Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Sty 2013 21:50 

Witam,

Szukałem, ale nie znalazłem podobnego tematu.
Zarezerwowałem bilety na luty do Caracas dzięki PROMOJP.
Wczoraj dostałem maila o zmianie godzin lotu, cos takiego:

La informiamo che il volo AZ.... del 10/02 ha subito una variazione di orario. La partenza del volo AZ.... da BOLOGNA BLQ è ora prevista alle ore 07:00 e l'arrivo a ROMA FCO alle ore 08:15.
Ci scusiamo per il disagio e La invitiamo a visitare la sezione dedicata “Le mie prenotazioni” all’interno del nostro sito internet http://www.alitalia.com per eventuali ulteriori chiarimenti e/o informazioni.
In attesa di accoglierLa a bordo dei nostri voli, Le inviamo cordiali saluti.

Czy mogę w takiej sytuacji anulować całą rezerwacje wraz ze zwrotem zapłaconych pieniędzy?
 Profil Relacje PM off  

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
#2 PostWysłany: 03 Lut 2013 20:29 

Niestety nie jest tak różowo...
Pierwotnie, w tamtym tygodniu dzwoniłem na infolinię Alitalii, standardowo odebrała babka słabo mówiąca po polsku. Powiedziałem jej, że w związku ze zmianą godziny lotu w mojej rezerwacji chce anulować całą rezerwację wraz ze zwrotem kosztów.
Nie za bardzo była pewna, ale po konsultacji z kimś tam, odpowiedziała mi, że tak, oczywiście mogę anulować całą rezerwację i dostać zwrot kasy. Dodatkowo, jakieś 2 godziny później zadzwoniła do mnie kolejna babka z Alitalii z zapytaniem czy decyduję się anulować teraz, a jeśli nie to mogę to zrobić do 8 lutego. W ostatni piątek, tj. 1 lutego ( po długich wewnętrznych i zewnętrznych bojach z samym sobą i 2 połową) dzwonie do Alitalii z zamiarem anulacji. Tymczasem odbiera jakaś inna nawiedzona, również słabo mówiąca po polsku babka. Stwierdza, że przecież zmiana lotu to tylko 10 minut, to za mało, bo trzeba minimum 4 godziny, by ubiegać się o zwrot pieniędzy. A to co ktoś mówił poprzednio, to pomyłka, bo nie spojrzał sobie, że to bilety z promocji/błędu JP i same opłaty lotniskowe są większe i musieli by dopłacić.
Wkurzyłem się na to całe mataczenie z ich strony. Najpierw sami anulowali wszystkie bilety, potem na FB ogłaszają, ze wszystko powyżej 1 centa jest aktywne, potem mówią, że można anulować, a teraz że nie można....
Moje pytanie brzmi: czy i jak mogę ich zmusić do anulacji rezerwacji i zwrotu całości pieniędzy?
Czy chargeback ma tutaj zastosowanie i jak to wogóle działa? Płaciłem karta Visa Electron BZ WBK.
Dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lut 2013 20:50 

HON fly4free
Jeżeli zmiana jest niewielka np. o 15 minut, przewoźnik nie ma obowiązku przyjęcia zwrotu biletu poza warunkami taryfowymi chyba że możliwość taka wyraźnie przewiduje w OWP/warunkach taryfy. Wówczas możesz anulować, ale na zasadach określonych w taryfie, w której zakupiłeś bilet.

Jak jest w Twoim przypadku? O jaką zmianę konkretnie chodzi?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: pawel_92 oraz 11 gości