Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Cze 2011 19:18 

Witam, zgodnie z zapisem na stronie Wizz Air:

Dodatkowo pasażerowie mogą wnosić następujące przedmioty:

* płaszcz lub koc;
* telefon komórkowy;
* materiały do czytania podczas lotu;
* dla dzieci w wieku poniżej 2 lat: żywność, składany wózek dziecięcy albo małe łóżeczko;
* para kul w przypadku osób niepełnosprawnych ruchowo.

Czytałem też, że można chyba aparat.

Sprawa wygląda tak, że mój aparat to lustrzanka o wadze prawie 1 kg, tak więc wolałbym ją móc wziąć na pokład w ręce, ze względu na to, że odciąży mi podręczny, ale i też będę mógł zrobić zdjęcia podczas lotu. Pytanie czy nie będzie z tym problemu?

Ps. czy mogę mieć np. wsadzony plecak w podręczny(walizka) myślę, że chyba nie jest to jakiś problem, ale wole dopytać ;)

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 29 Cze 2011 21:20 
Awatar użytkownika

A gdzie czytałeś, że można aparat ? Bo na pewno nie na stronie wizzair :)

Zasada jest prosta: bagaż podręczny to jeden plecak/walizka/torby + to co wymieniłeś i nic więcej.
Jeśli do plecaka/walizki/torby mieści się aparat to ok, jeśli chcesz go wnieść na pokład poza plecakiem/walizką/torbą to będzie on liczony jako dodatkowy bagaż (wtedy plecak/torba/walizka ląduje w jako bagaż rejestrowany, a aparat idzie jako podręczny).
To samo tyczy się laptopów.

Ogólnie przyjmij zasadę, że jeśli coś nie mieści się w kieszeni i nie jest schowane w podręcznym "pakunku" to znaczy że jest to dodatkowy bagaż.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Cze 2011 21:25 

Ludzie robią zdjęcia i filmiki podczas lotu w jaki sposób? ja czytałem w internecie, że można nawet wnieść małą torbę na aparat z zawartością bo liczy się jak damska torebka. Ale to nie tyczyło się Wizz Air, więc jak z tym jest? u innych można a w W6 nie?

#4 PostWysłany: 02 Lip 2011 11:24 
Awatar użytkownika

Iwan napisał(a):
Ludzie robią zdjęcia i filmiki podczas lotu w jaki sposób? ja czytałem w internecie, że można nawet wnieść małą torbę na aparat z zawartością bo liczy się jak damska torebka. Ale to nie tyczyło się Wizz Air, więc jak z tym jest? u innych można a w W6 nie?

1. a w jakich liniach lotniczych robią ?
2. a kto powiedział, że w W6 nie mogą tego robić ? mogą ale mają zmieścić aparat w podręcznym, a później np. już na pokładzie go wyciągnąć z podręcznego - proste.
3. w każdej "taniej" lini lotniczej którą znam można na pokład wnieść dokładnie jeden pakunek - bez znaczenia, czy jest to walizka, plecak, damska torebka, saszetka na szyję, aparat w osobnym etui. A że w np. LOT, Lufthansa etc można pewnie brać więcej pakunków to już inna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Lip 2011 14:28 

to ile bagazu wg przepisow mozna wniesc na poklad samolotu, a ile faktycznie sie go bierze to dwie rozne rzeczy. zazwyczaj kontrole nie sa zbyt szczegolowe, ludzie potrafia wejsc z walizka o rozmiarach podrecznego, a w drugiej rece trzymac duza reklamowke (uprzedzajac pytania - nie, nie sa to zakupy z bezclowki). ja nie mialem jeszcze problemow wchodzac na poklad z plecakiem i zaladowanym workiem, cos w tym stylu -> http://allegro.pl/worek-plecak-reebok-i1695510613.html

takze mowienie, ze kogos zatrzymaja za wniesienie osobno aparatu moze nie miec zastosowania w rzeczywistosci. oczywscie warto miec na uwadze, ze robimy to na wlasna odpowiedzialnosc i jesli trafimy na sluzbiste to na nas bedzie lezec odpowiedzialnosc, aby przepakowac sie w jedna torbe, walizke czy plecak

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości