Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pierwszy raz Tajlandia
#1 PostWysłany: 03 Paź 2014 21:50 

Witam,

przeglądając forum tak z ciekawości zainteresowałem się podróżą do Tajlandii w przyszłym roku, nie byłem nigdy w Azji
W związku z tym jako nowicjusz mam kilka pytań, na które może znajdując chwilkę w zabieganym świecie forumowicze odpowiedzą ;)

Chciałbym wybrać się w rejony Krabi, interesuję mnie raczej przyroda niż melanż jakaś świątynia ciekawa też wchodzi w grę.
W jakim terminie najlepiej polować na bilety jeżeli chodzi o nurkowanie/snukrowanie, czy w tamtym regionie jest opcja popływania z rekinem wielorybim?
Warto odwiedzić James Bond Island?
Czy warto się szczepić?
Zainteresował mnie Khao Sok National Park i opcja zanocowania tam, czy warto? Czy można zobaczyć tam krokodyle różańcowe i kobry ewentualnie czy gdzieś występują w pobliżu na wolności?

Proszę o ewentualne odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam wszystkich !
 Profil Relacje PM off  

🔥 Gorąc oferta 🔥 Loty na Teneryfę od 271 PLN 🔥 Gorąc oferta 🔥 Loty na Teneryfę od 271 PLN
Portugalskie miasto mostów za 959 PLN 🇵🇹🍷 Loty do Porto i ⭐⭐⭐⭐hotel w centrum 😎✨ Portugalskie miasto mostów za 959 PLN 🇵🇹🍷 Loty do Porto i ⭐⭐⭐⭐hotel w centrum 😎✨
#2 PostWysłany: 03 Paź 2014 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
DML napisał(a):
Czy warto się szczepić?

Trudne pytanie. Musisz oszacować prawdopodobieństwo (P - prawdopodobieństwo) zarażenia się chorobami, na które miałbyś się szczepić, skwantyfikować całkowity koszt wynikający z zachorowania (KZ - koszt zachorowania), uwzględniający koszty leczenia, czas spędzony u lekarzy oraz subiektywny koszt gorszego samopoczucia i podupadku na zdrowiu, a następnie przeciwstawić to całkowitym kosztom szczepienia (KS - koszt szczepienia) biorąc pod uwagę np. koszty szczepionek, zmarnowany czas, stres wynikający z patrzenia na strzykawkę i igłę. Jeśli P * KZ > KS, to warto się szczepić :)
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Paź 2014 09:37 

Hej !

Z biletami i nurkowaniem chodziło mi o to czy są okresy(miesiące) w roku kiedy morze staję się "zupą" i jest mała widoczność?
Szczepienia subiektywnie okej :)
Tak właśnie myślałem, że zrobili z tego świątynie konsumpcji ;)
Dzięki.

Może macie jakieś inne miejsca w tym rejonie godne polecenia?
Pozdro !
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Paź 2014 15:59 

Siema !
Obrażanie się i brak dystansu do siebie to kalectwo ;)
Fajnie dzięki za podpowiedź sprawdzę Perhentian
a co z przejrzystością wody odnośnie pór roku w tamtym regionie jest jakaś zależność, czy tylko kaprysy pogody?
Fajnie było by jak by ktoś powiedział parę słów odnośnie Khan Sok National Park ? Na co można się tam natknąć? Czy warto zanocować bo z tego co czytałem trzeba tam być zorganizowaną grupą? Może się mylę?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:17 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
Khao Sok... niestety byliśmy zorganizowaną grupą. Nuuudaaa ale my po prostu nie lubimy zorganizowanych grup, więc weźcie na to poprawkę. Przyjazd do parku z samego rana. Po drodze w okolicznych lasach udało mi się wypatrzeć swobodnie chodzące słonie - niestety tylko z okna samochodu.

Sam park jest piękny! Widoki cudne, płynęliśmy łódką do tych chatek na wodzie w których ludzie mogą spać, chociaż nie wiem jak miałoby to być przyjemnym doświadczeniem, skoro od rana do wieczora zawijają tam wszystkie wycieczki płynące zwiedzać jaskinie i ludzie łażą po tych pomostach ciągle i pływają i jest głośno. Ale zanim zjadą turyści musi być cudownie!

Tam był lunch i płynęliśmy dalej na krótki spacer (bo trekking to to nie był, chociaż amerykanie wymiękali) po dżungli i przejście jaskinią. Może od końca zacznę - jaskinia robi wrażenie, do tego była tam fajnie orzeźwiająca woda ;) w kilku miejscach sięgała mi po szyję (ale ja jestem malutka), ciekawe formacje, wąskie przesmyki, trochę wysiłku było żeby to przejść (nie radzę iść jeśli ktoś jest gruby) błyszczące minerały i trochę nietoperzy. Gorzej z dżunglą. Jedyne żywe co tam widzieliśmy to piękne motyle, cała kolonia nad strumyczkiem który wypływa z jaskini. Ptaki było słychać, ale nie widzieliśmy. Może jak ktoś by się znał to by wypatrzył.

Nasz przewodnik był tragiczny. Na prośby o pokazanie ptaków nie reagował, mówił że gdzieś tam są. Na pytanie o inne zwierzęta stwierdził, że on od lat niczego tu nie widział oprócz okazjonalnych węży , bo zwierzęta pouciekały przed turystami. Na pytanie czemu nie ma nawet żadnych owadów odparł, że bardzo dobrze bo ich nie znosi i w ogóle to Tajowie nie lubią łazić po dżungli z nim włącznie. Ręce opadały, nie spotkałam jeszcze tak mało zainteresowanego swoją pracą przewodnika.

Myślę, że to od przewodnika może zależeć powodzenie tej wycieczki. Nasz ożywił się tylko raz, opowiadając o minerałach w jaskini - pewnie się tym jarał po prostu. Reszta to była masakra. Więcej powiedział nam po wyceiczce właściciel naszych bungalowów - pan Bao, bardzo fajny gość! Domki były w tej mieścince gdzie większość zakwaterowania się znajduje. Tam w okolicy jest trochę fajnych miejsc do psozwędania się, fajna świątynia, a w pobliżu kolejne wejścia do parku gdzie jest kilka krótkich tras.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:36 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
DJADKJGU napisał(a):
Khao Sok... niestety byliśmy zorganizowaną grupą.

Nie da się samodzielnie zwiedzić Khao Sok? Ceny wycieczek (przynajmniej te, które można znaleźć online) powalają... W jakim terminie byliście? Może było za sucho?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Paź 2014 14:03 

Loty: 89
Kilometry: 252 650
powiem szczerze, że nie wiem. po prostu nie chciało nam się już tego ogarniać, więc stwierdziliśmy, że weźmiemy zorganizowaną. Wyczytaliśmy, że ojciec pana Bao z naszych bungalowów osobiście oprowadza wycieczki, niestety okazało się, że vardzo rzadko i właściwie to już nie. Więc wzięliśmy taką gotową. to był błąd. w sumie wszystkie zorganizowane atrakcje na jakie się zdecydowaliśmy były słabe :P

Byliśmy w marcu, tak, było sucho, no ale myślę, że jakby przewodnik minimum wysiłku w to włożył, zatrzymał się gdzieś po drodze czy cokolwiek to coś by się znalazło ;) a tak to praktycznie przebiegliśmy tą trasę i hop do łódki i na kolację. więc i wypatrzeć coś żywego było trudno. przecież chociaż jakieś robaki pod kamieniami mógł nam pokazać :D ja bym się i z tego cieszyła.

Dlatego z całego serca polecam Ci wybadać tą sprawę z wyjściem tam bez wycieczki albo poszukanie dobrego, zaangażowanego przewodnika. To miejsce może być cudownym doświadczeniem, jestem o tym mocno przekonana :D
 Profil Relacje PM off
Pawe lubi ten post.
Pawe uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 06 Paź 2014 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 55
Kilometry: 139 865
My w Tajlandii będziemy w listopadzie, więc myślę że tym bardziej warto zahaczyć o Khao Sok. Dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Paź 2014 19:10 

Jadę pierwszy raz do Tajlandii i chciałbym pożyczyć mapę Bangkoku jak i całej Tajlandii-tak na wszelki wypadek-poratuje ktoś z Warszawy?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Paź 2014 19:14 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
paweł_Wie napisał(a):
Jadę pierwszy raz do Tajlandii i chciałbym pożyczyć mapę Bangkoku jak i całej Tajlandii-tak na wszelki wypadek-poratuje ktoś z Warszawy?

Nie odbieraj tego jako jakąkolwiek złośliwość, bo tak nie jest, ale sporo lecisz piewszy raz i pytasz o mapę, to może lepiej kup dobry przewodnik, na pewno się przyda :)
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... v0-ce-1021
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Paź 2014 19:23 

Mam wszystko przygotowane w wersji cyfrowych ale wolę mieć coś namacalnego. Plan na Tajlandie staram się ułożyć korzystając z doświadczeń znajomych także myślę, że mi się nie przyda:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości