Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 01 Lip 2025 15:32 

Zobowiązanie, czyli blokada kwoty na koncie? Ja mówię o kolejnych zobowiązaniach/próbach pobrania (blokowania) dodatkowych kwot.

Mnie kiedyś wypożyczalnia w USA przed wypożyczeniem auta zablokowała depozyt.

Później, dzień po oddaniu auta dopatrzyli się jakiejś ryski i stwierdzili, że to wyniesie dodatkowe 2 tys. dolarów.

Od razu zablokowałem kartę debetową i wyczyściłem konto do zera.

Depozyt przepadł, bo tak jak piszesz został zablokowany przed unieważnieniem karty i tego już się nie da cofnąć, ale drugiej blokady w postaci 2k do dnia dzisiejszego nie udało im się zrealizować. Dostałem tylko od wypożyczalni wiadomość e-mail z prośbą o przelew. Trzeba profilaktycznie po oddaniu auta unieważniać kartę i przelewać resztę pieniędzy do innego banku.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 01 Lip 2025 20:17, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Rajski wypoczynek na Seszelach 🏝️🌴 Tydzień w resorcie przy plaży za 5909 PLN 😎 Rajski wypoczynek na Seszelach 🏝️🌴 Tydzień w resorcie przy plaży za 5909 PLN 😎
Kreta dla dorosłych 🏖️ 7 dni w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 All inclusive za 2319 PLN Kreta dla dorosłych 🏖️ 7 dni w 4* hotelu z widokiem na morze 🌊 All inclusive za 2319 PLN
#22 PostWysłany: 01 Lip 2025 16:55 

srebrny
Zobowiązanie, czyli zawarcie umowy gwarantowanej kartą.

Cytuj:
Trzeba profilaktycznie po oddaniu auta unieważniać kartę i przelewać resztę pieniędzy do innego banku.

Proszę, skończ z tymi bzdurami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 01 Lip 2025 19:31 

To czemu sobie odpuścili i nie pobrali więcej pieniędzy? Jeśli unieważnienie karty nie zadziałało, to zerowy bilans zadziałał. Bo konta jeszcze nie zamknąłem, więc mogli by zrobić ujemny debet. Nie bez powodu pobrali depozyt.

Teoretycznie to przyznam, że zawsze mogą ściągnąć należności, ale muszą przekazać sprawę do windykacji. A w postępowaniu międzynarodowym, jak w każdym innym, musieli by już udowodnić, że faktycznie coś zepsułem i określić z pomocą biegłego realną wartość szkody.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 01 Lip 2025 20:19, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 01 Lip 2025 19:33 

srebrny
Prosiłem...
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 01 Lip 2025 20:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
mjk2000 napisał(a):
To czemu sobie odpuścili i nie pobrali więcej pieniędzy? Jeśli unieważnienie karty nie zadziałało, to zerowy bilans zadziałał. Bo konta jeszcze nie zamknąłem, więc mogli by zrobić ujemny debet. Nie bez powodu pobrali depozyt.

Teoretycznie to przyznam, że zawsze mogą ściągnąć należności, ale muszą przekazać sprawę do windykacji. A w postępowaniu międzynarodowym, jak w każdym innym, musieli by już udowodnić, że faktycznie coś zepsułem i określić z pomocą biegłego realną wartość szkody.

Rozumiem, że twoja "profilaktyka" wynikała z faktu, że z kolei ty nie byłbyś w stanie udowodnić, że nie zepsułeś? Normalnie na koniec wynajmu są oględziny samochodu zakończone protokołem. Gdy oddajesz poza godzinami pracy wypożyczalni kręcisz film/ robisz zdjęcia ukazujące stan pojazdu, żeby w razie czego mieć argumenty gdyby wypożyczalnia starała się w jakiś sposób naciągnąć na uszkodzenia. Gdybyś rzeczywiście miał coś konkretnego do przekazania, to napisałbyś co to za wypożyczalnia, jaki był wkład własny (chyba że jest to obce ci pojęcie), co twoim zdaniem było nie tak. A na razie wyglądasz na kogoś, kto proponuje jakieś absurdalne działania i nie uznaje argumentów innych niż swoje.
rw30 uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 02 Lip 2025 07:05 

Loty: 201
Kilometry: 688 190
niebieski
mjk2000 napisał(a):
Zawsze po zwrocie auta najlepiej unieważniać kartę w banku przez aplikację. Wtedy na wypadek, gdyby na drugi dzień wypożyczalnia nagle "dopatrzyła" się jakichś poważnych uszkodzeń i stwierdziła, że to nasza wina, może co najwyżej przysłać nam mailem dodatkowy rachunek, ale nie obciąży ponownie karty, która została już unieważniona.

Czyli wg tych zaleceń w przypadku dłuższej podróży i kilku wypożyczeń należałoby mieć kilka różnych kont i kart, żeby karty kolejno unieważniać a dodatkowo zamykać konta, pozostawiając sobie jednak wystarczającą liczbę kart i kont potrzebnych w czasie podróży. Jak wiemy do każdej podróży warto przygotować się, zatem to też byłby element tych przygotowań. A niezależnie od tego, co napisał @boost, to dyspozycja zamykania konta nie skutkuje jego likwidacją z godziny na godzinę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości