obaj przewoźnicy są dobrze widoczni na google maps więc też tak polecam sprawdzanie tras.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość