Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przesiadka 20h Moskwa
#1 PostWysłany: 06 Paź 2014 16:45 
Awatar użytkownika

Czy lecąc np. z WAW do miejscowości XXX ale z przesiadką w Moskwie to trzeba mieć wizę (przesiadka na innym lotnisku niż miejsce przylotu)? Czytałem, że podobno to znieśli na przesiadki do 72h ale jak to jest z przesiadkami na rożnych lotniskach. Może ktoś się na ten temat wypowiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

🔥UWAGA❗🔥 Bezpośrednie loty na Wyspy Kanaryjskie (Fuerteventura) za 145 PLN 😱😍☀️ 🔥UWAGA❗🔥 Bezpośrednie loty na Wyspy Kanaryjskie (Fuerteventura) za 145 PLN 😱😍☀️
Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️ Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️
#2 PostWysłany: 06 Paź 2014 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 316 093
niebieski
To wszystko mieli zrobić, był projekt, losów nie znam. Dodatkowo projekt dotyczył tylko lotów liniami rosyjskimi.
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:00 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Początkowo nowe zasady miały być wprowadzone od czerwca 2014, ale chyba nic się na tym polu nie zmieniło.

Warunkiem bezwizowego tranzytu był wylot z Rosji na pokładzie rosyjskiego przewoźnika.

#4 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:07 
Awatar użytkownika

No ok, a jak to jest jak się jednak przesiadam na tym samym lotnisku (z innym lotniskiem to wiedziałem, że jednak będzie problem...)? PODOBNO do 24h nie trzeba mieć wizy tranzytowej. Podobno też obsługa lotniska musi umożliwić transfer nawet jak go nie ma skoro mam loty na jedym bilecie. Prawda czy mit?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zawsze możesz się przesiąść bez wizy, ale w takim przypadku nie masz prawa do opuszczenia strefy tranzytowej na lotnisku. W Twoim przypadku musiałbyś gnić na lotnisku przez te 20h.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:18 
Awatar użytkownika

kemot napisał(a):
Zawsze możesz się przesiąść bez wizy, ale w takim przypadku nie masz prawa do opuszczenia strefy tranzytowej na lotnisku. W Twoim przypadku musiałbyś gnić na lotnisku przez te 20h.

@kemot, czy info to jest poparte jakimś doświadczeniem w ostatnich miesiącach?
Akurat nie miałem zamiaru opuszczać strefy tranzytowej i tak (nie mam wizy i się na to przygotowałem) tylko czy na pewno możliwy jest transfer bez tej "wizy tranzytowej"? Może ktoś tak ostatnio leciał przez Rosję i wie jak to obecnie wygląda? Podobno jest jeszcze opcja uzyskania na miejscu pozwolenia 24h od rosyjskich służb granicznych ale nigdzie nie ma o tym mowy jak dokładnie wygląda rozpatrywanie takiej prośby.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na 100000% przy przesiadce NIE jest potrzebna żadna wiza, tylko w USA jest taki cyrk.
Po co Ci jakieś doświadczenia? Codziennie w ten sposób podróżuje setki Polaków.

Ostatnio edytowany przez kemot, 06 Paź 2014 17:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
jocenty lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:21 

jocenty napisał(a):
No ok, a jak to jest jak się jednak przesiadam na tym samym lotnisku (z innym lotniskiem to wiedziałem, że jednak będzie problem...)? PODOBNO do 24h nie trzeba mieć wizy tranzytowej. Podobno też obsługa lotniska musi umożliwić transfer nawet jak go nie ma skoro mam loty na jedym bilecie. Prawda czy mit?

Re podobno - nawet na pewno nie. Więcej info tu: http://warsaw.kdmid.ru/pl.aspx?lst=pl&i ... ytowa.aspx .

Natomiast strona rosyjskiej ambasady w USA lepiej tłumaczy kwestię wymagalności wizy przy zmienianiu lotnisk (potrzebna): http://www.russianembassy.org/page/transit-visa .
 Profil Relacje PM off
jocenty lubi ten post.

#9 PostWysłany: 06 Paź 2014 17:31 
Awatar użytkownika

Dzięki wielkie za odp. i pozbycie się moich wątpliwości.

BTW. jeśli ktoś zna jakiś sposób (oprócz posiadania wizy) jak zmienić lotnisko na inne niż przylecieliśmy, to byłbym niezmiernie wdzięczny (dokładnie SVO-->DME).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Paź 2014 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
jocenty napisał(a):
Dzięki wielkie za odp. i pozbycie się moich wątpliwości.

BTW. jeśli ktoś zna jakiś sposób (oprócz posiadania wizy) jak zmienić lotnisko na inne niż przylecieliśmy, to byłbym niezmiernie wdzięczny (dokładnie SVO-->DME).

Jedyny sposób jaki mi przychodzi do głowy:

Załączniki:
svo_rix_dme.jpeg
svo_rix_dme.jpeg [ 42.82 KiB | Obejrzany 1502 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Cze 2015 23:56 

Odświeżam. Czy orientuje się ktoś, czy możliwość nieposiadania wizy tranzytowej przy <24h przesiadce i nieopuszczaniu strefy tranzytowej lotniska zmienia się w sytuacji, gdy loty mam wystawione na dwóch biletach (bo od różnych przewoźników)? Co wtedy dzieje się z moim bagażem rejestrowanym i check-inem na drugi lot?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 17 Cze 2015 00:18 

Jeśli musisz opuścić strefę tranzytową - czy żeby się odprawić przy stanowisku linii lotniczej, czy żeby nadać tam bagaż - potrzebujesz wizy tranzytowej.

Jeżeli na lot z Moskwy możesz się odprawić przez internet albo telefon, albo przy tzw. transfer desk, a bagaż nadajesz z portu wylotu do portu docelowego (co jest możliwe np. przy code share albo tym samym aliansie), zostaniesz w strefie tranzytowej i jeśli pobyt w niej będzie krótszy niż 24h, żadna wiza nie będzie Ci potrzebna.

Liczba biletów nikogo nie obchodzi.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Cze 2015 00:33 

srebrny
Wydaje mi się, że będzie konieczny odbiór bagażu w Twoim przypadku.
W samolotach do Rosji zawsze puszczają komunikat, powołując się na jakieś przepisy, że jest obowiązek odbioru bagażu. Nigdy się w to nie wsłuchiwałem, bo do niczego to mi nie było potrzebne, ale możesz podpytać w dowolnej lini lotniczej o co chodzi.
Ciekawe, że najpierw kupiłeś lot DME-Kazachstan, a dopiero później kombinujesz z dolotami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości