Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Kwi 2016 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Przymierzam się do rezerwacji noclegów w Waszyngtonie. Interesuje mnie głównie airbnb. Trochę się naczytałam o niebezpiecznych dzielnicach, ale znajdowałam dość sprzeczne informacje. Na pewno niebezpieczny jest rejon Anacostia (Southeast Washington). Co z dzielnicami położonymi jeszcze bardziej na wschód (np Capitol Heights)? A inne rejony? W jednym miejscu czytam, że np Columbia Heights (na północy) trzeba unikać, a gdzieś indziej, że jest całkiem w porządku. Jednym słowem mam już lekki mętlik w głowie. Airbnb pokazuje dostępne mieszkania praktycznie na całym obszarze Waszyngtonu i okolicach, i często nawet mieszkania w tych niby bardzo złych dzielnicach mają dobre recenzje.
W każdym razie prosiłabym o radę osoby, które tam były i mają jakieś doświadczenie. Mnie zależy na czymś z dobrym dojazdem do centrum, może być nawet dość daleko, ale wtedy najlepiej blisko metra. Może ktoś też ma sprawdzone miejsca z airbnb w których spał i może polecić.
 Profil Relacje PM off  

Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️ Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️
Bardzo tanio do Tajlandii 😲 Bilety już od 624 PLN (w jedną stronę)🔥✈️🎒🧳 Bardzo tanio do Tajlandii 😲 Bilety już od 624 PLN (w jedną stronę)🔥✈️🎒🧳
#2 PostWysłany: 26 Kwi 2016 15:42 

niebieski
Mieszkałem w Arlington, czyli po drugiej stronie Potomacu w Inns of Virginia Arlington. Z tego miejsca 38°53'47.8"N 77°06'08.9"W do centrum Waszyngtonu można dotrzeć kombinacją autobusu i metra w 30-40 minut. Okolica normalna, bezpieczna, sporo supermarketów, czynnych do późna.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Kwi 2016 16:02 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Ja wziąłem na 1 noc Holiday Inn Express & Suites Washington DC Northeast

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Kwi 2016 20:05 

niebieski
Dwa lata temu miałem ten sam dylemat. W końcu stanęło na Channel Inn Hotel, przede wszystkim ze względu na lokalizację

Załączniki:
dc.JPG
dc.JPG [ 103.97 KiB | Obejrzany 5491 razy ]

#5 PostWysłany: 26 Kwi 2016 20:30 

niebieski
Ja na 1 noc w czerwcu mam HI Washington DC Hostel
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Kwi 2016 21:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za podpowiedzi. My celujemy w airbnb raczej bo hotele są bardzo drogie na nasz termin, a wynająć pokój można w całkiem rozsądnej kwocie.
@Wirecki1 Ten Channel Inn już nie istnieje niestety.

Ktoś ma może jakieś zdanie na temat miejsc zaznaczonych na mapce? :)
Załącznik:
Zrzut-ekranu-2016-04-26-(godz.-21.19.51).jpg
Zrzut-ekranu-2016-04-26-(godz.-21.19.51).jpg [ 194.21 KiB | Obejrzany 5451 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Kwi 2016 22:26 

niebieski
Nie wiem jak daleko jest z zaznaczonych miejsc do najbliższej stacji metra/kolejki/busa. To powinno być, imho, główne kryterium wyboru przy zbliżonej cenie. Więcej nic nie doradzę, szukałbym przy stacji.
A tak ogólnie - jeśli chodzi o Stany to byłem dwa razy i nigdy nie spotkało mnie nic niepokojącego. Dla mnie np. Paryż jest bardziej niebezpieczny, a szwendałem się tu i ówdzie po wschodnim wybrzeżu USA. Nawet znajomi mieszkający w NY różnią się w ocenie czy bezpiecznie jest do 140 czy 180 ulicy w NY.
Może Marek Wałkuski coś doradzi?

#8 PostWysłany: 26 Kwi 2016 22:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Te zaznaczone miejsca są w okolicach metra, bo tak jak mówisz, tym się właśnie kieruję. No i ja zwykle też sceptycznie podchodzę do różnych opinii o bezpieczeństwie, ale jednak o Waszyngtonie słyszałam skrajnie złe rzeczy, dlatego przed rezerwacją chcę się upewnić czy nie popełniam jakiegoś głupstwa :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 12 Maj 2016 20:49 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Holiday o którym pisałem wyżej
Cytuj:
Holiday Inn Express & Suites Washington DC Northeast
oferuje darmowego busa z hotelu na dworzec oraz z powrotem. W okolicy tylko główne skrzyżowanie i same fast foody.
Polecam.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Maj 2016 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 355
Kilometry: 491 817
srebrny
Ja polecam Downtown Washington Hostel. Jakieś 10 minut spacerem od Union Station (zaznaczona na czerwono). W pobliżu sklepy, restauracje i puby. Wieczorami organizowane są pub crawle, a codziennie w godzinach 20-21 w lobby serwują darmowe piwo 8-) Na korytarzu są dostępne szafki, ale trzeba mieć swoją kłódkę (pewnie można też wypożyczyć).

Załączniki:
was.JPG
was.JPG [ 88.62 KiB | Obejrzany 5111 razy ]

#11 PostWysłany: 13 Maj 2016 13:28 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
No to ja polecę Holiday Inn Rosslyn :)
Świetna lokalizacja - praktycznie przy stacji metra, bardzo dobry hotel.
Sęk w tym, że bookowałem jeszcze za czasów świetności Travelpony - w lipcu 2014 pokój dla dwóch osób wyniósł $130. Teraz chyba cena nie zachęca ale może da się gdzieś znaleźć taniej niż na booking.com.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 18 Maj 2016 19:54 

Jako ze wywołano do tablicy mój rodzinny Waszyngton to podpowiem, co zreszta sam zauważyłeś, spac mozesz wszędzie z wyjątkiem Anacostii - choc i ta dzieli sie na ta "lepsza" i "gorsza". Pamietam jak w szkole nas uczyli ze "tam sie nie chodzi i juz". Potem jak podrosłem zwiałem ze szkoły z kolegami i pojechaliśmy na wycieczkę. Skończyło sie tym ze nas patrol zgarnął z ulicy i odstawił do szkoły i była awantura ;)

Jesli szukasz oszczędności to mozesz szukać w Virginii - Arlington jak ktoś dobrze zaznaczył. W Maryland mozesz szukać o okolicy lini czerwonej - świetny dojazd. Bethesda/Chevy Chase bedzie drogo, Silver Springs juz taniej. Najtaniej w okolicy Rockville ale to juz wiąże sie z dosyć długim dojazdem.

Komunikacja miejska jest ok, bezpieczna.

Miłego pobytu w najbardziej europejskim mieście w USA ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość