Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sty 2015 10:58 

niebieski
Mam w planach (styczeń) wycieczkę: PL - Medialan - Wenecja - Florencja - Neapol - PL.
2 dorosłych + 1 dziecko (6l)
Ma być ekonomicznie.
Co lepiej wyjdzie: pociąg czy wypożyczenie samochodu?
Przypuszczam że sporo budżetu zjedzą parkingi. Nie wiem czy są w tych miejscowościach płatne.
Pociągi mimo wszytko też niemało kosztują plus do tego dojdzie komunikacja miejska.
Proszę o pomoc osoby zorientowane w temacie. Dziekuje
 Profil Relacje PM off  

Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN Grudniowe słońce w Egipcie 🌴☀️ 5* hotel Radisson z all inclusive za 2240 PLN
Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺 Podróż na Bali za 3993 PLN 🌺🏖️ Loty Singapore Airlines + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🐚🌺
#2 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:11 

niebieski
To zalezy - jak chcesz poruszac sie pendolino to najtansze bilety to zwykle koszto okolo 19 EUR w jedna strona - i te trzeba kupowac z duzym wyprzedzeniem. Im blizej wyjazdu to cena rosnie znaczaca. Pociagi regionalne sa tansze ale i znacznie wolniejsze.

Podsumowujac na 3os mysle ze bardziej ekonomiczna opcja bedzie wynajem samochodu - z tym ze nalezy wziac pod uwage ze jak wyporzyczysz w Mediolanie a oddasz w Neapolu to skasuja on-way fee, ktore czasami moze byc straszne.

Inna opcja ktora mozna rozwazyc to rail-pass na Wlochy - nie orientuje sie ile to kosztuje w tej chwili wiec odsylam do wujka.
 Profil Relacje PM off
beata123 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:16 

Jadąc z dzieckiem zawsze lepiej samochodem. Według mnie nie powinno się tego rozpatrywać w kategorii TANIEJ. Kiedy planuje się zwiedzanie to oczywiste jest , że dużo się chodzi. Wtedy nogi wchodzą w tyłek, bolą że czasem stanąć się nie da . Wtedy nie wyobrażam sobie czekać na autobus, pociąg czy coś innego. Pieniądze, które się zaoszczędzi na parkingach zniechęcą dziecko do kolejnych wyjazdów, zresztą tak jak i dorosłych. kasa nie jest warta zmęczenia nas i dziecka.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:26 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Samochód, zobaczysz więcej, będzie wygodniej. Jedyna "upierdliwość" to taka, że darmowe parkingi są poza centrami i trzeba dojść, co z dzieckiem może być trudne, ale to już wiele zależy od Was...
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:29 

Loty: 23
Kilometry: 34 188
Z tego co widzę małą objazdówkę chcecie zrobić. Wybierając samochód musisz pamiętać by omijać autostrady lub być przygotowanym na opłaty autostradowe. Poza tym unikajcie tankowania na autostradach bo tam zawsze najdroższe jest.
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:33 

niebieski
Hmmm zatem muszę pomyśleć. Mamy na to ta objazdówkę tydzień. Jeśli macie jakieś pomysły to piszcie proszę - wielka do dla nas pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jak to ma być ten styczeń to o cenach rzędu 9 czy 19 euro za pociąg zapomnij.
trzeba będzie kombinować. może zrobić: florencja-milano-wenecja-florencja wypożyczonym samochodem + pociąg florencja-neapol + samochód w neapolu?
a może w ogóle odpuścić neapol bo on najbardziej komplikuje?
dmirstek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 08 Sty 2015 11:57 

niebieski
Ten styczen
A czemu w tym styczniu ceny sa wyzsze?
Neapol z powodu tego ze da sie stamtąd wrócić tanio do Katowic
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 08 Sty 2015 12:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
to nie że w tym styczniu ceny są wyższe tylko że już jest późno żeby capnąć dobre ceny, i to jeszcze dla 2-3 osób (trzeba by sprawdzić czy dla małego nie ma jakiejś zniżki).

#10 PostWysłany: 08 Sty 2015 12:17 

niebieski
w ogóle dobry termin na zwiedzanie Włoch?
Termin to 24.01-31 wiec chwila jeszcze
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Sty 2015 12:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nie wiem czy dobry bo nie bylem. na pewno plaza odpada... :)
no ale do tych miast nie jedzie się na plażę, to wiadomo.

nie wiem na ile to aktualne :arrow: So 21:55 Mediolan BGY… 23:40 Katowice KTW Wizz Air Live price! €24.99

#12 PostWysłany: 08 Sty 2015 13:14 

niebieski
Ja bym to zrobił tak.
Przylot do Bergamo, wypożyczenie samochodu i dalej tak:

Mediolan
Cinque Terre
Piza
Florencja
San Marino
Rawenna
Wenecja
Werona

powrót do Bergamo i samolotem do kraju.

Jak Wam się spodobają Włochy to na następny raz przylot do Neapolu albo Rzymu i objazdówka na południu.

A jak jeszcze będzie mało to przylot na Sycylię i objazdówka po Sycylii.

Jak dla mnie Włochy to tylko samochodem!

Sam byłem we Włoszech ze 30 razy w ciągu ostatnich 20 lat i ciągle mi mało. Byłem o każdej porze roku. Styczeń jeśli chodzi o loty jest zdecydowanie najtańszy. Jeśli zależy Wam głównie na zwiedzaniu miast to pora roku nie ma znaczenia (nawet unikałbym miesięcy letnich ze względu na temperatury). Jeśli chodzi o krajobrazy to wiadomo, że styczeń ma najmniej uroku i jak dla mnie najlepiej podróżować na początku jesieni, kiedy dojrzewają winogrona i oliwki ale przy zwiedzaniu miast nie ma to znaczenia.

Ja staram się unikać autostrad, nie tylko ze względu na koszty, po prostu o wiele więcej można zobaczyć jadąc lokalnymi drogami, można wtedy znaleźć Trattorię albo Pizzerię, w której na turystę będą patrzyli jak na kosmitę. I dopiero tam, gdzie jedzą tylko miejscowi, poznacie prawdziwy smak Włoch.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 08 Sty 2015 15:15 

niebieski
Balam sie o ceny - ich wzrost - i jednak wybralam jak na poczatku.
Dopytam sie jeszcze o pewne rzeczy ale przemysle wpierw calosc :) Loty juz mam. 350zl za 4 osoby - calosc. Cena wydaje mi sie dobra.

Bilet rail-pass wyszedl okolo 250$ wiec wydaje mi sie ze nie warto ale policze wszystkie przejazdy.
Options for Second Class
Travelers:2 Adults, 1 Child
Eurail Italy Pass
Validity: 5 Days in 1 Month

Porownam tez do samochodu. Rozumie ze mozna omijac autostrady ale jak wtedy wygladaja drogi? Dobre?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Sty 2015 20:10 

Loty: 238
Kilometry: 450 739
niebieski
Drogi we Włoszech dobre, nawet jeśli nie jest to autostrada, szczególnie na północy kraju.
Weź jednak pod uwagę, że paliwo we Włoszech jest prawie najdroższe w Europie (ok. 1,4E ON, 1,5E 95tka) i sprawdź czy na pewno samochód będzie opłacalny pod tym względem.

edit: widzę, że już po wyjeździe chyba, więc rady trochę za późno, ale może komuś się przyda na przyszłość :)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Sty 2015 20:41 

Na podanych przez Ciebie trasach autostrady w większości są płatne. Mimo to polecam samochodem, więcej zobaczysz i sumarycznie powinno wyjść mimo wszystko taniej.

Autostrady niby można omijać, ale jeśli masz czas ograniczony, nie warto. Jeśli masz dużo czasu, zdecydowanie więcej zobaczysz. Przejedź jakaś widokowa trasą / przez ładne miasta np.: z Florencji do Neapolu można przez Monteriggioni, Siene i Asyż, z Wenecji do Florencji warto Bolonię, może też Chioggia (taka "Wenecja Bis")

We Florencji jest fajny darmowy parking na pl. Michala Aniola (Piazzale Michelangelo) ze świetnym widokiem na miasto, dość blisko centrum:
http://goo.gl/maps/DmXaW
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości