Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Gru 2018 11:48 
Site Admin

Korzystając z wrzuty z F4F.com
https://www.fly4free.com/flight-deals/e ... -only-e49/

spojrzałem na mapę a tam okazuje się że jest fajny park narodowy z długodystansowymi trasami - Pallas-Yllästunturi National Park :)

Długość trasy do indywidualnego wyboru, 3 dni to rozsądne minimum na trasę Ylläs - Pallas Trail (69km, nocowanie pod namiotem), ale najfajniej było by dołożyć do tego trasę Hetta - Pallas Trail (55km, możliwe noclegi w leśnych chatkach, konieczna rezerwacja na kilka miesięcy przed) - czyli razem 124km do przejścia
trasy http://www.nationalparks.fi/pallas-ylla ... lastunturi
mapa http://www.nationalparks.fi/en/pallas-y ... onsandmaps

sezon jest dość krótki, zaczyna się w połowie czerwca (wcześniej trasy mogą być jeszcze podmokłe po wiosennych roztopach; termin ten ma tą zaletę że nie ma jeszcze komarów i meszek)
http://www.nationalparks.fi/en/pallas-y ... nsandrules

więc korzystając z wrzuty powyżej można znaleźć loty w połowie czerwca za 72euro i dołożyć do tego dolot do Helsinek (z GDN w tym terminie ok 47euro ) - razem ok 500zł

Jeśli ktoś skorzysta (lub był już wcześniej) - poproszę o info jak wrażenia - treków w Laponii nigdy za wiele, być może trzeba będzie dołożyć do kolekcji :) (gdyby loty były na jesień - brałbym bez zastanowienia jesiennie-za-kolem-podbiegunowym,1507,101051 )
9 ludzi lubi ten post.

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#2 PostWysłany: 30 Gru 2018 14:38 

Loty: 14
Kilometry: 23 177
złoty
Najtańsze loty w pierwszej połowie czerwca z Helsinek do Kittila jakie udało mi się wypatrzeć to za 104 euro (ok. 447PLN) na momondo.de w dniach 3-10.06. i 124 euro (ok. 533PLN a dniach 2-9.06.). Plus przelot z Gdańska 428PLN w dniach 3-10.06. Razem daje to 875PLN lub 961PLN.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Gru 2018 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
Można też w ten sposób.
poz-ivl-ivery-176-euro-rt-np-12-19-01-2019,232,136829
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Gru 2018 15:22 
Site Admin

@alborz w momencie wrzucania widziałem takie ceny (np 4-9.06), korzystałem z kalendarza cen na esky z linku wyżej - teraz rzeczywiście nie ma; niemniej może chociaż inspiracja dla kogoś zostanie :) (kojarzę niedawną dyskusję na forum że w Finlandii nie ma nic do roboty :P )

#5 PostWysłany: 30 Gru 2018 15:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Washington napisał(a):
kojarzę niedawną dyskusję na forum że w Finlandii nie ma nic do roboty :P )

...tjaa, też ją kojarzę :lol: 8-)

Warto obserwować tego typu wrzutki i ten kierunek. Odbyłem dwukrotnie trekking w Laponii nieco wyżej, blisko trójstyku granic (Finlandia, Norwegia, Szwecja) - startując z Kilpisjarvi (latem) oraz z norweskiej strony (zimą). Celem był najwyższy szczyt Finlandii, czyli Halti. Cała trasa Kilpisjarvi-Halti-Kilpisjarvi to 110 kilometrów.

Z lotniska w Kittila można złapać autobus do Kilpisjarvi (to część trasy z Rovaniemi).
Image
Image

Trasa do ogarnięcia w 5-6 dni (latem, na nogach z plecakiem – idąc „od chatki do chatki”) lub troszkę krócej-dłużej (zimą, na nartach, ciągnąc za sobą tobogan i będąc praktycznie samowystarczalnym – wbrew pozorom, nie jest wymaganie jakieś kosmiczne obycie z nartami i tego typu sprzętem).

Chyba nieco łatwiej było mi zimą. Latem zderzasz się z prozą życia, która nazywa się, cóż, zamiast wulgarnych słów, może fotka koszulki:
Image

Piękne i niezadeptane (mocno) miejsca. Możliwość zbaczania z trasy i pokonywania naprawdę dzikiej przestrzeni. Noclegi w bezpłatnych hytte, rozsianych w rozsądnej odległości od siebie.
Image
Image

Samo wejście na Halti może być ukoronowaniem naprawdę świetnego trekkingu. Polecam Laponię - ta wrzutka z F4F.com może być wykorzystana na wiele sposobów:
Image
 Profil Relacje PM off
17 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 31 Gru 2018 09:57 
Awatar użytkownika

Dzięki za inspirację. Kolejna na listę. Szlaki w Finlandii są oznaczone, czy raczej idzie się poza szlakiem?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Gru 2018 10:27 
Site Admin

Z tego co czytałem - oznaczone, jeśli chodzi o tytułowy - ten konkretny na pomarańczowo
Cytuj:
marked with orange paint markings

#8 PostWysłany: 31 Gru 2018 10:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Washington napisał(a):
Z tego co czytałem - oznaczone, jeśli chodzi o tytułowy - ten konkretny na pomarańczowo

Zależy gdzie, @Washington. Niekiedy (mówię o fińskich szlakach) są doskonale wyznakowane, wraz z drogowskazami i odległościami. Czasami to markery-plamy farby. Ale są i miejsca, gdzie szlak po prostu wskazują wbite w ziemię tyczki, W przypadku Laponii warto zbaczać z głównej ścieżki - nikt nikomu za to głowy nie urwie 8-)

W magazynie pokładowym (takim papierowym, analogowym :lol: ) Finnair był kiedyś fajny artykuł o tym, jak wygląda wędrowanie po fińskich szlakach, z przydatnymi informacjami i zdjęciami (m.in. systemie „od wioski do wioski”). Pogrzebałem w sieci i znalazłem go w wersji elektronicznej - zainteresowanych zapraszam do lektury :arrow: https://www.finnair.com/pl/AYPortal/wds ... &PAGE=TTLF

A już całkiem z własnych doświadczeń zimowo-lapońskich, niekiedy tyczki są jedyną rzeczą, które mogą dać Wam punkt orientacyjny – zwłaszcza zimą, gdy dookoła krajobraz przypomina Antarktydę...
Image
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości