Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Kwi 2016 00:42 

niebieski
Administracja przymknęła i skasowała ciekawie rozwijający się temat ( viewtopic.php?f=183&p=743507 ).
Zatem pytam.

Kiedy linie lotnicze mogą nie wpuścić na pokład, w przypadku gdy nie mam wizy do kraju transferowego/przesiadkowego?
Przyjmijmy, ze na przesiadkę mam 3h, w jednym terminalu. Pytanie tyczy zarówno przelotów na jednym jak i różnych biletach.
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2016 00:54 
Awatar użytkownika

Loty: 814
Kilometry: 2 753 202
Nikt ci nie odpowie na to pytanie, dopóki nie podasz lotniska tranzytowego, docelowego, obywatelstwa, rodzaju paszportu. Za każdym razem są inne wymagania.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2016 00:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kluczem w takim przypadku jest posiadanie lub nie jednego biletu - jeżeli masz kupione 2 bilety Warszawa-Moskwa i Moskwa-Tokio to w Warszawie nie zostaniesz wpuszczony na pokład samolotu jeśli nie posiadasz wizy rosyjskiej i Twoje zapewnienia, że na milion % nie opuścisz strefy tranzytowej tylko za chwilę lecisz dalej do Japonii nie mają żadnego znaczenia ponieważ z formalnego punktu widzenia w miejscu wylotu Twoim portem docelowym jest tylko i wyłącznie Moskwa. Jeśli masz jeden bilet Warszawa-Moskwa-Tokio to lecisz bez wizy rosyjskiej.

Oczywiście jak każda reguła tak i ta musi mieć swój wyjątek którym będzie np. lot przez USA - mając nawet na jednym bilecie lot przez USA do kraju trzeciego nie zostaniesz wpuszczony na pokład w kraju wylotu jeśli nie posiadasz wizy USA.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Kwi 2016 01:05 

niebieski
@m55
No chyba wymagania są jasne. Jeśli jestem obywatelem państwa X, i lecę z Y przez V do Z. A w państwie V muszę mieć wizę. To nie ważne z jakiego państwa jestem. Ważne, że w lotnisku przesiadkowym muszę mieć wizę. Czy jest różnica, że jestem z Malawi lub Turkmenistanu?

@kemot
Ok ale na jednym bilecie też mogę zostać w pięknej Moskwie. Nikt mnie nie powstrzyma 8-) . Czyli teoretycznie też mogą chcieć wizy?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Kwi 2016 01:11 

niebieski
kumkwat_kwiat napisał(a):

@kemot
Ok ale na jednym bilecie też mogę zostać w pięknej Moskwie. Nikt mnie nie powstrzyma 8-) . Czyli teoretycznie też mogą chcieć wizy?

juz widze jak cie ruscy puszczajo "na miasto" bez wizy w paszporcie :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 05 Kwi 2016 01:12 

HON fly4free
W takiej sytuacji przewoźnik ma prawo (może, nie musi z niego skorzystać) do odmowy wydania karty pokładowej i wstępu na pokład. Dlatego, bo obowiązują wymogi wizowe kraju docelowego, a dla danej linii jest nim kraj, do którego ma dowieźć pasażera na podstawie gwarantowanego przez siebie lub wystawcę (jeśli realizuje tylko pierwszy odcinek podróży) biletu.

Przesiadki, tranzyty, zmiany samolotów itp. dokonywane przez pasażera poza daną umową przewozu nie muszą być uwzględnione przez daną linię lotniczą, nawet jeśli faktycznie pasażer nie opuści tranzytowej strefy lotniska i kraj docelowy nie będzie faktycznie wymagał od niego posiadania wizy w takiej sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Kwi 2016 05:39 

niebieski
Linie lotnicze odmawiają wejścia na pokład z reguły wtedy kiedy się boją że poniosą koszt związany z tym że papiery nie są w porządku.
Konkretnie koszt lotu powrotnego, jeśli pasażer dostanie odmowę wpuszczenia do kraju do którego się udaje.
Przypadek kiedy ktoś poleci z tranzytem w Moskwie i ewentualnie sobie wyjdzie (jeśli się uda), zupełnie nie obchodzi linii lotniczych, to już nie ich sprawa, w takim przypadku pasażer sam sobie opłaca dalszą podróż.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:20 

niebieski
Dzięki!
A jest jakaś umowna długość przesiadki przy locie na jednym bilecie, kiedy linie mogą chcieć okazania wizy?
 Profil Relacje PM off
noaxik_pl uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:22 
Site Admin
Awatar użytkownika

Z tego co mi się zdaje to nie, po prostu sam fakt lotu tam może powodować taki wymóg
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:39 

niebieski
No ale wyżej koledzy piszą, że lecąc na jednym bilecie nie ma wymogu posiadania wizy do miejsca przesiadkowego?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
W cywilizowanych krajach tak. W USA przy przesiadce musisz mieć wizę.
jobi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:41 
Site Admin
Awatar użytkownika

A, jak na jednym bilecie, to nie ma problemu, nie ma takiej granicy godzin, o ile na lotnisku docelowym (przesiadkowym) jest strefa tranzytowa. Po prostu sobie długo posiedzisz lub będziesz miał pogadankę ze strażnikami jak będziesz chciał wyjść. O ile to nie USA
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:41 

srebrny
radzio666 napisał(a):
juz widze jak cie ruscy puszczajo "na miasto" bez wizy w paszporcie :lol:

taa... jasne, za to jest deportacja, bylo to juz na forum opisywane :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:45 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
To ja bym się podłączył do zapytania. Mam bilet do Teheranu z Mińska. Czy mam szanse, że najpierw dostanę wizę tranzytową (to mogę sprawdzić, ale jeszcze sporo czasu do wyjazdu zostało), a potem wpuszczą mnie do samolotu do IKA?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Kwi 2016 10:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ano było, było :D :D
Bez wizy nie przejdziesz przez bramkę i tyle. Wrócisz z kwitkiem do strefy tranzytowej i na tym się skończy dyskusja.
Swoją drogą przed chwilą zastanawialiśmy w pracy się czy jest szansa na zrobienie trasy EU - Rosja - EU na wizie tranzytowej?

#16 PostWysłany: 05 Kwi 2016 11:10 

srebrny
@pabien
Na jakiej zasadzie chcesz leciec do Iranu, majac jedynie wize tranzytowa na Bialorus?
Masz bilet do Iranu, a tam jest wymog posiadania wizy, jednak nie bialoruskiej
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Kwi 2016 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Bo w Iranie jest Visa on arrival
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 05 Kwi 2016 11:14 

srebrny
To oczywiscie ze Cie wpuszcza. Na wszelki wypadek wydrukuj info ze stronyMSZ iranskiego.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Kwi 2016 11:27 

niebieski
kefirm napisał(a):
Swoją drogą przed chwilą zastanawialiśmy w pracy się czy jest szansa na zrobienie trasy EU - Rosja - EU na wizie tranzytowej?

Do głowy mi przechodzi tylko trasa Finlandia - Estonia lądem. :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Kwi 2016 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
W sumie bardziej myślałem o jakimś RT w stylu Warszawa - Moskwa - Warszawa.
W końcu Rosjanie dają wizy tranzytowe na dość długi okres czasu. Można to jakoś umotywować późniejszą wycieczką np poza Rosję jednocześnie mając bilet powrotny w kieszeni.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 9 gości