Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 430 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna

Czy spotkałeś się już z overbookingiem podczas swoich lotów?
Tak
Nie
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 18 Wrz 2024 06:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@Jeden2trzy Bilet na samolot to nie odrywany papierowy kupon na PKS żeby przewoźnik nie wiedział ile miejsc jest zajętych a ile wolnych.

🔥 WOW🔥 Malta na przedłużony weekend za 360 PLN🔥 Loty + świetnie oceniany hotel z basenem 😍 🔥 WOW🔥 Malta na przedłużony weekend za 360 PLN🔥 Loty + świetnie oceniany hotel z basenem 😍
Sardynia na weekend 🏝️ 🌊 Loty do Cagliari i noclegi w 4* hotelu za 649 PLN 😎 Sardynia na weekend 🏝️ 🌊 Loty do Cagliari i noclegi w 4* hotelu za 649 PLN 😎
#282 PostWysłany: 18 Wrz 2024 07:29 

złoty
abelincoln napisał(a):

Przyszedł amator do redaktora amatora i powstał artykuł.
Wizzair ma różne maszyny Airbus o liczbie pasażerów od 180 do aż 239 osób na jego pokładzie.
A że ma i będzie jeszcze miał przez serwis silników A321 ogromny problem z dostępnością maszyn to zdarza się bardzo rzadko overbooking
Świadomie nie stosują overbookingu, gdyż sporo popularnych tras dość często ma sporo dat w statusie wysprzedane. Ponadto przez bierność na etapie postępowań sądowych kosztuje to ich ogromne pieniądze.

Osobna kwestia to rekompensata dla osób, których dotknie taki przypadek.
Ale też wystarczy wykupić miejsce lub odprawić się zaraz po otwarciu darmowej odprawy, by nigdy overbookingu w Wizzair nie zaznać :!:
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#283 PostWysłany: 18 Wrz 2024 07:46 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Post ze wszech miar pomocny dla tych, którzy nonszalancko nie zamierzają dopłacić tych kilkudziesięciu zł za wybór miejsca i przychodzą prosto pod gate.
Po jednym locie z Krety, kiedy dużo niższy współpasażer stwierdził, że ostatni rząd to jakaś porażka, już nigdy więcej nie zdawałem się na ślepy los z miejscami nawet na 2h trasach.
 Profil Relacje PM off
kondziu98 uważa post za pomocny.

#284 PostWysłany: 18 Wrz 2024 07:49 

złoty
W samolotach A321 neo ostatni rząd normalnie nigdy nie jest dostępny, gdyż jest zarezerwowany dla sporej załogi pokładowej na czas startu i lądowania. I odpoczynku podczas długiego lotu np ma Maderę czy Teneryfę.
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 18 Wrz 2024 07:51 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Nie pamiętam, kto wtedy wiózł.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 18 Wrz 2024 07:55 
Awatar użytkownika

niebieski
W WAW zamiast A321 lata jedna sztuka B738 SkyUp więc sporo mniejsza maszyna ale tu W6 zapobiegawczo podszedł do tematu i w systemie rezerwacyjnym pokazuje już zastepczy samolot. Ostatnio leciałem trafiłem na niego i widziałem, że było osoby które system podczas odprawy nie przydzielił miejsca więc czekali do końca odprawy ale finalnie i tak zostali wpuszczeni.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#287 PostWysłany: 18 Wrz 2024 08:41 
Awatar użytkownika

złoty
Jeśli Wizzair wie, że będzie inna maszyna - to może zmieniać system rezerwacyjny. A zapewne, jak @dg72 napisał, w ostatniej chwili była podmiana z A321 na mniejszy A320.
Zaciekawiło mnie tylko, dlaczego znowu Rzym... Może tam jakieś morowe (dla A321) powietrze jest ;)
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 18 Wrz 2024 08:57 

niebieski
16. września GDN-FCO poleciał A321 (HA-LTL), więc nie była to podmianka na dużo mniejszego A320. Ewentualnie mogła być podmianka z A321neo, który ma o 9 miejsc więcej.
65/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 18 Wrz 2024 09:00 
Awatar użytkownika

Loty: 504
Kilometry: 794 574
platynowy
Nie do końca tak z tym SkyUp.

W sobotę lecieliśmy porannym WAW-BGY i przy odprawie online dostałem miejsce 1F, którego w B738 nie ma.
Oczywiście przy gate była podmiana miejsca, więc poleciałem.
Odprawiałem się ok. 6-7h przed lotem (który był cały wyprzedany).

Jako, że leciałem na jednodniówkę to wręcz liczyłem na overbooking.
Niestety nie udało się.

Na samym locie przeszedłem się i naliczyłem 5 wolnych miejsc.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 18 Wrz 2024 09:10 

złoty
igiko napisał(a):
16. września GDN-FCO poleciał A321 (HA-LTL), więc nie była to podmianka na dużo mniejszego A320. Ewentualnie mogła być podmianka z A321neo, który ma o 9 miejsc więcej.

By móc w ogóle dyskutować o tym właśnie locie podaj wiarygodne źródło tej najważniejszej informacji z artykułu

Ps na lot na tej trasie też w poniedziałek 23.09 pokład ma 239 miejsc

Kod:
Tak właśnie było dziś na lotnisku w Gdańsku, gdzie do odprawy na lot do Rzymu zgłosiło się 14 pasażerów więcej, niż było w nim miejsc. Potem okazało się, że biletów sprzedano jeszcze więcej, ale trzy osoby nie pojawiły się na lotnisku, a jedna się spóźniła.

Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 02 Paź 2024 17:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Szybkie pytanie - overbooking w wizzairze (lot Tirana-Warszawa), przy gate na koniec informacja, że mają jedną miejsce, a nas jest dwójka. Pytam czy jak zostaniemy oboje, to oboje dostaniemy odszkodowanie i będziemy mogli kupić lot inną linią, za który nam zwrócą kasę, mówią, że of course.
No to wyszliśmy i idziemy przebookować loty i oczywiście info, że odszkodowanie tylko dla jednej osoby, a przebookowanie dla dwóch jeśli w Wizz, jeśli inną linią to oddadzą tylko za jeden bilet. Nie ma opcji dla nas lecieć wizzem, musimy kupić LOT na jutro (bardzo drogi). Podpisaliśmy jeden "Wizz Air, Denied Boarding Compensation", drugiego nie dali. Pytanie czy jak zrobię claim to oddadzą jednak za oba bilety LOTem?

I druga kwestia hotelu, siedzimy i czekamy, ale mówią, że długo to zajmie i dostaniemy hotel z góry przypisany. Możemy ich olać i sami kupić hotel i potem wysłać rachunki za hotel, taxi i jedzenie? W tym od nich wszystko ma być included, ale wątpię jaki to będzie standard.

EDIT: Hotel dali, nie ma tragedii. Pan z obsługi lotniska, który wydawał nam bagaż, powiedział, że będzie tricky, ale powinno się udać z odszkodowaniem za obie osoby i zwrotem za bilety też. I że WizzAir jest najgorszy. :)
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 03 Paź 2024 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi w podobnej sytuacji w WAW przy 4 osobach na dwóch rezerwacjach (2+2) i jednym wolnym miejscu w samolocie, nie przyznali odszkodowania za jedną osobę. Jeśli dobrze pamiętam to trzeba było jeszcze dopłacić za zmianę rezerwacji za tą jedną osobę (nie pamiętam czy Wizz potem to zwrócił). Na bramce było "oczywiście, jedna osoba nie musi lecieć" a potem w kasie gdzie trzeba było przebookować bilety, kazali dopłacać za zmianę rezerwacji tej jednej osoby bo "trzeba było lecieć jak było wolne jedno miejsce".
Na koniec prawie rok walczyłem o zwrot kasy. Może będziesz miał więcej szczęścia.
 Profil Relacje PM off
miki_fly uważa post za pomocny.

#293 PostWysłany: 03 Paź 2024 20:55 

niebieski
Dlatego ofertę rezygnacji z lotu powinno się akceptować tylko w jednym scenariuszu: moja karta płatniczna ląduje w terminalu płatniczym, a pracownik zasila ją ustaloną kwotą odszkodowania, wydaje pokwitowania i się luzujemy.
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:05 

złoty
Jak Ty będziesz w takiej sytuacji koniecznie napisz jak to wyegzekwujesz od pracowników Wizzair: biciem, krzykiem czy płaczem.

Nie ma miejsc/a i tyle, nie usiądziesz na swoim taborecie.

Z doświadczenia i algorytmu odprawy napiszę, że wystarczy wykupić miejsce lub odprawić się zaraz po otwarciu darmowej odprawy, by nie doświadczyć w Wizzair overbookingu. Tyle
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#295 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:21 

niebieski
@dg72

To po co szukają chętnych, skoro mogą otworzyć generator liczb losowych na telefonie i poprosić o pare liczb z przedziału <1-180>
A jeżeli wolą jednak poszukać chętnych i załatwić sprawe polubownie to taka propozycja ze strony pasażera chyba jest na miejscu.
A tak na marginesie - można by dopisac do eu261 że na żądanie pasażera odszkodowanie musi wypłacone w momencie odmowy przyjęcia na pokład i po krzyku.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:23 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Szukaja chetnych bo moze ktos odda swoje miejsce za € z przedzialu 1-180.
Zeus lubi ten post.

#297 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:29 

niebieski
Ale jak sie chętny nie znajdzie to wybiorą niechętnego, też mu zapłacą i efekt będzie taki sam.
Więc po coś jednak szukają chętnego.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 03 Paź 2024 21:42 

złoty
oskiboski napisał(a):
Szukaja chetnych bo moze ktos odda swoje miejsce za € z przedzialu 1-180.

Piszesz w temacie o Wizzair
A tu na etapie odprawy, gdy wiedzą że z jakiegoś powodu jest overbooking dana liczba osób nie finalizuje odprawy.
To nie LOT czy inna linia tradycyjna.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 03 Paź 2024 22:14 

srebrny
EC261/2004 nakłada na przewoźnika obowiązek szukania ochotników:

Liczba pasażerów, którym odmówiono przyjęcia na pokład wbrew ich woli powinna być zredukowana przez wymóg, aby przewoźnicy lotniczy wzywali ochotników do rezygnacji z rezerwacji w zamian za pewne korzyści, zamiast odmawiać pasażerom przyjęcia na pokład oraz przez pełną rekompensatę dla tych, którym ostatecznie odmówiono przyjęcia na pokład.

Jeżeli obsługujący przewoźnik lotniczy ma uzasadnione powody, by przewidywać odmowę przyjęcia na pokład, powinien on najpierw wezwać ochotników do rezygnacji z ich rezerwacji w zamian za korzyści na warunkach uzgodnionych pomiędzy danym pasażerem a przewoźnikiem lotniczym obsługującym. Ochotnikom należy udzielić pomocy na zasadach określonych w art. 8, traktując pomoc jako dodatek do korzyści wspomnianych w niniejszym ustępie.

#300 PostWysłany: 21 Paź 2024 16:54 

Sytuacja z dzisiaj. Lot z Luton do Krakowa. Odprawa online 8 godzin przed odlotem (i brak miejsc). Otrzymałem nieważną kartę pokładową (sekwencja na bilecie ponad 239 czytaj większa niż ilość miejsc w samolocie). Telefon do wizzair na infolinii gdzie słyszę uspokajające hasła "dostanie Pan kartę pokładową, tylko muszą osobiście zweryfikować dokumenty i będzie dobrze. Na stronie przewoźnika pod hasłem nieważna karta pokładowa - to samo co wyżej.
Info w check-in na lotnisku (u supervisor) że nie mają dobrych wieści.
Overbooking.
Mimo że bilety na stronie i w aplikacji nadal możliwe do kupienia. Wydruk karty pokładowej w check-in z numerem siedzenia "0" (bym mógł dojść do gate). Przy gate mam status stand-by.
Oczekiwanie na to aż wszyscy wejdą do samolotu. Okazuje się że na ten lot było 6 osób z overbookingiem. Po zapakowaniu samolotu okazało się że nie pojawiły się 4 osoby (i są wolne miejsca).
Czyli czwórka (stand-by) leci, pozostałe dwie osoby muszą zostać na lotnisku i domagać się swoich spraw w okienku wizzair (przebukowanie lotu, hotel, odszkodowanie itd).
Kto leci a kto nie jest według kolejności numeru sekwencji na bilecie.
Ponoć w zeszłym tygodniu było tak że nie poleciało 17 osób w jednym locie.

Uważajcie na Londyn. Tutaj nie ma co czekać z odprawą bo jest duże zainteresowanie lotami.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 430 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości