Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Snorkeling.
#1 PostWysłany: 02 Gru 2023 12:46 

srebrny
Chcę zabrać rodzinkę w miejsce z możliwie najlepszymi miejscami do snorkelingu, najlepiej dostępnemu z brzegu. Azja, Ameryka Środkowa, Karaiby, Afryka. Australia i Ocenia pewnie sporo powyżej budżetu, który wynosi ok 40tys PLN za ok 3 tygodnie, licząc za całość. Generalnie priorytetem wyjazdu jest właśnie rurka i przyroda wokół. Sztormy, huragany i inne zjawiska potrafią sporo zmienić więc gdzie warto aby zaznać piękna podwodnego świata? Wyjazd planowany na luty/marzec 2025 ew. inny dopasowany do pogody na miejscu.

Butla odpada, nie nurkujemy a dzieciaki jeszcze na to za małe. Choć z chęcią sprawiłbym żonie w prezencie jakiś kurs na miejscu.

W dalszym ciągu da się tanio❗ Nowy Jork za 1324 PLN, Miami za 1587 PLN 😎🏖️ Także na ferie W dalszym ciągu da się tanio❗ Nowy Jork za 1324 PLN, Miami za 1587 PLN 😎🏖️ Także na ferie
Relaks na tunezyjskiej wyspie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1943 PLN Relaks na tunezyjskiej wyspie 🏝️ All inclusive w 4* hotelu na Dżerbie za 1943 PLN
 Temat postu: Re: Snorkeling.
#2 PostWysłany: 02 Gru 2023 13:33 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
zobacz Bonaire - poza rafą niewiele tam jest :) miejsc do zanurzenia chyba z 60 plus Klein Bonaire, zdecydowana większość z brzegu. Nurkowałam z butlą i widziałam 9 rekinów, przy brzegu żółwie, płaszczki.
Można połączyć z Curacao - tam też nurkowałam z plaży.
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 02 Gru 2023 13:42 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Filipiny, moje najlepsze doświadczenie. Malezja-Tioman, pewnie inny wyspy też. W Indonezjji też znajdziesz bardzo fajne miejsca ale ciut drożej nocleg, chociaż po skoku cen po covidzie nie wiem jak w innych miejscach. No i Egipt, nie byłem ale z opisów jedno z lepszych miejsc snoorkowych.
Chyba bym postawił na Filipiny 3 tygodnie, kilka miejsc spróbujesz. Czasami ciężko trafić żeby tuż pod domem piekna rafa była.
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#4 PostWysłany: 02 Gru 2023 13:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Bonaire i Curacao są faktycznie bardzo fajne na snorkeling (w tym z dziećmi) właśnie ze względu na to, że zdecydowana większość "spotów" jest dostępna bezpośrednio z brzegu. Myślę, że 3 tygodnie byłyby całkiem fajne na obie te wyspy. My byliśmy tam już dawno temu, gdy córka miała 7 i 9 lat. Najpierw Curacao na 2 tyg. i potem Bonaire na 2 tygodnie. Było świetnie, choć prawdę mówiąc z dzisiejszej perspektywy to, co tam widzieliśmy pod wodą nie było jakieś wstrząsające. Owszem, było dużo ryb i innych stworzeń, ale z rafą koralową był tak sobie.
Pod tym względem Azja, a przede wszystkim Indonezja, jest nie do pobicia. Nie byłem na Filipinach, więc nie mam porównania, ale życie podwodne w Indonezji było niesamowicie bogate, różnorodne i kolorowe. Trzeba tylko mieć na uwadze, że nie cała Indonezja oferuje takie warunki. Trzeba szukać poza tymi najbardziej znanymi miejscami typu Bali.
Z dziećmi, w Azji rozważałbym chyba bardziej Tajlandię, która też ma kilka fajnych miejsc, a będzie łatwiej się tam dostać (np. wyspy w prowincji Trang).
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#5 PostWysłany: 02 Gru 2023 14:19 
Awatar użytkownika

platynowy
@rmk Ile lat mają dzieci?
Jesli nastolatki to Batu Balong - niesamowite przezycia gwarantowane. A potem rozne inne aatrakcje Komodo.
https://remoteandafloat.com/best-snorkelling-in-komodo/
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#6 PostWysłany: 02 Gru 2023 15:22 

HON fly4free
Indonezja luty, marzec to raczej słaba pora. Oczywiście niektóre wyspy są dobre w tej porze ale dolot tam też tani nie jest.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#7 PostWysłany: 02 Gru 2023 15:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Oczywiście, słuszna uwaga! Zapomniałem o tym szczególe. O tej porze w grę wchodzi co prawda Raja Ampat, ale to już większa zabawa.
W tej sytuacji stawiałbym na Tajlandię lub Filipiny, albo na Curacao i Bonaire.
Edit: i jeszcze jedno miejsce o tej porze - Malediwy
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.

#8 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:00 

srebrny
Filipiny od dawna są wysoko na mojej liście wyjazdowej i na te wakacje bardzo mocno właśnie je rozważam. Jeśli chodzi o Indonezję to również z tym, że wtedy byłby to lipiec/sierpień. Termin może być elastyczny, tak jak napisałem w pierwszym poście. Zależy mi na bogatym życiu podwodnym ale też na przyrodzie na lądzie. Generalnie ja nie jestem plażowiczem i nie przepadam za plażami ale reszta rodzinki wręcz przeciwnie i jakoś to trzeba pogodzić. Dzieciaki jeszcze małe, obecnie 3,5 i 8,5 roku. Malediwy odpadają, ja się tam zanudzę.

#9 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:02 

niebieski
https://www.elrioymar.com/

Zalety:
wszystko (rafa, rybki) łatwo dostępne z molo
gratis transfer z lotniska USU (w trybie busik do portu i dalej łódź do hotelu)
okazja do przelotu BAe-146 (linie SkyJet) - ale chyba już zbankrutowali
organizują wycieczki na obserwowanie diugoni (https://dugongdivecenter.com/v3/)

Wady:
Bardzo urocze, ale jednak totalne zadupie (żadnych innych atrakcji oprócz akwafluwialnych).
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.
Przemm uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 02 Gru 2023 17:07 
Awatar użytkownika

złoty
Byłem w lutym na Bali, gili i labuan bajo i pogoda była super, jak czytam jak ktoś pyta o pogodę to już wiem, że nie chce jechać, każda wymówka dobra, miesiąc temu byłem na objeździe Zimbabwe, Zambia i Botswana, podobno pora deszczowa, było super, chcieliśmy deszczu bo było za gorąco, potem pojechałem do Amazonii, też pora deszczowa, w dżungli sucho, że kalosze nie potrzebne, więc jak ktoś chce lecieć to niech leci i pogodą się nie przejmuje
 Profil Relacje PM off
agnieszka.s11 lubi ten post.

#11 PostWysłany: 02 Gru 2023 18:21 

HON fly4free
rmk napisał(a):
Filipiny od dawna są wysoko na mojej liście wyjazdowej i na te wakacje bardzo mocno właśnie je rozważam. Jeśli chodzi o Indonezję to również z tym, że wtedy byłby to lipiec/sierpień. Termin może być elastyczny, tak jak napisałem w pierwszym poście. Zależy mi na bogatym życiu podwodnym ale też na przyrodzie na lądzie. Generalnie ja nie jestem plażowiczem i nie przepadam za plażami ale reszta rodzinki wręcz przeciwnie i jakoś to trzeba pogodzić. Dzieciaki jeszcze małe, obecnie 3,5 i 8,5 roku. Malediwy odpadają, ja się tam zanudzę.

No to już od Ciebie zależy co wybierzesz i kiedy. Cena biletów też ma znaczenie przy ustalonym budżecie, więc może zacznij od tego. Tańsze bilety= więcej do wydania na miejscu ;)
 Profil Relacje PM off
rmk lubi ten post.
rmk uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 02 Gru 2023 21:52 

srebrny
No to oczywista oczywistość z tymi lotami, budżet z gumy nie jest ;) Poczytałem nieco o Bonaire i Curacao, oglądnąłem ze dwa filmy na YT i jest to jakiś pomysł. Kraje cywilizowane co przy wojażach z dzieciakami też ma jakieś znaczenie.

#13 PostWysłany: 02 Gru 2023 22:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Na zachętę trochę naszych (starych) zdjęć z tych wysp:

http://tropikey.com/Jalbum/Curacao%202007/

http://tropikey.com/Jalbum/Bonaire%202009/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
rmk uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 29 Paź 2024 20:53 

HON fly4free
Ciekawa strona z mapką i miejscami snorkowymi na całym świecie z opisem plaży i zaznaczeniem miejsca.
Nie sprawdzałem tej strony dokładnie ale na pierwszy rzut oka wygląda dobrze.

https://www.snorkeling-report.com/

Załączniki:
p2.jpg
p2.jpg [ 154.63 KiB | Obejrzany 1207 razy ]
p1.jpg
p1.jpg [ 189.18 KiB | Obejrzany 1207 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 30 Paź 2024 10:03 

:lol:
wielu miejsc nie ma i oby tak zostało
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Paź 2024 10:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Bardzo pomocna wypowiedź. W sam raz do usunięcia
 Profil Relacje PM off
Baark lubi ten post.

#17 PostWysłany: 30 Paź 2024 10:57 

jaco027, może gdybyś widział debili stawających na rafie bo MUSZĄ cyknąć byle jaką fotę na insta czy fejsa to byś zrozumiał
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Paź 2024 11:16 
Awatar użytkownika

platynowy
Niestety widziałem takich debili. Ale na forum udzielamy sobie informacji jak zwiedzac, a nie jak uniknąć zwiedzania.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Paź 2024 12:09 

HON fly4free
Baark napisał(a):
:lol:
wielu miejsc nie ma i oby tak zostało

To napisz tutaj, których miejsc nie ma a warto je odwiedzić.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Paź 2024 12:54 

Loty: 40
Kilometry: 124 893
Jeżeli chodzi o Tajlandię to ja od siebie dodałbym Ko Kradan, fajne spoty z 3 stron wyspy. Miałem okazję być na Ko Rok (królowa Andamanów) nieopodal Kradan; na obu wyspach.

Tam koralowce i życie wodne również mega super do snorkelingu.

Filipiny pamiętam też wiele miejsc oferowały wraz z meduzami :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości