Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

[ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2024 11:31 

RTW chodziło mi głowie od dawna, początkiem 2020 roku byłem bliski realizacji tego planu, niestety pandemia skutecznie to uniemożliwiła - skończyło się "tylko" na 2 tygodniach w Nowej Zelandii :D
Wiele razy wracałem do relacji na tym forum i ostatnio mając chwilę wolnego mocniej zabrałem się za szukanie połączeń, które pozwoliłyby w końcu okrążyć Ziemię i wszystko wskazuje na to, że końcem listopada uda się ten plan zrealizować. Tempo dość ekstremalne, ale częściowo ma rekompensować założenia z 2020.
Plan zakłada kilka godzin na odświeżenie w pamięci obrazków z Paryża, około 14h w Szanghaju, 4 dni w Australii, 16h w Honolulu i szybki objazd Oahu, 13h w Calgary i dalej mam nadzieję sprawny powrót do domu.

Poszczególne loty to:
22.11 RZE-MUC, LH
22.11 MUC-CDG, LH
23.11 CDG-PVG, MU
24.11 PVG-MEL, MU
tu między Melbourne a Sydney mam plan przemieścić się wynajętym autem, przy okazji zobaczyć trochę tej części Australii :)
28.11 SYD-HNL, JQ
28.11 HNL-YYC, WS
29.11 YYC-CDG, WS
30.11 CDG-MUC, LH
30.11 MUC-RZE, LH

to moja pierwsza relacja z podróży tutaj dlatego proszę o wyrozumiałość, będę starał się relacjonować wszystko prawie live :D
I wszelkie protipy mile widziane!

Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.

Ostatnio edytowany przez wojtek1991jw, 01 Sie 2024 13:31, edytowano w sumie 1 raz
 Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#2 PostWysłany: 01 Sie 2024 11:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Zaproponuje aby w MEL objechać samochodem okolice i polecieć samolotem do SYD.
Jest tam zdecydowanie więcej do zobaczenia niż po drodze do Sydney.
 Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 01 Sie 2024 15:38 
Awatar użytkownika

złoty
A jak Twój organizm reaguje na jetlag? Jak ja robiłem powrót z Australii z krótkim pobytem w US (bez nocki), to na drugim postoju dopadł mnie kryzys (a Ty chyba planujesz coś robić zarówno w HNL jak i YYC).

ps. Z niecierpliwością czekam by zobaczyć jak planujesz utrzymać uwagę czytelników relacji przez 3 miesiące, zanim coś podróżniczego zacznie się dziać :D
 Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 01 Sie 2024 15:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Podobnie jak @ablincoln uważam, że tak szybkie tempo i jet lag pozbawią Cię radości zwiedzania.
kostek966 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Sie 2024 15:54 
Awatar użytkownika

platynowy
To troche jak wycieczka do SYD z powrotem przez Pacyfik, poza Australia to doslownie piwko, fajka i zdjecie poza lotniskiem :-D Chyba ze masz saloniki to nawet z lotniska nie warto wychodzic :)

A co do jetlagu to jak sie czlowiek dopasuje - np. samolot laduje rano to spimy w samolocie, laduje wieczorem to nie, czasem przed lotem zmuszajac sie do nie spania przez 24h i da rade.. sam tak robilem ;-)

Ta podroz pod koniec listopada?
 Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 01 Sie 2024 16:08 
Awatar użytkownika

złoty
LonDynia napisał(a):
spimy w samolocie

...jeśli ktoś potrafi spać w samolocie.
 Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Sie 2024 20:12 
Awatar użytkownika

Loty: 1281
Kilometry: 2 574 413
platynowy
W Jetstarze nie będzie kocyków ani poduszek, PTV płatne i żarcie też płatne (najlepiej zamówić wcześniej albo kupić na lotnisku) więc weź to pod uwagę (jakaś bluza będzie przydatna. No i na tym locie doznasz podróży w czasie.
No i potwierdzam, że lepiej pojeździć w okolicy MEL i dolecieć tanio do SYD niż jechać całą trasę

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Relacje PM off  

[ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot] oraz 0 gości