Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lis 2012 14:22 

Loty: 18
Kilometry: 24 242
czy ktoś wie czy na rok 2013 będzie znów połączenie do Patras Araxos?? To tańsza alternatywa dostania się na Peloponez niż rejsowym do Aten chyba.
Będę wdzięczny za info
pozdrawiam
T
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#2 PostWysłany: 22 Lis 2012 19:42 

Wygląda na to, że jeszcze nie ma cen na loty do Patras, na mapce Ryana dalej są widoczne połączenia z Londynu Stansted, Bergamo i Pafos więc raczej powinni latać. Podobnie nie ma cen na loty do innych greckich miast (Rodos, Kos, na niektóre do Salonik). Swoją drogą ciekawe czy dogadali się z Rodos i Kos bo parę miesięcy temu było głośno że wycofają się z lotów na te wyspy jak się nie dogadają z władzami tych wysp. Jak lecisz z podręcznym to pewnie poniżej 400 zł RT znajdziesz Ryana, z walizką nie ma szans bo za nią zapłacisz powyżej 400 zł za 4 loty. Ja w tamtym roku na czerwiec spokojnie kupiłem do Aten za 440 RT z Krakowa Lotem w Szalonej Środzie ale leciałem z walizką. Z lotniska w Atenach na Peloponez trzeba liczyć min 20e RT. Szkoda że nie ma lotów bezpośrednio do Grecji z Polski na sezon zimowy po tym jak Lot się wycofał, a spokojnie jakieś połączenie, choćby do Salonik mogli by dać. Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Lis 2012 16:51 

Loty: 18
Kilometry: 24 242
Trzymam kciuki za powrót Patras. Jestem przekonany, ze z kabinówką na tydzień jestem w stanie latem przelecieć. kefalonia była moim pierwszym razem z Ryanairem, ale to co widziałem na lotniskach z czym ludzie latali podbudowalo mnie tylko jesli chodzi o dłuzszy urlop :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Gru 2012 23:47 

witam,
podepnę się za pozwoleniem pod temat bądź co bądź związany z Peloponezem ;)

czy ktoś na forum podróżował samodzielnie (tzn bez biura podrózy) po tamtych rejonach i mógłby polecić mi jakąś konkretną trasę, którą sam przebył?

Jestem w trakcie planowania 10-dniowego pobytu ogólnie rzecz biorąc "na południe od Aten".

Proszę o rady:)
Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Gru 2012 17:58 

Niestety póki co Peloponez zaliczyłem jedynie "przejazdem" ale może będę w stanie pomóc bo też pomału planuję trasę w tamtych stronach. Z jednej strony 10 dni na Peloponez to mało bo to najbardziej "urodzajny" w atrakcje region Grecji, z drugiej dasz radę zwiedzić wszystko z listy "must see". Rozumiem, że będziesz podróżował wypożyczonym autem a nie autobusami a spać będziesz codziennie gdzie indziej (a może bez hotelu, też się da). Nie wiem jakie masz priorytety podczas zwiedzania (plaże, wykopaliska, fajne miasteczka, widoki, klasztory, itd...) ale zaproponuję trasę mniej więcej na około półwyspu zaczynając od Kanału Korynckiego i Starożytnego Koryntu, dalej Mykeny, największy starożytny teatr w Epidauros i koniecznie pierwsza stolica Grecji - Nafplion, ładne miasto z trzema twierdzami, starówką z wąskimi uliczkami i wieloma terenami zielonymi, palmami. Potem jedziemy na prawie sam kraniec Peloponezu do bizantyjskiego miasteczka Monemwazja leżącego na wyspie połączonego z lądem groblą, ładnie odrestaurowano dolne miasto. Kolejnym punktem na trasie jest Neapoli, z którego popłyniemy na wyspę Elafonissos z pięknymi plażami lub na inną wyspę Kithirę. Objeżdżając półwysep docieramy do ładnego miasteczka Githio, z którego jedziemy na półwysep Mani na którym możemy zwiedzić Jaskinię Dirou oraz jedno z wymarłych miasteczek z wysokimi wieżami np. Vathia. Mistra będzie dobrym miejscem dla kogoś kto lubi bizantyjskie miasta. Ostatni - lewy palec półwyspu również jest pełen atrakcji, piękne plaże, miasteczka Koroni i Methoni z ruinami twierdz, zatoka Navarino w której wodach w 1827 r. odbyła się bitwa morska w wojnie o niepodległość Grecji, w wyniku której zginęło ponad 7000 osób i zatopiono ponad 60 okrętów i statków to tylko niektóre z miejsc wartych odwiedzenia. Trochę powyżej zatoki szukający ochłody powinni wykąpać się w wodach plaży Voidokilia. Lubiących ruiny powinny zainteresować Paleokastro, Neokastro i Pałac Nestora. Jadąc na północ trzeba zjechać do Olimpii - słynnego miejsca igrzysk. Z powrotem do Aten warto wrócić północnymi brzegami Zatoki Korynckiej tak by zjechać do Nafpaktos i Galaksidi - ładnych miasteczek portowych, można zjechać też do Delf - miejsca słynnej wyroczni. To tak pokrótce miejsca wg mnie warte odwiedzenia planując podróż po Peloponezie, na 10 dni powinno wystarczyć ale spokojnie mógłbym dodać kolejne 10, w których również byście się nie nudzili. W interiorze półwyspu pełno urokliwych wiosek i klasztorów wartych odwiedzenia. Jak masz pytania pisz tu lub na priv to podeślę Ci ciekawe linki i trasy innych, którzy umieścili swe wycieczki po Peloponezie w necie.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Gru 2012 16:47 

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź :)

Niestety z 10 dni zrobił się tydzień, a w związku z tym, że planowaliśmy korzystać z autobusów (nie czujemy się na siłach wynająć samochód) będziemy musieli odłożyć Peloponez na inny termin i pewnie wybierzemy opcję Ateny + wyspa.

Marzy mi się podróż po Mani i widoki na Tajgetos, zwłaszcza po tym jak naoglądałam się zdjęć na necie - na pewno będę planować podróż tam w przyszłości.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Gru 2012 22:27 

Wygląda na to że jednak będą loty do Patras, przed chwilą sprawdzałem i są podane ceny na loty z Bergamo i Paphos, póki co brak jeszcze cen z Londynu. Tak więc Tombla możesz zacząć planować urlop na Peloponezie:)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Gru 2012 00:12 

Jednak z Stansted zlikwidowali Patras, ale zamiast Patras z Londynu dodali Kefalonię. Jest też inne nowe połączenie do Grecji, na Zakynthos z Bruksela-Charleroi. O ile się nie mylę to Ryan inauguruje loty na Zante.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Gru 2012 23:00 

Odnośnie podróży na Peloponez można tam dolecieć nie tylko do Patras ale i do Kalamaty na południu. Od 2 kwietnia lata tam Ryan z przesiadką w Bergamo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości