Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 430 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Następna

Czy spotkałeś się już z overbookingiem podczas swoich lotów?
Tak
Nie
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 03 Sie 2023 07:42 

platynowy
Mój błąd, chyba trochę zabrakło.
Image
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#262 PostWysłany: 03 Sie 2023 08:44 

złoty
@Martinuss drzwi się otworzyły o 00:46 z zegarkiem w ręku :mrgreen:

Ale pewnie z rok się będę bawił żeby zobaczyć te pieniądze

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#263 PostWysłany: 03 Sie 2023 09:00 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@jaras724

Pewnie odrazu odrzucą jak to bywa w Wizz. Składaj wtedy do ULC.
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 03 Sie 2023 09:10 

złoty
@miriam @barka Ja w tym roku przystałem na taką propozycję Wizzair dotyczącą odszkodowania. Przy wpływie środków jest informacja, że są ważne bezterminowo.
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 03 Sie 2023 09:47 

złoty
Martinuss napisał(a):
@jaras724

Czyżby, jeśli już to co najwyżej izraelskiego ULC

Tu zrobiliście of top, jak dla mnie sprawa przegrana, gdyż oficjalnie opóźnienie to 2:47 .
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 03 Sie 2023 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 160
Kilometry: 328 890
srebrny
Martinuss napisał(a):
@jaras724

Słabo…gorzej jak Was rozdzielą. Dawaj na bierząco info

O tym czy się wpada w potencjalny overbooking (brak przypisanego miejsca) decyduje kolejność odprawy, ale jak już wpadnie więcej osób to potem obsługa decyduje. To trochę ich dobra wola, ale mi dali info, że zazwyczaj robią jednak tak, żeby nie rozdzielać osób na jednym bilecie.

#267 PostWysłany: 03 Sie 2023 09:54 

złoty
W Wizzair dokładnie tak tj czy jesteśmy brani pod uwagę przy overbookingu decyduje nie wykupienie miejsca oraz odprawienie się na końcu/najbliżej godziny wylotu.
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 09 Sie 2023 12:57 

Loty: 107
Kilometry: 220 982
Aramise napisał(a):
1. Czy te 2 miejsca były na JEDNEJ rezerwacji?

2. Jeśli '1' TAK, to czy to znaczy , że overbooking w Wizz dotyczy także rezerwacji "grupowych"?

Przykładowo: Leci 6 osób na 1 rezerwacji, bez wykupionego miejsca, system (przyjmijmy, że przez losowanie) wybiera do overbookingu 1 osobę z tej grupy. To możliwe? Nawet prawnie?
A co jeśli padłoby na dziecko, albo jedynego dorosłego opiekuna w tej grupie?

3. Jeśli '2' TAK, to czy pozostałe osoby z tej rezerwacji grupowej , niewylosowane do OverB., mogę także zrezygnować z lotu, żeby zostać na miejscu z Wylosowanym? Też dostaną 250€ + hotel?

4. Czy można przyjąć, że do overbookingu system losuje raczej loty z rezerwacją tylko w jedną stronę? W 2 strony, z krótkimi datami , to pewnie musieliby zwracać także za powrotny.
[/quote]

1. Tak, obydwa miejsca byly na jednej rezerwacji
2. To nasza sytuacja - bylo jedno miejsce, nie wiem juz dokladnie kto wpadl w overbooking, tego nam nie powiedzieli ;) Finalnie polecielismy obydwoje
3. Zakladam, ze nie - w koncu miejsce jest.
4. Nie mam pojecia ;)
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 24 Kwi 2024 20:19 

niebieski
-- 24 Kwi 2024 19:09 --

istenpl napisał(a):
jestem prawie pewien ze decyduje kolejnosc odprawy,
w zeszlym miesiacu w Eindhoven odprawilem 2 bilety doslownie na sam koniec sequence byl 219 + 220 i najpierw w ogole byl problem przejsc na tym boarding passie przez bramki, nastepnie jak juz sie udalo (po paru telefonach z obslugi - do dzis nie rozkminilem o co chodzilo), padlo pytanie czy chcemy leciec razem, obydwoje musielismy byc na nastepny dzien w PL takze finalnie siedzielismy do konca az sie nie okazalo ze nikt wiecej sie nie pojawil

Dopytam, bo akurat nie obraziłbym się na overbooking. Mam wylot na majówkę w sobotę, lot widnieje jako sold out, 3 osoby z dzieckiem.
Rozumiem, żeby odprawić się w jak najpóźniej? Nie wykupiłem miejsc, ale mam bagaż rejestrowany.

Czy bagaż nadawany ma znaczenie? Domyślam się, ze proceduralnie najłatwiej wyłapać osoby bez bagażu i odprawić z kwitkiem.

Ostatnio edytowany przez myca007, 24 Kwi 2024 21:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 04 Maj 2024 16:41 

srebrny
Dzisiejszy lot ORY-WAW W6 1354 - przed bramką zostawili 12 osób (tłumaczenia o porannej podmiance samolotu) i co ciekawsze gate wpuścił do samolotu o jedną osobę za dużo. Stąd długie kombinowanie załogi i szukanie wolnego miejsca, wreszcie szukanie ochotnika na 250 EUR, hotel i przebukowanie na jutrzejszy lot (pierwsza osoba zrezygnowała gdy usłyszała, że w sprawie hotelu musi jeszcze to samodzielnie gdzieś załatwiać, ale zaraz zgłosił się ktoś inny). Z uwagi na opuszczenie samolotu przez pasażerkę, załoga musiała jeszcze otwierać luki bagażowe i przyporządkować bagaże / ubranie do pozostałych pasażerów). Zważywszy powyższe i tak stosunkowo niewielkie opóźnienie lotu. Ciekawe czy wszystkich, którzy dziś nie polecieli, dadzą radę upchnąć jutro rano, podejrzewam, że nie...
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 19 Maj 2024 20:26 

złoty
dg72 napisał(a):
Martinuss napisał(a):
@jaras724

Czyżby, jeśli już to co najwyżej izraelskiego ULC

Tu zrobiliście of top, jak dla mnie sprawa przegrana, gdyż oficjalnie opóźnienie to 2:47 .

Witam serdecznie po 9 miesiącach ;)

Po krótkiej batalii - w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej - odszkodowanie z małą nawiązką przyznane :D
Załącznik:
wyrok.png
wyrok.png [ 206.99 KiB | Obejrzany 2807 razy ]

@Martinuss @Kothson

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#272 PostWysłany: 19 Maj 2024 20:40 

złoty
Serio to ten temat....

Ponadto

Kod:
W świetle przepisów cywilnych, w określonych sytuacjach, gdy pozwany jest bierny, może zapaść wyrok zaoczny. Taki wyrok wydaje się pod jego nieobecność, jeśli nie bierze on aktywnego udziału w procesie. Pozwany może bronić się przed jego wydaniem, jeśli złoży odpowiedź na pozew lub stawi się na rozprawę

Bazujesz na bierności Wizzair
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 19 Maj 2024 20:41 

srebrny
Pozew kierowałeś na jaki adres?
 Profil Relacje PM off  

#274 PostWysłany: 19 Maj 2024 20:49 

złoty
@dg72 uzasadniłem swoje, powództwo nie zostało oddalone, zatem bazuję na tym, że chciało mi się walczyć o swoje.
@boots na oddział Wizzair w Polsce w Pyrzowicach

Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#275 PostWysłany: 06 Cze 2024 17:51 

Lot Gdańsk - Rzym, kilka dni temu, planowany wylot o 19:40

Jedna rezerwacja dokonana na 5 osób (w tym jedna osoba w wieku 86 z orzeczeniem o niesamodzielności, druga z niepełnosprawnością w stopniu umiarkowanym).
Przy próbie odprawy na lotnisku informacja o overbookingu.
Ostatecznie przy bramce okazało się, że jest jedno miejsce na pokładzie. Dostaliśmy 1 minutę na decyzję kto leci i po tej minucie zamknięto gate bez czekania na naszą odpowiedź.
W okienku WizzAir dostaliśmy potwierdzenie o przysługującym odszkodowaniu za 4 osoby (po 250eur) + przebookowanie 5 biletów na wylot z Warszawy kolejnego dnia o godzinie 6 rano (lot znaleźliśmy sami).
Do Warszawy dojechaliśmy własnym transportem + wykupiliśmy nocleg.

W związku z tą sytuacją kilka pytań:
1. Czy faktycznie nie przysługuje odszkodowanie za piątą osobę (na pokładzie teoretycznie bylo jedno miejsce)?
2. Czy przysługuje zwrot kosztu noclegu w Warszawie oraz zwrot za paliwo/kilometrówką(?)/parking - ogólnie koszty, które zostały poniesione w związku z koniecznością relokacji do Wwa?
3. Czy przysługuje zwrot kosztu części niewykorzystanego noclegu w Rzymie (1 noc)?
 Profil Relacje PM off
M_Karol lubi ten post.

#276 PostWysłany: 08 Cze 2024 09:19 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@Talib
1. Jeżeli wszystkie 5 osób było na jednej rezerwacji, to moim zdaniem należy się odszkodowanie za wszystkich.
2. Jeśli lot alternatywny odbywa się z innego lotniska niż pierwotny, to koszty związane z dotarciem na inne lotnisko powinien pokryć przewoźnik.
3. Raczej nie.
Powinniście walczyć o 2 pierwsze punkty, a na początku może nawet wysunąć też roszczenie o trzeci. Tu raczej nic się nie ugra, ale będzie pole do ustępstwa z Waszej strony w ramach negocjacji.
Walczcie i napisz, co i jak się udało uzyskać.
2 ludzi lubi ten post.

#277 PostWysłany: 16 Sie 2024 21:02 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Cytuj:
Wizz Air pozostawił 14-letniego chłopca na lotnisku w Rzymie z powodu overbookingu

https://www.ruv.is/polski/2024-08-14-wi ... ngu-419539
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#278 PostWysłany: 17 Wrz 2024 18:23 

złoty
Kończąc wątek z #271 - dziś wjechało na konto nieco ponad 3300 zł od komornika ;)

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#279 PostWysłany: 17 Wrz 2024 18:55 
Awatar użytkownika

złoty
Ten Rzym to jakiś pechowy jest...
https://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Samolot-Wizzair-nie-zabral-do-Rzymu-14-osob-bo-byl-pelen-n193496.html
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 17 Wrz 2024 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 19
Kilometry: 7 293
Wizzairem do Rzymu lata wiele wycieczek na grupowych biletach z biur podróży. Może dlatego przewoźnik nie może doliczyć się ile miejsc jeszcze zostało
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 430 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości