Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Winnice
#21 PostWysłany: 25 Lip 2019 21:57 
Awatar użytkownika

złoty
Pytanie, jedziemy jutro rano do cricovej na 9.00 rano, potrze na Google a tam 2 adresy, na stronie nie ma adresu to gdzie mam jechać do fabryki czy nad jezioro?
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️ Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️
Bardzo tanio do Tajlandii 😲 Bilety już od 624 PLN (w jedną stronę)🔥✈️🎒🧳 Bardzo tanio do Tajlandii 😲 Bilety już od 624 PLN (w jedną stronę)🔥✈️🎒🧳
#22 PostWysłany: 25 Lip 2019 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Lol
Jedź przed siebie
Hint, najlepszą nawigacją są miejscowi ludzie
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#23 PostWysłany: 25 Lip 2019 22:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Jedź jak to określiłeś nad jezioro.

https://tiny.pl/tfw44
kostek966 lubi ten post.
kostek966 uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 28 Lip 2019 10:42 
Awatar użytkownika

złoty
Dzięki za szybką reakcję, mieliśmy o 8.00 śniadanie, a o 9.00 zwiedzanie więc nie było czasu na kombinacje i pytanie ludzie po drodze, mamy auto i chciałbym coś jeszcze zobaczyć, pochodzić w fajnym miejscu, wczoraj poszedłem nad jezioro w kiszyniowie, ale woda zielona i brak toalet może zna ktoś jakieś fajne miejsce po za miastem
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 26 Lis 2024 10:44 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
Kompletnie nie rozumiem dobrych opinii o piwnicach winnicy Cricova. Samo miejsce mogloby robić wrażenie, natomiast tour i ogolne doswiadczenie to jakies jedno wielkie nieporozumienie, a koszt do tego co otrzymujemy jest niewspolmiernie wysoki.

Za przejazdzke melexem bo korytarzach winnicy, projekcje filmu i spacer z nieustannie poganiającym, niezbyt przyjemnym przewodnikiem trzeba zaplacic 500 mdl. Tasting 6 win oraz talerzyka serów kosztuje 950 mdl i jest to znacznie lepsza opcja, bo przynajmniej można czegoś spróbować. Wina są bardzo dobre, zwlaszcza jeśli ktoś jest fanem słodszych odmian.

Jeśli ktoś był jednak na tastingach na południu Europy, Bałkanach czy nawet w Polsce to może wyjść z Cricovej mocno rozczarowany.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 26 Lis 2024 10:54 

niebieski
Ja byłem w Cricovej, Milestii Mici i Branesti. Osobiście uważam że najfajniejsza była Branesti, pomimo tego że wycieczka była po rosyjsku a nie znamy rosyjskiego ;)
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 06 Gru 2024 13:34 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
Byłem w Cricovej, to moja pierwsza wizyta w takim miejscu. Cały tour trwał około 100 minut, chociaż pewnie byłby krótszy, gdyby nie obecność starszego pana, który trochę spowalniał grupę. Ale w tym przypadku nie było to problemem, wręcz przeciwnie :) Przewodniczka była miła, opowiadała ciekawie i odpowiadała na różne pytania. W kolekcji butelek niestety nie ma już Donalda Tuska, przewodniczka twierdzi, że zdjęto wszystkie nazwiska polityków. Ciekawe dlaczego... Są natomiast zdjęcia gości na ścianie.

Koszt podstawowej wycieczki 400 MDL (ok. 88 zł), a za degustację była dopłata 250 MDL za cztery rodzaje wina (ok. 55 zł). Nie korzystałem z niej, kilka osób z mojej grupy owszem. Jeśli spojrzeć na ceny w sklepie, to przy czteroosobowej grupie chyba tańszy będzie zakup czterech różnych butelek i degustacja w hotelu :lol: Rezerwacja wycieczki jest zalecana, chociaż pewnie można rano przyjechać i próbować się podczepić pod małą grupę. Zimą to realne, latem wątpliwe.

Ogólnie jestem zadowolony, ale - jak wspomniałem - nie mam porównania z innymi winnicami.

Dojazd:
Z autobusu numer 2 najlepiej wysiąść na przystanku str. 31 August, który znajduje się tutaj - https://maps.app.goo.gl/KkyjV2rm7SGDbh5NA
Ten autobus jeździ po pętli, więc teoretycznie można objechać i wysiąść na przystanku str. Luceafarul - https://maps.app.goo.gl/nUrfLwL3rnbs7EUt6 Ale może pani bileterka zażyczy sobie za to kolejne 6 MDL, bo to przecież już trasa powrotna :) Natomiast na pewno jest to najlepszy przystanek do wsiadania w drodze powrotnej do Kiszyniowa.

No i były pytania o lokalizację - Strada Chișinăului 124 - https://maps.app.goo.gl/iftZZt1FEuK24Mo97

P.S.
jeszcze mi wpadła taka myśl do głowy... Ceny w Cricovej są z polskiego punktu widzenia względnie okej, dla turysty "zachodniego" to niedużo, a dla Skandydawów grosze. Natomiast w porównaniu z innymi cenami w Mołdawii to bardzo dużo. Dla porównania wstęp do muzeum historii Kiszyniowa i na wieżę to 10 MDL (2,2 zł), a do muzeum historii Mołdawii 35 MDL (7,7 zł). O cenach komunikacji miejskiej (6 MDL) czy publicznych toalet (2-3 MDL) już nawet nie ma co wspominać...
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Kwi 2025 19:49 

Loty: 101
Kilometry: 132 011
Ja niestety muszę się przyłączyć do mniej przychylnych informacji odnośnie Cricova. Wzięliśmy wariant Matinal za 250 MDL (jakieś 54-55 zł). Degustacja wiązała się z dopłatą około 30 zł :o

W cenie było zwiedzanie sekcji dojrzewania, win musujących, sekcja z kolekcją win. Po drodze był film reklamowy podczas którego poczęstowano nas kieliszkiem wina musującego (to akurat było bardzo dobre :) ).

Za dużo się nie dowiedzieliśmy i mieliśmy wrażenie, że można było to dużo lepiej zorganizować i zaoferować więcej. Cena jest - biorąc pod uwagę zakres wycieczki i ceny w Mołdawii - mocno przesadzona. Nie wiem skąd takie wysokie oceny. Być może w innych miejscach zwiedzanie wygląda ciekawiej.

BTW 90% wycieczki to byli Polacy :)
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 03 Wrz 2025 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 93
Kilometry: 158 981
Chcemy się wybrać w najbliższy poniedziałek, ale zrzuciła gdzieś mi się informacja, że Cricova jest zamknięta w poniedziałki. Czy wie ktoś jak to faktycznie jest? Na maila nie odpisują niestety.

#30 PostWysłany: 03 Wrz 2025 21:03 

niebieski
Ze strony https://cricova.md/ro/excursii wynika, że zwiedzanie jest możliwe we wszystkie dni tygodnia
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 03 Wrz 2025 21:08 

Byłem w poniedziałek w tym roku i obie winnice w Cricova były zamknięte do zwiedzania, mimo że Google Maps pokazywało, że otwarte. Zostaliśmy poinformowani przez obsługę, że jest zamknięte w poniedziałki. Można było kupić wino, natomiast nie dało się nic zwiedzić. Poza winnicami w mieście absolutnie nic nie ma, szukałem :D . Autobus miejski z Kiszyniowa kosztował 6 MDL, płatne gotówką "konduktorowi" (starsza pani zbierająca kasę)
 Profil Relacje PM off
Hebe lubi ten post.
Hebe uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość