Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna

Czy spotkałeś się już z overbookingiem podczas swoich lotów?
Tak
Nie
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 07 Wrz 2014 12:16 
Redaktor F4F
overbooking" />

Loty: 39
Kilometry: 33 222
WaldekK napisał(a):
Dzisiaj overbooking przytrafił się Wizzowi na porannym locie KTW-LTN.

I co, 100 eur na konto wizz?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#42 PostWysłany: 07 Wrz 2014 12:48 
Awatar użytkownika
overbooking" />

niebieski
W samej zapowiedzi nie było żadnych szczegółów. Poinformowano tylko o fakcie overbookingu i poszukiwaniach chętnego do rezygnacji z lotu w zamian za zmianę rezerwacji i gratyfikację. Może w kolejnych zapowiedziach (jeśli były takie, ja zaraz po tej pierwszej/jedynej zabierałem się do domu) były jakieś konkretniejsze informacje. W każdym razie nie zauważyłem żeby nagle wszyscy rzucili się do stanowisk odprawy krzycząc "Ja! Ja! ;)
 Profil Relacje PM off
iwan-82 lubi ten post.

#43 PostWysłany: 10 Wrz 2014 04:52 
Awatar użytkownika
overbooking" />

niebieski
Jestem teraz na lotnisku Pyrzowice. Sytuacja identyczna. Lot Katowice- Rzym ten poranny. Przez megafon leci informacja ze poszukują osoby chętnej do zrezygnowana z lotu i polecenia w innym terminie za "gratyfikacje pieniężną". Czyli sytuacja się powtarza. I znów dotyczy Katowic ;)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 24 Lut 2015 19:30 
overbooking" />

Witam
Ja mam bardzo złe doswiadczenie z firma Wizzair.
Tzn kilkakrotnie nia latałam i mozna powiedziec ze było bez zarzutów ' natomiast ten konkretny raz wystarczył żebym zmieniła o nich zdanie.
Miałyśmy lecieć z kolezanka do Londynu... Jak przystało na lotnisku stawiłyśmy sie jeszcze przed rozpoczeciem odprawy ,jako jedne z pierwszych stalysmy przy stanowisku check-in.zaczeło sie,uisciłyśmy opłate za odprawe, zdałysmy bagaż i pani poinformowala nas ze jest overbooking i chyba nie polecimy bo moze nie bedzie dla nas miejsca..Mialysmy czekac az odprawia pozostalych pasazerow po czym okazalo sie ze jest w samolocie tylko jedno wolne miejsce.Pewne wzgledy , zreszta bardzo wazne sprawialy ze nie mozemy leciec osobno.
W biurze potraktowali nas jak intruzow :ktora leci? decyzja ! Jedna albo druga i ewentualnie druga moze poczekac na nastepny lot( 6h) moze jakies miejsce sie znajdzie. Poprosilysmy wiec o zwrot bagazu i zapowiedzialysmy reklamacje.
Na zwrot bagazu czekalysmy okolo godziny, wrocil uszkodzony...
Zlozylysmy oficjalna reklamacje...po czy otrzymalysmy wiadomosc ze biuro musi skontaktowac sie z lotniskiem.Czekamy dalej, mailujemy...po okolo 2 miesiacach dostalysmy wiadomosc ze na spoznilysmy sie na lot , bylysmy na lotnisku juz po zamknieciu odprawy i nawet wyslane przez nas ksero karty pokladowej nic nie znaczy , zadnego overbookingu nie bylo.... Maja nas w tylku, spoznilysmy sie na lot
Nic tylko polecic rzetelnego przewoznika
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 24 Lut 2015 20:19 
Awatar użytkownika
overbooking" />

niebieski
Jak ktoś coś twierdzi zawsze żądać to na piśmie,podstawowa zasada przy takich sytuacjach. Odeszlyscie tak o bez żadnego potwierdzenia?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 24 Lut 2015 20:29 
overbooking" />

niebieski
Tak jest. W moim przypadku (też Wizzair) od razu poprosiłem o zaświadczenie. Były pytania "a po co?", "dlaczego?" - odpowiedziałem, że potrzebuję zaświadczenie do pracy do anulowania urlopu. Dostałem od razu na gotowym formularzu (Poznań). Potem wykorzystałem do odszkodowania - po złożeniu reklamacji o 250 EUR zostałem poproszony o jego przesłanie. Świeciłbym oczami gdybym go nie miał.

#47 PostWysłany: 24 Lut 2015 20:48 
overbooking" />

nyasha napisał(a):
uisciłyśmy opłate za odprawe

Nie wierzę, naprawdę są ludzie, którzy nie odprawiają się online tylko płacą za to na lotnisku?
7 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 24 Lut 2015 21:06 
Awatar użytkownika
overbooking" />

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
Ja za każdym razem lecąc LCC, stojąc przy bramce widzę kogoś z karta pokładową wydrukowana na lotnisku.

#49 PostWysłany: 24 Lut 2015 21:31 
Awatar użytkownika
overbooking" />

Loty: 336
Kilometry: 650 467
niebieski
kto bogatemu zabroni.
jakub.m lubi ten post.

#50 PostWysłany: 25 Lut 2015 22:40 
overbooking" />

W sumie nie bardzo wiedzialysmy jak sie takie rzeczy załatwia...Pierwszy raz znalazlysmy sie w takiej sytuacji i po prostu zglupialysmy a nikt nas nie informowal ani o naszych prawach ani co z tym dalej zrobic. Tak to nasz blad ze nie wzielysmy z biura zadnego zaswiadczenia
.A z ta odprawa online tez w zasadzie nie chcialysmy popelnic bledu i wolalysmy odprawic sie przy stanowisku check-in...i mamy za swoje.
Przy odprawie dostalysmy te tzw karty pokladowe i skladajac reklamacje myslalysmy ze to tez bedzie stanowilo jakis dowod.w Koncu same sobie tego nie wystawilysmy....I tak naprawde nie wiemy co dalej, wyslalysmy nastepnego maila i czekamy na odpowiedz chociaz raczej z gory wiemy co nam odpisza. Zacieta plyta...stawilysmy sie na lotnisku za pozno czyli po zamknieciu odprawy. Zastanawiamy sie czy te oplaty za odprawe gdzies ksieguja.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 25 Lut 2015 22:53 
overbooking" />

Loty: 61
Kilometry: 117 778
Proponuję zadzwonić do ULC i tam Was dalej pokierują - ja spotkałem tam bardzo uprzejmego Pana, który przedstawił mi wszystkie moje możliwości i poniekąd dzięki któremu uzyskałem odszkodowanie od Wizza za opóźniony lot.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 26 Lut 2015 08:44 
overbooking" />

Loty: 89
Kilometry: 190 775
To wygląda bardziej na przypadkowy błąd niż celowy. Nie sądze by LCC miały bawić się w takie praktyki.

#53 PostWysłany: 07 Cze 2015 20:29 
overbooking" />

niebieski
Wczoraj na locie ze Stavanger do Katowic mieli overbooking, ale w końcu z 2 osoby już odprawione chyba nie poleciały, bo kobieta z dzieckiem, której wpierw mówili, że może nie polecieć - wsiadła do samolotu.

Rozmawiałem z nią przed lotem i mówiła, że bilet kupiła z miesiąc temu, ale próbowała się odprawić w domu dopiero w dniu lotu i wyskoczyło jej powiadomienie, że ma przyjść na lotnisko i tam powiedzą co i jak. Biorąc pod uwagę, że temat overbooking w W6 pojawia się stosunkowo rzadko, jestem skłonny postawić tezę, że być może sprzedają nadmiar biletów tylko wtedy gdy w systemie widać dokonane rezerwacje, które nie są odprawione.
Dlatego najlepiej odprawiać się wcześniej i nie powinno być problemów, a może jak komuś się nudzi to można spróbować kupować bilety wcześniej i czekać z odprawą do ostatniej chwili, a potem liczyć na odszkodowania :D

#54 PostWysłany: 07 Cze 2015 23:23 
Redaktor F4F
overbooking" />

Loty: 39
Kilometry: 33 222
A wiadomo co proponowali ?
w razie czego :)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 08 Cze 2015 22:12 
overbooking" />

niebieski
Nic nie ogłaszali, więc w sumie nie wiem może jakoś sobie przeliczyli, że wystarczy w końcu tych miejsc, bo kobietka z dzieckiem w końcu poleciała, ale najpierw jej powiedzieli, że ma przyjść do samolotu na samym końcu i się dowie czy jest miejsce.

#56 PostWysłany: 08 Cze 2015 22:26 
overbooking" />

Loty: 174
Kilometry: 246 761
niebieski
stara polityka Landryny, kobiecie dali różowy uniform a jedna z stewardes została :D
i tak to bezpieczniejsze niż opcja z drugim pilotem
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 05 Lut 2016 14:00 
Awatar użytkownika
overbooking" />

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
Potwierdzam, ze Wizz dopuszcza overbooking.

Odprawilem sie przed chwila na niedzielny lot do Alesund. Najpierw wyszukalem jeszcze raz te loty, zeby przypomniec sobie godziny i zobaczyc ceny. Lot niedzielny kosztowal okolo 650 PLN. Potem odprawa i... dostalismy dwa ostatnie miejsca, ja w pierwszym rzedzie, zona przy wyjsciu awaryjnym. Po odprawie spojrzalem jeszcze raz na loty i juz bylo "sold out". Czyli wyraznie dopuszczali kupienie przez kogos innego biletu, dopoki my sie nie odprawimy.

I teraz ciekaw jestem, czy bedzie overbooking. Dam sobie reke uciac ;) ze zapelniony samolot jest z powodu wyjazdu duzej grupy pracownikow na kilkutygodniowy kontrakt do Norwegii, wiec prawdopodobienstwo czyjejs rezygnacji nie jest takie duze jak w zwyklym turystycznym locie.

Podobno proponuja za overbooking zwrot na konto Wizz, a takie cos kompletnie mnie nie interesuje, bo bilet kupiony przez posrednika ;)

#58 PostWysłany: 05 Lut 2016 18:10 
overbooking" />

niebieski
Jak się odprawiłeś to chyba Ci nic nie grozi, bo tamta kobitka, o której pisałem w czerwcu (kilka postów wyżej), mówiła że jak chciała się odprawić to wyskoczył komunikat, że ma na lotnisko przyjść i tam będą robić odprawę.

#59 PostWysłany: 29 Wrz 2016 10:34 
overbooking" />

Loty: 144
Kilometry: 297 591
niebieski
Chciałem sprawdzić, jakie są wolne miejsca w samolocie, więc próbowałem zrobić nową rezerwację. Patrzę a tu taki kwiatek.

Załączniki:
wizzair.jpg
wizzair.jpg [ 94.28 KiB | Obejrzany 6136 razy ]
5 ludzi lubi ten post.

#60 PostWysłany: 15 Paź 2018 16:07 
overbooking" />

Hej, nie wpuscili mnie na poklad z Kutaisi do Katowic. Dali hotel + transfer, nowy lot i rekompenstate 400EUR, na ktora czekam juz drugi tydzien. Czy ktos ma z tym jakies doswiadczenie? Ile czekaliscie na przelew z WizzAir?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 434 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości