Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 947 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 48  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 27 Lis 2017 13:32 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
niebieski
Cześć :) Spotkał się z ktoś z jakimiś problemami przy wejściu do Wizzaira? Będę miał zwykły plecak, a nie chciałbym by ktoś mi go zabrał (paszporty, pieniądze, tablet), czy powinienem wykupić privileged access, żeby mieć pewność czy jak mam plecak to raczej przejdę (lub ewentualnie ustawiać się w kolejce godzinę przed boardingiem :))
 Profil Relacje PM off  

Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
#222 PostWysłany: 27 Lis 2017 13:41 

niebieski
Choćby piętro wyżej:
warsawghoster napisał(a):
Dwa loty w tym tygodniu i zauważyłem, że miękkie plecaki wszystkie idą normalnie na pokład.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 05 Lut 2018 13:35 

Cześć!
Za tydzień lecę z Katowic do Dubaju linią Wizzair. Odbyłam z nimi pewnie juz z 50 różnych lotów (ostatni we wrześniu), ale ostatnie głosy w internecie mnie niepokoją.

Słyszałam, że mogę zostać poproszona o przekazanie swojego bagażu podręcznego (spełniającego wymogi wagowe i wymiarowe) do luku bagażowego. Przyznam, że nigdy mi się to nie zdażyło i też nigdy nie widziałam, aby którykolwiek pasażer został o to poproszony.

Chciałabym zapytać osób, które ostatnio latały z Wizzair, jak to wygląda w praktyce? Zastanawiam się, czy informacja na stronie wizzair (o możliwości "braku miejsca na pokładzie na bagaż podręczny"), to jedynie zabieg naciągnięcia pasażerów na kupno priority bording (wtedy ponoć na pewno miejsce na pokładzie się znajdzie), czy też rzeczywiście trzeba się liczyć w tym, że bagaż może zostać zabrany (czego bym bardzo nie chciała - wiecie, jedzenie, laptop itp., chciałabym jednak mieć przy sobie).

Opłata za prioriy boarding nie jest kolosalna, ale nie lubię być naciągana w ten sposób, jeśli może nie ma takiej potrzeby. Zazwyczaj wchodzę ostatnia do samolotu, bo wtedy jest mi najwygodniej.

Będę wdzieczna za rzeczowe odpowiedzi :-) Dodam, że mój bagaż podręczny to plecak o wymiarach 50x30x25 cm :-)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 05 Lut 2018 14:21 

srebrny
szuszka89 napisał(a):
Dodam, że mój bagaż podręczny to plecak o wymiarach 50x30x25 cm :-)

Pozdrawiam!

Plecaki mają większą szansę na przepuszczenie na pokład mimo braku priority.Gwarancji jednak nie ma,w przypadku konieczności oddania do luku masz prawo wypakować laptop i zabrać na pokład,więc warto go mieć w odpowiednim pokrowcu,kanapki też można wtedy dołożyć ;)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 06 Lut 2018 10:43 

Dzięki Miriam za info :-) Czy ktoś z forum ma jeszcze jakieś 'świeże' doświadczenia z tematem?
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 64 407
Leciałem w tym roku trzy razy i nic nikomu nie zabierają, co nie oznacza, że nie mogą i że nie padnie na Ciebie.
Swoją drogą zadziwiające jest wasze przywiązanie do tych betów. Zabiorą to zabiorą, przecież oddadzą.
2 ludzi lubi ten post.

#227 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 267 845
niebieski
@grens
Zadziwiające? Niektórzy mają ograniczony czas na przesiadkę, itp.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:18 
Awatar użytkownika

Jakie "itp"? Przesiadka na styk to jedyny argument.
Ale ile jest takich przypadków, że nie da się inaczej zaplanować? A lament powszechny.

#229 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:21 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
W zeszłym tygodniu lecieliśmy WRO-LIS, LIS-WRO i plecaków (wielkości dawnego małego bagażu w Wizz) nam nie zabrali. Nikt nawet nie spojrzał. Kolega miał trochę większy plecak i torbę z aparatem, więc plecak został zabrany do luku. Walizki wszystkie były dawane do luku (oczywiście oprócz tych z priority).

#230 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:34 
Awatar użytkownika

No tak, ale to Ryanerem. Nie zauważyłem że @szuszko89 zrobił/a lekki off-topic.

#231 PostWysłany: 06 Lut 2018 11:53 

@kow dzięki za przydatne info :-) Po boardingu podzięlę się informacją jak ostatecznie wyszło :-)
Pozdrowienia!
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 06 Lut 2018 14:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
grens napisał(a):
Jakie "itp"? Przesiadka na styk to jedyny argument.
Ale ile jest takich przypadków, że nie da się inaczej zaplanować? A lament powszechny.

Oprócz przesiadki na styk dodam kwestie związane z przylotami w późnych godzinach wieczornych np. zdążenie na ostatni pociąg/ autobus; recepcja hotelowa czynna do określonej godziny.

#233 PostWysłany: 07 Lut 2018 18:57 

Loty: 54
Kilometry: 69 463
srebrny
Pierwszy raz leciałem na nowych zasadach bagażowych Wizzaira. Wylot z SXF A321. Wraz z partnerką byliśmy jednymi z ostatnich w kolejce do boardingu. Pani z obsługi (pracownik lotniska, nie Wizzaira) podeszła i bez ceregieli przylepiła mojej towarzyszce nalepkę, którą załączam ku potomności. Zapytała jeszcze czy w plecaku jest laptop (nie było) i zabrała go do innych bagaży z niebieskimi nalepkami, stojących w rogu sali, w której odbywał się boarding (ad vocem to był gejt 65, czyli parter i obsługa sama mogła układać bagaże na wózku, który zawiózł je pod samolot). Lot na oko był obłożony w 100%, więc nowe zasady bagażowe bardzo usprawniły wsiadanie i wysiadanie. Plecak bez problemu do odebrania na karuzeli w BUD.

Kolejny lot tego samego dnia z BUD do LCA, znowu A321. W kolejce staliśmy prawie ostatni, żadnych niebieskich nalepek nie widziałem, za to obsługa bardzo restrykcyjnie podchodziła do liczby i wielkości bagaży. Ludzie się przepakowywali i wkładali na siebie rzeczy z walizek, żeby zmieścić zawartość z mniejszych toreb. Samolot wypełniony pasażerami w wysokim stopniu, więc dla wygody i szybkości mogliby rozdać te niebieskie nalepki. Miejsca na dwa plecaki i kurtki musiałem szukać daleko poza rzędem, w którym siedzieliśmy.

Na locie z LCA do WAW również, nie dawali niebieskich nalepek do luku. Tylko te z oznaczeniem L lub S. Pewnie dlatego, że było średnie obłożenie. W wielu rzędach siedziały po cztery osoby.

Załącznik:
hand luggage in hold wizz.jpg
hand luggage in hold wizz.jpg [ 69.72 KiB | Obejrzany 2590 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 23 Lut 2018 11:59 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Jak jest traktowana saszetka/torebka na ramię wielkości niewiele większej niż portfel? Mam tam zebrane karty pokładowe, dokumenty itd. które chciałbym wyjąć w wypadku gdyby zabierali mi bagaż do luku. Jeżeli jednak nie będą zabierali, to muszę upychać to do walizki po sprawdzeniu dokumentów, czy przejdzie jak będę miał ze sobą?
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 23 Lut 2018 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Włóż pod bluzę/koszulę i po problemie. :mrgreen:

#236 PostWysłany: 23 Lut 2018 13:01 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Pytanie jak ogólnie na to patrzą - czy muszę tak kombinować, czy raczej na luzie przepuszczają
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 23 Lut 2018 13:05 
Site Admin
Awatar użytkownika

Pod kurtką/bluzą/koszulą nawet nie zwrócą uwagi, śmiem twierdzić że nawet zawieszona na szyi by przeszła
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 27 Kwi 2018 23:29 

Loty: 25
Kilometry: 44 472
Czy lecąc z niemowlakiem przysługuje mi dodotkowy bagaż poza wózkiem dziecięcym???
Czy wózek albo dodatkowa torba??
znalazłem taki zapis
"Dorosły podróżujący z niemowlęciem oprócz bagażu podręcznego może wnieść na pokład małą dodatkową torbę dla niemowlęcia (bez wózka spacerowego, składanego wózka spacerowego oraz kołyski)"
ale nie bardzo wiem jak to rozumieć
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 28 Kwi 2018 08:05 

srebrny
@MSG Przysługuje oprócz wózka jeszcze dodatkowa torba a w niej np. Jedzenie i napoje dla dziecka zapakowane zgodnie z przepisami bezpieczeństwa

Ubrania na zmianę dla Ciebie i dziecka
Smoczki (jeśli Twoje dziecko ich używa)
Chusteczki dla dzieci
Jedna pieluszka na każdą godzinę podróży
Małe zabawki itp.
 Profil Relacje PM off
MSG lubi ten post.

#240 PostWysłany: 28 Kwi 2018 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Będę leciał pierwszy raz liniami wizz air. Jak to jest u Nich z tym bagażem?
Warto wziść ta najtańsza opcje basic? Czy dopłacić do np drugiej?
Czy na prawdę może byc ze nie ma miejsca na baga podręczny w luku bagażowe?
Jak to jest z tymi miejscami obok? Czy jeżeli lecą z kimś to może tak być ze usiądzie gdzieś indziej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 947 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 48  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości