Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:24 

Witam,

jestem trochę zielony w temacie kantorów internetowych i związanych z nimi opłat itp. Hipotetyczna sytuacja wygląda tak że mam powiedzmy 4 tysięcy euro na subkoncie walutowym w mbanku. Na początku myslalem ze po prostu wyplace w placowce stacjonarnej multibanku - oplata jednorazowa 9 zł i wymienie sobie w kantorze na polskie zlotowki. Ale ostatnio glosno o wszelakich kantorach internetowych i platformach do wymiany walut typu walutomat i inne. Ogolnie strasznie tego duzo. I nie wiem czy nie korzystniej mi wyjdzie korzystajac z tych rozwiazan.

Co mi radzicie ? Jak jest najkorzystniej i przede wszystkim gdzie ? Bylbym wdzieczny za rzetelne informacje i pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty z Warszawy, transfery i noclegi w Tbilisi za 543 PLN 😎 Gruzja z weekendem 😍🇬🇪 Loty z Warszawy, transfery i noclegi w Tbilisi za 543 PLN 😎
#2 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:25 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale EUR na jaką walutę chcesz wymienić?

#3 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:31 

Ups na złotówki oczywiscie :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:38 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ok, czyli chcesz transfer z konta eurowego na złotówkowe.
Zdecydowanie opłaca się to zrobić poprzez kantor internetowy.
Na polskim rynku jest w tej chwili kilka, które oferują taką usługę. Jednakże trudno mi jest powiedzieć, który jest w tej chwili najlepszy.
Moim zdaniem, wszystkie są na tym samym poziomie.
A kursy zmieniają się codziennie.

ps. ja korzystam z cinkciarza i jestem zadowolona

#5 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:47 
Site Admin
Awatar użytkownika

Sprawdź ewentualnie opłate za przelew w walucie obcej, bo czasem taka opłata występuje

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Sty 2016 18:11 

bodziocm napisał(a):
Ups na złotówki oczywiscie :)

W pierwszym poście napisałeś, że chodzi o wymianę EUR na PLN. Więc "ups" jest niepotrzebne. :D
Ja korzystałem wielokrotnie z
https://internetowykantor.pl/?v=t1g2
z siedzibą w Poznaniu. Zawsze wszystko OK.

Jednak nie stawiałbym krzyżyka na kantorach tradycyjnych. Od wielu lat korzystam z

http://www.kantoreuropa.pl/

w Katowicach. Warto zwrócić uwagę na ceny hurtowe, powyżej 7 000 PLN. " Widełki" to zaledwie 2 grosze.
Poza tym mają zawsze , praktycznie każdą ilość waluty. Również takiej jak korony czeskie, forinty itp.
 PM off  

#7 PostWysłany: 13 Sty 2016 18:43 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 156 053
Plusem kantoru internetowego jest bezpieczeństwo i czas. Nie nosisz po mieście kilka tysięcy euro czy dolarów. Wypłata z banku, wycieczka do kantoru to minimum godzina-dwie. Ja czasem robiłem taką wymianę przez telefon w przerwie na kawę. Kantor wybrałem taki który ma też oddziały tradycyjne. Raz się zarejestrujesz a potem wymiana to pikuś.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Sty 2016 19:01 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 665 486
niebieski
aliorkantor - najlepszy dla mnie. 4 gr. różnicy dziś miałem w porównaniu z najtańszym kantorem w Gdynii ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Sty 2016 20:56 

A jak jest z opłatami w tych kantorach internetowych (prowizje itp?). U mnie w kantorze -> http://www.kantor-exchange.pl/ , do którego mam blisko kurs kupna wydaje sie ok - pamietajac ze ponosze oplate 9 zł za wyplate z banku.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Sty 2016 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
Na początku sprawdź sobie , który kantor internetowy ma w ofercie taki sam bank jak Twój. Wtedy wszelkie przelewy będziesz miał darmowe. Zazwyczaj takie kantory internetowe mają kilka banków w swojej ofercie. Osobiście polecam https://www.walutomat.pl/. Natychmiastowe przelewy(o ile te same banki) i minimalny spread. Prowizja za wymianę to maksymalnie 0,2 % wartości transakcji, są to niewielkie kwoty.

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Sty 2016 11:29 

Chyba najlepszym sposobem będzie wykorzystanie porównywarek, bo to który kantor jest najtańszy zależy od indywidualnych potrzeb i warunków wymiany, a tego typu portale posiadają odpowiednie kalkulatory. Jeden z nich znajdziesz pod adresem http://kantorbox.pl/kursy
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Sty 2016 11:32 

Chyba jednak zdecyduje na tradycyjna wyplate i kantor - w moim kantorze jak widze kursy prawie w ogole nie odbiegaja o tych np w cinkciarz - moze 1 grosz ...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Sty 2016 12:36 

platynowy
Dasz radę wymienić część tej kwoty w ogóle bez spreadu - zobacz rkantor-com-kantor-raiffeisen-1000pkt,1527,86415
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Sty 2016 15:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

bodziocm napisał(a):
Chyba jednak zdecyduje na tradycyjna wyplate i kantor - w moim kantorze jak widze kursy prawie w ogole nie odbiegaja o tych np w cinkciarz - moze 1 grosz ...

Hmm, przy 4 tys. euro zyskujesz 40 zł i bilet na autobus czy benzynę, oraz przede wszystkim czas.
Opłaca się :)

#15 PostWysłany: 15 Sty 2016 20:19 

platynowy
I tak zyskasz ze trzy stówki extra patrząc jak poszybował kurs EUR :)

http://www.money.pl/u/data_window/?smb=EURPLN
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Sty 2016 20:37 

No i nie chodzisz po mieście z gotówką niepotrzebnie. Przelew robisz ze swego banku w euro do wybranego kantoru za darmo albo za 5zł, jednocześnie nie tracisz tych 9zł za wypłatę ze swego banku. Złotówki ze sprzedaży euro trafiają na twoje konto złotówkowe, także w twoim banku (przelew złotowy z kantoru jest za free). Oszczędzasz przy tym czas, raz tak zrobisz, to już do zwykłego kantoru nie będziesz chciał więcej chodzić. osobiście od kilku lat korzystam z internetowykantor.pl, a ostatnio tylko z alior walutowego. Rachunek osobisty tez mam w mbanku, wszystko idzie bezproblemowo. Przy czym nie załatwia niczego przez telefon, lecz klikając w internecie, wtedy gdy kurs wymiany mi odpowiada.
Odnośnie prowizji:podobnie jak w kantorach tradycyjnych jedyna prowizja to różnica pomiędzy kursem kupna i sprzedaży, więc jaka jest, sam jesteś w stanie ocenić.
 Profil Relacje PM off
bodziocm lubi ten post.
bodziocm uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 17 Sty 2016 11:33 

kazels napisał(a):
No i nie chodzisz po mieście z gotówką niepotrzebnie. Przelew robisz ze swego banku w euro do wybranego kantoru za darmo albo za 5zł, jednocześnie nie tracisz tych 9zł za wypłatę ze swego banku. Złotówki ze sprzedaży euro trafiają na twoje konto złotówkowe, także w twoim banku (przelew złotowy z kantoru jest za free). Oszczędzasz przy tym czas, raz tak zrobisz, to już do zwykłego kantoru nie będziesz chciał więcej chodzić. osobiście od kilku lat korzystam z internetowykantor.pl, a ostatnio tylko z alior walutowego. Rachunek osobisty tez mam w mbanku, wszystko idzie bezproblemowo. Przy czym nie załatwia niczego przez telefon, lecz klikając w internecie, wtedy gdy kurs wymiany mi odpowiada.
Odnośnie prowizji:podobnie jak w kantorach tradycyjnych jedyna prowizja to różnica pomiędzy kursem kupna i sprzedaży, więc jaka jest, sam jesteś w stanie ocenić.

Czyli co ? Internetowykantor.pl ? Wszedlem z ciekawosci i z tego co sie wstepnie zorientowalem maja konto w mbanku czyli wychodzi na to ze nie ma zadnych oplat ? Po prostu wymieniam i wysylaja mi z powrotem pieniadze w zł bez opłat. No chyba ze czegos nie doczytalem. Jedynie co to musze sprawdzic czy wyslanie przelewu w EUR do internetowykantor nie jest obarczone u mnie w banku zadna prowizja.

-- 17 Sty 2016 11:46 --

Tu jest tabela prowizji mojego banku - tyle ze nie wiem jak jest traktowany przelew do internetowykantor - jako co ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 17 Sty 2016 11:50 

Możesz też mieć konto walutowe w jednym banku, a złotówkowe w innym.
Kantor internetowy ma swoje konta w większości istniejących banków. Trzeba sprawdzić na ich stronie, czy ma w tych samych , co Ty.
Idzie to wtedy przelewami wewnętrznymi , i cała transakcja trwa kilka- kilkanaście minut.
Wysyłasz przelew "wewnętrzny" w € , oni mają to natychmiast na swoim koncie, i odsyłają Ci PLN na wskazane konto.
Tak samo w drugą stronę.
Jest na ich stronie, dokładny opis co i jak. trzeba zrobić.
PS. Z tej tabeli wynika chyba, że jak wysyłasz przelew przez internet, to masz za free.
Ja też mam w mbanku i tak było. Dopytaj dla pewności np na infolinii banku.
 PM off  

#19 PostWysłany: 17 Sty 2016 12:06 

"Przelewy z rachunków polskich

Zasadniczo przelewy wewnętrzne są bezpłatne. Czyli jeśli wysyłasz do nas środki z któregoś z banków, w którym posiadamy rachunek w danej walucie, w większości przypadków nie powinieneś ponieść żadnych kosztów (znanym nam wyjątkiem jest mBank, gdzie takie opłaty mogą wystąpić)."

To był cytat z internetowykantor.pl - takze rzeczywiscie trzeba sie dopytac w banku

-- 17 Sty 2016 12:29 --

Na infolinii zapewniaja ze jezeli internetowykantor ma rachunek w mbanku to zadnej oplaty nie pobieraja - choc wydaje mi sie to dziwne ze na stronie internetowykantor sami wpisali wyjątek MBANK ...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 18 Sty 2016 11:34 

Dzieki za namówienie do internetowykantor.pl :) Opisze dla tych ktorzy jeszcze sa niezdecydowani jak ja.

Wszystko banalnie proste - rejestracja 2 minuty. Przelew z mbanku do nich jakies 5 minut - bez oplat. Potem zatwierdzenie pasujacego ci kursu ktory zmienia sie co 10 sekund. Klikasz ok i pieniadze sa na twoim koncie gdzies w 10-15 minut - bez oplat.

CO WAZNE ! Posiadacze konta w Mbanku przy robieniu przelewu walutowego musza zmienic zaznaczenie z SEPA na przelew SWIFT - wtedy bedzie bez oplat !

Jakby ktos chcial sie zarejestrowac to z tego linka polecajacego dostanie 1000 pkt dzieki czemu moze wymienic 1000 jednostek danej waluty bez spredu ! Po kursie srednim a nie kursie kupna czy sprzedazy !
https://internetowykantor.pl/?pkt1=60660173

Pozdro !
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 59 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bim-bam oraz 6 gości