Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2023 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Iracki Kurdystan wprowadził e-visa. Była VOA, ale od teraz może być z nią kłopot.

https://visit.gov.krd/
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#2 PostWysłany: 05 Mar 2023 21:24 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
No i klops. Myślałem, że wyskoczę na 2 dni do Ebrilu z Istambułu.
Sprawdzam tę e-wizę, a tam takie kfiatki

Entry Type

Single
Duration Of Stay

30 Days
Price In USD

$72.26
Includes $2.26 transaction fee

A jeśli chodzi o VOA to tak jak @cart napisał:

If you’re planning to visit the Kurdistan Region of Iraq, it’s important to note that you’ll need to obtain a visa before your trip.
 Profil Relacje PM off
1955845624 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Lis 2024 16:34 

Potwierdzam, że wizę uzyskuje się bez problemu na stronie https://visit.gov.krd/ przychodzi na maila w kilka minut. Można też załatwić po przylocie na lotnisku, ale zdarzają się kolejki.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Lis 2024 17:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Element separatyzmu + nieco dochodu dla budżetu? ;)

#5 PostWysłany: 13 Lis 2024 21:17 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
karuzelaa napisał(a):
Potwierdzam, że wizę uzyskuje się bez problemu na stronie https://visit.gov.krd/ przychodzi na maila w kilka minut. Można też załatwić po przylocie na lotnisku, ale zdarzają się kolejki.

Nie tylko kolejki, ale czasami trzeba też dodatkowo czekać, żeby ktokolwiek w ogóle się pojawił w budce/okienku.

#6 PostWysłany: 06 Sty 2025 02:17 

srebrny
Czy e-wiza/pieczątki są później wbijane do paszportu?

#7 PostWysłany: 06 Sty 2025 10:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Trzy okrągłe pieczątki po pobycie łącznie
Arekkk uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 26 Sty 2025 12:51 

Ja dostałem okrągłą na przylot, taką samą na wylot i prostokątną.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Sty 2025 13:59 
Awatar użytkownika

srebrny
A kto trójkątną?

#10 PostWysłany: 21 Kwi 2025 11:16 
Awatar użytkownika

E-wiza ogarnięta. prosta sprawa, szybki temat. Po skanowaniu paszportu i zdjęcia, podaniu informacji podróżnych i opłaceniu, można po kilkunastu minutach wydrukować będąc zalogowanym do aplikacji na stronie https://visit.gov.krd/ lub przychodzi na maila po około 30 minutach.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Wiza do Iraku
#11 PostWysłany: 23 Cze 2025 18:39 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
A czy ktoś kiedyś przekraczał granicę z Irakiem (z Turcji) w Habur? Dopytuję po anulacji lotów A3 do Irbilu na koniec sierpnia i szukam alternatyw. Za mile można dolecieć do np. Mardin albo Batman (TK z krótkimi przesiadkami w IST) i dalej busikami. Tylko czy to przejście graniczne jest też dla "pieszych"? Bo raczej wątpię, że znajdę busik z Mardin czy Batman od razu do Irbilu. Czy można gdzieś sprawdzić: czy dane przejście graniczne działa normalnie?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Cze 2025 18:48 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak działa to przejście. Najlepiej wziąć auto "pośrodku" granicy, ale nie od razu ( bo naganiacze chcą miliony monet ), tylko możliwie najpóźniej, bo wtedy cena za samą przewózkę spada. Dopiero jak celnik zatrzyma to wtedy brać - pomogą.
Chca orientacyjna ok 10 USD za 1 pax, ale można różnie trafić.
Ps. Teoretycznie chyba można przejść pieszo, ale celnik odradza.

Ostatnio edytowany przez pawfazi, 23 Cze 2025 18:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
1955845624 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 23 Cze 2025 18:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z Mardin i wielu innych miast w okolicy są normalne autobusy do Erbilu.

#14 PostWysłany: 01 Lip 2025 12:42 

Od 1 marca 2025 są e-wizy (również do Regionu Kurdystanu), ale czy wciąż możliwe jest kupno wizy do Regionu Kurdystanu na lotnisku w Erbilu, tuż po przylocie? Też wtedy można płacić w dolarach czy trzeba w dinarach?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Lip 2025 13:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
No jak z dinarami.. Kto ci je wymieni jak nie w Iraku...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#16 PostWysłany: 01 Lip 2025 15:12 

niebieski
1955845624 napisał(a):
A czy ktoś kiedyś przekraczał granicę z Irakiem (z Turcji) w Habur? Dopytuję po anulacji lotów A3 do Irbilu na koniec sierpnia i szukam alternatyw. Za mile można dolecieć do np. Mardin albo Batman (TK z krótkimi przesiadkami w IST) i dalej busikami. Tylko czy to przejście graniczne jest też dla "pieszych"? Bo raczej wątpię, że znajdę busik z Mardin czy Batman od razu do Irbilu. Czy można gdzieś sprawdzić: czy dane przejście graniczne działa normalnie?

Ja przekraczałem w obie strony. Masa zmarnowanego czasu. Jechałem autobusem z Diyarbakir do Dahuku i na granicy zeszło 3-4 h. W drugą stronę jechałem z As-Sulajmanijja również do Diyarbakir, ale całość zajęła z 5-6 h. Tam jest wolna amerykanka - łapówy, trzepanie autobusów, zakorkowana granica, chaos. W końcu zostawiłem swój autobus i poszukałem pierwszego w kolejce i za dodatkową kasę szybciej pojechałem. Nie wspominam tej granicy dobrze.

Jechałem z Diyarbakir, a nie z Mardin bo w mojej ocenie - jak robiłem wówczas risercz - był większy wybór autobusowy, tańsze noclegi (chciałem się przespać przed jazdą) i więcej możliwości dolotu ze Stambułu.
 Profil Relacje PM off

#17 PostWysłany: 02 Lip 2025 09:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak, ta granica to masakra. W tamtą stronę jechałem małym busikiem z Cizre do Dohuk i zajęło tylko 1.5h. Zresztą busik wysadził wszystkich zaraz za przejściem i kazał spadać ;-)

Z powrotem jechałem dużym autobusem z Erbil do Mardin i już zeszło 4h. W tym osobiste przepytywanie po co byłem w Iraku i czy jestem dziennikarzem.
elpatafiano lubi ten post.

#18 PostWysłany: 02 Lip 2025 11:42 

srebrny
14.06 przekraczaliśmy tę granicę z Iraku do Turcji pieszo. Teoretycznie przejście jest tylko kołowe, natomiast my weszliśmy odganiając się od "taksówkarzy" co za 50 USD chcieli nas przewieźć do Turcji. Jakiś gość po cywilu sprawdził nam dokumenty i przepuścił. Szliśmy kilkaset metrów do budynku irackiej kontroli granicznej, tam w sporym tłumie i ścisku po ok 1h udało nam się dostać pieczątki wyjazdowe i chcieliśmy iść dalej pieszo. Po przejściu 300 metrów ziemi niczyjej zostaliśmy zawróceni i kazano nam łapać samochód, który przewiezie nas do części tureckiej. Przy pomocy celników irackich udało nam się po dłuższej chwili złapać turecki samochód, który zgodził się nas wziąć za 10USD/os na turecką część. Zanim dotarliśmy na turecką część utknęliśmy w kolejce do przejścia tureckiego na ok 1h. Tam po sprawdzeniu samochodu i wbiciu pieczątek puszczono nas dalej, ale po przejechaniu kilkuset metrów zostaliśmy zatrzymani - okazało się, że samochód został skierowany na prześwietlenie co miało zając ok 2h(!). Oczywiście naszych bagaży nie mogliśmy zabrać z samochodu. Na szczęście dodatkowa kontrola zakończyła się po 45 minutach (i chyba nie do końca szczęśliwie dla naszych przewoźników).
Podsumowując
- czas przekroczenia granicy pieszo: 4h
- konieczne dodatkowe koszty na opłacenie przejazdu, my zapłaciliśmy za trzech 30 USD, ale większość chciała od nas 50 USD
- niezapomniane wrażenia przebywania z wszelkiej maści przemytnikami i kontroli "jak za dawnych czasów" - za darmo
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 02 Lip 2025 11:50 

niebieski
Czyli obserwacje się potwierdzają. Ja zbiłem cenę biletu w drugim autobusie, bo zgodziłem się przewieźć kierowcy trzy wagony marlboro (choć cały czas się zastanawiam, czy było to w limicie;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Lip 2025 11:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@elpatafiano do 600 papierosów mozna mieć, czyli 3 kartony :)
 Profil Relacje PM off
elpatafiano lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość