Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Cze 2016 09:45 

niebieski
Temat postanowiłem założyć po części z ciekawości Waszych opinii, po części z możliwych zmian w moim młodym jeszcze życiu, a po części do wymiany doświadczeń z osób które studiują na kierunkach związanych z lotnictwem.

Generalnie chodzi mi o studia I stopnia związane z zarządzaniem w branży lotniczej. Kto tutaj studiuje na takim kierunku, na której uczelni? Które uczelnie i kierunki są warte uwagi/najlepsze?

W 2010 roku w Rzeszowie otwarto kierunek na WSIiZ pod tytułem "Zarządzanie lotnictwem (Aviation Management)". Pierwszy w Polsce, 4 w Europie (ponoć). Studia jednak prowadzone są w języku angielskim. Czy istnieje jakiś godny odpowiednik na innych uczelniach? (nie "Study in English). WSB posiada kierunek "Zarządzanie portami lotniczymi".
Tak jak wpisałem mnie interesują ewentualnie studia I stopnia, natomiast mile widziana opinia także o np. studiach podyplomowych.
 Profil Relacje PM off  

Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN
☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍 ☀️ Dwie twarze południa 🌴✈️ Teneryfa i Malaga w jednej podroży za 480 PLN 🌊😍
#2 PostWysłany: 29 Cze 2016 09:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Jeśli angielski to taki problem to może zacznij się go uczyć, bo w tej branży to chyba norma. :roll:
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Cze 2016 09:56 

niebieski
Nie mówię że problem i wiem że jest normą, nie tylko w tej branży, podałem po prostu przykład tego kierunku w Rzeszowie słysząc opinie o nim jako o "elitarnym", więc chciałbym się dowiedzieć czy jakieś inne kierunki na innych uczelniach nie prowadzone w języku ang. wobec niego są godne uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Cze 2016 10:29 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Moja znajoma studiowała ten "elitarny" kierunek na WSIZ i nie poleca. Niczego ciekawego się nie nauczyła.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Cze 2016 12:59 
Awatar użytkownika

Loty: 138
Kilometry: 319 915
Szczerze mówiąc, większość pracodawców nie patrzy przychylnie na studentów Wsiz ponieważ od dawna w Rzeszowie jest taka "legenda" , że studia na tej uczelni to Płacisz=Wymagasz=Zdajesz.
Niestety.

Popatrz może na wydziały lotnictwa np na PRZ, wydaje mi się że jak kończyłam studia to wchodziła jakaś logistyka w lotnictwie lub coś podobnego. z tym, że to wszystko kierunki inżynieryjne faktycznie dające pracę w branży lotniczej.
Większość osób kończących u nas w Rz studia na budowie maszyn i lotnictwie znajduje dosyć szybko zatrudnienie w branży.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Cze 2016 13:31 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Potwierdzam słowa przedmówcy (też skończyłem WBMiL na PRz). Tandem typu studia inżynierskie + studia z zarządzania dadzą więcej niż same studia na WSIZ.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Cze 2016 13:59 

niebieski
Może MEL na PW?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Cze 2016 14:18 

niebieski
vincenz napisał(a):
Potwierdzam słowa przedmówcy (też skończyłem WBMiL na PRz). Tandem typu studia inżynierskie + studia z zarządzania dadzą więcej niż same studia na WSIZ.

Zarządzanie na innej uczelni bez specjalności w branży lotniczej rozumiem? A ktoś jakieś opinie/doświadczenia z takich kierunków jak właśnie zarządzanie w lotnictwie na WSB?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Cze 2016 15:26 
Awatar użytkownika

Zasadnicze pytanie, to co chciałbyś robić w lotnictwie po studiach? Bo jeśli cokolwiek, to studia do szczęścia Ci nie są potrzebne, a jeśli coś konkretnego, to może się okazać, że kierunek bez "lotnictwie" w nazwie będzie dużo lepszym wyborem.
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#10 PostWysłany: 29 Cze 2016 15:34 

Jest jeszcze opcja na Politechnice Śląskiej:

"Katedra Technologii Lotniczych powstała 1 września 2014 roku na Wydziale Transportu Politechniki Śląskiej bazując na wieloletniej tradycji Centrum Kształcenia Kadr Lotnictwa Cywilnego Europy Środkowo-Wschodniej i jej intensywnym rozwoju.

Celem działania Katedry Technologii Lotniczych jest kształcenie na Wydziale Transportu Politechniki Śląskiej wykwalifikowanej kadry sektora lotnictwa cywilnego oraz współpraca naukowo-badawcza na rzecz rozwoju tej gałęzi transportu. "

http://ktl.2ap.pl/index.php/pl/o-ktl
 PM off  

#11 PostWysłany: 03 Lip 2016 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 203 751
niebieski
W moim roczniku transportu na Politechnice Krakowskiej, było sporo chętnych ale w końcu nie uruchomiono specjalności transport lotniczy i większość poszła na kolejowy. Raczej w następnych latach nie spodziewałbym się uruchomienia tej specjalności, z resztą większość jakiejś kariery nie zrobiło - sporo osób pracuje jako need help na lotnisku, ktoś w handlingu, tylko jedna koleżanka dostała się do PAŻP, ale jak widać wykształcenie dokładnie kierunkowe nie było potrzebne.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 63 gości