Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wilno - dobra knajpka
#1 PostWysłany: 19 Kwi 2012 10:49 

witam
na majowke wybieram sie do wilna. w zwiazku z tym szukam jakiejs fajnej knajpki w miare oczywiscie taniej, najlepiej z lokalnym piwem i jedzeniem. ma ktos cos do polecenia?
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#2 PostWysłany: 19 Kwi 2012 11:37 

Cili Kaimas na Vokieciu obok ratusza. Niby sieciówka ale z klimatem i można zjeść w miarę przystępnie.
Adam Golawski uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 19 Kwi 2012 13:21 

wolalbym wlasnie nie sieciowe restauracje, a cos z prawdziwym klimatem i tradycja
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Kwi 2012 15:12 

Powiem Ci, że jak będąc za pierwszym razem w Wilnie tam trafilem, to wracam za każdym razem. A obowiązkowy mój zestaw to krem z borowików w chlebie, zeppeliny i do tego na koniec browar svyturys. Wyniesie Cię to ok 25 litów za całość ale nie będziesz żałować. Tu masz fotki z lokalu : http://www.tripadvisor.com/LocationPhot ... l#32479538

A z ciekawostek...na dworcu PKS na Sodu od strony wejścia do sklepu IKI handluje taka babcia, ma ladę, 2 mikrofalówki, sprzedaje kibiny, placki, bułki z mięsem, coś ala kebab. Podejdź, zagadaj, powiedz że z Polski. Pogadasz, dowiesz się paru rzeczy o niej, o Litwie, o życiu tam w Wilnie...

#5 PostWysłany: 19 Kwi 2012 18:13 

Poprzednie wymienione knajpki są świetne, ale polecam w KAŻDEj knajpce - chleb z serem - przysmak do piwa, najlepiej litewskiego. Tanie i świetne ;)

#6 PostWysłany: 23 Maj 2012 19:36 

Loty: 92
Kilometry: 176 887
sprawdziłam Cili Kajmas -bardzo smaczne jedzenie litewskie, ze swojej strony polecam sieć Charlie głównie ze względu na rozdawane na deptakach kupony zniżkowe obejmujące właściwie całe menu o połowę
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Cze 2012 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
Roxana napisał(a):
ale polecam w KAŻDEj knajpce - chleb z serem - przysmak do piwa, najlepiej litewskiego. Tanie i świetne ;)
Bardzo fajna przegryzka, w zależności od knajpy robiona z białego lub ciemnego pieczywa (często z kminkiem) - czasem z dodatkiem czosnku. Pod piwko czy kwas pasuje idealnie. W ogóle w tym kraju mają pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa: ten smażony chleb czy kwasy chlebowe. Jedno i drugie smaczne i tanie, szkoda, ze u nas tam mało popularne.

Zawsze zastanawiałem się nad kwasem chlebowym - Litwa, Łotwa, Białoruś czy Ukraina - w tych krajach jest do kupienia w każdym sklepie, podają go w większości knajp. U nas kupienie prawdziwego kwasu (nie mylić z napojami "o smaku kwasu chlebowego") graniczy z cudem, jeśli już to importowany z któregoś z w/w krajów...

#8 PostWysłany: 15 Sty 2013 13:21 

piopen napisał(a):
Cili Kaimas na Vokieciu obok ratusza. Niby sieciówka ale z klimatem i można zjeść w miarę przystępnie.

Z dala od Cili!!!!! Klimatu tam tyle co w McD lub co najwyżej w Sphinxie, a ceny zdecydowanie pod turystów. Zresztą jezeli miałbym do czegoś porównać Cili to właśnie Sphinx.

Z czystym sercem mogę polecić knajpkę, której nazwy nie pamiętam, a do której link na gmaps podaję poniżej. Lokal po lewej stronie ulicy idąc w kierunku Ostrej Bramy, mając za plecami halę targową (Halės Turgavietė). Na prawno, po drugiej stronie ulicy, na wysokości lokalu znajduje się mały, jednogwiazdkowy bodajże, market Maxim.

W knajpie dwa pomieszczenia, ściany chyba na kolor żółty, pomarańczowy? Wystrojem miejsce zdecydowanie dla "lokalsów", kuchnia domowa. Polecam do piwa smażony chleb z serem i czosnkiem, zupę gulaszową, barszcz z kołdunami, cepeliny lub pierogi(fucking must!!!), śledzia z ziemniakami i krupnik (bynajmniej nie zupę). Ceny bardzo mile zaskoczą. Menu w języku litweskim/angielskim i na życzenie polskim.

https://mapy.google.pl/maps?q=54.674209,25.290897&ll=54.674268,25.291117&spn=0.001691,0.005284&num=1&t=h&z=18
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Sty 2013 17:37 

Na miejscu polecam jeszcze zapoatrzyć się w sklepie w wino lub sok z granatów, z niawiadomych mi przyczyn na Litwie dużo tańsze niż u nas - wino ok 20zł za 0.7L, sok ok. 8zł za 1L. Najlepiej w trzygwiazdkowym markecie Maxim.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 28 Mar 2014 21:01 

Polecam również stołówkę/bistro przy ulicy Szopena 3 (Śopeno g.). Bardzo przyjemne miejsce. Stosunek jakości do ceny po prostu znakomity. Bardzo tanio. Byliśmy tam z narzeczoną dwukrotnie. Zamówiliśmy m.in.: (Czeburioki- sycące placki z farszem w środku, Cepeliny- lepsze od naszych kartaczy 10/10, chłodnik- pozycja obowiązkowa ;). Porcje bardzo duże. Piliśmy też bardzo smaczne ciemne piwo z nalewaka.
Trafiliśmy na sympatyczną panią z obsługi, która świetnie mówi po polsku.

Żeby lepiej trafić do tego miejsca zamieszczam mapkę. Wychodząc przez Ostrą Bramę należy skręcić w prawo, idąc ulicą Bazylianów. Następnie za halą targową skręcić w ulicę Sodu. Z ulicy Sodu na skrzyżowaniu skręcamy w prawo w ulicę Szopena. Pod numerem 3 znajduje się nasz lokal.

Życzę smacznego.

Załączniki:
Szopena 3.JPG
Szopena 3.JPG [ 99.17 KiB | Obejrzany 17007 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Mar 2014 22:50 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Polecam sieć Forto Dvaras - nie taka droga, a smaczne, lokalne jedzenie, całkiem spore porcje. Ogólnie bardzo przyjemnie.
http://www.fortas.eu/main.php?lang=lt&link=dvaras
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 29 Mar 2014 10:24 

Ja polecam sieciówkę " CanCan".
Obsługa bardzo sympatyczna, lokale mają klimat. Spokojnie dogadacie się po polsku. Do tego restauracji w Wilnie jest bardzo wiele. Jeśli wydrukujesz wcześniej kupony, ceny są bardzo korzystne. Kupony czasem też dają w restauracjach. Oczywiście nie oferują tylko pizzy! Inne dania również są świetne

http://www.cancan.lt/
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 09 Lis 2014 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
kezyz napisał(a):
Polecam również stołówkę/bistro przy ulicy Szopena 3 (Śopeno g.). Bardzo przyjemne miejsce. Stosunek jakości do ceny po prostu znakomity. Bardzo tanio. Byliśmy tam z narzeczoną dwukrotnie. Zamówiliśmy m.in.: (Czeburioki- sycące placki z farszem w środku, Cepeliny- lepsze od naszych kartaczy 10/10, chłodnik- pozycja obowiązkowa ;). Porcje bardzo duże. Piliśmy też bardzo smaczne ciemne piwo z nalewaka.
Trafiliśmy na sympatyczną panią z obsługi, która świetnie mówi po polsku.

Ta pani świetnie mówi po polsku bo jest Polką :D

Ta druga pani, która także nieźle mówi po polsku jest wlaściecielką.

Właśnie wróciliśmy z megasycącej obiado-kolacji.

Najpierw był duży ruch, ale potem się rozluźniło (zajęte 3 stoliki - wszystko Polacy) więc porozmawialiśmy sobie. Knajpkę pani prowadzi 5 lat, natomiast od około 3 lat połowę klienteli stanowią Polacy.

Okazuje się, że robotę robi internetowy marketing szeptany - pani kojarzyła głownie forum Fly4free :D

Podobno kiedyś "redaktor" był przez 3 dni gościem (z rodziną i babcią).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Gru 2014 11:53 

Loty: 15
Kilometry: 12 258
niebieski
Bistro/ stołówka na ulicy Szopena 3 była strzałem w dziesiątkę. Przez dwa dni sprobowaliśmy tam większość litewskich specjałów poza chodnikiem i swinskimi uszami,ale to zdegustowliamy w innym lokalu,o którym napisze pod wieczór. Pani co wydawała posiłki bardzo dobrze mówiła po polsku,posiłki bardzo smaczne,jak ktoś chce zjeść ekonomicznie i smacznie to tylko tam. Poza tym dowiedzieliśmy się gdzie można nabyć miód litewski. Jak tam wrócę na.pewno tam.się udam ;-)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Gru 2014 12:55 

Poza miejscami, które już się w wątkach o Wilnie pojawiały polecam Gusto Blynine, między placem ratuszowym a Ostrą Bramą. Genialny wystrój, siedzi się tam niezwykle przyjemnie :) W menu dominują naleśniki a z potraw bardziej litewskich są bliny. Porcje nie są szczególnie duże ale jest tanio więc można się najeść.
 PM off  

#16 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:13 

Loty: 15
Kilometry: 12 258
niebieski
dmirstek napisał(a):
Polecam sieć Forto Dvaras - nie taka droga, a smaczne, lokalne jedzenie, całkiem spore porcje. Ogólnie bardzo przyjemnie.

A wracając do tej restauracji, w której jadłem chłodnik i wędzone uszy świńskie :D Lokal nazywa się Forto Dvaras,może nie jest najtańszy,ale ceny są do zniesienia,wystrój wnętrza zrobił na mnie duże wrażenie,bardzo klimatyczny lokal. W przeciągu weekendu byliśmy tam dwa razy. W 100% zgadzam się ze zdaniem dmirstek
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Sie 2015 19:07 

Miłośnikom kotów i dobrej kawy polecam kawiarnię " 12 kotów"(centrum, niedaleko ul.Giedymina).
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 09 Sie 2015 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Napisz lepiej gdzie mogą dobrze i tanio zjeść ludzie....

#19 PostWysłany: 20 Paź 2015 21:25 

luck1991 napisał(a):
dmirstek napisał(a):

A wracając do tej restauracji, w której jadłem chłodnik i wędzone uszy świńskie :D Lokal nazywa się Forto Dvaras,może nie jest najtańszy,ale ceny są do zniesienia,wystrój wnętrza zrobił na mnie duże wrażenie,bardzo klimatyczny lokal. W przeciągu weekendu byliśmy tam dwa razy. W 100% zgadzam się ze zdaniem dmirstek

Popieram, cepeliny... a placki ziemniaczane z żurawiną najlepsze! W tym roku Wilno odwiedzałam 3 razy, lokal zawsze był pełen ludzi, ba, w zeszły weekend z kolejką niczym do Manekina w Warszawie :) Dodam, że widziałam ludzi biorących najpierw jedną z zup, a potem cepeliny i nie dawali rady drugiemu cepelinowi ze skwarkami w śmietanie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Paź 2015 21:47 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
piopen napisał(a):

Czyżby zamknęli ? Ktoś coś wie ??? Aż dziwne, zawsze gdy odwiedzałem tę knajpę, było tam sporo ludzi. :roll:

Z braku laku, udałem się do polecanej tu knajpki na Szopena 3. Jedzenie super. Obsługa polskojęzyczna.
Ceny rewelacja. Stylistyka naszych barów mlecznych, ale można wypić też piwko. Następnym razem też odwiedzę. ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości