Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 30 Wrz 2024 09:57 
Awatar użytkownika

niebieski
pabien napisał(a):
... a poza tym lepiej kiedy auto stoi a nie jeździ.

Na odwrót?

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩 Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩
Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN
#42 PostWysłany: 24 Lut 2025 00:01 

Na Majówkę mam zamiar wybrać się do Rumunii. Przylot późnym wieczorem 30.4 do Bukaresztu. Może ktoś polecić jakąś fajną wypożyczalnię? W zeszłym roku w Belgradzie 1.5 nie było żadnych aut na wynajem na miejscu i chcę uniknąć tego.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 18 Lip 2025 02:20 

Loty: 69
Kilometry: 64 523
niebieski
Polecicie jakas wypożyczalnie na miejscu, konkretnie w Bukareszcie, żeby nie chcieli karty kredytowej.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Lip 2025 00:16 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Brał ktoś w Bukareszcie (BBU) w Klass Wagen? Mają dobre ceny, opinie na Google też zachęcające, zupełne przeciwieństwo np. AddCar.
Jak oceniacie szansę, że auto ma roczną winietkę na autostrady?

#45 PostWysłany: 22 Lip 2025 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 224
Kilometry: 470 054
niebieski
Auta z rumuńskich wypożyczalni mają zawsze ROvignette, bo to opłata nie tylko za autostrady, ale za drogi krajowe w ogóle.

W czerwcu miałem auto z KlassWagen w Bukareszcie. Uczucia miałem mieszane, bo gość który wydawał mi auto był strasznym patafianem. Cisnął na wykupienie ubezpieczenia, straszył, podawał jakieś wydumane opłaty, a gdy się nie udało dostałem auto obstukane i porysowane z każdej strony łącznie z dachem, po czym zostawił mnie mówiąc że mam sobie wszystko sfotografować i sfilmować. Z kolei przy zdaniu auta inny koleś zainteresował się tylko jednym wgniotkiem (na resztę machnął ręką, pewnie znał je na pamięć), a gdy pokazałem mu zdjęcia, przeprosił mnie na chwilę i zaraz wrócił z wydrukiem z terminala potwierdzającym zwrot kaucji. Blokada z karty zniknęła parę minut później. Wniosek: wszsytko zależy od człowieka po drugiej stronie ;)

Biuro Klass Wagen jest poza lotniskiem, ale szybko dowożą busem. Auto - oprócz miliona rys i wgniotków - bez zarzutu.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 24 Lip 2025 10:14 

Loty: 259
Kilometry: 289 346
Wybierałem między WLC, a KlassWagen.

Ostatecznie wybór padł na WLC. Tam dość szybko proszą Cię na stronie o maila i numer telefonu dając dodatkowe 10% zniżki. Wybrałem odpowiednie terminy i samochód, ale nie dokończyłem rezerwacji (nie podoba mi się kwestia dopłaty za mycie samochodu). Myślę, że jakoś po dniu dostaje informacje przed Whatsapp, czy mogą pomóc mi w sprawie rezerwacji i przedstawić spersonalizowaną ofertę. No dobra, wyszło na to, że przedstawili trochę korzystniejszą ofertę niż była wyliczona na stronie.

€199.80 z pełnym ubezpieczeniem
4 dni
Renault Clio 2025
Lokalizacja przy metrze Pipera (Fabrica de Glucoza 6-8)

Generalnie biuro mają przy lotnisku Bukareszt-Otopeni, za inne lokalizacje mogą być dopłaty, bo muszą tam dowieźć auto. Na Bukareszt-Băneasa było drożej niż na ich lokalizację w Bukareszcie przy metrze (z 7 min samochodem od Bukareszt-Băneasa). A mi bardziej pasowała, bo brałem samochód dzień po przylocie, a tam przy Fabrica de Glucoza 6-8 jest kilka fajnych mieszkań na Airbnb. Warto wspomnieć, że na Fabrica de Glucoza 6-8 to nie mają biura żadnego. Cała procedura wynajmu realizowana jest na parkingu przed blokiem.

Dobra po rezerwacji trzeba przyklepać małą wpłatą online (ok. 100 RON).

Odbiór

Pracownik spóźnił się z 20 minut, ale przyjechał za to Meganką nie Clio. Upgrade, bo mojego Clio nie oddał jeszcze poprzedni wynajmujący (spóźnia się). Auto czyste z kilkoma zarysowaniami (które skrupulatnie dostajemy opisane i obfotografowane później przez maila). Najechane ok. 26 tyś km. Szczerze to wolałbym Clio, bo mniejsze i ekran dotykowy większy i lepiej usytuowany.

Formalności odbywają się w aucie. Płatność kartą gdzie wysyłają Ci linka na (np. przez whatsapp) i płacić online jak tą zaliczkę. Można też dać kartę ale wtedy muszą spisać wszystkie dane z niej więc pracownik sam zachęca do płatności przez linka. Żadnego depozytu na karcie. Podpisujemy się na tablecie, a kontrakt itp. dostajemy na maila.

Polityka paliwowa oddaj tyle co dostałeś (według kresek) i jest jakaś tam opłata za każdą brakującą kreskę.

Dostajesz auto czyste i masz oddać czyste... inaczej opłata chyba z 14 EUR.

Zwrot

Jako, że jeździłem sam i w środku auto było nadal czyste to postanowiłem sprawdzić czy uda mi się oddać je jako czyste niższym kosztem. Na powrocie znalazłem myjnię samoobsługową i za 20 RON (czyli ponad 3x taniej) obmyłem myjką samochód. Dodatkowo wytrzepałem i opłukałem gumowy chodniczek od strony kierowcy. W środku przetarłem szybko kilka newralgicznych punktów, które lekko się zabrudziły/zakurzyły i styka. Mycie/sprzątanie w 10 min. Tu i tam zostały zacieki (szczególnie na tylnej szybie) itp.

Przeszło. Zero opłaty za mycie. Zwrot szybki i bezproblemowy.

Załączniki:
PXL_20250717_071723506.jpg
PXL_20250717_071723506.jpg [ 100.47 KiB | Obejrzany 835 razy ]

#47 PostWysłany: 29 Lip 2025 21:39 

Jeżeli chodzi o moje doświadczenia to polecam firmę duo car rental.
Właśnie zdałem wypożyczone od nich auto brałem na 11 dni z pełnym ubezpieczeniem wyszło 33 euro za dzień, nie potrzebują KK jak bierzesz od nich ubezpieczenie przy zwrocie również szybki przegląd auta i po temacie. Z tego co porównywałem to przy wagenie na ten okres byli jakieś 100 euro tańsi tak że wydaje się że warto.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 29 Lip 2025 22:19 

platynowy
Z ubezpieczeniem to żadna wypożyczalnia nie robi problemów
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 02 Sie 2025 19:46 

Czy ktoś może polecić wypożyczalnie w Brasov? Widzę można w KlassWagen, ale wysokość kaucji poraża 1700€
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 20 Sie 2025 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 88 567
srebrny
Brałem auto przez Vipcars. Jak się okazuje wśród tysiąca warunków padło w treści jedno słowo "embossed". Pracownik Klass Wagen uznał, że metalowa Visa Infinite PKO BP jednak mu nie odpowiada bo nie jest wypukła, ale jak kupię ubezpieczenie, to będzie dobrze bo wtedy depozyt będzie tylko 100€ a nie 2300€ :) i karta nie będzie musiała być wypukła.
Trochę szkoda, bo popsuło mi to plany zwiedzania Rumunii i zamiast Braszowa/Trasy Transfogarskiej itp jestem "zmuszony" zwiedzać Bukareszt. A mogłem zostać w domu i szpachlowac sufit w garażu :)
Zatem polecam czytać i wybrać innego pośrednika niż Vipcars, chyba się przerzucę na Discovercars, tam w opisie nie widziałem nic o wypukłości karty.
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 20 Sie 2025 22:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 574
Kilometry: 883 911
@Kri$ w doyouspain też nic nie piszą o wypukłości.
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 28 Sie 2025 22:34 

Cześć,
wypożyczałem auto w Trio przez discovercars. Koszt 560 zł od 20.08. do 27.08. Odbiór w lotniska Beneasa, zwrot ze względu na to, że odlot miałem z Otopenii bezpośrednio u nich (zlokalizowni są przy tym lotnisku). Poniżej przebieg wydarzeń:
- odbiór z lotniska Beneasa opóźniony o 60 minut, nikt nie czekał, cała procedura odbioru samochodu, łącznie z formalnościami i powrotem na lotnisko, zajęła ponad 120 minut. Trzeba było zadzwonić, następnie 2 razy oddzwaniał pracownik firmy. Tłumaczył opóźnienie korkiem (który faktycznie był spory).
- odebrali mnie i innego kierowcę tym samym samochodem, który został mi ostatecznie przydzielony (ford Fiesta zamiast skody Fabii). Byłem z żoną i 2 dzieci, także ze względu na pojemność auta tylko ja i jeszcze jeden wynajmujący był zabrany z lotniska i przewieziony około 10 km do siedziby firmy,
- po przybyciu do siedziby firmy stan samochodu nie został zaktualizowany w formularzu szkód, mimo że przejechał on co najmniej 20 km, obowiązek sporządzenia dokumentacji został przeniesiony na klienta - miałem sobie sporządzić dokumentację zdjęciową,
- konieczność powrotu po rodzinę w korku z siedziby Trio na lotnisko, co zajęło około 40 minut ze względu na korki,
- wystąpiła próba manipulowania w siedzibie firmy abym wykupił dodatkowe ubezpieczenie:
(a) informacja o liczeniu najmniejszych rys, mimo że nie zostały one zaznaczone w formularzu odbioru, a samochód był mocno poobijany,
(b) informacja, że jeśli nie wykupię ubezpieczenia, a samochód ulegnie awarii, np. silnika, zabiorą samochód bez zapewnienia zastępczego i że jest to moje ryzyko,
(c) informacja o nieprawidłowych praktykach zewnętrznych firm ubezpieczeniowych, problemach z odzyskaniem środków itp.,
(d) informacja o brawurowej jeździe rumuńskich kierowców, przepychających samochody podczas parkowania (czego sami nie doświadczyliśmy przez 7 dni i nie widzieliśmy takich praktyk),
- samochód z informacją o koniecznej wymianie oleju, czysty wewnątrz, na zewnątrz widać było, że był z 2, 3 dni trochę używany,
- nie dostaliśmy pisemnego potwierdzenia stanu samochodu zaraz po zwrocie,
- inspekcja podczas zwrotu była bardzo szczegółowa,
- trzeba użyć dużej siły, aby nacisnąć pedał sprzęgła, pierwszy raz spotkałem się z czymś takim,
- dostałem informację, że kaucja będzie zwrócona po 30 dniach,
- w samochodzie wyświetlał się komunikat o koniecznej wymianie oleju,
- pomimo próśb o pisemne potwierdzenie że wszystko jest OK w dniu oddania nie dostałem takiej informacji (miała przyjść na maila). Dzisiaj po mailowym ponagleniu dostałem w końcu potwierdzenie.
Z plusów:
- auto mega ekonomiczne,
- niska cena wynajmu.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 28 Sie 2025 22:48 

złoty
KlassWagen w Oradei super tylko według vouchera shuttle miał być po przylocie a trzeba było dzwonić na automat, wybrać filię a potem smsem przyszedł link do zamówienia transportu i wypełnienia innych pierdół. Dopiero potem napisał gość na WhatsApp, że zaraz wyjeżdża. Duży plus za zwolnienie blokady w momencie zdania auta.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 30 Sie 2025 09:23 

niebieski
Czy po przylocie na BBU ( transport odbioru wliczony w cenę ) czy na OTP ( tu mają siedzibę niedaleko terminala) jeśli chodzi o wypożyczenie samochodu polecam :

https://www.carhunt.ro/

Bezproblemowa rezerwacja przez stronę , ubezpieczenie wliczone w cenę , szybki i bezproblemowy kontakt przez WhatsApp.
Nie potrzeba kart kredytowych , żadnych depozytów na karcie płatniczej ( na stronie stan na sierpień25 - Full protection insurance) . Płatność może być Revolutem przy odbiorze samochodu ( terminal ręczny płatniczy) .Po oględzinach samochodu spisaniu protokołu odbioru w drogę. Oddajemy samochód ze stanem paliwa jakim odbieramy. Bezproblemowy zwrot w tym samym miejscu. Można czekać na busa lub na piechotę do terminala OTP kilka minut . W moim przypadku Dacia Sandero 3 dni za 80euro 60tys przebiegu , stan jak nowy bez żadnych uszkodzeń , czysty i wymyty bez problemowy najem.

#55 PostWysłany: 02 Wrz 2025 08:46 

niebieski
Korzystałem z PriceCarz na Otopeni. 138 euro za 4 dni z pełnym ubezpieczeniem bez wkładu własnego. Rezerwację miałem na klasę Renault Clio dostałem Sandero Stepway. Auto prawie nowe - przebieg 12000 km.
Kaucja za paliwo 100 euro zablokowana na kredytówce, zwolniona 3 dni po zwrocie auta.
Bez zastrzeżeń poza tym, że trzeba znać angielski bo po przylocie trzeba zadzwonić na infolinię i zamówić transfer bo wypożyczalnia nie jest w terminalu. A na infolinii tylko angielski i rumuński.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#56 PostWysłany: 24 Wrz 2025 12:02 

Loty: 152
Kilometry: 278 481
złoty
Polecam Rentado.ro, 103 euro za Renault Clio na 3 dni we wrześniu, pełne ubezpieczenie.
Biuro znajduje się w pobliżu OTP, na stronie jest tylko odbiór dostępny na OTP, ale przez whatsapp bez problemu umówiony odbiór na BBU.
Zwrot bez problemowy, sprawdzony jedynie poziom paliwa i jako że jechaliśmy do Bukaresztu podwieźli na przystanek autobusowy przy OTP.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 02 Paź 2025 19:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Sybin (Sibiu) SBZ.

Pośrednik: doyouspain

Wypożyczalnia: Routes

Samochód: miałem rezerwację na Skodę Fabia lub podobny. Dostałem Skodę Fabia. Opcja paliwowa like for like, bez limitu km, podstawowe ubezpieczenie.
Cena: równowartość 0,08 euro (sic!) za 3 dni we wrześniu; zaliczka 0,01 EUR, reszta 0,36 RON dopłacana przy odbiorze.

Odbiór samochodu: wypożyczalnia ma biuro na lotnisku – wspólne z Pricecarz i umowa podpisywana też z Pricecarz. Byłem jedynym klientem i poszło dość sprawnie.
Wyjaśniłem, że mam zewnętrzne roczne ubezpieczenie, gość, że OK ale musiał powiedzieć, jaki jest udział własny i że minimalny udział klienta w szkodzie to równowartość 500 EUR (swoją drogą ciekawe czy to dozwolony warunek? – w matrycy uszkodzeń „najtańsze” były bowiem wyceniane na 250 EUR).
Przeszliśmy do kwestii rozliczeń – wszystko tzn. depozyt i dopłata za wynajem musiało iść z karty kredytowej. Tutaj UWAGA: karta musi być z wytłoczonymi literami i cyframi oraz jej ważność musi być minimum 12 miesięcy od daty zwrotu samochodu (wszystko było opisane w warunkach na doyouspain).
Depozyt 9 918 RON, dopłata 0,36 RON oddzielną transakcją. Dokumenty na maila.
Pan z okienka wychodzi i podstawia nam samochód pod terminal. Fabia prawie nówka – 8,5 tys. km przebiegu. Bak wypełniony do połowy. Uszkodzeń prawie brak, na szybko oglądamy, bierzemy od pana kwitek parkingowy (ma się 10 minut na wyjazd) i w drogę.
Fabia prowadziła się bardzo dobrze, komfort jazdy dość wysoki. Przejechaliśmy bezproblemowo 450 km (Sybin – Fogarasz – Braszów – Bran – Rasnov – Sinaia – Braszów - Sybin). Największy problem to korki na trasie Braszów – Busteni. Polecam tankowanie na OMV – minimalnie drożej niż mniej znana konkurencja, ale w obu przypadkach miła obsługa i bardzo schludne toalety.

Zwrot samochodu: Wjeżdżamy na parking po pobraniu kwitka, zdjęcie ilości paliwa w baku, dodatkowo kręcę filmik obchodząc samochód i idziemy oddać kluczyki w biurze w terminalu. Panowie idą sprawdzić czy wszystko jest OK, po powrocie potwierdzają, daję kartę do odblokowania i depozytu i wkrótce już go na karcie nie ma.

Podsumowanie: Ta cena to nie żart – taniej niż na Majorce, która do tej pory była dla mnie synonimem posezonowej taniości wynajmu samochodów. Samochód bardzo porządny. Generalnie na google opinie mieszane, ale jak wyczuli, że nie mają do czynienia z jakimś nowicjuszem, to chyba stwierdzili, że nie warto wciskać ubezpieczenia, co przy takiej cenie zwykle jest praktykowane. Żona mówiła przed wyjazdem, że nikt nam nie wyda samochodu za taką cenę :shock: Ale jeśli ktoś się nie boi, że za tanio i ma jako takie doświadczenie w wynajmach – to można brać 8-)
Gadekk lubi ten post.

#58 PostWysłany: 02 Paź 2025 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Ja teraz rezerwowałem w Klasswagen za 3 euro i tam jest napisane, że w razie uszkodzenia jest "up to full responsibility", co może oznaczać przy szkodzie całkowitej grubą kasę. Czy u tego dostawcy był jakiś maksymalny excess?
Kashpir uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 02 Paź 2025 19:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

W warunkach na doyouspain na Fabię było 1900 EUR i kradzieżowe w takiej samej wysokości. W samym kontrakcie jest coś takiego:
"The Customer assumes full responsibility (financial, civil and penal) with at least the value of the damage and the maximum market value of the vehicle before being damaged, in case of non-compliance with the conditions stipulated in the hiring contract"

I dodatkowo w przypadku braku dostarczenia wymaganych dokumentów przy szkodzie z udziałem innego pojazdu (raport policyjny, kopia dokumentów kierowcy z tego pojazdu, itd):
"In the absence of the presentation by the client of any of the documents listed above, neither the supplementary insurance, nor any other protection service is valid. In this case, the client is liable for all the prejudices, especially for the damages produced to the vehicle, up to the current market price of this one, plus the costs and expenses supported for decommissioning, as well as for the payment to third parties for any damages caused"
cart lubi ten post.

#60 PostWysłany: 02 Paź 2025 19:59 

złoty
@cart wycinek z umowy:
"In case of accident, total or partial theft, or destruction of the vehicle while CLIENT is using the car (whether or not the event is due to the
exclusive or common fault of the CLIENT), a fact confirmed by the competent authorities, the CLIENT is liable only with the amount retained as a
Guarantee,"
 Profil Relacje PM off
cart lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 68 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość