Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 07 Lis 2024 19:52 
Awatar użytkownika

Loty: 111
Kilometry: 228 312
@becareful
Niestety nie byłem na delcie Mekongu, ale mogę potwierdzić, że Hoi An ciężko będzie żałować. Szczególnie jeśli będziesz mógł je zobaczyć po zmroku. Pod spodem wklejam kilka zdjęć.
Przy okazji mogę polecić w Hoi An knajpkę Reaching Our Teahouse. Z zatłoczonej uliczki przeniesiesz się w świat ciszy. Z tego co zrozumiałem miejsce jest prowadzone przez osoby niesłyszące lub o ograniczonym słuchu. Dostajesz drewniane bloczki z prostymi hasłami typu "bill", "thank you", "coffee" i kartkę z ołówkiem na bardziej skomplikowane zamówienia.

Jeśli chodzi o północ i pola ryżowe to ja wybrałem Sa Pa i nie żałuję. Aczkolwiek faktycznie będzie pewnie bardziej oblegana niż Ha Giang.

Generalnie wydaje mi się, że czego byś nie wybrał, jeśli nie byłeś w żadnym z tych miejsc, żałować raczej nie będziesz :)

Załącznik:
thumbnail_1731000165.958356-664B62DF-156F-419F-AC3A-068BF2CC5D6F.png
thumbnail_1731000165.958356-664B62DF-156F-419F-AC3A-068BF2CC5D6F.png [ 690.36 KiB | Obejrzany 1026 razy ]

Załącznik:
thumbnail_1731000190.748306-5FEA2664-FF9E-450A-ACEC-780D60EA64AC.png
thumbnail_1731000190.748306-5FEA2664-FF9E-450A-ACEC-780D60EA64AC.png [ 704.03 KiB | Obejrzany 1026 razy ]

Załącznik:
thumbnail_1731000242.288265-2B5ECB78-E23C-488B-8AEF-7ACB8E3DEB3F.png
thumbnail_1731000242.288265-2B5ECB78-E23C-488B-8AEF-7ACB8E3DEB3F.png [ 983.58 KiB | Obejrzany 1026 razy ]

Załącznik:
thumbnail_1731000218.677181-91E4264D-127F-4651-A42D-737BFC29427F.png
thumbnail_1731000218.677181-91E4264D-127F-4651-A42D-737BFC29427F.png [ 870.78 KiB | Obejrzany 1026 razy ]

6 kontynentów, 35 krajów.
Ostatnio w: USA - Nowy Jork
W planach: Norwegia - Oslo
 Profil Relacje PM off
L0ko lubi ten post.

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#422 PostWysłany: 29 Lis 2024 14:39 

Hej, planuje z żoną wyjazd do Wietnamu na 3 tygodnie w połowie marca (17.03 - 7.04) przygotowałem sobie wstępny plan na zwiedzanie czy moglibyście mi coś o tym planie powiedzieć ewentualnie zaproponować jakieś zmiany ? w planie uwzględniłem 7 dni na Phu Quoc (chciałbym kilka dni spędzić na plażingu snurklowaniu i odpoczynku po intensywnym zwiedzaniu) ale po przeczytaniu kilku wątków na forum rozważam skrócenie pobytu ewentualnie całkowitą rezygnację kosztem innych miejsc, rozważam też wyjazd do Sapa ale nie wiem czy o tej porze roku jest sens się tam wybierać (ewentualnie może jakieś inne ciekawe miejsce na północ od Hanoi?) przy tworzeniu planu pomagał mi Chat Gpt i jest to wstępna wersja więc możliwe że są jakieś błędy których nie wychwyciłem :) z góry dzieki za wskazówki i pozdrawiam !

PRZYLOT DO SAJGONU

18 marca (poniedziałek): Przylot do Sajgonu
Godzina 13: Przylot do Ho Chi Minh City.
Transfer do hotelu w centrum miasta.
Odpoczynek po podróży i spacer po centrum: Targ Bến Thành, bulwary wzdłuż rzeki Saigon.

19 marca (wtorek): Ho Chi Minh City

Zwiedzanie Pałacu Zjednoczenia.
Wizyta w Chinatown (dzielnica Cholon) i świątyni Thien Hau.
Wieczór: Rejs po rzece Saigon i kolacja w lokalnej restauracji.

20 marca (środa): Delta Mekongu

Całodniowa wycieczka do My Tho lub Ben Tre: rejs po kanałach, wizyta na plantacjach kokosów, degustacja lokalnych przysmaków.
Powrót do Sajgonu na nocleg.

ŚRODKOWY WIETNAM

21 marca (czwartek): Przelot do Đà Nẵng

Lot z Sajgonu do Đà Nẵng.
Relaks na plaży My Khe.

22 marca (piątek): Hội An

Zwiedzanie zabytkowego miasta Hội An (UNESCO): japoński most, świątynia Quan Cong, lokalny targ.
Opcjonalne warsztaty kulinarne lub zamówienie szytych na miarę ubrań.

23 marca (sobota): Ba Na Hills i Golden Bridge

Wycieczka do Ba Na Hills: wjazd kolejką, spacer po “Złotym Moście”, odkrywanie ogrodów i francuskiej wioski.

24 marca (niedziela): Hai Van Pass i Marble Mountains

Przejazd malowniczym Hai Van Pass (możliwość wynajęcia motocykla lub zorganizowanej wycieczki).
Wizyta w Marble Mountains (Pięć Wzgórz): zwiedzanie jaskiń, świątyń i punktów widokowych.
Powrót na nocleg do Đà Nẵng lub Hội An.

25 marca (poniedziałek): Relaks i dodatkowe zwiedzanie

Odpoczynek na plaży lub opcjonalne zwiedzanie My Son Sanctuary (kompleks starożytnych świątyń Khmerów – UNESCO).

PÓŁNOCNY WIETNAM

26 marca (wtorek): Przelot do Hanoi i transfer do Ninh Binh

Lot z Đà Nẵng do Hanoi.
Transfer do Ninh Binh (ok. 2 godziny).
Spacer po okolicy i relaks w hotelu.

27 marca (środa): Ninh Binh – Trang An i Bich Dong Pagoda

Trang An Boat Tour: malowniczy rejs łódką przez krasowe krajobrazy.
Zwiedzanie Bich Dong Pagoda.
Zachód słońca z Mua Cave (punkt widokowy).

28 marca (czwartek): Pho Co Hoa Lu i powrót do Hanoi

Zwiedzanie Pho Co Hoa Lu (stolicy starożytnego Wietnamu).
Transfer do Hanoi (powrót wieczorem).

29 marca (piątek): Hanoi

Zwiedzanie Old Quarter, jeziora Hoan Kiem i Świątyni Literatury.
Zakupy na targu Dong Xuan.

30-31 marca (sobota-niedziela): Zatoka Ha Long

Dwudniowy rejs po Zatoce Ha Long: jaskinie, kajaki, kąpiele.
Powrót do Hanoi 31 marca wieczorem.

POŁUDNIOWY WIETNAM WYSPA PHU QUOC

1 kwietnia (poniedziałek): Przelot do Phu Quoc

Lot z Hanoi na wyspę Phu Quoc. Zakwaterowanie w hotelu przy plaży.

2-7 kwietnia (wtorek-niedziela): Relaks na Phu Quoc

Relaks na plażach (Long Beach, Sao Beach).
Wycieczka do Parku Narodowego Phu Quoc.
Snorkeling lub nurkowanie na południowych wysepkach.
Wizyta w farmach pereł i plantacjach pieprzu.

7 kwietnia (niedziela): Przelot do Sajgonu i wylot
Lot powrotny do Polski o 23:00.
PRZYLOT DO SAJGONU

18 marca (poniedziałek): Przylot do Sajgonu
Godzina 13: Przylot do Ho Chi Minh City.
Transfer do hotelu w centrum miasta.
Odpoczynek po podróży i spacer po centrum: Targ Bến Thành, bulwary wzdłuż rzeki Saigon.

19 marca (wtorek): Ho Chi Minh City

Zwiedzanie Pałacu Zjednoczenia.
Wizyta w Chinatown (dzielnica Cholon) i świątyni Thien Hau.
Wieczór: Rejs po rzece Saigon i kolacja w lokalnej restauracji.

20 marca (środa): Delta Mekongu

Całodniowa wycieczka do My Tho lub Ben Tre: rejs po kanałach, wizyta na plantacjach kokosów, degustacja lokalnych przysmaków.
Powrót do Sajgonu na nocleg.

ŚRODKOWY WIETNAM

21 marca (czwartek): Przelot do Đà Nẵng

Lot z Sajgonu do Đà Nẵng.
Relaks na plaży My Khe.

22 marca (piątek): Hội An

Zwiedzanie zabytkowego miasta Hội An (UNESCO): japoński most, świątynia Quan Cong, lokalny targ.
Opcjonalne warsztaty kulinarne lub zamówienie szytych na miarę ubrań.

23 marca (sobota): Ba Na Hills i Golden Bridge

Wycieczka do Ba Na Hills: wjazd kolejką, spacer po “Złotym Moście”, odkrywanie ogrodów i francuskiej wioski.

24 marca (niedziela): Hai Van Pass i Marble Mountains

Przejazd malowniczym Hai Van Pass (możliwość wynajęcia motocykla lub zorganizowanej wycieczki).
Wizyta w Marble Mountains (Pięć Wzgórz): zwiedzanie jaskiń, świątyń i punktów widokowych.
Powrót na nocleg do Đà Nẵng lub Hội An.

25 marca (poniedziałek): Relaks i dodatkowe zwiedzanie

Odpoczynek na plaży lub opcjonalne zwiedzanie My Son Sanctuary (kompleks starożytnych świątyń Khmerów – UNESCO).

PÓŁNOCNY WIETNAM

26 marca (wtorek): Przelot do Hanoi i transfer do Ninh Binh

Lot z Đà Nẵng do Hanoi.
Transfer do Ninh Binh (ok. 2 godziny).
Spacer po okolicy i relaks w hotelu.

27 marca (środa): Ninh Binh – Trang An i Bich Dong Pagoda

Trang An Boat Tour: malowniczy rejs łódką przez krasowe krajobrazy.
Zwiedzanie Bich Dong Pagoda.
Zachód słońca z Mua Cave (punkt widokowy).

28 marca (czwartek): Pho Co Hoa Lu i powrót do Hanoi

Zwiedzanie Pho Co Hoa Lu (stolicy starożytnego Wietnamu).
Transfer do Hanoi (powrót wieczorem).

29 marca (piątek): Hanoi

Zwiedzanie Old Quarter, jeziora Hoan Kiem i Świątyni Literatury.
Zakupy na targu Dong Xuan.

30-31 marca (sobota-niedziela): Zatoka Ha Long

Dwudniowy rejs po Zatoce Ha Long: jaskinie, kajaki, kąpiele.
Powrót do Hanoi 31 marca wieczorem.

POŁUDNIOWY WIETNAM WYSPA PHU QUOC

1 kwietnia (poniedziałek): Przelot do Phu Quoc

Lot z Hanoi na wyspę Phu Quoc. Zakwaterowanie w hotelu przy plaży.

2-7 kwietnia (wtorek-niedziela): Relaks na Phu Quoc

Relaks na plażach (Long Beach, Sao Beach).
Wycieczka do Parku Narodowego Phu Quoc.
Snorkeling lub nurkowanie na południowych wysepkach.
Wizyta w farmach pereł i plantacjach pieprzu.

7 kwietnia (niedziela): Przelot do Sajgonu i wylot
Lot powrotny do Polski o 23:00.
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 22 Gru 2024 17:24 
Awatar użytkownika

niebieski
@rafrai1988
A do My Son nie jedziesz?

Jak coś to mieszkam tutaj i organizujemy wycieczki po okolicy.
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 06 Sty 2025 12:41 

jak mogę się z Tobą skontaktować na priva w sprawie My Son ? mój what's up +48 698632572
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Wietnam 8 dni
#425 PostWysłany: 14 Sty 2025 16:29 

Witam, wiem że to lizanie cukierka przez papierek z uwagi na krótki czas pobytu w związku z tym proszę o pomoc wytrawnych obieżyświatów. Oto mój plan na pierwsze dni wliczając lot z.Sajgonu do Danang. Co dodać?
Przylot 15 lutego rano do Saigon zwiedzanie miasta + hotel
16 luty wycieczka delta mekongu
17 luty wylot do Danang 12.35-13.50
Z danang transfer do Hoian spędzenie dnia i wieczoru w Hoian
18 luty Z Hoian samochodem do Golden Bridge i powrót wieczorem do Hoian
19 luty Z Hoian do Hue (światynie) caly dzień, powrót do Hoian
20 luty dzień na plaży
(...)

24 luty Saigon wieczór wylot do Polski
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 23 Sty 2025 11:24 

niebieski
Ktoś doradzi czego tu dodać, czego odjąć, co zmodyfikować? Dodatkowo nie mogę się zdecydować gdzie jechać typowo poleżeć na południu Wietnamu

18.lut lądowanie w HAN o 16:45 + zwiedzanie
19.lut hanoi zwiedzanie
20.lut hanoi zwiedzanie + wieczorem trasa do Cat Ba
21.lut Cat ba + dzienny rejs po zatoce Ha long
22.lut lot HPH-DAD (jest 1 lot dziennie) 13:50 14:20
23.lut Da nang / Hoi an
24.lut Hoi An
25.lut Hoi An + przejazd do Hue
26.lut lot HUI-SGN (lub dzień wcześniej) ( lot 13:50 - 14:20)
27.lut południe wietnamu plaże ? Może Con Dan lub Mui Ne
28.lut j.w lub SGN
01.mar j.w lub SGN
02.mar j.w lub SGN
03.mar wylot do domu 02:10 w nocy
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 23 Sty 2025 17:14 

niebieski
Robiłem ostatnio dość podobną trasę. Jeśli chodzi o Hanoi to jeden dzień wystarczy na zobaczenie większości interesujących miejsc. Podobnie z Sajgonem. Będąc w Hanoi ja bym sugerował choćby jednodniową wycieczkę do Ninh Binh. Jeśli chcesz się wybrać tylko na jeden dzień do Halong Bay, mając jednocześnie napięty program, to warto zadać sobie pytanie czy jest sens przenosić się na CatBa i jednak zużywać dość dużo czasu na transport tam i z powrotem, czy też wybrać wycieczkę z Hanoi (nawed dwudniową wtedy wciśniesz), i wtedy z Hanoi lecieć sobie do Da Nang, mając dużo większy wybór lotów, o każdej porze dnia, zamiast lotu w środku dnia, kiedy właściwie cały dzień przepada. Jeżeli chcesz jechać do Hue to tam potrzeba co najmniej pełny dzień żeby zobaczyć Imperial City + wybrane grobowce, więc nie ma tam sensu jechać popołudniu, żeby następnego dnia w ciągu dnia łapać lot. Jeśli chodzi o leżenie na południu to się nie wypowiem, bo nie byłem.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#428 PostWysłany: 23 Sty 2025 18:30 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Gdyby ktoś planował, to dzisiejszy rozkład jazdy.

Image

Tej atrakcji.

Image

Image

Generalnie jesteśmy pod dużym wrażeniem. Szwendanie się po Hanoi urokliwe. Jutro dalej na południe.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#429 PostWysłany: 24 Sty 2025 00:30 

niebieski
igiko napisał(a):
Robiłem ostatnio dość podobną trasę. Jeśli chodzi o Hanoi to jeden dzień wystarczy na zobaczenie większości interesujących miejsc. Podobnie z Sajgonem. Będąc w Hanoi ja bym sugerował choćby jednodniową wycieczkę do Ninh Binh. Jeśli chcesz się wybrać tylko na jeden dzień do Halong Bay, mając jednocześnie napięty program, to warto zadać sobie pytanie czy jest sens przenosić się na CatBa i jednak zużywać dość dużo czasu na transport tam i z powrotem, czy też wybrać wycieczkę z Hanoi (nawed dwudniową wtedy wciśniesz), i wtedy z Hanoi lecieć sobie do Da Nang, mając dużo większy wybór lotów, o każdej porze dnia, zamiast lotu w środku dnia, kiedy właściwie cały dzień przepada. Jeżeli chcesz jechać do Hue to tam potrzeba co najmniej pełny dzień żeby zobaczyć Imperial City + wybrane grobowce, więc nie ma tam sensu jechać popołudniu, żeby następnego dnia w ciągu dnia łapać lot. Jeśli chodzi o leżenie na południu to się nie wypowiem, bo nie byłem.

Myślałem że Cat Ba potraktować jako bazę wypadową na halong i tam już w sumie jakiś rejs złapać, a potem blisko na lotnisko w hph
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 24 Sty 2025 02:40 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
pozeracz_owiec napisał(a):
Ktoś doradzi czego tu dodać, czego odjąć, co zmodyfikować? Dodatkowo nie mogę się zdecydować gdzie jechać typowo poleżeć na południu Wietnamu

18.lut lądowanie w HAN o 16:45 + zwiedzanie
19.lut hanoi zwiedzanie
20.lut hanoi zwiedzanie + wieczorem trasa do Cat Ba
21.lut Cat ba + dzienny rejs po zatoce Ha long
22.lut lot HPH-DAD (jest 1 lot dziennie) 13:50 14:20
23.lut Da nang / Hoi an
24.lut Hoi An
25.lut Hoi An + przejazd do Hue
26.lut lot HUI-SGN (lub dzień wcześniej) ( lot 13:50 - 14:20)
27.lut południe wietnamu plaże ? Może Con Dan lub Mui Ne
28.lut j.w lub SGN
01.mar j.w lub SGN
02.mar j.w lub SGN
03.mar wylot do domu 02:10 w nocy

Przemyśl zmiany.
Hanoi pół dnia jet lagu - 1 dzień zwiedzaania - bym proponował :)
Wykupiona wycieczka na Cat ba - to koszt koło 40-50zł z Hanoi , godzin multum , zapewne co godzine odbieraja
Na Cat ba zostałbym na spokojnie 2 dni, 1 dzień zwiedzania wyspy, drugi dzień (lub na odwrót) całodniowy rejs łódką - ja w hotelu kupowałem po 50 zł z wyżywieniem - i było super ;)
Prywanty transfer z Cat Ba do Nin Binh to okoo 40zł (vanem - dobry standard) można wyjechać około 18-i być o 22-23 w Nin Binh
Pociągi kursują bardzo dobre, ' po starych francuskich zasadach' (była kolonia francuska) bardzo wygodne i tanie, częstotliwośc super. Bilety można kupić przez neta nawet pare minut przed odjazdem. Im wcześniej tym taniej. I nie płaci się za duży bagaż ;-) A na lotnisko musisz tez dojechac, poczekac na odprawe, bilet zapewne droży niż pociąg, zapłacić za duzy bagaż , dojazd do lotniska koszt, wylądujesz na odludziu - koszt. A dworce pociągowe w wietnamie są w centrach miast :) i potem jazda GRABem
Pociągi z Nin Binh odjezdzają non stop w stronę Hue - jazda chyba z tego co pamietam około 8h, grosze kosztuja - ale zawsze można wziąśc kuszetkę (bardzo wygodan do spania - smiem twierdzić że lepse niż w polskich pociągach 10 lat temu - od tego czasu nie używałem kuszetek w PL )
potem znów pociąg ( 2-3 ) z Hue do Da Nang (tam conajmniej 2 dni bym spedzil - marmurowe wzgorza i inne rzeczy w Da nang + Bana Hills )
Busem godzinke do Hoi An ( za guziki i jeżdzą cały czas) - 1 pelny dzien wystarczy - ale koniecznie trzeba zaliczyc nocke w tym miescie :)
Sajgon - jeśli chcesz zobaczyć miasto to 1 dzień _+ minimum godzinny poranne do 17 aby zobaczyć tunele Cu CHi - koszt wycieczki około 30-50 zł
NA wyluzowanie się polecam Phu Qoc, można bezpośrednio samolotem albo pojechać busem i zrobić sobie pit stopa w Can tho - robiąc wycieczkę po delcie mekongu - bilety zaczynały się w 2020 za 5zł :) :) :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#431 PostWysłany: 09 Lut 2025 10:02 

niebieski
HCM bardzo słabe, zatłoczone, brudne. Bardzo duża strata czasu, żeby się z tego miasta dostać lub wydostać busem.
Muzem bardzo ciekawe ale gdybym miał komuś sugerować to lepiej zaplanować przyjazd do HCM tylko na kilka godzin i uciekać stamtąd.
Lub w dniu przylotu lub odlotu. Wietnam centralny i delta Mekongu ciekawsza
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 09 Lut 2025 10:53 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Hanoi więcej niż dzień. Zwłaszcza nocny klimat. Poczucie bezpieczeństwa w całym Wietnamie bardzo wysokie.

W Sajgonie polecam nocną wycieczkę po mieście.
http://www.saigononmotorbike.com

Obwiozą po mieście, wpadniecie na zupę i targ nocny.
Warto.

Muzeum jest wstrząsające, zwłaszcza że ofiary Mr. Orange są widoczne w mieście i nie tylko.

Mekong ok. na kilka godzin.

Z Ha Tien masz prom na Wyspę.

Na Phu Quoc to raczej z plażami celuj tutaj.

https://maps.app.goo.gl/kGrANJoJ88VTVCeU9

Skuterem 40 min jazdy z

https://maps.app.goo.gl/LZteMXZgjGDeT1yi6

Po drodze przejazd przez stare lotnisko.

Wypożyczalnia.
https://maps.app.goo.gl/cmD3spK6qdecFHvM8

i warto

https://maps.app.goo.gl/vJeejP8dEkMbZnF66

też skuterem.

Bilecik 700 ichnich dongów.
 Profil Relacje PM off
Dryblas uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 432 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość