Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 22 Gru 2023 08:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jest - to wszystko trzeba brać pod uwagę. W moim przypadku (2 osoby, parę dni) akurat wychodzi porównywalnie (+250 za auto, +200 za loty, -180 za ubezpieczenie, -100 za różnicę w noclegu) przy braku limitu kilometrów i dużej oszczędności czasu. Natomiast przy innych parametrach to już trzeba sobie przeliczyć pod siebie.

No i oczywiście nie trzeba się modlić, by Wizz niczego nie namieszał w rozkładzie.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#82 PostWysłany: 22 Gru 2023 09:10 

platynowy
tomeki napisał(a):
Lot Wizzem do Muscatu dodaje dużo niepewności do wycieczki, bo moze polecisz a moze nie. A jak już polecisz, to na lotnisku możesz się dowiedzieć, że odwołali lot powrotny.

Wybacz że wejdę totalnie w off-topic.... Ale czy mógłbyś rozwinąć tą myśl?
Przewidujesz większe ryzyko anulacji rejsu na tej konkretnie trasie? Czy coś źle rozumiem? Sprawdziłem na szybko 5W 7037, 5W 7115 oraz 5W 7115. Zero anulowanych lotów tak daleko, jak sięga mi dostępna historia w moim FR24 (sierpień 2023).
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 22 Gru 2023 10:35 

niebieski
W zeszłym roku Wizz odwołał mój lot z Abu Dhabi do Sallalah rozwalając moje plany na Nowy Rok. Miałem już umówione wypożyczenie auta w Sallalah. Parę tygodni później na Malediwach spotkałem Polkę mieszkająca w Dubaju, która mówiła, że do Sallalah udało jej się polecieć Wizzem, ale wrócić już nie, czekała dwie doby na lot powrotny, w końcu kupiła za ciężka kasę lot powrotny Air Arabia, bo musiała wracać do pracy w Dubaju. Na ten Nowy Rok Wizzair rozwalił moje plany odwołując lot przez Aqabę, nie dając możliwości jakiejkolwiek zmiany lotu. W zeszłym roku Wizz odwołał mój lot powrotny z Abu Dhabi do Krakowa, polecieliśmy dopiero następnego dnia, bo nie mieli załogi. Odszkodowania nie chcieli wypłacić. Wypłacili naszym znajomym, którzy lecieli z nami, ale skorzystali z pośrednictwa firmy. Sprawa w toku, pozwałem ich do sądu. Wizzair na lotnisku w Abu Dhabi ma ksywkę: Wizzair always cancelled, always late. Tak mowił pan z Hertza, z ktorego zawsze korzystamy, a jestesmy tam często.
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 06 Sty 2024 21:16 

Na różnych forach typu Tripadvisor czytam, że od grudnia 2023 praktycznie każda firma car rental odmawia wystawiania dokumentów NOC na Oman, co skutkuje tym, iż na chwile obecna nie da się dojechać wypożyczonym w wypożyczalni autem z ZEA do Omanu.
Czy ktoś wie może cos więcej na ten temat/doświadczył?
Może ktoś próbował wypożyczyć kiedyś auto w Buraimi (na granicy z ZEA, ale nie widzę tam żadnych sieciowych wypożyczalni) i może cos polecić?
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 07 Sty 2024 08:06 

niebieski
Tak, mogę polecić zakup biletów na lot z Abu Dhabi do Muscatu i powrotnych, a wypożyczenie auta w Omanie na lotnisku. Europcar nie daje limitu kilometrów. To nieprawda, że wypożyczalnie odmawiają wydawania NOC i Mulkiyah. W Hertzu na lotnisku w Abu Dhabi powiedziano mi, że mogą wystawić NOC, dostanę Mulkiyah, ubezpieczenie moge sobie kupic na granicy, jak mi się uda przejechać. Oczywiście przejechać się nie da, pojechałem na przejście graniczne Meyzad w Al Ain i powiedzieli, że nie przepuszczą auta, którym nie jedzie jego właściciel. Na granicy wymagają nie NOC, a Full Authority, czyli dokumentu, który np. pozwala sprzedać auto w Omanie. Z oczywistych względów wypożyczalnia takiego dokumentu nie wyda. Nie przepuszczają nawet aut rezydentów, które są w leasingu czy są wzięte na kredyt w Emiratach.
Więc jak ktoś chce do Omanu z Emiratów, to polować albo na tanie loty, albo kupować bilet autobusowy i tłuc się tam cały dzień autobusem.
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#86 PostWysłany: 08 Sty 2024 00:03 

niebieski
@NBE322 może widziałeś zero anulowanych lotów na tej trasie, ale czy zwróciłeś uwagę na opóźnione? Może ja mam takie zezowate szczęście do Wizzaira, ale jutro mam mieć lot powrotny MCT - AUH i właśnie dostałem emaila z Wizzaira, że będzie opóźnony o 5 godzin. Jeśli to opóźnienie się zwiększy, to nie zdążę na przesiadkę na powrót Wizzairem do Polski, a wiadomo, że ta linia w takiej sytuacji pokazuje swoim klientom środkowy palec. Robiłem co mogłem, żeby uniknąć lotu Wizzairem na tej trasie, ale wypożyczonym samochodem obecnie się nie da.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 09 Sty 2024 22:10 

Jestem świeżo po powrocie i podzielę się swoją historią przejazdu - historią sukcesu, choć w bólach :).

Samochód wynajęliśmy na lotnisku w Dubaju w Dollar - Mazda 6. Na lotnisku dostaliśmy informacje, że marne szanse na przekroczenie granicy.
Nie wykupiliśmy nic od razu, przekazano nam, że możemy to zrobić przez telefon na infolinii i rzekomo w 30 minut.

Po tygodniu pobytu w ZEA pojechaliśmy 01.01.2024 na granicę Al Ain(Mezyad). Podjechałem pod pierwszą kontrolę(ZEA) i zapytałem czy jeśli wykupię NOC i ubezpieczenie to czy mnie puszczą.
Pan powiedział, że nie puszczą i potrzebuję mieć dokument z sądu. Po 10 minutowej rozmowie(gdzie powiedziałem, że specjalnie tu przyjechałem z Dubaju..) zapytałem jak mam zawrócić(bo byłem juz za 1 szlabanem).
Pan zabrał dokument potwierdzający wypożyczenie i kazał czekać. Po chwili wrócił i powiedział, że nas puszczą jesli dostanę pisemną zgodę wypożyczalni wraz z pieczątką(rozumiem, że to jest NOC) + ubezpieczenie + dowód rej(mulkiya).

Zadzwoniłem na infolinię Dollar z prośbą o wystawienie dokumentów - obiecali, że wystawią w 30-40 minut. Long story short zajęło to 3h.. więc sporo nerwów(byliśmy z 2 dzieci).
Koszt to cena ubezpieczenia na Oman - na 6 dni 640 AED. Kasę mają ściągnąć z depozytu(jeszcze nie dostałem zwrotu).

Dokumenty z Dollar dostałem przez Whatsapp, więc miałem tylko obrazki na telefonie.

Nie wiem czy pierwszy Pan z którym rozmawiałem przekazał info o mnie dalej.. ale nikt nawet nie zapytał o NOC.
Na pierwszej kontroli(ZEA) - potrzebne były tylko paszporty, żadnych dokumentów auta nie chcieli + opłata za wyjazd z kraju(ok 30 AED na osobę)
Na drugiej kontroli(Oman) - potrzebne były paszporty + ubezpieczenie na Oman + Mulkiya(wystarczyło zdjęcie, nie miałem oryginału)
Potem jeszcze szybka kontrola bagażnika.. tylko otworzyli nikt nie sprawdzał zawartości walizek.. więc gdyby ktoś chciał przewieżć alko to moim zdaniem raczej nie będzie żadnego problemu.

Na powrocie zero pytań o dokumenty samochodu na obu kontrolach.

Podsumowując jest to nadal loteria.. ale na moim przykładzie mogę powiedzieć, że da się przejechać.. tylko trzeba bardzo chcieć i podjąć ryzyko :).
My przy 4 osobach i 3 walizkach nie chcieliśmy bawić się kolejne loty - koszt w naszym terminie to było ok. 4k PLN, więc jednak autem znacznie taniej + widoki po drodze.

A odnośnie samego Omanu to inny świat niż ZEA i bardzo polecam! Cenowo też taniej :).
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 11 Sty 2024 11:46 

niebieski
@anonimowyPL Cieszę się, że Ci się udało, uważam jednak że ryzyko jest zbyt duże, czytałem na innych forach, ze inne osoby po prostu nie zostały wpuszczone. Co do kosztów, to ja za bilety zapłaciłem 300 zł za osobę na początku stycznia, a normalnie kosztują poniżej 100 za za osobę. Lecąc nie płacisz opłaty wyjazdowej w ZEA i nie płacisz tej ogromnej kwoty za ubezpieczenie auta w Omanie. Wypożyczenie auta w Omanie jest nieco droższe, ale pamiętaj, ze jeśli coś się stanie, to musisz na własny koszt dostarczyć auto na granice z ZEA. Reasumując: byłem dwa razy, raz autem z ZEA, drugim razem samolotem z ZEA i uważam, że nie warto się pchać tam autem z ZEA, zwłaszcza teraz, jak jest duża szansa, że nie wpuszczą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#89 PostWysłany: 31 Sty 2024 19:50 

Ja planowałem coś takiego:
Dojechać autem do Al Ain w godzinach rannych. Zostawić auto na jakimś parkingu (nawet płatnym). Przekroczyć z buta granice do Buraimi i w Buraimi czyli już w Omanie wynajac samochod w jakiejś lokalnej wypożyczalni i tym autem pobyć 2-3 dni w Omanie.
Czy ktoś się orientuje czy te przejścia Al Ain - Buraimi są dla wszystkich czy tylko dla obywateli państw zatoki, i czy w ogóle można je przekroczyć pieszo?
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 03 Maj 2024 16:37 
Awatar użytkownika

Loty: 57
Kilometry: 163 516
niebieski
Cześć Wam!

Trochę oderwany temat, ale ja wypożyczałem auto w Abu Dhabi w Dollar car renatal. Wynajem od 13.12.2023 do 14.01.2024 z dodatkowym ubezpieczeniem do Omanu. Zero problemów, nie brałem dodatkowego ubezpieczenia na ZEA, nikt na nic nie nakłaniał, nie dopytywał itp.
Dodatkowo brałem fotelik dla dziecka - dostaliśmy nowiutką sztukę dostosowaną do wieku i wagi naszego dziecka.
Zarówno wydanie auta jak i zwrot totalnie bez problemów.
Dostałem jeden mandat w ZEA, nie wiem nawet skąd i jak, do zapłaty jakieś 120 dirhamów, wiadomo, pociągnęli z zabezpieczenia.

Jak robiłem research dotyczący wynajmu z ZEA i wjazdu do Omanu, to w październiku - listopadzie 2023 tylko Dollar oferował taką opcję. Ciekawostka - było coś około 1/3 taniej wynająć w ZEA, niż w Omanie. Nie mieliśmy auta z napędem 4x4, ale przy tym, że zrobiliśmy 5000 km w miesiąc i wjechaliśmy wszędzie, gdzie z młodą chcieliśmy. :)

Jak ktoś na dłużej jedzie to polecam takie rozwiązanie. Namiot i swag do spania oraz gazówkę kupiliśmy na miejscu w Omanie. Oni mają ogromny wybór sprzętu kempingowego, nie opłaca się brać dodatkowego rejestrowanego na graty. ;)

Pozdrawiam Was serdecznie i życzę przyjemnych wyjazdów do Omanu, zajefajny kraj. :)
 Profil Relacje PM off
piwili uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 26 Sie 2024 09:32 

Cześć,

Udało się komuś ostatnio wypożyczyć samochód w ZEA i wjechać nim do Omanu? Widzę sprzeczne relacje na internecie. Niektórzy mówią że jak ma się NOC i ubezpieczenie to nie ma problemu, a inni twierdzą że z uwagi na kradzieże ostatnio przestano puszczać na granicy. Pisałem do kilku wypożyczalni i na razie Avis mi odpisał że nie ma problemu - przynajmniej po ich stronie, dalej wydają NOC.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 02 Gru 2024 00:21 

Ma ktoś jakieś świeże informacje w temacie? Lecę w styczniu do Abu Dhabi, obecnie Wizzair wycofał całkowicie loty z ZEA do Omanu. Widzę, że niektóre wypożyczalnie obecnie pozwalają na podróż do Omanu, ale nie wiem jak obecne praktyki na granicy.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 10 Gru 2024 01:01 

Też jestem ciekaw jak to aktualnie wygląda i czy coś zmieniło się w stosunku do problemów z przejazdem przez granicę opisywanych w kilku wypowiedziach wyżej.
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 15 Gru 2024 20:00 

niebieski
borysb napisał(a):
Ma ktoś jakieś świeże informacje w temacie? Lecę w styczniu do Abu Dhabi, obecnie Wizzair wycofał całkowicie loty z ZEA do Omanu. Widzę, że niektóre wypożyczalnie obecnie pozwalają na podróż do Omanu, ale nie wiem jak obecne praktyki na granicy.

my bylismy w Omanie w listopadzie, spotkalismy pare z Montrealu, ktorzy w ZEA wypozyczyli motocykl i wypozyczalnia zalatwila im cala papierologie do przekroczenia granicy jeszcze przed ich przylotem. Cos opowiadali ze jeszcze jakies oplaty musieli wnosic na granicy /ciezko powiedziec czy to lapowka czy faktycznie cos trzeba dodatkowo oplacac w takiej sytuacji bo nie byli w stanie odpowiedziec co to byla za oplata.
koniec koncow przejechali granice ale mowili ze ich bardzo drogo to wyszlo (czesciowo pewnie dlatego ze wypozyczali motocykl, ktory nie jest tam standardowym srodkiem transportu). takze polecam mail do wypozyczalni zeby napisali jakie dodatkowe koszty sie z tym wiaza.
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 15 Gru 2024 20:24 

WojtekJ napisał(a):
Też jestem ciekaw jak to aktualnie wygląda i czy coś zmieniło się w stosunku do problemów z przejazdem przez granicę opisywanych w kilku wypowiedziach wyżej.

Informacje z listopada 2024. Wynajmowaliśmy samochód w Abu Dhabi. Przy wynajmie powiedzieliśmy o planie wyjazdu do Omanu ( przez Al Ain) , dodali nam ubezpieczenie ( około 60 dirhamów za dzień ale to pewnie zależy jaki samochód). Na granicy w Al Ain są trzy przejścia ale tylko jedno jest dla zagranicznych turystów ( trzeba wyjechać z miasta jakieś 5-8 km) . Na granicy bez problemów jeśli samochód jest ubezpieczony.
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 01 Sty 2025 21:01 
Awatar użytkownika

Loty: 136
Kilometry: 298 774
A jaka wypożyczalnia, czy mogę prosić o szczegóły ?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 17 Sty 2025 16:33 

Przekroczyłem wczoraj granicę z Omamem w mazayed border Al Ain autem wypożyczonym z Autostrada w Abu Dhabi. Miałem ze sobą NOC, o który nikt nie zapytał.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 29 Sty 2025 19:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje doświadczenie ze stycznia 2025 w temacie wynajmu auta na trasę Dubaj - Hatta (takie małe górskie miasteczko pod granicą z Omanem):

Auto wynajmowaliśmy w oddziale Sixt przy stacji metra "Equity". Za auto na 2 dni zapłaciliśmy pierwotnie 240 AED, przy czym był to jakiś podstawowy chińczyk bez dodatkowego ubezpieczenia. Samochód był w zasadzie ok, na tę trasę spokojnie wystarczył, ale mam mieszane uczucia do wypożyczalni. Ostatecznie wyszło sporo drożej, bo doliczono mi chyba dodatkowe 140 AED opłaty autostradowej. Głupi ruch z mojej strony, bo spytano mnie, czy za autostrady chcę zapłacić teraz czy po powrocie. Nie dodali przy tym, że druga opcja jest jakieś 20x tańsza, chociaż po prawdzie to komunikacja z panem Hindusem nie należała do najłatwiejszych. To największy minus, ale też nikt mnie nie zmuszał i zapłaciłem za własną naiwność. Za auto pobrano kaucję 3000,00 AED, które zwrócono w ciągu ok. 10 dni. Do wynajmu miałem kartę kredytową, nie wiem, jak wygląda sytuacja z kartami debetowymi. Za paliwo z Dubaju do Hatty i z powrotem zapłaciłem łącznie ok. 60 AED na stacji benzynowej.  Po zwrocie auta przejrzano szybko jego stan, po czym od razu podpisano mi dokument, że wszystko jest ok. Niepotrzebnie zakupiłem też nieograniczoną liczbę km/dzień (normalnie obowiązuje limit 200 km), przy czym za to akurat dopłaciłem jakieś grosze. 

Innymi słowy - było średnio, czyli w sumie może być. Przynajmniej nie próbowano nas oszukać na kaucji, a słyszałem, że i takie sytuacje się w Dubaju zdarzają. Gdyby akurat kogoś interesowała sama Hatta, to więcej można przeczytać tutaj

#99 PostWysłany: 31 Lip 2025 11:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Aktualne i szczegółowe info ze strony Dollar:

Wjazd na terytorium Omanu jest dozwolony po uprzednim wykupieniu Certyfikatu Ubezpieczeniowego Omanu (ang. Oman Insurance Certificate) i zabraniu ze sobą Dokumentu o Braku Sprzeciwu (ang. No Objection Letter), który jest dostępny na stanowisku wypożyczalni. Uwaga: Jeśli odbierasz samochód w Abu Zabi, ubezpieczenie na potrzeby Omanu można wystawić tylko do 31 grudnia. Obowiązywać będzie także ograniczenie liczby kilometrów do przejechania; szczegóły znajdują się poniżej. W przypadku przekroczenia tego limitu naliczona zostanie opłata 1,05 AED za każdy dodatkowy kilometr. Opłaty związane z ubezpieczeniem przy wjeździe do Omanu są następujące:

W przypadku następujących modeli samochodów (lub podobnych): Nissan Sunny, Nissan Micra, Kia Picanto, Chevrolet Spark, Hyundai Elantra, Toyota Yaris, Honda Civic, Toyota Corolla, Nissan Altima, Toyota Camry, Mazda 6, Kia Optima, Nissan Kicks, Hyundai Creta – koszty wynoszą:

1–3 dni: 367,50 AED (limit 600 km na 3 dni). Koszt za każdy dodatkowy dzień to 78,75 AED.
7 dni: 630,00 AED (limit 250 km dziennie). Koszt za każdy dodatkowy dzień to 78,75 AED.
30 dni: 1050,00 AED. Dodatkowe dni nie są dozwolone.
W przypadku następujących modeli samochodów (lub podobnych): Toyota Previa, Toyota Fortuner, Mazda CX-9, Mazda CX-5, Nissan X-Trail – koszty wynoszą:

1–3 dni: 472,50 AED (limit 600 km na 3 dni). Koszt za każdy dodatkowy dzień to 105,00 AED.
7 dni: 787,50 AED (limit 350 km dziennie). Koszt za każdy dodatkowy dzień to 105,00 AED.
30 dni: 1575,00 AED. Dodatkowe dni nie są dozwolone.
Do Omanu nie można wjeżdżać następującymi samochodami (ani podobnymi): Dodge Charger, BMW, VW Golf GTI, Mercedes C200, Lexus, Audi A6, Audi A8, Nissan Patrol, Dodge Challenger i Jeep Wrangler.

Zasady Przekroczenia Granicy
Klient zobowiązany jest do poinformowania wypożyczalni o planowanym przekroczeniu granicy, ponieważ mogą obowiązywać wykluczenia i wyjazd do wybranych krajów może być zabroniony.

Usługa odbioru/zwrotu poza godzinami pracy biura
Usługa poza godzinami pracy dostępna na życzenie: odbiór / zwrot samochodu poza standardowymi godzinami otwarcia. Za tę usługę będzie pobierana opłata, którą zapłacisz po podpisaniu umowy najmu.

Dostarczenie/odbiór auta pod wskazany adres
Usługa dostawy i odbioru pod wskazanym adresem jest dostępna na życzenie. Za tę usługę będzie pobierana opłata, którą zapłacisz po podpisaniu umowy najmu.

Na życzenie dostępna jest usługa dostarczenia i odbioru pojazdu pod wskazanym adresem. Opłata zależy od tego, gdzie wynajmujesz samochód i dokąd ma być dostarczony:
W Dubaju i Szardży – 52,50 AED za przejazd w każdą stronę;
W Abu Zabi – 52,50 AED za przejazd w każdą stronę;
Z Dubaju do Abu Zabi lub Al Ain – 210,00 AED za przejazd w każdą stronę;
Z Abu Zabi do Dubaju i Emiratów Północnych – 210,00 AED za przejazd w każdą stronę;
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość